Anats S.A. Logo

Πως αντιμετωπίζουμε την υπερχοληστερολαιμία;

Αντιμετώπιση υπερχοληστερολαιμίας

Όταν διαπιστωθούν υψηλότερες του επιθυμητού τιμές LDL, αρχικά προτείνεται υπολιπιδαιμική δίαιτα για τρεις μήνες, οπότε και επαναλαμβάνεται η μέτρηση. Παράλληλα, εκτός των παραγόντων που επηρεάζουν την χοληστερίνη, γίνεται προσπάθεια τροποποίησης και των άλλων παραγόντων κινδύνου για στεφανιαία νόσο (ρύθμιση διαβήτη/υπέρτασης, διακοπή καπνίσματος, απώλεια βάρους, άσκηση κλπ).

Αν δεν επιτευχθούν οι επιθυμητές τιμές, πρέπει να χορηγηθεί αντιλιπιδαιμική αγωγή. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις μπορεί να συστηθεί ευθύς εξαρχής. Σε κάθε περίπτωση, εξυπακούεται ότι η δίαιτα και η άσκηση πρέπει να συνεχίζονται.

Σήμερα χορηγούνται κατά κύριο λόγο στατίνες κατά της υπερχοληστερολαιμίας. Πρόκειται για εξαιρετικά αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα που έχουν αποδείξει κατ'επανάληψη σε μελέτες ότι προλαμβάνουν το έμφραγμα, τα εγκεφαλικά επεισόδια ενώ ελαττώνουν και τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σε μεμονωμένη υπερτριγλυκαιριδαιμία οι φιμπράτες είναι αποτελεσματικές. Αλλά εναλλακτικά φάρμακα στην υπερχοληστερολαιμία είναι το νικοτινικό οξύ και οι ρητίνες δέσμευσης χολικών οξέων.

Ενίοτε τίθεται το ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση η χοληστερόλη να μειωθεί υπερβολικά. Ορισμένες κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι εξαιρετικά χαμηλές τιμές LDL χοληστερόλης (<75 mg/dl) είναι δυνατόν ακόμα και να μειώσει τις βλάβες της αθηρωματικής νόσου. Ωστόσο, οι τυχόν συνέπειες και κίνδυνοι μιας τέτοιας πρακτικής παραμένουν άγνωστοι.

Συμπεράσματα

Μπορεί να θεωρηθεί σπουδαίο επίτευγμα της ιατρικής ο εντοπισμός και η επιτυχής αντιμετώπιση ενός τόσο σαφώς απειλητικού κατά της υγείας μας παράγοντα. Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ο έλεγχος της χοληστερίνης πριν αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα. Αυτό επιτυγχάνεται με την υιοθέτηση υγιεινότερων συνηθειών διατροφής και συστηματικής άσκησης.

Αλλωστε, η αθηρωματική νόσος είναι μια χρόνια διαδικασία που αρχίζει ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ήδη από την ηλικία των πέντε ετών. Ας μη λησμονούμε ότι τα πρότυπα διατροφής και οι συνήθειες που αποκτά ένα παιδί θα το ακολουθήσουν σε όλη του την ζωή.

Σπάνια κατάσταση. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη αύξηση χυλομικρών και VLDL. Αυξάνουν τόσο η χοληστερόλη όσο και τα τριγλυκερίδια.

Χειροτερεύει με διατροφή πλούσια σε λίπος. αλλά και σε υδατάνθρακες. Τα συμπτώματα ποικίλλουν (κοιλιακοί πόνοι, παγκρεατίτιδα ηπατοσπληνομεγαλία, παχυσαρκία, διαβήτης κλπ).

Στην καθ’ ημέρα πράξη συναντάμε τις εξής ΥΠΛ

Οικογενής συνδυασμένη υπερλιπιδαιμία

Η κατάσταση αυτή μνημονεύθηκε παρά πάνω. Αποτελεί μια σχετικά συχνή κατάσταση Περίπου το ήμισυ των συγγενών α βαθμού ενός προσβεβλημένου ατόμου παρουσιάζει κάποιας μορφής υπερλιπιδαιμία. Οι συγκεντρώσεις των λιπιδίων του ορού ποικίλλουν μεταξύ των ατόμων που έχουν προσβληθεί μέσα στην ίδια οικογένεια, αλλά ακόμη και στο ίδιο άτομο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Υπάρχει επιρρέπεια για πρώιμη αθηροσκλήρωση και στεφανιαία νόσο. Σε ορισμένους ασθενείς προέχει το στοιχείο της υπερτριγλυκεριδαιμίας, σε άλλους της υπερχοληστεριναιμίας και σε άλλους αμφότερα συνυπάρχουν. 

Οικογενής υπερχοληστερολαιμία

Κληρονομείται κατά τον αυτόσωμο επικρατούντα χαρακτήρα

Η ετερόζυγη μορφή της οικογενούς υπερχοληστεριναιμίας είναι συχνή γενετική νόσος, με συχνότητα εμφάνισης 1:500. Η ομόζυγη μορφή αντίθετα εμφανίζεται με μικρότερη συχνότητα της τάξης του 1:1.000.000. Για γα εμφανισθεί η ομόζυγη μορφή  πρέπει και οι δύο γονείς γα πάσχουν από ετερόζυγη οικογενή υπερχοληστεριναιμία 

Η κλινική εκδήλωση της οικογενούς υπερχοληστεριναιμίας είναι η στεφανιαία νόσος.

Leave your comment