.
Ασκήσεις για μεταταρσαλγία
Η μεταταρσαλγία είναι μία επώδυνη κατάσταση η οποία μπορεί να προκληθεί είτε από τραυματισμό και να έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια, είτε από πτώση μεταταρσίων το οποίο είναι χρόνια κατάσταση.
Άλγος λόγω τραυματισμού μεταταρσίων
Ο τραυματισμός στο πρόσθιο μέρος του ποδιού μπορεί να είναι είτε λόγω κάποιου ατυχήματος είτε δια συνεχής πίεσης. Η συνεχή πίεση ενδέχεται να είναι:
- Λόγω λάθους υποδήματος (λεπτή σόλα, στενή φόρμα, ψηλά τακούνια)
- Λόγω αθλητισμού
- Λόγω συγκεκριμένων θέσεων εργασίας (π.χ. επαγγελματίες οδηγοί που πατούν συνέχεια το συμπλέκτη)
Κατά τον τραυματισμό παρουσιάζεται φλεγμονή στην περιοχή. Όσο υπάρχει φλεγμονή επιτρέπεται να κάνετε μόνο ήπιες ασκήσεις. Μπορείτε να βοηθήσετε την κατάσταση (πέρα από ότι την αγωγή που σας έχει δώσει ο ιατρός σας) με ποδόλουτρα με άλατα και βότανα. Δεν θα πρέπει φυσικά να υπάρχουν ανοιχτές πληγές ή ράμματα. Δεν επιτρέπεται να κάνετε μασάζ στην περιοχή. Αν κάνετε επάλειψη με κάποιο αντιφλεγμονώδες προϊόν, προσοχή να γίνεται με απαλές κινήσεις. Πριν το ποδόλουτρο, μπορείτε να κάνετε την παρακάτω άσκηση και μετά να ακολουθεί το ποδόλουτρο για να αποφορτίζεται το πόδι. Η συχνότητα θα πρέπει να είναι 3- φορές την εβδομάδα.
- Βάλτε τα δάκτυλα των χεριών σας ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών σας, σαν να θέλετε να διαχωρίσετε. Κρατάτε για λίγη ώρα τα δάκτυλα των χεριών σε αυτή τη θέση. Τα δάκτυλα των ποδιών απομακρύνεται το ένα από το άλλο και αποφορτίζεται η πίεση στις κεφαλές των μεταταρσίων.
Άλγος λόγω πτώσης μεταταρσίων
Οι ασκήσεις όταν έχουμε πτώση μεταταρσίων έχουν δύο στόχους. Αρχικά την αποφόρτιση και ανακούφιση της περιοχής, και στη συνέχεια τη διατήρηση της ευκαμψίας των αρθρώσεων της περιοχής. Όσο οι αρθρώσεις χάνουν το εύρος της κινητικότητας τους, τόσο επιδεινώνεται η παραμόρφωση των δακτύλων, ο πόνος, και η ορθή βάδιση. Η συχνότητα θα πρέπει να είναι 3- φορές την εβδομάδα.
- Βάλτε τα δάκτυλα των χεριών σας ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών σας, σαν να θέλετε να διαχωρίσετε. Κρατάτε για λίγη ώρα τα δάκτυλα των χεριών σε αυτή τη θέση. Τα δάκτυλα των ποδιών απομακρύνεται το ένα από το άλλο και αποφορτίζεται η πίεση στις κεφαλές των μεταταρσίων.
- Ρίξτε στο πάτωμα μία μικρή πετσέτα. Ενώ είσαστε καθισμένοι σε μία καρέκλα, ακουμπάτε την πτέρνα στο πάτωμα και προσπαθήστε να πιάσετε την πετσέτα με τα δάκτυλα των ποδιών και να την ανασηκώσετε από το έδαφος. Μένετε σε αυτή τη θέση και μετράτε έως το 5 (ή έως το 10 σε πιο υγιή πόδια). Ελευθερώνετε τα δάκτυλα σας και αφήνετε να πέσει η πετσέτα στο έδαφος. Επαναλαμβάνεται για 10-15 φορές το κάθε πόδι. Σε πιο προχωρημένο στάδιο, αντικαταστήστε την πετσέτα με ένα μολύβι.
- Καθισμένοι σε μία καρέκλα, πιάνουμε τα δάκτυλα μας από το κάτω μέρος και τα πιέζουμε προς τα επάνω. Απαλά και σταδιακά όσο μπορούμε σηκώνουμε τα δάκτυλα. Σε αρκετούς ανθρώπους αυτή η κίνηση μπορεί να δημιουργήσει μέχρι και γωνία 90Ο μοιρών. Σε άλλους τα δάκτυλα είναι άκαμπτα και δεν μπορούν να πιεστούν εύκολα προς τα επάνω. Πιέζουμε έως το σημείο που νιώθουμε ανεκτά και κρατάμε τα δάκτυλα ενώ μετράμε έως το 15. Χαλαρώνουμε και επαναλαμβάνουμε για 10-15 φορές το κάθε πόδι.
- Καθιστοί σε καρέκλα “μουντζώνουμε” το πάτωμα. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να ανοίξουμε τα δάκτυλα μας και να τα κρατήσουμε τεντωμένα ενώ μετράμε μέχρι το 5. Επαναλαμβάνουμε 10-15 φορές το κάθε πόδι.
- Καθιστοί σε καρέκλα, ακουμπάμε τα δάκτυλα μας καλά στο πάτωμα και τα ισιώνουμε όσο μπορούμε με τη βοήθεια των χεριών μας για να είναι ευθύγραμμα και τεντωμένα. Σηκώνουμε την πτέρνα, την καμάρα και όσο μπορούμε τις κεφαλές των μεταταρσίων. Πέφτει λοιπόν το βάρος στα ακίνητα, τεντωμένα δάκτυλα μας (είμαστε καθιστοί για να έχουμε ισορροπία και όχι όλη την πίεση από το βάρος του σώματος).
Η διατήρηση της ευκαμψίας των αρθρώσεων, αλλά και η σωστή λειτουργία των μυών και των συνδέσμων του άκρου πόδα, είναι καθοριστική για να έχουμε ένα υγιές πόδι. Οι ασκήσεις, το σωστό σωματικό βάρος, τα άνετα παπούτσια, η χρήση εξατομικευμένων πάτων από 3DLaserπελματογράφημα, είναι οι βασικοί παράγοντες για να μην έχουμε πόνο και μόνιμες παραμορφώσεις δακτύλων.
Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν κατέχει θέση διάγνωσης ή θεραπευτικής αγωγής. Απευθυνθείτε στον ιατρό σας για επιπλέον πληροφορίες, διάγνωση και θεραπεία.