12 Δεκεμβρίου – Διεθνής Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης
Η 12η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Διεθνής Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης (Universal Health Coverage Day). Αυτή η μέρα στοχεύει να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για τη σημασία της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους, χωρίς οικονομικά εμπόδια.
Η καθολική υγειονομική κάλυψη αποτελεί βασικό πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Παρ’ όλα αυτά, εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως στερούνται βασικών υπηρεσιών υγείας ή αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες για να τις εξασφαλίσουν. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πλήρη πρόσβαση σε απαραίτητες υγειονομικές υπηρεσίες, ενώ περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγούνται κάθε χρόνο στη φτώχεια εξαιτίας των υγειονομικών δαπανών.
Τι σημαίνει καθολική υγειονομική κάλυψη;
Καθολική υγειονομική κάλυψη σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται, όπως πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση, χωρίς να αντιμετωπίζουν οικονομικά εμπόδια. Αυτό δεν αφορά μόνο τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών αλλά και την ποιότητά τους, καθώς και την ισότητα στην πρόσβαση.
Ο ρόλος της Διεθνούς Ημέρας
Η Διεθνής Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης καλεί κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς, επαγγελματίες υγείας και πολίτες να συνεργαστούν για τη δημιουργία πιο δίκαιων και ανθεκτικών συστημάτων υγείας. Μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης, δημόσιες συζητήσεις και δράσεις, η ημέρα αυτή υπενθυμίζει την ανάγκη για επένδυση στην υγεία ως προϋπόθεση κοινωνικής ευημερίας και οικονομικής ανάπτυξης.
Η σημασία της καθολικής κάλυψης στη σημερινή εποχή
Η πανδημία της COVID-19 ανέδειξε τις σοβαρές ανισότητες στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ιδιαίτερα σε ευάλωτες κοινότητες. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη για ισχυρά και ανθεκτικά συστήματα υγείας που μπορούν να αντιμετωπίζουν κρίσεις χωρίς να παραμελούν την παροχή βασικών υπηρεσιών.
Η καθολική κάλυψη δεν αποτελεί μόνο ηθική υποχρέωση αλλά και επένδυση για ένα πιο υγιές και παραγωγικό μέλλον. Μελέτες δείχνουν ότι τα συστήματα υγείας που παρέχουν καθολική κάλυψη οδηγούν σε μείωση της φτώχειας, βελτίωση της ποιότητας ζωής και αύξηση του προσδόκιμου ζωής.