Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου έχει καθιερωθεί στις 15 Φεβρουαρίου, ξεκινώντας από την Διεθνής Ένωση Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (INTERNATIONAL CONFEDERATION OF CHILDHOOD CANCER PARENT ORGANIZATIONS - ICCCPO), καθώς σκοπός είναι η ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνους) και για την μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος που αφορά τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο.
Με αφορμή την παγκόμια ημέρα αυτή το νοσοκομείο Cancer De Barretos στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας , ένα νοσοκομείο με διεθνή φήμη για την θεραπεία του καρκίνου των παιδιών για χάρη του νοσοκομείου, δημιουργήθηκε ένα βίντεο για το ευαίσθητο θέμα με τίτλο η
«Η αγάπη ποτέ δεν μας απογοητεύει»
Το νοσοκομείο ονομάστηκε «Νοσοκομείο της Αγάπης» με στόχο να δείξει την θεραπευτική σημασία της αγάπης και της στοργής. Όταν ένα παιδί περιβάλλεται από αγάπη η καταπολέμηση της νόσου γίνεται πιο εύκολη για το λόγο ότι το άτομο βλέπει ότι περιβάλλεται από πρόσωπα που του δείχνουν την αγάπη και την φροντίδα , παίρνοντας έτσι την ελπίδα που χρειάζεται.
Ο παιδικός καρκίνος είναι αρκετά σπάνιος και με πολλές κλινικές εκδηλώσεις . Όταν διαγνωστεί χωρίς καθυστέρηση έχει μεγάλα ποσοστά ίασης. Με τις σύγχρονες θεραπείες να κάνουν την παρατεταμένη επιβίωση και ανάρρωση όχι μόνο πιθανές αλλά και δυνατές για πολλά είδη παιδικών καρκίνων. Η ιατρική έχει προχωρήσει τόσο καθώς και το καταρτησμένο επιστημονικό προσωπικό των γιατρών και περισσότερο από το 70% των παιδιών που λαμβάνουν την εξειδικευμένη θεραπεία καταπολεμά την νόσο. Μια έρευνα έχει δείξει ότι οκτώ στα δέκα παιδιά με λευχαιμία σήμερα γίνεται καλά!
Η παιδική νόσος του καρκίνου πρέπει να θεραπεύεται σε ειδικά παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα και να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, από ψυχολόγους , κοινωνικούς λειτουργούς που θα τα φροντίζουν όχι μόνο κατά την περίοδο της θεραπείας αλλά και την διάρκεια της επανένταξης.
Κύριο στοιχείο αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση . Έτσι θα πρέπει να δίνεται τεράστια σημασία για να εκπαιδευτούν οι επαγγελματίες της υγείας ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν όσο το δυνατόν το συντομότερο τη νόσο, αλλά και την σωστή ενημέρωση των γονιών ώστε να απευθύνονται στα αρμόδια παιδιατρικά νοσοκομεία.
Παιδικές μορφές καρκίνου
Υπάρχουν διαφορετικές μορφές παιδικού καρκίνου από εκείνους των ενηλίκων με πολλούς τρόπους.
Συγκεκριμένα, η πρόληψη του καρκίνου έχει αρκετές περιορίσεις στα παιδιά , ενώ απεναντίας είναι πολύ σημαντική για τους ενήλικες.
Επίσης, πολλές κοινές του καρκίνου που εμφανίζεται στους ενήλικες παρουσιάζονται πολύ σπάνια στα παιδιά καθώς , οι παιδικοί καρκίνοι έχει πολύ υψηλό ποσοστό να ιαθούν, με την γρηγορότερη διάγνωση και την ειδική θεραπευτική αγωγή. Βλέπουμε έτσι ότι η θεραπεία αλλα και η αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου είναι διαφορετική από του ενήλικου.
Οι κυριότερες μορφές παιδικού καρκίνου είναι: Λευχαιμίες (οξεία λεμφοβλαστική, οξεία μυελοβλαστική), οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος που είναι κυρίως εγκεφαλικοί όγκοι (αστροκύτωμα, γλοίωμα, μυελοβλάστωμα, επενδύμωμα), τα λεμφώματα (κακοήθεις όγκοι λεμφαδένων ή άλλων οργάνων), οι όγκοι του αμφιβληστροειδούς (ρετινοβλάστωμα), τα σαρκώματα μαλακών μορίων (ραβδομυοσάρκωμα) και των οστών (οστεοσάρκωμα, σάρκωμα Ewing), οι όγκοι νεφρών (νεφροβλάστωμα) και επινεφριδίων (νευροβλάστωμα), οι όγκοι ήπατος (ηπατοβλάστωμα), κ.α. Κακοήθεις όγκοι ενήλικου τύπου όπως ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη, κλπ είναι πάρα πολύ σπάνιο να παρατηρηθούν στην παιδική ηλικία.
Από τη στιγμή που το είδος και το στάδιο της νόσου προσδιοριστεί όλο μαζί, η θεραπευτική ομάδα δομεί ένα σχέδιο το οποίο σκιαγραφεί τον ακριβή τύπο θεραπείας, τη συχνότητα με την οποία το παιδί θα λαμβάνει θεραπεία καθώς και τη διάρκεια αυτής. Τα κυριότερα προβλήματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι:
οι επαναλαμβανόμενες εισαγωγές στο νοσοκομείο, οι λοιμώξεις ή άλλες επιπλοκές, η αποτυχία κάποιων θεραπευτικών σχημάτων, οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας (π.χ. τριχόπτωση, ναυτία, εμετοί, έλκη στην στοματική κοιλότητα), οι παρενέργειες της ακτινοθεραπείας (π.χ. τριχόπτωση, ερεθισμός του δέρματος, ναυτία, εμετοί), οι παρενέργειες της χειρουργικής επέμβασης, οι αλλαγές στην καθημερινότητα του παιδιού, τις σχολικές και κοινωνικές του δραστηριότητες.
Μερικά στοιχεία για τον καρκίνο παιδικής ηλικίας
Στοιχεία έρευνας λένε ότι , στον κόσμο, κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο. Ωστόσο, σήμερα μόνο το 20% των παιδιών ανά τον κόσμο μπορούν να επωφεληθούν από την προηγμένη ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά, προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.
Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά.
Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία.
Η θεραπεία και η φροντίδα του καρκίνου της παιδικής ηλικίας απαιτεί μια ολόκληρη διεπιστημονική ομάδα, η οποία παρέχει όχι μόνο την ιατρική περίθαλψη του παιδιού (το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία κα), αλλά και την ψυχοκοινωνική στήριξη για το παιδί και όλη την οικογένεια.
Η στενή συνεργασία μεταξύ της νοσηλευτικής ιατρικής ομάδας και των γονιών του παιδιού είναι το ουσιαστικό συστατικό για την επιτυχή θεραπεία, την υποστήριξη και τη φροντίδα του παιδιού.
Τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο χρειάζονται τη βοήθεια όλων!