Anats S.A. Logo
Blog archive

Διατροφική πρόληψη χρόνιων παθήσεων για την τρίτη ηλικία

Διατροφική πρόληψη χρόνιων παθήσεων για την τρίτη ηλικία

Ο πληθυσμός του πλανήτη γερνάει συνεχώς, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν περισσότερο. Ο ΠΟΥ επισημαίνει οτι ότι τα επόμενα 35 χρόνια, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών θα διπλασιαστεί από το 12% που είναι σήμερα στο 22% του πληθυσμού.

Μέχρι το 2020, θα υπάρχουν περισσότερα άτομα ηλικίας άνω των 60 από εκείνα που είναι 5 ετών.

Το 2050 το 40% του πληθυσμού θα είναι πάνω από 65 ετών με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να βρίσκεται σε διατροφικό κίνδυνο, μια κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη και απότομη απώλεια μυικού ιστού και απώλεια βασικών ικανοτήτων επιβίωσης.

Διατροφή στην τρίτη ηλικία

Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας συναντούν ποικίλα προβλήματα σε σχέση με τη σίτισή τους. Η όσφρηση και η γεύση μειώνονται με αποτέλεσμα να μειώνουν την πρόσληψη ,απαραίτητων για την επιβίωση, τροφών. Οδοντικά προβλήματα, δυσκολίες μάσησης - κατάποσης, παρενέργειες από φάρμακα που ίσως λαμβάνουν μπορεί να δυσκολέψουν την πέψη , να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Τέλος μερικές φορές ίσως είναι δύσκολο ακόμη και να βγουν για ψώνια να προμηθευτούν φρέσκα προιοντα και να επιμεληθούν το γεύμα τους. Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να έχουν περιορισμένη ποικιλία στη διατροφή τους και να μην προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Μελέτες έχουν δείξει οτι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας παρουσιάζουν μειωμένη πρόσληψη σε θρεπτικά συσταικά όπως πρωτεϊνη, βιταμίνη Β12, ω-3 λιπαρά, βιταμίνη D, καροτενοειδή, φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, Βιταμίνη Β6, Βιταμίνη Ε. Επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη μας οτι οι ΣΗΠ ( Σινιστώμενες Ημερήσιες Προσλήψεις ) έχουν βασιστεί σε υγιείς ενήλικες.

Πώς μπορούν να καλυφθούν οι διατροφικές αυτές ελλείψεις;

Τα παραπάνω δεν πρέπει να σας οδηγήσουν στο συμπέρασμα οτι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν ανάγκη συμπληρωμάτων διατροφής, το φυσικό τρόφιμο αποδυκνείεται πάντα καλύτερη επιλογή. Μοναδικές εξεραίσεις μέχρι τώρα με καλά τεκμηριωμένες μελέτες είναι η πρόσληψη Β12 σε ατροφική γαστρίτιδα ή λήψη φαρμάκων που την επηρεάζουν και η βιταμίνη D σε περίπτωση μειωμένης έκθεσης στον ήλιο και σε βόρειες χώρες. Στην άλλη άκρη ανήκει η Βιταμίνη Α που μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα και βλάβες οπότε και δεν πρέπει να δίνετε σε συμπλήρωμα, επίσης η υπερφόρτωση με σίδηρος συσχετίζεται με καρδιακές παθήσεις.

Οι ηλικιωμένοι απειλούνται περισσότερο από αδυναμία σίτισης, γήρανση- μείωση μυικού ιστού και την μειωμένη απορρόφηση βασικών θρεπτικών συστατικών. Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη η επιστήμη να εστιάσει στα προβλήματα της 3ης ηλικίας και να προσπαθήσει να βρεί λύσεις με στόχο το ευ ζειν σε αυτό το στάδιο ζωής. Τα καλά νέα είνια οτι όλα τα παραπάνω μπορούν να επιβραδυνθούν εφόσον υιοθετείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει άσκηση - φυσική δραστηριότητα και Μεσοαγειακή Διατροφή.

Μεσογειακή διατροφή και τρίτη ηλικία

Η Μεσογειακή διατροφή δρα προστατευτικά ενάντια σε χρόνιες ασθένεις που πλήτουν τον γηριατρικό πληθυσμό όπως διαβήτη, υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Η εξέλιξη του διαβήτη τύπου ΙΙ είναι καθαρά στο χέρι σας, μπορέιτε να καθυστερήσετε τις συνέπειες στα αγγεια και τα νεφρά κατά δεκαετίες. Επίσης μπορείτε με την υιοθέτηση της Μεσοαγειακής διατροφής να καθυστερήσετε ή ακόμη και να αποφύγετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες και να προκαλέσει αναπηρία, δυσφαγία με απτέλεσμα την αδυναμία επαρκούς σίτισης η οποία με τη σειρά της θα προκαλέσει απότομη απώλεια μυικού ιστού και απίσχνασι. Στην παραπάνω περίπτωση το βιοτικό επίπεδο ενός γηριατρικού ασθενή μειώνεται σημαντικά.

Η Μεσογειακή διτροφή εξαιτίας των φρούτων και των λαχανικών είνια πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωυικές ενώσεις με αποτέλεσμα να προστατεύει ενάντια σε υπερταση και φλεγμονή. Η διαδιακσία της γήρανσης είναι ουσιαστικά μια διαδικασία φλεγμονής, με την πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και οσπρίων η φλεγμονή μπορει να καθυστερήσει ή να μειωθεί. Για παράδειγμα η αθηρωματική πλάκα που με την εξέλιξη της ηλικίας όλοι αναπτύσουμε περιέχει στον μηχανισμό δημιουργίας της και την οξείδωση της κακής χοληστερόλης ώστε να εναποτεθεί στα αγγεία. Η Μεσογειακή διατροφή με τις αντιοξειδωτικες ουσίες που προσφέρει προστατεύει από την αθηρωματώση που είναι μια φλγμονώδης διαδικάσια.

Το γήρας ου γαρ έχετε μόνον, σίγουρο είναι ότι με την πάροδο της ηλικίας οι χρόνιες ασθένειες κάνουν την εμφάνισή τους, όμως το καλό με τις ασθενειες αυτές είναι οτι έχουν βραδεία και τροποιήσιμή από εσάς εξέλιξη.

Ο διαβήτης, η υπερταση τα καρδιαγγειακά έχουν μη τροποποιησιμους παράγοντες κινδύνου που είναι η ηλικία, το φυλο και το οικογενειακό ιστορικό στους οποίους δεν μπορούμε να παρέμβουμε, αλλά έχουν και τροποποιήσιμους παράγοντες όπως η διατροφή, το κάπνισμα, και η σωματική άσκηση στους οποίους μπορείτε να «ποντάρετε» και να τους εκμεταλλευτείτε με στόχο να σας προστατεύσουν από την «κακή» και γρήγορη εξέλιξη των επιπλοκών των χρόνιων ασθενειών.

Διατροφικές συμβουλές στην τρίτη ηλικία

Συνοπτικά λίγες συμβουλές για εσάς που βρίσκεστε στην 3η ηλικία :

  • Προσπαθήστε να έχετε ποικιλία στην διατροφή σας
  • Αν συναντάτε δυσκολίες στην προετοιμασία του φαγητού ζητήστε βοήθεια από νεαρότερα άτομα
  • Ακολουθήστε το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής
  • Κάντε άσκηση. Ακόμη και ένα απλό περπάτημα καθημερινά θα σας ωφελήσει.

πηγή:mednutrition.gr

Leave your comment