Anats S.A. Logo
Blog archive

Έχετε πρήξιμο στην κοιλιά; Ανακαλύψτε τι φταίει!

Έχετε πρήξιμο στην κοιλιά; Ανακαλύψτε τι φταίει!

Οι περισσότεροι από εμάς εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής καταλήγουμε να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λίπος και φτωχές σε ωφέλιμες ουσίες για τον οργανισμό μας. Πολύ συχνά διαμαρτυρόμαστε για φούσκωμα και δυσκοιλιότητα και ο κύριος παράγοντας είναι η διατροφή μας. Πάμε λοιπόν να δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση που ταλαιπωρεί πολλούς από εμάς.

Πως να αποφύγετε την ανεπιθύμητη δυσκοιλιότητα;

Με τη προσθήκη προβιοτικών στη διατροφή σας

Για αποφυγή της δυσκοιλιότητας θα πρέπει να ενισχύσουμε την χλωρίδα του εντέρου μας με ‘καλά’ βακτήρια γνωστά ως προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί, οι οποίοι μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Καλές πηγές προβιοτικών είναι το γιαούρτι, κεφίρ, ψωμί με μαγιά, αγγουράκια τουρσί (φτιάξε τα δικά σου τουρσί με ξίδι, αλάτι και νερό) κ.ά. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσετε τη χλωρίδα του πεπτικού συστήματος και θα παρατηρήσετε απομάκρυνση του φουσκώματος καθώς επίσης και μείωση της δυσκοιλιότητας.

Οι φυτικές ίνες στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Θα πρέπει να προσθέσετε στο καθημερινό σας διατροφολόγιο τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες χωρίζονται σε διαλυτές και μη διαλυτές ανάλογα με την διαλυτότητά τους στο νερό. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά συμβάλλουν ακόμη στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης σταθερά, στην προστασία του γαστρεντερικού συστήματος και προσφέρουν το αίσθημα του κορεσμού.

Αυξήστε τις φυτικές ίνες στην καθημερινότητα σας σταδιακά γιατί μια ξαφνική αύξηση μπορεί να προκαλέσει κράμπες στο στομάχι, ναυτία, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.

Έτσι, βεβαιωθείτε ότι με την αύξηση των φυτικών ινών έχετε σημειώσει και αύξηση στη πρόσληψη νερού. Καλές πηγές φυτικών ινών είναι τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, προϊόντα ολικής αλέσεως όπως, μακαρόνια και ψωμί, όσπρια, φρέσκα (όπως, μήλο με τη φλούδα του, αχλάδι, φράουλες, ακτινίδιο και σύκο) ή αποξηραμένα (όπως, δαμάσκηνα, σύκα, χουρμάδες) φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόροι (όπως, λιναρόσπορος). Στόχος μας είναι τουλάχιστον 24 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.

Τα οφέλη της άσκησης στη δυσκοιλιότητα

Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητα σας. Είναι σημαντικό να αφιερώνετε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα για άσκηση. Τα οφέλη της άσκησης πολλά όπως, μείωση του λίπους, αισθανόμαστε ευεξία και μας προσφέρει ενέργεια, μειώνει το στρες ακόμη και μας βοηθά να απαλλαγούμε από πονοκεφάλους και την ανεπιθύμητη δυσκοιλιότητα. Ένα καλό είδος άσκησης είναι η Yoga επομένως, βάλτε κίνηση στη ζωή σας.

Προσθήκη βοτάνων με επίφυλαξη 

Μπορείτε να εντάξτε κάποια βότανα στο διατροφολόγιο που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα και τα φουσκώματα όπως, γλυκάνισο και μάραθο όμως, θα σας συμβούλευα να ρωτήσετε τον θεράποντα ιατρό σας μιας και γνωρίζει το ιατρικό σας ιστορικό.

Το μυστικό βρίσκεται στην ισορροπημένη διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι κυρίως το μυστικό για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Μέτρο, ισορροπία και ποικιλία στο πιάτο μας για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις!

πηγή:mednutrition.gr

Leave your comment