Anats S.A. Logo
Blog archive

Διατροφή και Covid-19. Πως σχετίζονται;;;

τρόπος ζωής μπορεί να αποδειχθεί αιτία ασθένειας. Ένας τρόπος ζωής βασισμένος σε τρεις σημαντικούς πυλώνες για την υγεία, όπως είναι η αντιοξειδωτική διατροφή, η άσκηση και η νηστεία, μπορούν να περιορίζουν την εξέλιξη της νόσου από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Αξιολογήθηκε η συσχέτιση της γενετικής προδιάθεσης του πνεύμονα και του τρόπου ζωής, σχετικά με τη διαφοροποίηση των συμπτωμάτων της νόσου Covid-19 σε κάθε ασθενή.

Αλλαγή του τρόπου ζωής

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής ξεκινούν με την προσθήκη της συστηματικής σωματικής δραστηριότητας, της διατροφής πλούσια σε αντιοξειδωτικά και της νηστείας. Τέτοιες αλλαγές είναι αποδεδειγμένο ότι βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση και την υγεία. Επομένως, οι συνήθειες για μια υγιεινή καθημερινότητα λαμβάνονται ως μέτρα πρόληψης από το νέο κορωνοϊό.

Διατροφή με αντιοξειδωτικά

Η χρήση συγκεκριμένων ενώσεων με αντιοξειδωτική ισχύ θα μπορούσαν να περιορίσουν τη μολυσματικότητα του Covid-19 και να παρέχουν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό.

Η χορήγηση της Ν-ακετυλοκυστεΐνης (NAC), ένα αμινοξύ με βάση το θείο που απαιτείται για τη δημιουργία της γλουταθειόνης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτική πρόταση. Εκτός από τη NAC, η χορήγηση πρωτεΐνης ορού γάλακτος φαίνεται να είναι μια πολλά υποσχόμενη ιδέα για την ενίσχυση της αντιοξειδωτικής κατάστασης του ξενιστή και για τον περιορισμό της εξέλιξης ή ως μέσο πρόληψης από τη νόσο COVID-19. Συγκεκριμένα, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος που προέρχεται από πρόβατο, έχει θετική δράση σε ποικίλα πειραματικά περιβάλλοντα, σε κυτταρικές σειρές και σε μελέτες in vivo, ενώ τα αποτελέσματά της είναι πολλά υποσχόμενα. Θεωρείται να είναι ένας ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας και να προστατεύει από τη φλεγμονή, κυρίως από τη χαμηλού βαθμού φλεγμονώδη κατάσταση, που κάνει τους ηλικιωμένους ευάλωτους στον COVID-19.

Επιπλέον, αρκετές μελέτες, in vitro και in vivo, έχουν δείξει ότι πολλές τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες μπορούν να έχουν θετική επίδραση στους δείκτες του οξειδωτικού στρες. Οι πολυφαινόλες, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και βρίσκονται κυρίως σε φυτικές τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και στα παράγωγά τους, όπως το κρασί και το ελαιόλαδο. Συνεπώς, μπορούν να ενισχύσουν την αντιοξειδωτική άμυνα, και η πρόσληψή τους μέσω της διατροφής, θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός μηχανισμός προστασίας έναντι του SARS-CoV-2.

Σωματική άσκηση

Τα τελευταία 10 χρόνια, αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει το αναπνευστικό σύστημα. Έχει αποδειχθεί ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα προάγει την ενεργοποίηση των αντιοξειδωτικών μηχανισμών του σώματος. Πιο συγκεκριμένα, η αεροβική άσκηση ενεργοποιεί την παραγωγή ενός αντιοξειδωτικού ενζύμου, το υπεροξείδιο της δισμουτάσης (EcSOD), το οποίο διασπά τη ρίζα του υπεροξειδίου σε υγιή και παχύσαρκα άτομα ή άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, η τακτική αερόβια άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των πιο σημαντικών αντιοξειδωτικών μορίων, GSH και GPx, όπου το τελευταίο χρησιμοποιεί GSH για να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα βλαβερές για τον οργανισμό. Το κατά πόσο μια συστηματική μακροχρόνια ρουτίνα άσκησης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από το COVID-19, πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο. Ωστόσο, με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζεται ότι ένα γυμνασμένο άτομο, είναι πολύ πιθανό να διαθέτει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό περιβάλλον όπου ιοί, όπως ο SARS-CoV-2, μπορούν να εμφανίσουν πιο ήπια συμπτώματα και αντιμετωπιστούν πιο άμεσα.

Νηστεία

Ο ανθρώπινος οργανισμός οδηγείται σε νηστεία κατά τη διάρκεια του ύπνου, περίπου 8 με 10 ώρες ημερησίως. Η νηστεία μπορεί να εφαρμοστεί για λόγους υγείας αλλά και για θρησκευτικούς λόγους. Χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, τη διαλειμματική και την παρατεταμένη νηστεία.

Η πιο διαδεδομένη είναι η διαλειμματική νηστεία η, όπου η περίοδος νηστείας είναι 14-20 ώρες. Να σημειωθεί πως μελέτες σε υγιή άτομα, καθώς και σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο και παχυσαρκία, η διαλειμματική νηστεία είχε θετικές επιδράσεις στον οργανισμό, δηλαδή σημειώθηκαν αλλαγές στο βάρος, την ινσουλίνη και την αυξητική ορμόνη.

Η εκτεταμένη βιβλιογραφική ανασκόπηση της παρούσας μελέτης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι η νηστεία βελτιώνει παθολογικές καταστάσεις όπως η παχυσαρκία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Mε βάση αυτή την ανακάλυψη, ασθενείς που θα προσβληθούν από το κορωνοϊό είναι πιθανό να παρουσιάσουν πιο ήπιες επιπτώσεις και να μειωθούν τα ποσοστά θνησιμότητας της νόσου.

Η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορούν να μετριάσουν την εξάπλωση της πανδημίας, καθώς η άσκηση, η διατροφή και η νηστεία θωρακίζουν τον οργανισμό. Επιπλέον, η προσπάθεια αλλαγής της καθημερινότητας, διασφαλίζει μια καλή λειτουργία των γονιδίων του πνεύμονα και του οξειδοαναγωγικού συστήματος.

Διατροφη και Covid – 19

Ο Ευρωπαϊκός οργανισμός ασφάλειας τροφίμων ( EFSA) μας καθησυχάζει ότι ο ιός Covid – 19 όπως και αντίστοιχοι κορωνοιοι ( SARS-CoV και MERS-CoV) δε μεταδίδεται δια μέσου της τροφικής αλυσίδας.

Επιγραμματικά για την καλή ανάρρωση απο τον κωρονοίο και την πρόσληψη σωστής διατροφής κατα την διάρκεια της λοίμωξης συνίσταται:

Διατροφική ποικιλία - Πληθώρα θρεπτικών συστατικών αλληλοεπιδρούν ώστε να διατηρήσουν την άμυνα του οργανισμού μας σε καλή κατάσταση. Βιταμίνες όπως C, B6, B12, A, D και ιχνοστοιχεία σίδηρος, ψευδάργυρος, σελήνιο, χαλκός συμμετέχουν σε βασικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού με ποικίλους τρόπους. Θα ήταν εσφαλμένο να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένα τρόφιμα καθώς η ποικιλία των επιλογών μας θα μας εφοδιάσει με μια βεντάλια θρεπτικών συστατικών.

Κατανάλωση λαχανικών και φρούτων

Καταναλώστε τρόφιμα, όπως σιτάρι, καλαμπόκι και ρύζι, φασόλια, φρούτα και λαχανικά. Μπορείτε επίσης να καταναλώνετε κρέας, ψάρι, αυγά και γάλα. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες επιλογές, όπως βρώμη και σιτάρι που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες για μεγαλύτερη αίσθηση πληρότητας. Να αποφύγετε επεξεργασμένα τροφίμα. Η ποικιλομορφία της Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, μαζί με τη κατανάλωση ποικιλίας φρέσκων λαχανικών και φρούτων μπορεί να μας προσδώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια. Τα ζυμαρικά και γενικά τα λευκά άλευρα, δεν προσφέρουν τίποτα άλλο παρά μόνο θερμίδες ( ενέργεια) που στη προκειμένη περίπτωση λόγω έλλειψης κίνησης, δεν τις έχουμε τόσο ανάγκη. 

Μειώστε την κατανάλωση αλατιού στα τρόφιμα

Κατά το μαγείρεμα και την προετοιμασία του φαγητού, χρησιμοποιήστε το αλάτι με φειδώ και μειώστε τη χρήση αλμυρών σαλτσών και καρυκευμάτων. Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού σε 5 γραμμάρια (που ισοδυναμεί με ένα κουταλάκι του γλυκού) την ημέρα. Εάν τρώτε κονσερβοποιημένα ή ξηρά τρόφιμα, επιλέξτε κάποιο που δεν έχει πρόσθετο αλάτι ή ζάχαρη.

Μειώστε τις τροφές που περιέχουν λίπος

Αντικαταστήστε τα έλαια και βούτυρο με το ελαιόλαδο. Επίσης, η κατανάλωση λευκού κρέατος, όπως τα πουλερικά και τα ψάρια έχει γενικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από το κόκκινο κρέας. Εάν θέλετε να καταναλώσετε γάλα, επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν χαμηλά λιπαρά. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα, τα ψημένα και τηγανητά τρόφιμα που περιέχουν τρανς λιπαρά. Δοκιμάστε άλλες μεθόδους, όπως το μαγείρεμα στον ατμό ή το βράσιμο αντί να τηγανίζετε το φαγητό σας.

Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης

Περιορίστε την πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών, όπως αναψυκτικά, χυμούς, ενεργειακά ποτά και καφέ (έτοιμο προς κατανάλωση) και επεξεργασμένα ροφήματα γάλακτος. Το ίδιο και με τα γλυκά τρόφιμα, όπως αρτοσκευάσματα, κέικ και σοκολάτα. Επιλέξτε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

Πίνετε αρκετό νερό

Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη υγεία. Το νερό είναι ένας απλός τρόπος για να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης και τις υπερβολικές θερμίδες στο σώμα.

Συμπληρώματα διατροφής – με τη ποικιλία στη διατροφή μπορούμε να πετύχουμε επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών εφόσον είμαστε υγιείς. Εξαίρεση ίσως αποτελούν, τα επίπεδα της βιταμίνης D, η οποία λόγω της παρατεταμένης παραμονής στο σπίτι αλλά και του χειμώνα που μόλις πέρασε, ίσως χρειάζεται να την ενισχύσουμε με κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα. Οι μέσες συνιστώμενες ποσότητες πρόσληψης είναι 400 – 800 IU ημερησίως. Μη ξεχνάμε ότι η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή και ότι για να δώσουμε οποιοδήποτε συμπλήρωμα σε παιδί θα πρέπει να συμβουλευτούμε οπωσδήποτε παιδίατρο και διαιτολόγο.

Κλείνοντας, σαφώς οι καλές πρακτικές υγιεινής και η κοινωνική απομόνωση είναι τα καλύτερα όπλα μας στην πανδημία αλλά η διατήρηση ενός δυνατού, λειτουργικού ανοσοποιητικού συστήματος αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ακόμη προστατευτικό φραγμό όχι μόνο απέναντι στον συγκεκριμένο ιό αλλά και στη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας.

Πηγή : ertnews.gr

 

Leave your comment