Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει πολλαπλές επιπλοκές, κυρίως εάν δεν αντιμετωπιστεί και δεν διαχειριστεί σωστά. Ορισμένες από τις συνηθέστερες επιπλοκές του διαβήτη περιλαμβάνουν:
- Οφθαλμολογικές επιπλοκές: Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όρασης, όπως ανακούφιση, καταρράκτη, γλαύκωμα και βλαβερές αλλαγές στα αισθητήρια κύτταρα του μακρού νευρικού.
Οι επιπλοκές στα μάτια είναι πολύ συχνό φαίνομενο στα άτομα που έχουν διαβήτη. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε ανθρώπου ηλικίας 20-74 ετών. Τα τρία βασικά προβλήματα που μπορούν να αναπτύξουν και θα πρέπει να γνωρίζουν τα άτομα με διαβήτη είναι ο καταρράκτης , το γλαύκωμα και η αμφιβληστροειδοπάθεια, Εάν έχετε διαβήτη, πρέπει να πραγματοποιήσετε μια πλήρη εξέταση των ματιών σας τουλάχιστον μια φορά ετησίως.
- Καρδιαγγειακές παθήσεις: Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα του μυοκαρδίου και αρτηριακή νόσο.
Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα καταστρέφουν τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλούν τη στένωση τους με το χρόνο, εμποδίζοντας την κυκλοφορία και ευνοώντας της αποφράξεις. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Διαβητολογική Εταιρεία τα άτομα με διαβήτη έχουν 2 έως 4 φορές υψηλότερα ποσοστά θανάτου από καρδιοπάθεια σε σχέση με τους ενήλικες που δεν έχουν διαβήτη. Επίσης, τα άτομα με διαβήτη έχουν την τάση να αναπτύσσουν καρδιοπάθεια ή να υφίστανται εγκεφαλικά επεισόδια σε μικρότερη ηλικία από τους άλλους ανθρώπους. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πιθανότητες για έμφραγμα ενός ατόμου με διαβήτη μέσης ηλικίας είναι ίδιες σε σχέση με ένα άτομα που δεν έχει διαβήτη και έχει ήδη υποστεί ένα έμφραγμα. Ο διαβήτης συνδέεται επίσης με την υψηλή αρτηριακή πίεση. Τόση ο διαβήτης όσο και η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου, νεφροπάθειας και ασθένειας των ματιών. Για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας εκτός από την ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα θα πρέπει να βελτιώσετε τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και καρδιοπάθειας. Εκτός από την καθημερινλη παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος, απαραίτητη είναι μια εξέταση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) τουλάχιστον 2 φορές ετησίως. Ειδικά στον διαβήτη τύπου 1 η σύσταση είναι να γίνεται εξέταση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης ανά 3μηνο. Το ίδιο ισχύει και στον τύπο 2 όταν ακολουθείται σχήμα ινσουλίνης. Η εξέταση αυτή δείχνει το μέσο επίπεδο γλυκόζης στο αίμα κατά τους τελευταίους 3 μήνες.
- Εγκεφαλικό επεισόδιο: Οι υπεργλυκαιμικές καταστάσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης στο αίμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.
Τα άτομα με διαβήτη έχουν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τα μη διαβητικά άτομα. Επίσης, τα άτομα αυτά ανήκουν σε ηψυλή ομάδα κινδύνου σε ότι αφορά εγκεφαλικά επεισόδια επειδή η υπερβολική γλυκόζη (σάκχαρο του αίματος) ή ινσουλίνη (ορμόνη που ρυθμίζει τη γλυκόζη) στο αίμα μπορεί να καταστρέψει τις αρτηρίες που μεταφέρουν οξυγόνο στον εγκέφαλο. Επίσης, τα άτομα με διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία, στεφανιαία νόσο και πολλά άλλα νοσήματα που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Και πάλι, ο έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και του βάρους μπορεί να μειώσει του κινδύνους αυτούς.
- Γλαύκωμα: Τα γλαύκωμα παρουσιάζεται όταν υπάρχει σταδιακή αύξηση της πίεσης των υγρών εντός των ματιών. Αυτό προκαλεί βλάβη στο οπτικό νεύρο, οδηγώντας σε απώλεια όρασης. Τα άτομα με διαβήτη έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από γλαύκωμα σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν διαβήτη.
- Καταρράκτης: Ο καταρράκτης είναι το «νέφος» πάνω από το φακό του ματιού σας, το οποίο είναι συνήθως διαυγές. Ο φακός εστιάζει φως στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Ο καταρράκτης κάνει να φαίνονται θολά όλα όσα βλέπετε. Για την αφαίρεση του καταρράκτη χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Κατά την διάρκεια της επέμβασης αφαιρείται ο φακός σας και τοποθετείται ένας πλαστικός φακός, που μοιάζει με φακό επαφής. Ο πλαστικός φακός μένει μόνιμα μέσα στο μάτι σας. Η εγχείρηση καταρράκτης σας βοηθά να βλέπετε και πάλι καθαρά. Τα άτομα με διαβήτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καταρράκτη και μάλιστα σε μικρότερη ηλικία και με ταχύτερη εξέλιξη.
- Αμφιβληστροειδοπάθεια: Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης ενηλίκων στην Αμερική. Προκαλείται από αλλαγές των αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Σε κάποιους ανθρώπους με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ενδέχεται τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς να εμφανίσουν διόγκωση και διαρροή υγρού, ενώ σε άλλους αναπτύσσονται νέα μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Οι αλλαγές αυτές μπορούν να προκαλέσουν ελάττωση όρασης ή τύφλωση. Η ιατρική έρευνα έχει δείξει ότι οι κίνδυνοι αυτοί μπορούν να μειωθούν σημαντικά. Ένας καλύτερος έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα επιβραδύνει την έναρξη και την εξέλιξη αμφιβληστροειδοπάθειας και μειώνει την ανάγκη για επέμβαση με λειζερ στις περιπτώσεις σοβαρής αμφιβληστροειδοπάθειας.