Anats S.A. Logo
Blog archive

Μπορούν τα δημητριακά ολικής άλεσης να αντιστρέψουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις;

Μπορούν τα δημητριακά ολικής άλεσης να αντιστρέψουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις;

Η αύξηση της κατανάλωσης δημητριακών ολικής άλεσης εμποδίζει σημαντικά την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης, σχεδόν όσο επιβραδύνει τη νόσο και η φαρμακευτική αγωγή με στατίνες

Οι φυτικές ίνες αποτελούν ένα ξεχωριστό θρεπτικό συστατικό της διατροφής. Ειδικά στην Αμερική, αλλά και σε όλους τους πληθυσμούς που ακολουθούν μια δυτικού τύπου διατροφή, η κατανάλωσή τους βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Οι επίσημες συστάσεις προτείνουν για τον ενήλικο πληθυσμό την κατανάλωση 25-38g διαιτητικών ινών. Όμως, τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η πραγματική κατανάλωσή τους κυμαίνεται περίπου στο 50% της κατώτερης σύστασης. Στην Αμερική, ένα μόλις 3% του πληθυσμού ανταποκρίνεται στο προτεινόμενο ελάχιστο, καταναλώνοντας αρκετά τρόφιμα φυτικής προέλευσης, που αποτελούν και τις μοναδικές πηγές φυτικών ινών.

Είναι εκπληκτικό ότι ακόμα και η κατανάλωση 3g επιπλέον φυτικών ινών θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Αν για παράδειγμα το 50% του πληθυσμού περιλάμβανε στο πρωινό του 1 μπολ με δημητριακά ολικής άλεσης, αυτό θα εξοικονομούσε δισεκατομμύρια σε ιατρικά έξοδα, τα οποία αφορούν μόνο το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η κατανάλωση φυτικών τροφών, που περιέχουν διαιτητικές ίνες, μειώνει τον κίνδυνο για:

Η υψηλή κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης έχει προστατευτική δράση που δεν οφείλεται μόνο στις ίνες αλλά και στα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά αυτών των τροφίμων. Για παράδειγμα, τα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά της βρώμης βοηθούν στην πρόληψη της αθηρωμάτωσης. Ίσως η πρόσληψη διαιτητικών ινών να είναι μια ένδειξη της κατανάλωσης φυτικών τροφίμων, όπου και πρέπει να εστιάζουμε!

Υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα;

Οι τροφές φυτικής προέλευσης επιδρούν σε παράγοντες κινδύνου όπως είναι η χοληστερόλη, αλλά μπορούν να επηρεάσουν ουσιαστικά την εξέλιξη των καρδιακών παθήσεων;

Η απάντηση δόθηκε με τη δημοσίευση μιας μελέτης στην οποία εκατοντάδες γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας υποβλήθηκαν σε στεφανιαίες αγγειογραφίες. Οι γυναίκες έκαναν ένεση χρωστικής στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς για να εξακριβωθεί πόσο ανοιχτές είναι. Η πρώτη αγγειογραφία λήφθηκε κατά την έναρξη της μελέτης και η δεύτερη λίγα χρόνια αργότερα, δίνοντας στοιχεία για τη διατροφή που ακολούθησαν σε αυτό το διάστημα.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;

  • Οι αρτηρίες των γυναικών που κατανάλωναν λιγότερο από μια μερίδα δημητριακών ολικής άλεσης την ημέρα παρουσίασαν μεγάλη στένωση.
  • Οι αρτηρίες των γυναικών που έτρωγαν μόνο μία μερίδα ή περισσότερο, είχαν επίσης στένωση, αλλά μικρότερου βαθμού.

Φάνηκε ότι η αύξηση της κατανάλωσης δημητριακών ολικής άλεσης εμποδίζει σημαντικά την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης, σχεδόν όσο επιβραδύνει τη νόσο και η φαρμακευτική αγωγή. Οι στατίνες μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα και μπορούν να επιβραδύνουν τον ρυθμό απόφραξης των αρτηριών. Όμως, το ζήτημα είναι να επιβραδύνουμε τον ρυθμό με τον οποίο θα πεθάνουμε ή να αποτρέψουμε το θάνατο από καρδιακή νόσο;

Η σημασία της διατροφής

Μια δίαιτα με τρόφιμα φυτικής προέλευσης έχει αποδειχθεί ότι είναι ικανή να αντιστρέψει την εξέλιξη της καρδιακής νόσου, ανοίγοντας τις αρτηρίες που έχουν εμφανίσει στένωση. Επίσης, τα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της απόφραξης των αρτηριών. Μερικές απλές συμβουλές είναι:

  • Εντάξτε στην καθημερινή σας διατροφή μια ποικιλία από φρούτα, σαν σνακ ή επιδόρπιο. Πλένετε τα πολύ καλά αλλά μην αφαιρείτε το φλούδι τους, περιέχει μεγάλο ποσοστό ινών και θρεπτικών συστατικών.
  • Προσθέστε λαχανικά στο τοστ, στο μαγείρεμα και συνοδεύστε κάθε γεύμα σας από μια πλούσια σαλάτα. Όσο πιο πολύχρωμη, τόσο καλύτερα!
  • Αγαπήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης. Εκτός από πολύ θρεπτικά είναι και πιο νόστιμα! Στην αρχή, μπορείτε να τα συνδυάσετε με τα λευκά.
  • Να θυμάστε ότι μια κατά τ’ άλλα κακή διατροφή που όμως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες είναι μακράν καλύτερη από μια εντελώς ανθυγιεινή διατροφή!

Πηγή: http://nutritionfacts.org

Leave your comment