Anats S.A. Logo

Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας

«Η προσφορά αίματος αποτελεί πράξη αλληλεγγύης. Γίνε μέλος της προσπάθειας και σώσε ζωές»

                                                                                                                    Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Με μήνυμα «Η προσφορά αίματος είναι μία πράξη αλληλεγγύης. Γίνε μέλος της προσπάθειας και σώσε ζωές» εορτάζεται φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη στις 14 Ιουνίου 2022.

 

Σκοπός του μηνύματος είναι η ανάδειξη του ρόλου της εθελοντικής αιμοδοσίας στη διάσωση ζωών και στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, οι στόχοι της φετινής καμπάνιας είναι:

  • να ευχαριστήσει τους αιμοδότες σε όλο τον κόσμο και να ευαισθητοποιήσει περαιτέρω το κοινό σχετικά με την ανάγκη της τακτικής, μη αμειβόμενης αιμοδοσίας
  • να τονίσει την ανάγκη για προσφορά αίματος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με σκοπό την επάρκειά του και την καθολική και έγκαιρη κάλυψη των αναγκών για μεταγγίσεις αίματος
  • να αναγνωρίσει και να προάγει την αξία της εθελοντικής, μη αμειβόμενης αιμοδοσίας στοχεύοντας στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη αποτελεί επίσης ευκαιρία ευαισθητοποίησης σχετικά με την ανάγκη της αύξησης της χρηματοδότησης και της αναβάθμισης των συστημάτων αιμοδοσίας, με σκοπό την αύξηση της συλλογής αίματος από εθελοντές, μη αμειβόμενους  αιμοδότες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη εορτάζεται στις 14 Ιουνίου κάθε έτους. Φέτος η χώρα φιλοξενίας για τις εκδηλώσεις εορτασμού της είναι το Μεξικό μέσω του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας του.

Η διαθεσιμότητα του αίματος και των προϊόντων του είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική διαχείριση

  • γυναικών με αιμορραγία λόγω επιπλοκών της εγκυμοσύνης και του τοκετού
  • ασθενών με αιματολογικά νοσήματα, κληρονομικές αιμοσφαιρινοπάθειες, όπως η μεσογειακή αναιμία και η δρεπανοκυτταρική αναιμία και ανοσιακή ανεπάρκεια
  • τραυματιών, καθώς και ασθενών που υποβάλλονται σε ιατρικές και χειρουργικές επεμβάσεις

Η ανάγκη για αίμα είναι καθολική αλλά η πρόσβαση σε αυτό για όλους εκείνους που το χρειάζονται δεν είναι. Οι ελλείψεις αίματος είναι ιδιαίτερα μεγάλες στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα αιμοδοσίας, που χαρακτηρίζεται από ευρεία και ενεργό συμμετοχή του πληθυσμού, είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των αναγκών σε αίμα, τόσο κατά τις ειρηνικές περιόδους, όσο και κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: https://eody.gov.gr/pagkosmia-imera-ethelonti-aimodoti-14-ioynioy-2022/

Leave your comment