Anats S.A. Logo

Ορθοπεδικοί πάτοι, η ιστορία τους και η εξέλιξη τους

Οι ορθοπεδικοί πάτοι, είτε ενσωματωμένοι μέσα στην  ίδια την κατασκευή του υποδήματος είτε ως πρόσθετα βοηθήματα, έχουν ξεκινήσει περίπου τον 13Ο αιώνα. Οι πρώτοι που έκαναν μία υποτυπώδη προσπάθεια να σχεδιάσουν έναν πάτο, δεν ήταν ούτε οι γιατροί , ούτε οι υποδηματοποιοί. Ήταν οι ιδιοκτήτες πανδοχείων!

Οι ιδιοκτήτες πανδοχείων σε μία προσπάθεια να παρέχουν ξεκούραση και ανακούφιση στους ταλαιπωρημένους ταξιδιώτες. Κατασκεύαζαν μαλακούς πάτους από μαλλί ζώου και το τύλιγαν με κάποιο κομμάτι υφάσματος. Αποτέλεσμα ήταν τα παπούτσια των ταλαιπωρημένων ταξιδιωτών να πατούν πιο μαλακά, το μαλλί να υποστηρίζει τις καμάρες του ποδιού, και τέλος να λειτουργεί  θερμομονωτικά τις παγωμένες μέρες του χειμώνα.

Στην πορεία εμφανίστηκαν παπούτσια με ανατομικό σχήμα και υποστήριξη της ποδικής καμάρας. Αυτά δεν είναι άλλα από τα πρώτα ξύλινα παπούτσια, τα γνωστά σε όλους μας “σαμπό”. Ιδιαίτερα η Ολλανδία έχει ενσωματώσει αυτά τα παπούτσια στη βασική της λαϊκή κουλτούρα, παρόλο που στην πραγματικότητα έχουν χρησιμοποιηθεί σε αρκετούς  λαούς. Το πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα υλικά, ήταν ότι το ξύλο μπορούσε να σχηματιστεί και να δώσει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στην υποστήριξη της ποδικής καμάρας και γενικότερα στο σχήμα του ποδιού.

Με την εξέλιξη της υποδηματοποιίας, την ποικιλία και ταυτόχρονα την εξειδίκευση των υποδημάτων για διάφορες χρήσεις,  παρουσιάστηκε η ανάγκη των πρόσθετων και πιο εξειδικευμένων πάτων. Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν σκληροί, αρκετές φορές μεταλλικοί πάτοι, γιατί υπήρχε η λανθασμένη άποψη, πως όσο πιο σταθερά υποστηρίζεις την ποδική καμάρα, τόσο καλύτερο και το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Στα μέσα του 20ου αιώνα, οι πάτοι ήταν ήδη συνώνυμοι με τον πόνο και την άβολη χρήση τους.

Στην πορεία τα ηνία τώρα λαμβάνει η ακριβώς αντίθετη άποψη. Οι  μαλακοί πάτοι! Πιο συγκεκριμένα, οι μαλακοί πάτοι σιλικόνης, γίνονται παγκοσμίως η πρώτη σύσταση για τα πονεμένα πόδια. Και πάλι όμως οι χρήστες δεν φαίνονται ικανοποιημένοι.

Η λύση άρχισε να γίνεται πραγματικά ουσιαστική και βοήθησε τους χρήστες, όταν άρχισαν να κατασκευάζονται εξατομικευμένοι πάτοι από υλικά διαφορών πυκνοτήτων. Ο προσωπικός σχεδιασμός σύμφωνα με την ανατομία του εκάστοτε ποδιού, και η ποικιλία σκληρότητας, έδωσε τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το υλικό E.V.A. αυτή τη στιγμή είναι παγκοσμίως το κορυφαίο υλικό κατασκευής ορθωτικών πάτων. Είναι ένας πολυμερές υλικό, το οποίο έχει προδιαγραφές ατοξικότητας, είναι υποαλλεργικό, δεν έχει BPAκαι φθαλικές ενώσεις και έχει διαφορετικά επίπεδα Shore(μονάδα μέτρησης σκληρότητας υλικών). Aπό πολύ μαλακό έως σκληρό, ο κατασκευαστής των ορθωτικών πάτων, κατόπιν του τρισδιάστατου Laserπελματογραφήματος, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ακριβώς αυτό που έχει ανάγκη ο κάθε χρήστης. Το EVAσε συνδυασμό με δέρμα και άλλα αφρώδη υλικά προσφέρουν πάτους υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικότητας, οι οποίοι έχουν επιπλέον τα εξής χαρακτηριστικά:

  1.        Σημαντική επιστροφή ενέργειας στο σώμα
  2.        Υψηλή αντικραδασμικότητα
  3.        Ανθεκτικότητα στην πίεση και στα φορτία κατά τη βάδιση και το τρέξιμο
  4.        Ανθεκτικότητα στο πλύσιμο
  5.        Δυνατότητα επεξεργασίας με πολύ υψηλή λεπτομέρεια

To EVA είναι η κορυφαία επιλογή ως υλικό για την κατασκευή ορθωτικών πάτων υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικότητας.

Leave your comment