Anats S.A. Logo
Blog archive

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 2022

Η Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας και η Διεθνή Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων με πρωτοβουλία τους έχει καθιερωθεί η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μαρτίου ως η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Σκοπός της κίνησης αυτής είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το πόσο σπουδαίο είναι η υγεία των νεφρών και τη Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ).

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1970 ως μη κερδοσκοπική εταιρεία που έχει στόχο την υποστήριξη και την ανάπτυξη της Νεφρολογίας , την έρευνα πάνω σε αυτόν τον τομέα , την ιατρική εκπαίδευση , την επαγγελματική υποστήριξη και την ενημέρωση για τις νεφρικές παθήσεις.

Τα νεφρά μας είναι ζωτικής σημασίας όργανα για την υγεία μας, καθώς κάθε μέρα φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα αίματος για να αποβάλουν περίπου 2 λίτρα από άχρηστες ουσίες και περιττό νερό. Όταν τα νεφρά χάνουν βαθμιαία τη λειτουργική τους ικανότητα, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για Χρόνια Νεφρική Νόσο.

Εκτιμάται ότι σήμερα 850 εκατομμύρια ατόμων σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ΧΝΝ διαφόρων αιτιολογιών. Η ΧΝΝ είναι αιτία για 2,4 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο και είναι από τα συνηθέστερα νοσήματα στον κόσμο, που εμφανίζει την πιο γρήγορη αύξηση σαν αίτιο θανάτου. Παρά την ευρεία γνώση των επιπλοκών της νόσου, υπάρχει μειωμένη και άνιση επαγρύπνηση αλλά και αντιμετώπισή της παγκόσμια, που οφείλεται στις κοινωνικο – οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα και ειδικότερα στις συνθήκες γέννησης και ανάπτυξης των παιδιών, τις φυλετικές διακρίσεις, την έλλειψη εκπαίδευσης, την έλλειψη βασικών μέσων επιβίωσης όπως έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό, μόλυνσης της ατμόσφαιρας και τις πολιτικές αντιμετώπισης αυτών.

Περισσότερες Πληροφορίες : http://www.worldkidneyday.gr/

Ένας από τους σκοπούς της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού είναι η αποφυγή ανάπτυξης της Οξείας Νεφρικής Νόσου (ΟΝΝ). Πρόκειται για νόσο που εμφανίζεται αιφνίδια μετά από προσβολή των νεφρών από διάφορα αίτια και κυρίως φαρμακευτικά, με δυνατότητα αναστροφής της εξέλιξής της αν διαγνωσθεί και θεραπευθεί έγκαιρα. Διαφορετικά, αποτελεί μια σημαντική αιτία αύξησης πιθανότητας μελλοντικής εμφάνισης ΧΝΝ. Πάνω από 13 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο μπορεί να πάσχουν από ΟΝΝ, με το μεγαλύτερο ποσοστό ([πάνω από το 85%) να εμφανίζεται σε υπανάπτυκτες χώρες με επίπτωση μεγάλης συχνότητας θανάτων από αυτήν.

Για να είναι οι νεφροί μας υγιείς πρέπει:

  • Να πίνουμε αρκετά υγρά σε καθημερινή βάση
  • Να τρεφόμαστε υγιεινά
  • Να ελέγχουμε το βάρος μας και να ασκούμαστε
  • Να ελέγχουμε την αρτηριακή μας πίεση
  • Να μετράμε το σάκχαρο στο αίμα μας
  • Να μην καπνίζουμε
  • Να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση αλατιού
  • Να αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές

Leave your comment