Κρυοθεραπεία ή θερμοθεραπεία χρησιμοποιώ στους πόνους του σώματος;
Φυσικά η απάντηση είναι και τα δύο, αναλόγως του προβλήματος και της περιοχής . Ας δούμε αναλυτικά τις ιδιότητες της κρυοθεραπείας και της θερμοθεραπείας για να γνωρίζουμε τι πρέπει να επιλέξουμε ανά περίπτωση.
Η θερμοκρασία του σώματος είναι κατά μέσο όρο 36,6º -37º C. Για πετύχουμε εφαρμογή κρυοθεραπείας πρέπει τοπικά (στο σημείο εφαρμογής) η θερμοκρασία να φτάσει 13,6 βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα για να εφαρμοστεί θερμοθεραπεία πρέπει η θερμοκρασία τοπικά να φτάσει τους 40-44 βαθμούς Κελσίου.
Θερμοθεραπεία
Η αποτελεσματικότητα της θερμοθεραπείας οφείλεται στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος τοπικά, την αύξηση του ρυθμού επούλωσης και την μείωση του μυϊκού σπασμού, τη βελτίωση της ελαστικότητας των μυών. Θερμότητα χρησιμοποιούμε στους χρόνιους πόνους και μετά από προπόνηση αν θέλουμε να πετύχουμε αυξημένη ευλυγισία.
Την επιλέγουμε σε περιπτώσεις χρόνιας οσφυαλγίας, ισχιαλγίας, αυχεναλγίας, οστεοαρθρίτιδα και πόνους περιόδου.
Προσέχουμε πάντα το μέσο το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για να θερμάνουμε την περιοχή να μην προκαλέσει εγκαύματα.
Κρυοθεραπεία
Η κρυοθεραπεία εφαρμόζεται σε περιπτώσεις αιφνίδιου πόνου ή τραυματισμού, όπου προκαλείται οίδημα και φλεγμονή. Μετά από την εμφάνιση ενός τέτοιου πόνου, οι γιατροί συστήνουν Κ.Α.Π.Α (Κρυοθεραπεία, Ανάρροπη θέση, Περίδεση, Ανάπαυση). Η κρυοθεραπεία μετά από ένα τραυματισμό δημιουργεί αγγειοσύσπαση στην περιοχή και μειώνει το οίδημα και τη φλεγμονή. Επίσης το κρύο μειώνει την αγωγιμότητα των νευρώνων της περιοχής προς το νωτιαίο μυελό με αποτέλεσμα και τη μείωση της αίσθησης του πόνου. Φυσικά υπάρχει μία μερίδα ιατρών όπου διαφωνεί με τη χρήση της κρυοθεραπείας και τη θεωρεί υπεύθυνη για επιμήκυνση του χρόνου ίασης, καθώς αναστέλλει τη φυσική λειτουργία της τραυματισμένης περιοχής. Κατά την εναπόθεση παγοκύστης στην περιοχή, πάντα προσέχουμε να αγγίζει την επιδερμίδα πάντα με προστατευτικό πάνινο κάλυμμα.
Στις περιπτώσεις διαστρεμμάτων ειδικά, είναι σημαντικό να συμπληρώνεται η αγωγή αποκατάστασης με τη χρήση ειδικών πάτων εξατομικευμένης κατασκευής κατόπιν 3Dlaserπελματογραφήματος για να σταθεροποιεί την έντονη κινητικότητα της ποδοκνημικής άρθρωσης.