Anats S.A. Logo

Πρώτες Βοήθειες στο δάγκωμα του φιδιού

Το καλοκαίρι φτάνει και καλό είναι προφυλαχτούμε από κινδύνους όταν είμαστε στην φύση.  Υπάρχουν πάνω από 3500 είδη φιδιών, αλλά ευτυχώς μόνο τα 200 περίπου είναι δηλητηριώδη. Για την Ελλάδα και την Κύπρο, το πιο γνωστό δηλητηριώδες φίδι είναι η οχιά. Από τα θύματα των δηλητηριωδών φιδιών ευτυχώς μόνο ποσοστό κάτω του 10% πεθαίνουν. Τα δηλητηριώδη φίδια όταν δαγκώσουν τον άνθρωπο αφήνουν στον οργανισμό του κάποιο δηλητήριο. Το δηλητήριο αυτό συνήθως παρεμβαίνει στα νεύρα με αποτέλεσμα να σταματά η αναπνοή του ανθρώπου, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει καταστροφή κυττάρων και διαταραχές στην πήξη του αίματος.

Τα πρώτα συμπτώματα μετά από ένα δηλητηριώδες δάγκωμα είναι πόνος και οίδημα στο σημείο της έγχυσης, εντός λίγων λεπτών. Στην συνέχεια και όσο ο χρόνος περνάει χωρίς τις πρώτες βοήθειες, το οίδημα αυξάνεται και εξαπλώνεται και στο υπόλοιπο δαγκωμένο μέλος, ενώ μέσα σε λίγες ώρες ενδέχεται να υπάρξουν και άλλα συμπτώματα .

Πρώτες Βοήθειες

Αμέσως μετά από ένα δηλητηριώδες δάγκωμα οι κινήσεις που πρέπει να κάνετε (ή να μην κάνετε) είναι λίγες αλλά ουσιαστικές.

  • Μην πανικοβάλλεστε (πολύ σημαντικό). Ο πανικός χειροτερεύει την κατάσταση. Με τα σημερινά μέσα έχετε όλο το χρόνο μπροστά σας να επισκεφτείτε ένα νοσοκομείο, όπου κι αν βρίσκεστε στη χώρα, μέσα στις επόμενες ώρες, με ασφάλεια και χωρίς ρίσκο.
  • Αφαιρέστε όποιο αντικείμενο ή ύφασμα θα μπορούσε να σφίξει το μέλος όσο αυτό πρήζεται (π.χ. δαχτυλίδια, ρολόι, βραχιόλια, κτλ).
  • Κρατήστε το θύμα ακίνητο εάν δεν είναι απαραίτητη η μετακίνησή του. Κρατήστε το δαγκωμένο μέλος όσο το δυνατόν πιο ακίνητο. Με την ακινησία του δαγκωμένου μέλους καθυστερούμε την εξέλιξη των συμπτωμάτων.
  • Μην κόβετε ή σκίζετε το δέρμα για να ρουφήξετε το δηλητήριο. Όχι μόνο δεν ωφελεί σε τίποτα, αντιθέτως μάλιστα, το τραύμα και το σοκ που προκαλείται από την πράξη επιδεινώνουν την κατάσταση και τα συμπτώματα.
  • Μην προσπαθείτε να ρουφήξετε το δηλητήριο με το στόμα.
  • Μη δένετε το δαγκωμένο μέλος. Είναι πολύ σημαντικό να μην εμποδιστεί η κυκλοφορία του αίματος. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος δημιουργίας θρόμβων και νέκρωσης του άκρου. Το δηλητήριο εξαπλώνεται κυρίως μέσω της λέμφου, επομένως μία σφιχτή περίδεση που θα σταματούσε την κυκλοφορία του αίματος είναι ανώφελη και επικίνδυνη.
  • Μην τοποθετείτε πάγο στην περιοχή του τραύματος/δήγματος.
  • Μη δίνετε αλκοόλ στον ασθενή.
  • Μη χρησιμοποιείτε συσκευές άντλησης δηλητηρίου. Έχει αποδειχθεί ότι δεν βοηθούν, αλλά ενδεχομένως και να επιδεινώνουν την κατάσταση τοπικά.
  • Καλέστε το 166 ή το 112 αν το θύμα βρίσκεται μακριά από οδικό δίκτυο ή σε δύσβατη περιοχή.
  • Μεταφέρετε τον ασθενή σε κοντινό νοσοκομείο με ψυχραιμία και ασφάλεια, αφού πρώτα έχετε ειδοποιήσει.

Μπορείτε να έχετε στο κιτ πρώτων βοηθειών σας αντιισταμινικά και κορτιζόνη για να τα χορηγήσετε στον ασθενή. Απευθυνθείτε στο γιατρό σας για τον τύπο και τις δοσολογίες που αντιστοιχούν στον καθένα.

Η χρήση αντιοφικού ορού στην ύπαιθρο δεν συνιστάται καθώς μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη (αλλεργικό σοκ). Μόνο οι ειδικοί γιατροί μπορούν να κρίνουν και να αποφασίσουν για τη χρήση του ορού, η οποία γίνεται μόνο σε νοσοκομεία και μόνο σε κρίσιμες περιπτώσεις. Συνήθως ακολουθείται συμπτωματική αγωγή με χορήγηση αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων, κάτι που μόνο οι γιατροί μπορούν να κρίνουν, επίσης. Τα συμπτώματα υποχωρούν μετά την κατάλληλη ιατρική αγωγή.

Η εταιρεία μας παρέχει το προιόν SUCK VENOM το οποίο αποτελεί σωτήριο για τέτοιες καταστάσεις

SUCK VENOM Φορητή συσκευή αναρρόφησης δηλητηρίου

Χρήση προιόντος:
Για αφαίρεση δηλητηρίου από δαγκώματα (φιδιών, αραχνών) και τσιμπήματα εντόμων (σφίγγες, σκορπιούς, σαρανταποδαρούσες)

Χαρακτηριστικά προιόντος
1. Συμπαγές και φορητό
2. Δυνατή αναρρόφηση
3. Λειτουργία με το ένα χέρι

Περιεχόμενα:

Κυτίο 105x93x30mm (1)
Aντλία αναρρόφησης D26mm 125x58mm (1)
Στόμιο αναρρόφησης στρογγυλό D26mm,H23mm, στρογγυλό καπάκι D21mm, H23mm, oβάλ καπάκι D21x18mm, H23mm (3)
Ελαστικός ιμάντας 480x25mm (1)
Ιωδιούχο μαντηλάκι– 10% ιωδιούχο μαντηλάκι (2)
Mαντηλάκι οινοπνεύματος (2)
Οδηγίες χρήσεως (1)

Προφυλάξεις
1. Χρησιμοποιήστε αμέσως τη συσκευή μέσα στα πέντε πρώτα λεπτά το πολύ από το δάγκωμα.
Κρατήστε την αντλία σε λειτουργία 5-15 λεπτά μέχρι το κόκκινο φρέσκο αίμα να αφαιρεθεί από
το πληγωμένο μέρος.
2. Μην χρησιμοποιείτε την αντλία σε ευαίσθητα σημεία της επιδερμίδας όπως βλεφαρίδες,
γεννητικά όργανα ή κοιλότητες του αυτιού.
3. Eίναι κατάλληλο για προθεραπεία πριν από την εισαγωγή σε νοσοκομείο. Μετά αναζητήστε
αμέσως ιατρική βοήθεια.

Καθαρισμός και φροντίδα
1. Μετά από κάθε χρήση καθαρίστε την αναρρόφηση με νερό
2. Παρακαλώ αποθηκεύστε την σε καθαρό και στεγνό μέρος

Η Φορητή συσκευή αναρρόφησης Suck Venom είναι ένα πολύτιμο βοήθημα για
Στρατιωτικούς, Αγρότες, Κυνηγούς, Ψαράδες, Φυσιολάτρες, Ορειβάτες, Περιπατητές, Προσκόπους και γενικά οποιονδήποτε ζει στην εξοχή.

Leave your comment