Anats S.A. Logo
Blog archive

Νάτριο και Κάλιο: πώς οι ηλεκτρολύτες σχετίζονται με την υπέρταση;

Νάτριο και Κάλιο: πώς οι ηλεκτρολύτες σχετίζονται με την υπέρταση;

Που βρίσκουμε το νάτριο;

Αλάτι είναι η κοινή ονομασία του χλωριούχου νατρίου (χημικός τύπος NaCl) και είναι βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής.

Το αλάτι είναι πολύ διαδεδομένο στη φύση. Βρίσκεται διαλυμένο στο νερό της θάλασσας και στο νερό ορισμένων λιμνών. Επίσης, βρίσκεται σε στερεή κατάσταση μέσα στη γη, σαν ορυκτό αλάτι ή αλίτης. Η θάλασσα περιέχει αλάτι σε ποσοστό 2,7 - 3,8%. Το αλάτι είναι απαραίτητο συστατικό κάθε ζωντανού οργανισμού και παίζει σπουδαίο ρόλο σε διάφορα βιολογικά φαινόμενα.

Το μαγειρικό αλάτι αποτελείται κατά 97% με 99% από χλωριούχο νάτριο. Στο εμπόριο το αλάτι κυκλοφορεί με προσμείξεις, κυρίως ιωδιούχου καλίου (ΚΙ) (επίσης απαραίτητο στη διατροφή), οπότε έχει γεύση λίγο πικρή και είναι αρκετά υγροσκοπικό. Επίσης περιέχει αντισυσσωματωτικά, συνήθως πυριτικό αργιλιονάτριο (E554).

«Η υπέρταση είναι μια κατάσταση διαχειρίσιμη πολλές φορές αναστρέψιμη, ακόμη και με φυσικές αλλαγές στον τρόπο ζωής»

Ποιος ο ρόλος του αλατιού στον οργανισμό;

Σημαντικότατος είναι ο βιολογικός του ρόλος για τον οργανισμό, καθώς αποτελεί την κύρια πηγή νατρίου στην διατροφή του ανθρώπου. Το νάτριο έχει ξεχωριστό ρόλο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, μιας και μαζί με το κάλιο ρυθμίζουν την οσμωτική πίεση στα κύτταρα (συμμετέχοντας έτσι στη διατήρηση της οξεο-βασικής ισορροπίας και τη μεταφορά θρεπτικών στοιχείων στα κύτταρα), καθορίζουν το ισοζύγιου νερού/ υγρών στο σώμα, καθιστούν δυνατές τις μυϊκές συσπάσεις και τις νευρικές αντιδράσεις ενώ τέλος επηρεάζουν την ισορροπία των ιόντων του αίματος.

Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε αλάτι;

  • τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, οι έτοιμες σάλτσες, τα τουρσιά, τα παστά κ.α., το αλάτι είναι το πιο γνωστό φυσικό συντηρητικό έτσι απαντάται συχνά στα επεξεργασμένα τρόφιμα
  • οι κύβοι μυρωδικών που τόσο μας βοηθούν στο μαγείρεμα, ουσιαστικά αντικαθιστούν το αλάτι που θα ρίχναμε ούτως ή άλλως στο μαγείρεμα
  • τα αλλαντικά, τα λουκάνικα και τα καπνιστά κρέατα και ψάρια
  • τα τυριά, ως επί των πλείστων περιέχουν αρκετό αλάτι, λίγα είναι αυτά που έχουν χαμηλές περιεκτικότητες όπως π.χ. το cottage, το ανθότυρο , η μοτσαρέλα
  • αλατισμένα βούτυρα, καθώς και το φυστικοβούτυρο
  • αρτοσκευάσματα και άλλα αμυλούχα επεξεργασμένα τρόφιμα
  • κατεψυγμένα γεύματα
  • ξηροί καρποί
  • σνακ, όπως πατατάκια

Ηλεκτρολύτες και υπέρταση

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που συσχετίζουν την υπερβολική πρόσληψη Νατρίου , με κατακράτηση υγρών και συναφών προβλημάτων υγείας (υπέρταση, αυξημένο κίνδυνο για ισχαιμική καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και βλάβες στα νεφρά κ.α.), υπάρχουν και πολυάριθμες μελέτες που αντικρούουν τη σύνδεση αλατιού – καρδιακής νόσου.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη Νατρίου είναι αρκετά συντηρητική στα 2,3 g ημερησίως (ή 6 g – περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού - μαγειρικού αλατιού αντίστοιχα).

Τα επίπεδα Νατρίου μπορεί να αυξάνονται με την προσθήκη αλατιού στο μαγείρεμα ή στο τραπέζι, αξίζει να σημειωθεί όμως ότι το 75% του αλατιού που καταναλώνουμε υπάρχει στα έτοιμα τρόφιμα που αγοράζουμε.

Ισορροπία νατρίου - καλίου

Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στο αν το αλάτι θα έχει επιβλαβείς ή ευεργετικές επιδράσεις για τον οργανισμό μας είναι η αναλογία πρόσληψης νατρίου και καλίου στην καθημερινή μας διατροφή.

Μάλιστα είναι πιθανότερο η έλλειψη καλίου να είναι περισσότερο υπεύθυνη για την υπέρταση σε σχέση με την αυξημένη πρόσληψη νατρίου. Ανισορροπία στην πρόσληψη καλίου – νατρίου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπέρταση.

Διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, αξιοσημείωτα χαμηλά σε κάλιο και υψηλά σε νάτριο θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε μια τέτοια ανισορροπία. Αυτό θα μπορούσε επίσης να ερμηνεύσει με κάποιο τρόπο γιατί υψηλές σε νάτριο δίαιτες μπορεί να επηρεάζουν κάποιους ανθρώπους & κάποιους άλλους όχι.

πηγή:mednutrition.gr

Leave your comment