Όλα άρχισαν με έναν χάρτινο αυλό.
Σύγχρονα στηθοσκόπια: μια ιστορία 200 χρόνων.
Το 1816, ο Γάλλος γιατρός Rene Laennec εφηύρε το πρώτο στηθοσκόπιο χρησιμοποιώντας έναν μακρύ αυλό από τυλιγμένο χαρτί, για να μεταφέρει τον ήχο από το στήθος του ασθενούς στο αυτί του. Οι πληροφορίες σχετικά με τον ακριβή τρόπο δημιουργίας της εφεύρεσης του Laennec διαφέρουν μεταξύ τους. Ωστόσο, από την αρχή ήταν ξεκάθαρο ότι οι ακουστικές ιδιότητες του αυλού βελτίωσαν σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα του Laennec να ακούει ήχους της καρδιάς και των πνευμόνων με ζωτική σημασία. Ο Laennec δημιούργησε το όνομα "στηθοσκόπιο" από δύο ελληνικές λέξεις: τη λέξη «στήθος» και τη λέξη «σκοπείν», η οποία σημαίνει «βλέπω» ή «εξετάζω». Ονόμασε επίσης τη μέθοδο χρήσης του στηθοσκοπίου «auscultation» (στηθοσκόπηση/ακρόαση) από το ρήμα «auscultare» (ακούω).
Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, ο George P. Camman από τη Νέα Υόρκη δημιούργησε το πρώτο στηθοσκόπιο με μία ελιά για κάθε αυτί. Αυτό το σχέδιο χρησιμοποιήθηκε για περισσότερα από 100 χρόνια με ελάχιστες τροποποιήσεις.
Πρόοδος στην ακουστική.
Στην αρχή της δεκαετίας του '60, ο Δρ. David Littmann, ένας καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, διακεκριμένος καρδιολόγος και αναγνωρισμένη διεθνής αυθεντία στους ηλεκτροκαρδιογράφους, δημιούργησε ένα επαναστατικό νέο στηθοσκόπιο με εξαιρετικά βελτιωμένες ακουστικές επιδόσεις. Συνέβαλε στη μετατροπή μιας απλής ακροαστικής συσκευής σε ένα ισχυρό εργαλείο διάγνωσης. Η 3M απέκτησε την επιχείρηση παραγωγής στηθοσκοπίων του Δρ. Littmann μερικά χρόνια αργότερα και συνέχισε τη βελτίωση και την τελειοποίηση των σχεδίων του.
Πέντε συμβουλές για την ορθή χρήση του 3M™ Littmann® Στηθοσκοπίου.
- Ευθυγράμμιση των ακουστικών
Πριν τοποθετήσετε τις ελιές στα αυτιά σας, βεβαιωθείτε ότι δείχνουν προς τα εμπρός, στην αντίθετη από εσάς κατεύθυνση. (Εικόνα A) Αυτό διασφαλίζει ότι οι αυλοί των ακουστικών θα ευθυγραμμίζονται με τους ακουστικούς σας πόρους, για περισσότερη άνεση και μέγιστη μετάδοση ήχου. Κρατώντας τα ακουστικά μπροστά σας και έχοντας έναν αυλό σε κάθε χέρι, τραβήξτε τα ακουστικά για να ανοίξουν και τοποθετήστε τις ελιές στα αυτιά σας. (Εικόνα Β)
Αν η εφαρμογή δεν είναι άνετη ή αν η ακουστική απόδοση δεν είναι επαρκής, ρυθμίστε τη δύναμη τάσης στα ακουστικά. Όλα τα στηθοσκόπια Littmann διαθέτουν ρυθμιζόμενα ακουστικά. Πιέστε μαλακά τους αυλούς των ακουστικών μεταξύ τους για την αύξηση της δύναμης τάσης ή τραβήξτε το ένα μακριά από το άλλο για τη μείωση της δύναμης τάσης.
Η εσφαλμένη τοποθέτηση των ακουστικών (όπως για παράδειγμα η περίπτωση στην οποία οι ελιές δείχνουν προς τα πίσω, Εικόνα C) ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα κακή ηχομόνωση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πλήρη φραγή του ήχου.
- Χρησιμοποιείτε το σωστό μέγεθος ελιάς
Για βέλτιστη ακουστική απόδοση είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε το μέγεθος ελιάς που ταιριάζει καλύτερα στο αυτί σας. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο όταν χρησιμοποιείτε τις μαλακές ελιές. Όλες οι ελιές των Littmann Στηθοσκοπίων διατίθενται σε μικρό και μεγάλο μέγεθος.
- Περιστρέψτε προς τη σωστή πλευρά
Όταν χρησιμοποιείτε ένα διπλής όψης Littmann Στηθοσκόπιο, πρέπει να ανοίξετε (ή να υποδείξετε) την πλευρά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε—κώδωνας ή διάφραγμα— περιστρέφοντας τον κώδωνα. Αν το διάφραγμα είναι ανοιχτό, ο κώδωνας θα κλείσει, εμποδίζοντας στον ήχο να περάσει από μέσα του και αντίστροφα.
- Αφαίρεση πιθανών εμποδίων
Αν συνήθως κουβαλάτε το στηθοσκόπιό σας μέσα σε τσέπη ή δεν το καθαρίζετε συχνά, ενδέχεται να συσσωρευθούν χνούδια ή ρύποι και να παρεμποδίζουν τη διαδρομή του ήχου. Για να αποφύγετε τη συσσώρευση ρύπων, καθαρίζετε και φροντίζετε τακτικά το στηθοσκόπιό σας. Αν χρησιμοποιείτε ένα 3M™ Littmann® Cardiology III™ ή Classic III™ Στηθοσκόπιο, διατηρήστε τον ανοιχτό κώδωνα καθαρό από ρύπους καλύπτοντάς τον με το αφαιρούμενο διάφραγμα.
- Έλεγχος της στεγανοποίησης
Τα Στηθοσκόπια βασίζονται στην αεροστεγή μόνωση, έτσι ώστε να μεταφέρουν τους ήχους του σώματος του ασθενούς στο αυτί του γιατρού. Τα εξαρτήματα που έχουν χαλαρώσει στον κώδωνα, οι χαλαροί ή ραγισμένοι αυλοί ή τυχόν ελιές που έχουν τοποθετηθεί με εσφαλμένο τρόπο ενδέχεται να εμποδίζουν την αεροστεγή μόνωση.
Τέλος, παρακάτω θα δούμε τις χρήσεις του στηθοσκοπίου:
- Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης: Πιθανώς η πιο κοινή χρήση του στηθοσκοπίου, ειδικά πριν αρκετά χρόνια, είναι η ακρόαση της συστολικής και της διαστολικής πίεσης στη βραχιόνια αρτηρία. Αποτελούσε παλαιότερα τον μόνο τρόπο μέτρησης της αρτηριακής πίεσης, όμως πλέον έχει υποκατασταθεί από τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα.
- Αξιολόγηση ήχων των πνευμόνων: Επιτρέπει στον γιατρό να προσδιορίσει τον ρυθμό και την ποιότητα της αναπνοής, τυχόν εμπόδια των αεραγωγών, καθώς και τριβές που υποδηλώνουν φλεγμονή του υπεζωκότα. Η ακρόαση ξεκινάει πάνω από την κλείδα, καθώς ο πνευμονικός ιστός εκτείνεται τόσο ψηλά και εκτείνεται προς τα δεξιά και τα αριστερά με βάση συγκεκριμένα σημεία που πρέπει να ακροαστεί ο γιατρός.
- Αξιολόγηση των καρδιακών κτύπων: Με τα στηθοσκόπια, ο καρδιολόγος ακούει τον ρυθμό και τον τύπο του καρδιακού κτύπου καθώς και ήχους που δεν πρέπει φυσιολογικά να ακούγονται, όπως φυσήματα. Η ακρόαση περιλαμβάνει τέσσερις περιοχές, την αορτική, την πνευμονική, την τριπλή και τη μιτροειδή.
- Ακρόαση του εντέρου: Αυτό γίνεται, για να ανιχνευθεί πιθανή απόφραξη ή ειλεός και είναι από τις πιο απλές λειτουργίες του στηθοσκοπίου.
- Ανίχνευση ανώμαλων ήχων στις αρτηρίες: Οι ανώμαλοι ήχοι στις αρτηρίες φανερώνουν ότι μπορεί να υπάρχει στένωση της αρτηρίας, όπως στην αρτηριοσκλήρωση. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να ανιχνευθούν στην καρωτίδα, στην κοιλιά, στα νεφρά, στη μηριαία και στη λαγόνια αρτηρία, όπου μπορούν να εντοπιστούν ανευρύσματα αορτής.
- Μέτρηση του μεγέθους του ήπατος: Με την ακρόαση με το στηθοσκόπιο που ξεκινάει από τη δεξιά θηλή και εκτείνεται προς τα κάτω μπορεί να επισημανθεί η θέση και το μέγεθος του ήπατος.
Πηγές : 3Μ HELLAS, THRAKIKI