Anats S.A. Logo
Blog archive

Πως το άσθμα εμφανίζεται ανάλογα με τις εναλλαγές του καιρού;


Το βρογχικό άσθμα συγκεκριμένα είναι ή φλεγμονή που βρίσκεται στους πνεύμονες και συγκεκριμένα στους αεραγωγούς και εκδηλώνεται με ξηρό βήχα πολύ συχνά από έντονη σωματική άσκηση.  Πέρα από τον βήχα το  βρογχικό άσθμα εμφανίζεται  με συμπτώματα όπως η δύσπνοια ο συριγμός (σφύριγμα) , καθώς και η αδυναμία ύπνου το βράδυ λόγω δύσπνοιας ή βήχα. Το άσθμα οφείλεται σε κάποιο αλλεργιογόνο, όπως για παράδειγμα η γύρη, οι μύκητες, τα ακάρεα οικιακής σκόνης και τα επιθήλια κατοικίδιων, οπότε μιλάμε για αλλεργικό βρογχικό άσθμα.

Επιδείνωση του άσθματος γίνεται όταν:

Ένα ή περισσότερα αλλεργιογόνα επιδρούν στο σώμα, κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων μέσα στον χρόνο.

Υπάρχει έξαρση ιογενών λοιμώξεων, κυρίως το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Υπάρχει παρουσία διαφόρων παραγόντων όπως το τσιγάρο, οι οσμές από χημικά και απορρυπαντικά, η έντονη ζέστη, το κρύο, η υγρασία και οι απότομες μεταβολές τους, καθώς και σε αρκετές περιπτώσεις η σωματική άσκηση.

Οι εναλλαγές των εποχών επιφέρουν έξαρση του άσθματος  όπως παραδείγματος χάριν:

Θερμότητα

Όταν κάποιος με άσθμα αναπνέει ζεστό αέρα, μπορεί να ερεθίσει τους αεραγωγούς που είναι ήδη στενοί. Η θερμότητα και το ηλιακό φως μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τη ρύπανση όταν αναμειγνύονται με χημικές ουσίες στον αέρα, δημιουργώντας νέφος. Για αυτό πρέπει να παρακολουθεί τις προβλέψεις για την ποιότητα του αέρα και τις καιρικές συνθήκες και να περιορίσει τον χρόνο του έξω αν αυτές φαίνονται άσχημες. Ο κλιματισμός τον κρατάει δροσερό και φιλτράρει τους ερεθιστικούς παράγοντες.

Κρύο

Όταν πέφτει η θερμοκρασία, τα συμπτώματα του άσθματος του ασθενούς μπορεί να επιδεινωθούν. Ο ψυχρότερος αέρας μπορεί να στεγνώσει τους ιστούς στους αεραγωγούς του, καθιστώντας τους πιο ευαίσθητους και πιθανό να κλείσουν. Ένα κασκόλ τυλιγμένο χαλαρά πάνω από το κάτω μέρος του προσώπου του θα τον βοηθήσει να ζεστάνει τον αέρα πριν τον εισπνεύσει. Το ίδιο ισχύει και για την αναπνοή από τη μύτη και όχι από το στόμα.

Υγρασία

Μπορεί να αισθάνεται ότι είναι πιο δύσκολο να αναπνεύσει σε υγρό αέρα. Μια υγρή ατμόσφαιρα είναι επίσης ένα φιλικό περιβάλλον για τη μούχλα και τα ακάρεα της σκόνης, τα οποία ερεθίζουν τους πνεύμονες. Ένα κλιματιστικό ή ένας αφυγραντήρας μπορεί να τον βοηθήσει να διατηρήσει το σπίτι του στεγνό. Αν πρέπει να βγει έξω, να προσπαθήσει να βγει αργότερα το απόγευμα, όταν συνήθως έχει λιγότερη υγρασία.

Γύρη

Όλα τα είδη δέντρων και φυτών εκπέμπουν αυτή τη λεπτή κίτρινη σκόνη. Είναι επίσης μια σημαντική αιτία αλλεργιών και έναυσμα άσθματος για πολλούς ανθρώπους. Ένας αλλεργιολόγος μπορεί να βοηθήσει όποιον έχει άσθμα να καταλάβει τα συγκεκριμένα είδη που τον ενοχλούν. Φάρμακα, ενέσεις αλλεργίας ή και τα δύο μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των αλλεργιών.

Καταιγίδες

Οι έντονες καταιγίδες μπορεί να αποτελέσουν ιδιαίτερη απειλή για τα άτομα με άσθμα. Η βροχή και οι αστραπές χτυπούν τη γύρη και τη σπάνε σε μικρότερα κομμάτια από το κανονικό. Τα σωματίδια αυτά, που διαδίδονται από τον άνεμο, εισέρχονται στους πνεύμονες και προκαλούν τα συμπτώματα. Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο ώστε να υπάρχει και όρος γι' αυτό- "άσθμα καταιγίδας". Εάν η γύρη είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν πρόβλημα σε κάποιον, πρέπει να προσπαθήσει να μένει σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια ισχυρών καταιγίδων και να έχει τα παράθυρα κλειστά.

Απότομες αλλαγές

Όταν ο καιρός αλλάζει απότομα, τα συμπτώματα του άσθματος μπορεί να αναζωπυρωθούν. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η βαρομετρική πίεση παίζει ρόλο. Άλλες έρευνες όμως υποδεικνύουν ότι οι αλλαγές στην υγρασία και τη θερμοκρασία είναι οι αιτίες. Παρακολουθώντας κανείς τις προβλέψεις, μπορεί να γνωρίζει πότε έρχονται μεγάλες μεταβολές.

Βροχή

Οι βροχές μπορεί να έχουν μικτές επιπτώσεις στο άσθμα. Μια ελαφριά βροχή μπορεί να απομακρύνει τη γύρη, γεγονός που μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του ασθενούς. Αλλά μια νεροποντή θα τη διασπάσει και θα την εξαπλώσει. Τα ακάρεα της σκόνης και η μούχλα - δύο άλλοι πιθανοί παράγοντες - ευδοκιμούν στον υγρό καιρό. Αν και δεν μπορεί να ελέγξει τους εξωτερικούς χώρους, μπορεί να διαχειριστεί τον εσωτερικό αέρα, αλλάζοντας συχνά τα φίλτρα του κλιματιστικού και φροντίζοντας να εξασφαλίζει ότι τα ατμοσφαιρικά δωμάτια, όπως η κουζίνα και το μπάνιο, έχουν καλό εξαερισμό για την καταπολέμηση της ανάπτυξης μούχλας.

Χειμώνας

Δεν είναι μόνο ο κρύος αέρας έξω που μπορεί να προκαλέσει το άσθμα. Αυτοί είναι οι καλύτεροι μήνες για τα κρυολογήματα και τη γρίπη, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τις κρίσεις. Το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να αρρωστήσει κάποιος. Εάν ανάβει το τζάκι κατά τη διάρκεια της ψυχρής εποχής του έτους, ο καπνός των ξύλων μπορεί επίσης να αποτελέσει ερεθιστικό παράγοντα. Η ηλεκτρική θέρμανση ή η θέρμανση με φυσικό αέριο για το σπίτι είναι η καλύτερη λύση.

Καλοκαίρι

Περισσότερος χρόνος έξω σημαίνει περισσότερη έκθεση σε πράγματα που καταπονούν τους αεραγωγούς. Οι εποχικοί εκλυτικοί παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν τον καπνό από τα μαγειρέματα και τις έντονες μυρωδιές χλωρίου από τις πισίνες. Παρόλο που ο καιρός είναι αρκετά καλός για να στεγνώσουν τα ρούχα έξω σε μια πετονιά, η χρήση στεγνωτηρίου θα αποτρέψει την είσοδο ερεθιστικών ουσιών στα υφάσματα. Μετά την επιστροφή από εξωτερικό χώρο, ένα ντους βοηθά ώστε να απομακρυνθεί η γύρη από τα ρούχα και τα μαλλιά.

Η θεραπεία του άσθματος γίνεται με ποικίλους τρόπους όπως με φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες φαρμάκων, όπως εισπνεόμενα βρογχοδιαταλτικά βραχείας ή μακράς δράσης για την άμεση αντιμετώπιση της δύσπνοιας, εισπνεόμενα κορτιζονούχα, αντιλευκοτριενικά, αντιχολινεργικά, κ.ά για τον έλεγχο της φλεγμονής. Παρακολούθηση από ειδικό γιατρό αλλεργιολόγο, ξεκάθαρο θεραπευτικό πρόγραμμα, αυστηρές οδηγίες χρήσης και δοσολογίας των φαρμάκων, οπωσδήποτε προληπτικά μέτρα για τις αιφνίδιες κρίσεις άσθματος καθώς και καταγραφή των συμπτωμάτων από τον ίδιο τον ασθενή.

Η ανοσοθεραπεία ή θεραπεία απευαισθητοποιήσεως (εμβόλια έναντι αλλεργιογόνων) ενδείκνυται για περιπτώσεις αλλεργικής ρινίτιδας, αλλεργικού βρογχικού άσθματος και αλλεργίας στα τσιμπήματα σφήκας και μέλισσας.

Η ανοσοθεραπεία διαρκεί από τρία έως πέντε χρόνια και τα αλλεργιογόνα εκχυλίσματα λαμβάνονται είτε υποδορίως με μικρές ενέσεις, είτε ως υπογλώσσιες σταγόνες. Η ανοσοθεραπεία πραγματοποιείται με εκχυλίσματα γύρεων και κάποιων μυκήτων, ακάρεων οικιακής σκόνης καθώς και συγκεκριμένων κατοικίδιων (γάτας και σκύλου, οι οποίοι άλλωστε είναι και οι συνηθέστεροι αλλεργιογόνοι παράγοντες.

 Πηγή : https://www.shape.gr/

Leave your comment