Ζάχαρη, ποιος ο ρόλος της στην υπέρταση;
Τι είναι η ζάχαρη;
Οι δομικές μονάδες όλων των υδατανθράκων είναι τα απλούστερα σάκχαρα. Η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η γαλακτόζη είναι τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα μεταξύ των απλών σακχάρων, γνωστών και ως μονοσακχαριτών. Η γλυκόζη και η φρουκτόζη βρίσκονται στα φρούτα, τα μούρα, τα λαχανικά και το μέλι. Η επιτραπέζια ζάχαρη (ή σουκρόζη) συναποτελείται από γλυκόζη και φρουκτόζη και συναντάται σε φυσική μορφή στα ζαχαρότευτλα, στο ζαχαροκάλαμο και στα φρούτα.
Μπορεί να έχουν γεύση αλμυρή ή μεταξύ γλυκού και αλμυρού, μπορεί να μη περνά από το μυαλό σας, αλλά πολλά τρόφιμα που μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα των επεξεργασμένων τροφίμων πέρα από τα «παραδοσιακά γλυκά» μπορεί να περιέχουν ζάχαρη. Κάποια παραδείγματα είναι: γιαούρτια, ενεργειακά ποτά, κονσερβοποιημένα φρούτα, ξηρά φρούτα κ.ά.
Ζάχαρη και υπέρταση. Συνδέονται;
Μπορεί να συσχετιστεί η αυξημένη κατανάλωσης ζάχαρης με την υπέρταση; Στο σημείο αυτό θα θέλαμε ν’ αναφέρουμε ότι υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η ζάχαρη μπορεί να συσχετίζεται ισχυρότερα απ’ το αλάτι, με την υπέρταση.
Στοιχεία επιδημιολογικών μελετών και κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους και ζώα, προτείνουν ότι τα πρόσθετα σάκχαρα, πιθανό να αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και τις διακυμάνσεις της, να αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό και την απαίτηση οξυγόνου, να συμμετέχουν στην πρόκληση φλεγμονώδους απάντησης του οργανισμού, της ινσουλινοαντίστασης και της ευρύτερης μεταβολικής δυσλειτουργίας.
Καθώς ανεβαίνουν τα επίπεδα ινσουλίνης & λεπτίνης σαν απάντηση σε μια διατροφή πλούσια σε απλούς κι επεξεργασμένους υδατάνθρακες, προκαλείται και αύξηση της αρτηριακής πίεσης με αποτέλεσμα να αναπτύξει κάποιος τελικά αντίσταση στην ινσουλίνη ή στη λεπτίνη ή και στα δύο.
Τροφή για σκέψη...
Όσον αφορά στη διατροφική προσέγγιση της υπέρτασης το προτεινόμενο σχήμα είναι η Dash Diet, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η αυξημένη πρόσληψη σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, προϊόντα ολικής άλεσης , γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά, και χαμηλή πρόσληψη νατρίου. Είναι όμως επίσης χαμηλή η πρόσληψη απλών σακχάρων! Οπότε η αποτελεσματικότητά της μπορεί να μην οφείλεται μόνο στον περιορισμό του νατρίου αλλά παράλληλα και της ζάχαρης.
πηγή:mednutrition.gr