Anats S.A. Logo
Blog archive

Μεσογειακή ή χορτοφαγική διατροφή για την υγεία της καρδιάς;

Μεσογειακή ή χορτοφαγική διατροφή για την υγεία της καρδιάς;

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής συσχετίζεται με σημαντική ελάττωση της πιθανότητας θανάτου από καρδιακή νόσο, καρκίνο και εγκεφαλικό επεισόδιο

Το πρόβλημα όμως με αυτές τις μελέτες είναι ότι οι άνθρωποι που τρώνε πιο υγιεινά πιθανόν να ζουν και πιο υγιεινά, οπότε πώς εμείς γνωρίζουμε για την διατροφή τους;

Όπως αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας «Πριν συστήσουμε στους ανθρώπους να ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή, χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες με σκοπό να ανακαλύψουμε αν η δίαιτα αυτή καθ΄αυτή ή άλλοι παράγοντες σχετίζονται με την ελάττωση των θανάτων από καρδιακή νόσο».

Μια γνωστή μελέτη που προσπάθησε να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα έγινε πριν 20 χρόνια και ήταν η Lyon Diet Heart Study. Περίπου 600 άτομα που είχαν υποστεί το πρώτο τους καρδιακό επεισόδιο χωρίστηκαν τυχαία σε δυο ομάδες. Τα άτομα της ομάδας ελέγχου δεν είχαν διαιτητική παρέμβαση εκτός από τις συμβουλές των γιατρών τους, ενώ η ομάδα παρέμβασης ακολούθησε μεσογειακού τύπου διατροφή λαμβάνοντας επιπλέον συμπλήρωμα με ω3 λιπαρά.

Τι έδειξε η μελέτη;

Τα άτομα που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή έτρωγαν περισσότερα φρούτα και ψωμί και λιγότερα αλλαντικά και κρέας γενικότερα, λιγότερο βούτυρο και κρέμες χωρίς να έχουν άλλες αλλαγές στην δίαιτά τους. Μπορούσαν να καταναλώνουν κρασί, ελαιόλαδο και ψάρια. Έτσι κατανάλωναν λιγότερα κορεσμένα λίπη και χοληστερίνη και περισσότερα φυτικά ω3 λιπαρά.

Μετά από 4 χρόνια παρακολούθησης, στην ομάδα ελέγχου (συνήθης δίαιτα) 44 άτομα είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο (θανατηφόρο ή μη) ενώ στην ομάδα παρέμβασης (μεσογειακή διατροφή) μόνο 14 είχαν άλλο επεισόδιο (ελάττωση 4% κάθε χρόνο στη πιθανότητα να πάθουν νέο καρδιακό επεισόδιο). Από τα συμπεράσματα της μελέτης φαίνεται ότι αυτοί που συμμετείχαν στην μεσογειακή διατροφή είχαν 4 φορές βραδύτερη εξέλιξη της νόσου τους.

Μεσογειακή ή μήπως χορτοφαγική διατροφή;

Ο Dr Caldwell Esselstyn και οι συνεργάτες του στην Cleveland Clinic πρόσφατα δημοσίευσαν μια μελέτη που αφορούσε 198 ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο, οι οποίοι υιοθέτησαν τη χορτοφαγική διατροφή. Από τους 198 οι 177 κράτησαν την δίαιτά τους και οι υπόλοιποι 21 συνέχισαν να παρακολουθούνται παρόλο που δεν ακολουθούσαν την δίαιτα.

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που δεν ακολούθησαν την δίαιτα είτε πέθαναν, είτε χρειάστηκαν αγγειοπλαστική στεφανιαίων ή μεταμόσχευση καρδιάς. Στην ίδια περίοδο, από αυτούς που ακολουθούσαν τη χορτοφαγική διατροφή μόνο ένας είχε σοβαρό καρδιακό επεισόδιο σαν αποτέλεσμα επιδείνωσης της ασθένειάς του.

Ο Dean Ornish αναφέρει ότι «η μεσογειακή διατροφή είναι καλύτερη από τη διατροφή των περισσότερων ανθρώπων, αλλά ακόμα καλύτερη θα ήταν μια διατροφή βασισμένη σε βιολογικά προϊόντα και φυτά». Η τελευταία μελέτη δεν ήταν τυχαιοποιημένη οπότε δεν συγκρίνονται άμεσα τα αποτελέσματά της με τη Lyon Diet Heart Study.

Τελικά ποια διατροφή είναι καλύτερη;

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τις παραπάνω μελέτες είναι ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής σε καρδιοπαθείς ελαττώνει σημαντικά το ρίσκο για νέο καρδιακό επεισόδιο, ενώ η χορτοφαγική διατροφή σχεδόν το μηδενίζει.

Ωστόσο, δεν είναι σωστό να στηριζόμαστε απόλυτα σε μη τυχαιοποιημένες μελέτες με μικρό σχετικά αριθμό ασθενών. Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα από αξιόπιστες μελέτες, μπορούμε να συστήνουμε ανεπιφύλακτα στους καρδιοαγγειακούς ασθενείς να ακολουθούν μεσογειακού τύπου διατροφή.

Φυσικά, επειδή το «προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν εστί», είναι καλό όλοι μας να υιοθετήσουμε μια υγιεινή διατροφή όπως είναι η μεσογειακή, η οποία σε συνδυασμό με τη συστηματική άσκηση, τη διακοπή του καπνίσματος και τον τακτικό έλεγχο-θεραπεία των λοιπών παραγόντων κινδύνου (αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης) θα μειώσει σημαντικά το ρίσκο ενός καρδιαγγειακού επεισοδίου στο μέλλον και θα θέσει τις σωστές βάσεις για έναν υγιεινό τρόπο ζωής!

Πηγή: https://nutritionfacts.org/video/the-mediterranean- diet-or- a-whole- food-plant- based-diet/

Leave your comment