Anats S.A. Logo

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου

Βρείτε εδώ τις Υποκουβέρτες για τον καλύτερο ύπνο! 

Ο ύπνος είναι ένα απλό, αλλά σημαντικό μέρος της καθημερινής μας ζωής. Και όμως συχνά παραβλέπεται, με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου και πολλούς περισσότερους να μην ξεκουράζονται αρκετά για να λειτουργήσουν σωστά. Η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την υγεία του ύπνου και τη σημασία του, συγκεντρώνοντας χρήματα για προγράμματα που προωθούν τον καλύτερο ύπνο. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ύπνου για το 2023 είναι: «Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία». Ακριβώς όπως η καλή διατροφή και η άσκηση, ο ύπνος είναι μια συμπεριφορά που είναι θεμελιώδης για τη σωματική, ψυχική και κοινωνική ευημερία του ανθρώπου.

Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου;

Η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου είναι μια ετήσια εκδήλωση που γιορτάζεται την τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Εταιρείας Ύπνου, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που στοχεύει στην προώθηση της υγείας του ύπνου παγκοσμίως.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2001 και έκτοτε έχει εξελιχθεί σε μια ημέρα που παρατηρείται διεθνώς με εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε πολλές χώρες κάθε χρόνο. Στόχος της ημέρας αυτής είναι να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σχετικά με τις υγιεινές συνήθειες ύπνου και να τους ενθαρρύνει να κοιμούνται αρκετά κάθε βράδυ, ώστε να μπορούν να ζουν καλύτερα.

Γιατί πρέπει να ενδιαφέρεστε γι' αυτό;

Ο ύπνος αποτελεί βασικό μέρος της καθημερινής μας ζωής. Είναι αυτό που μας επιτρέπει να λειτουργούμε και να ζούμε υγιείς ζωές, ωστόσο πολλοί από εμάς δεν κοιμόμαστε αρκετά σε τακτική βάση. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία σας, όπως:

-Μειωμένη παραγωγικότητα στην εργασία ή στο σχολείο

-Αδυναμία συγκέντρωσης ή προσοχής

-Αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων και τραυματισμών

Η στέρηση ύπνου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συναισθηματικά προβλήματα όπως ευερεθιστότητα και κυκλοθυμία- σωματικά προβλήματα όπως πονοκέφαλοι και στομαχόπονοι- κενά μνήμης- μειωμένη ανοχή σε στρεσογόνους παράγοντες (όπως ο θόρυβος)- αύξηση βάρους από υπερκατανάλωση τροφής λόγω έλλειψης όρεξης κατά τη διάρκεια της στέρησης ύπνου- αισθήματα κατάθλιψης ή άγχους που προκαλούνται από την έλλειψη ύπνου REM

Τι μπορείτε να κάνετε;

-Κοιμηθείτε καλά.

-Κάντε το υπνοδωμάτιό σας σκοτεινό και ήσυχο.

-Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε πρωί.

-Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ πριν από τον ύπνο. Αν τα χρησιμοποιείτε, περιορίστε την πρόσληψη σε ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι (χωρίς ζάχαρη) ή ένα ποτήρι κρασί με το δείπνο- μην πίνετε περισσότερες από αυτές τις ποσότητες μέσα σε έξι ώρες πριν κοιμηθείτε. Και μην πίνετε καφεΐνη μετά το μεσημέρι, αν τότε θέλετε να κοιμηθείτε!

-Αποφύγετε τον υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας -- ειδικά ακριβώς πριν πέσετε για τη νυχτερινή σας υπνηλία!

Αναλυτικότερα, για την βελτίωση του ύπνου μας οφείλουμε να :

  • κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο ώστε να χαλαρώσουμε
  • κοιμόμαστε σε εντελώς σκοτεινό δωμάτιο
  • αποφεύγουμε διεγερτικά όπως καφέ, τσάι
  • επιλέξουμε ένα σωστό στρώμα
  • αποφεύγουμε φωτεινές οθόνες κινητών, τηλεόρασης κλπ πριν τον ύπνο
  • να τρώμε αρκετά ελαφρά ώστε να μην φουσκώνουμε

Ειδικότερα, η αυπνία συνδέεται με :

  • αρτηριακή υπέρταση,
  • έμφραγμα
  • εγκεφαλικό
  • αρρυθμία
  • κατάθλιψη
  • διαταραχές μνήμης, κρίσης και συγκέντρωσης
  • σεξουαλικές διαταραχές, κυρίως στους άνδρες.

Από την άλλη κατά την υπνηλία , ο πάσχων κοιμάται υπερβολικά πολλές  ώρες αλλά ουσιαστικά δεν ξεκουράζεται . Και τα δύο είδη διαταραχών θεραπεύονται με φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με αλλαγή προγράμματος ύπνου και  συνηθειών.

Γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1981 και έκτοτε έχει τηρηθεί από περισσότερες από 100 χώρες σε έξι ηπείρους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του ύπνου και τον αντίκτυπό του στην υγεία. Είναι επίσης ένας εξαίρετος τρόπος να μάθετε περισσότερα για το πώς μπορείτε να βελτιώσετε τις συνήθειες του ύπνου σας, είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά!

Leave your comment