Anats S.A. Logo

Ποσό καλά γνωρίζουμε την αντηλιακή προστασία για το δέρμα τους καλοκαιρινούς μήνες;

Γνωρίζουμε όμως τα πάντα γύρω από τη χρήση του αντηλιακού; Ξέρουμε ποια είναι η κατάλληλη ώρα εφαρμογής του;  Υπάρχει ιδανικό αντηλιακό; Ορισμένοι τύποι δέρματος χρειάζονται υψηλότερους δείκτες προστασίας; Για τα παιδιά  πρέπει να αγοράζουμε ειδικό αντηλιακό;  Συγκεκριμένα, η βάση του αντηλιακού θα πρέπει να είναι ανάλογη με τον τύπο του δέρματος. «Τα λιπαρά δέρματα», σύμφωνα με τον δερματολόγο, «χρειάζονται γαλακτώματα, spray, gel ή λοσιόν, ενώ τα ξηρά δέρματα χρειάζονται κρέμες και λάδια».  

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη προστασίας που αναγράφεται σε ένα αντηλιακό, αυτός είναι ένας αριθμός που δείχνει πόση περισσότερη ώρα μπορεί να εκτεθεί κάποιος στον ήλιο χρησιμοποιώντας το αντηλιακό που τον αναγράφει, σε σχέση με τον χρόνο που θα μπορούσε να εκτεθεί χωρίς τη χρήση του αντηλιακού.  «Αν π.χ. ένα αντηλιακό έχει δείκτη προστασίας 10, αυτό σημαίνει ότι ένα  άτομο που θα μπορούσε να εκτεθεί στον ήλιο χωρίς αντηλιακό για 15 λεπτά χωρίς να κοκκινίσει, με αυτό το αντηλιακό μπορεί να εκτεθεί για 10×15=150 λεπτά. Ύστερα από αυτό το διάστημα το αντηλιακό δεν προστατεύει και πρέπει να ανανεώνεται» συμβουλεύει ο κ. Μπαλαμώτης, απαντώντας παράλληλα και σε πέντε ερωτήματα για τη σωστή χρήση του αντηλιακού. 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ιδανικού αντηλιακού;

Θα πρέπει να διαθέτει φίλτρα ευρείας απορρόφησης στην UVA και UVB ακτινοβολία, να έχει υψηλό δείκτη προστασίας, να είναι απαλλαγμένο από ευαισθητοποιούς και ερεθιστικούς παράγοντες, να έχει ελάχιστη διαλυτότητα στο νερό, να αφήνει αόρατο προστατευτικό φιλμ και να προφυλάσσει από την αφυδάτωση.

Ποια άτομα χρειάζονται υψηλότερους δείκτες στα αντιηλιακά;

Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και μάτια, με ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και τα άτομα που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ή άλλων λόγων μένουν αρκετές ώρες της ημέρας εκτεθειμένα στον ήλιο.

Ποια αντηλιακά θα πρέπει να επιλέγουμε για τα παιδιά;

Θα πρέπει να επιλέγουμε αυτά που έχουν φυσικά αντηλιακά φίλτρα. Αν το παιδί είναι μικρότερο των τριών χρόνων, ο δείκτης προστασίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 20, ενώ για τα μεγαλύτερα μπορούμε να ξεκινήσουμε με μια κρέμα με δείκτη προστασίας γύρω στο 12 με 15. Η αντηλιακή προστασία στα παιδιά πρέπει να αρχίζει από την ηλικία των 6 μηνών, γιατί η βλαπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας αρχίζει αμέσως και είναι αθροιστική.

Πώς πρέπει να χρησιμοποιείται;

Το αντηλιακό θα πρέπει να τοποθετηθεί σε καλά πλυμένο και στεγνό δέρμα. Το δέρμα δεν πρέπει να είναι ιδρωμένο, βρώμικο.  Πρέπει να βάζουμε το αντηλιακό μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο και να το ανανεώνουμε κάθε 2-3 ώρες. Επίσης θα πρέπει να το ανανεώνουμε ύστερα από κολύμπι ή εφίδρωση.

Ποια σημεία του δέρματος πρέπει να προστατεύονται;

Σε όλα τα φωτοεκτεθειμένα σημεία του δέρματος. Να μην ξεχνάμε να προστατεύουμε τα πτερύγια των αυτιών και κυρίως τα χείλη. Τα χείλη ερεθίζονται εύκολα, διευκολύνοντας τις χειλίτιδες και τους έρπητες, γι’ αυτό σε αυτήν την περιοχή πρέπει να χρησιμοποιούμε ειδικά αντηλιακά στικ με υψηλούς δείκτες προστασίας.

Πηγή: www.ethnos.gr

Leave your comment