Anats S.A. Logo

Αλκοολόμετρο Γερμανίας 701201

Αλκοολόμετρο Γερμανίας 701201
Κατασκευαστής: Moller
SKU: 014-14-200

Πυκνόμετρο-Αλκοολόμετρο 701201


Το πυκνόμετρο ή υδρόμετρο 701201 είναι ένα όργανο που χρησιμεύει στο προσδιορισμό της πυκνότητας των διαφόρων υγρών (υδατικά διαλύματα, ποτά, διάφορα έλαια, πετρελαιοειδή, καύσιμα κλπ.). Χρησιμοποιείται κυρίως για μετρήσεις βιομηχανικές αλλά και εργαστηριακές.
Είναι κατασκευασμένο από γυαλί,έχει μέγεθος 250mm και βάρος 21gr.

Aνάγνωση σε διαφανές ή αδιαφανές υγρά

 Τα αλκοολόμετρα που χρησιμοποιούνται σε διαφανή υγρά ρυθμίζονται για ανάγνωση στο χαμηλότερο σημείο. Για ακριβή μέτρηση αυτά τα όργανα θα πρέπει να διαβάζονται στο επίπεδο επιφάνειας του υγρού.

 Τα αλκοολόμετρα που χρησιμοποιούνται σε αδιαφανή υγρά ρυθμίζονται για ανάγνωση στη κορυφή του ποιο λεπτού σημείου. Αυτά τα όργανα είναι ρυθμισμένα να διαβάζονται στη κορυφή. Οι ακριβείς τιμές μέτρησης μπορούν να ληφθούν όταν το υγρό έχει δημιουργήσει μια επίστρωση στο σωλήνα.

Το μέγεθος του ποιο λεπτού σημείου του αλκοολομέτρου εξαρτάται από την καθαρότητα της επιφάνειας του υγρού όπως και από το πόσο καθαρό είναι το αλκοολόμετρο. Mε μεγαλύτερες ακαθαρσίες του μεσαίου ή του οργάνου ένα ακανόνιστο σχήμα μπορεί να συμβεί και η μέτρηση να είναι ανακριβής. Toυγρό που θα μετρηθεί δεν θα πρέπει να έχει φουσκάλες


Το πυκνόμετρο ή αραιόμετρο (λέγεται και "υδρόμετρο"), είναι ειδικό όργανο που χρησιμεύει στο προσδιορισμό της πυκνότητας των διαφόρων υγρών. Η λειτουργία του βασίζεται στην αρχή του Αρχιμήδη, όπου ένα σώμα που βυθίζεται μέσα σε υγρό φέρεται να επιπολάζει (να ισορροπεί) μέχρι του σημείου που το βάρος του εκτοπιζομένου υγρού να ισούται με το βάρος αυτού του σώματος (εν προκειμένω του οργάνου).
Γενικά τα αραιόμετρα διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες:
α) στα "αραιόμετρα σταθερού όγκου και μεταβλητού βάρους" στα οποία ανήκουν τα αραιόμετρα Νίκολσον και Φαρενάιτ και
β) στα "αραιόμετρα σταθερού βάρους και μεταβλητού όγκου", στα οποία ανήκουν το "αραιόμετρο Μπωμέ" και το αλκοολόμετρο "Γκαι-Λυσάκ". Στη κατηγορία αυτή μπορούν να δημιουργηθούν και οποιαδήποτε άλλα αυθαίρετα, δηλαδή με αυθαίρετη βαθμονόμηση.
Τα αραιόμετρα χρησιμοποιούνται κυρίως σε βιομηχανικές μετρήσεις κυρίως,γιατί αποφεύγουν να δημιουργοούν σφάλματα ανάγνωσης που οφείλονται κυρίως σε τριχοειδή φαινόμενα.