Anats S.A. Logo
Blog archive

Έχω Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, πώς πρέπει να τρώω;

Έχω Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, πώς πρέπει να τρώω;

Ελένη, 20 ετών:

H Ελένη είναι φοιτήτρια στην επαρχία και έχει διαγνωστεί με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και δηλώνει πως δυσκολεύεται αρκετά ωστε να χάσει κάποια περιττά κιλά τα οποία την ταλαιπωρούν καιρό. Το ωράριο της και οι ώρες παρακολούθησης στη σχολή δεν είναι σταθερές οπότε περνάει αρκετές ώρες εκτός σπιτιού. Αποτέλεσμα είναι να κάνει πολλά γεύματα από το κυλικείο της σχολής της τα οποία ειναι πλούσια σε λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες όπως κρουασανάκια, κρακεράκια κτλ.

Η φυσική της δραστηριότητα περιλαμβάνει 1-2 φορές την εβδομάδα αερόβια άσκηση αλλά δεν υπάρχει συστηματικότητα λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας στη σχολή της.

Συνήθως δεν προλαβαίνει να φάει πρωινό και μεσημεριανό τρώει στη λέσχη της σχολής ή όποτε έχει χρόνο μαγειρεύει η ίδια.


Αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε πως το ΣΠΩ είναι ένα σύνδρομο το οποίο έχει να κάνει εν μέρη με διαταραχή των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα και η διατροφική του αντιμετώπιση μοιάζει με αυτή ενός διαβητικού ατόμου επομένως και οι διατροφικές μας συστάσεις για το πως θα πρέπει να τρέφεται η ασθενής θα είναι παρόμοιες με αυτές ενός διαβητικού. Επομένως, θα εστιάσουμε την προσοχή μας στην κατανάλωση πρωινού, στη συχνότητα των γευμάτων, στο είδος των υδατανθράκων που θα εισάγουμε στο διαιτολόγιο καθώς επίσης και στην ποσότητα αλλά και στην αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Στο συγκεκριμένο περιστατικό με την Ελένη θα πρέπει να της τονίσουμε τη σημασία του πρωινού ώστε να περιοριστούν τα θερμιδοφόρα σνακ που τυχόν καταναλώνει στη σχολή της. Το πρωινό θα της δώσει ενέργεια και θα περιορίσει τα τσιμπολογήματα. Μια ιδανική επιλογή θα ήταν κατσικίσιο γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με νιφάδες βρώμης και 1 φρούτο επιλογής.

Η συμβολή των υδατανθράκων είναι ιδιαίτερη στην περίπτωση αυτή καθώς όλοι οι υδατάνθρακες δε δρουν το ίδιο στον ανθρώπινο οργανισμό. Προτείνουμε υδατάνθαρκες πλούσιους σε φυτικές ίνες όπως μακαρόνια ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, ψωμί και φρυγανιές ολικής άλεσης διότι οδηγούν σε καλύτερη ρύθμιση της ινσουλίνης στο αίμα σε αντίθεση με την απλή ζάχαρη (και τα προϊόντα που την περιέχουν), η οποία διαταράσει τα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης ιδανικές επιλογές και θα μπορούσαμε να της προτείνουμε να τα παίρνει μαζί της στη σχολή ώστε να έχει επιλογές για σνακ και να μην καταφεύγει στις επεξεργασμένες τροφές της σχολής. Μια σπιτική μπάρα δημητριακών ή ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί χαμηλό σε λιπαρά και γαλοπούλα είναι επίσης εξαιρετική επιλογή για ενα εύκολο σνακ ή ενδιαμεσο γεύμα.

Αναφορικά με την άσκηση θα προτείναμε να ασκείται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα ακολουθώντας ένα αερόβιο πρόγραμμα ή πρόγραμμα με αντιστάσεις τις ημέρες που έχει πιο χαλαρό πρόγραμμα (60 λεπτά/ημέρα τουλάχιστον), έτσι θα ρυθμιστούν και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (άρα καλύτερη ρύθμιση του συνδρόμου) αλλά και θα επιτύχει ενα αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο για απώλεια βάρους.

πηγή:mednutrition.gr

Leave your comment