Παγκόσμια Ημέρα των Ασθενών
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ασθενών (World Day of the Sick) εορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου με πρωτοβουλία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις, που περιστρέφονται γύρω από την ασθένεια, τους πάσχοντες και τον ανθρώπινο πόνο.
Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας ανακοινώθηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' στις 13 Μαΐου 1992, ένα χρόνο αφ' ότου είχε διαγνωσθεί με τη νόσο του Πάρκινσον στις αρχές του 1991. Ο ποντίφηκας είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα του πόνου. Στις 11 Φεβρουαρίου 1984 είχε εκδώσει την αποστολική επιστολή «Salvifici Doloris» (σωτηρία από τον πόνο) για το χριστιανικό νόημα του ανθρώπινου πόνου και την αντιμετώπισή του μέσα από μια χριστιανική προοπτική.
Από το 1993, Παγκόσμια Ημέρα των Ασθενών εορτάζεται στις 11 Φεβρουαρίου για να συμπίπτει με τον εορτασμό της Παναγίας της Λούρδης, δηλαδή την εμφάνιση της Παναγίας σ’ ένα 14χρονο κορίτσι στη Λούρδη (Lourdes) της Γαλλίας στις 11 Φεβρουαρίου 1858. Η ημερομηνία αυτή επιλέχτηκε επειδή πολλοί προσκυνητές και επισκέπτες, που συρρέουν κάθε χρόνο στην Λούρδη για να τιμήσουν αυτό το θρησκευτικό γεγονός, έχουν θεραπευτεί από τις μεσιτείες της Παναγίας.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ασθενών απέκτησε ιδιαίτερη σημασία στον ρωμαιοκαθολικό χριστιανισμό μετά το 2005, όταν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β ' απεδήμησεν εις Κύριον. Την 11η Φεβρουαρίου διάλεξε ο διάδοχός του Βενέδικτος ΙΣΤ' για να υποβάλει τη παραίτησή του από τον παπικό θρόνο το 2013, για λόγους υγείας.
Η ασθένεια δημιουργεί άγχος, ανασφάλεια και αίσθημα αδυναμίας στον ασθενή ο οποίος νοιώθει ευάλωτος και χρειάζεται φροντίδα και υποστήριξη.
Η ασθένεια επηρεάζει τον ασθενή σωματικά, ψυχοσυναισθηματικά και κοινωνικά.
Η παροχή ποιοτικής υγειονομικής φροντίδας και έγκαιρης θεραπείας είναι σημαντικά για του ασθενείς όμως δεν αρκούν. Το οικείο περιβάλλον, οι φροντιστές, οι επαγγελματίες υγείας, η Πολιτεία και η κοινωνία οφείλουν να μεριμνούν για τους ασθενείς. Με ειλικρινές ενδιαφέρον, ενσυναίσθηση, ανθρωπιά και αλληλεγγύη ο ασθενής θα πάψει να αισθάνεται μόνος, ανήμπορος κι αποκλεισμένος.
Ο σεβασμός στην αξία και την αξιοπρέπεια του ασθενή του επιτρέπει να διατηρεί την αυτοεκτίμησή του, να χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης και να ενδυναμώνεται προκειμένου να διαχειριστεί την νόσο.
Κι ας μην ξεχνάμε πως η θετική διάθεση είναι το καλύτερο φάρμακο!
Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/527 , https://www.poamskp.gr/2022/02/11/11-fevroyarioy-pagkosmia-imera-asthenon/