Anats S.A. Logo

Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (1 Νοεμβρίου έως 7 Νοεμβρίου 2022)

Το 1990, στη Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν κατά της τάσης να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός και να υποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα του εμπορίου.

Το 1992 η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (World Breastfeeding Week) από την 1 έως τις 7 Αυγούστου, ενώ στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο από τη 1 έως τις 7 Νοεμβρίου, αρχής γενομένης από το 1996.

Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού προωθείται σε παγκόσμιο επίπεδο από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), την Παγκόσμια Συμμαχία για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA) και τη UNICEF και είναι μια ευκαιρία για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του μητρικού θηλασμού για την παιδική επιβίωση και ανάπτυξη, αλλά και για την υγεία των μητέρων.

10 Βήματα για τον Μητρικό Θηλασμό

1) Ύπαρξη γραπτής πολιτικής για τον θηλασμό και τακτική σχετική ενημέρωση του προσωπικού υγείας στα Μαιευτήρια.

2) Εκπαίδευση όλου του προσωπικού υγείας στις απαραίτητες δεξιότητες για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής 

3) Πληροφόρηση όλων των εγκύων για τα οφέλη και για την πρακτική του θηλασμού.

4) Ενθάρρυνση επαφής δέρμα δέρμα αμέσως μετά τον τοκετό για τουλάχιστον μια ώρα ή μέχρι τον τον πρώτο θηλασμό.

5) επείδηξη στις μητέρες για το πως θηλάζουν και πως να διατηρηθεί η γαλουχία ακόμα και στην περίπτωση που πρέπει να αποχωριστούν το βρέφος τους 

6) Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμία άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο το μητρικό γάλα εκτός αν υπάρχει ιατρική ένδειξη.

7) Διευκόλυνση της πρακτικής συνδιαμονής της μητέρας και του νεογνού 24 ώρες την ημέρα

8) Ενθάρρυνση του θηλασμού κατά απαίτηση του βρέφους (οπότε θέλει και όσο θέλει)

9) Όχι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα για το στόμα σε θηλάζοντα βρέφη τις πρώτες μέρες της ζωής.

10) Ενδυνάμωση και δημιουργία ομάδων υποστήριξης του θηλασμού στις οποίες απευθύνονται οι μητέρες όταν φεύγουν απο το νοσοκομείο ή την κλινική.

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, λιγότερα από τα μισά παιδιά κάτω των έξι μηνών επωφελούνται από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό και γι’ αυτό το λόγο είναι κρίσιμης σημασίας η αποτελεσματική προώθηση της φυσικής αυτής πρακτικής.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας προσκαλεί κάθε χρόνο τις μητέρες να θηλάσουν τα μωρά τους δημόσια, στο πλαίσιο της δράσης του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, που ξεκίνησε στη χώρα μας το 2010.

 

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/325

Leave your comment