Εξέταση πριν και μετά τη σωματική δραστηριότητα
Γενικά, η άσκηση μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης και είναι ένα σημαντικό στοιχείο ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα. Επίσης, καθώς αναπτύσσετε μυϊκό ιστό, το σώμα σας θα είναι πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη που ελέγχετε. Παρόλο που η άσκηση συνήθως μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα σας εάν δεν διαθέτετε επαρκή ποσότητα ινσουλίνης, τα επίπεδα της γλυκόζης σας μπορεί να αυξηθούν. Με την εξέταση πριν και μετά την άσκηση, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα άσκηση που να ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σας.
Εξέταση πριν την άσκηση: Για να αποφύγετε την υπογλυκαιμία, τα επίπεδα της γλυκόζης σας πρέπει να είναι τουλάχιστον 70 mg/dL πριν ξεκινήσετε την άσκηση. Επίσης, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να είναι προσεκτικά εάν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι πάνω από 250 και υπάρχουν κετόνες.
Μια καλή ιδέα είναι να ασκείστε όταν το επίπεδο της ενέργειας σας βρίσκεται στο ζενίθ, δηλαδή συνήθως μια έως τρεις ώρες μετά τα γεύματα. Εάν το σάκχαρο του αίματος σας είναι πολύ χαμηλό, φάτε ένα σνακ πριν την άσκηση. Συζητήστε τις προσαρμογές των σνακ και των φαρμάκων με το γιατρό σας. Επίσης, μια καλή ιδέα θα είναι να εξετάζεστε μετά την άσκηση. Με τον τρόπο αυτό, καθώς υιοθετείτε νέες καθημερινές συνήθειες, κατανοείτε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα άσκησης επηρεάζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας.
Είναι σημαντικό να αποκτήσετε ή να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό βάρος. Η απώλεια των περιττών κιλών έχει ως αποτέλεσμα το σώμα σας να διαχειρίζεται αποδοτικότερα την ινσουλίνη, και πιθανόν , να χρειάζεται μικρότερες ποσότητες αυτής. Είναι σημαντικό να εξετάζετε τη γλυκόζη του αίματος όταν χάνετε βάρος για να δείτε πόσο έχουν επηρεαστεί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Εξέταση πριν και μετά τη λήψη φαρμάκων
Η εξέταση της γλυκόζης του αίματος μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν τα φάρμακα ή οι ενέσεις ινσουλίνης που λαμβάνετε ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης με τον τρόπο που ανέμενε ο γιατρός σας. Η συζήτηση των διακυμάνσεων στα αποτελέσματα της εξέτασης θα δώσει σε εμάς και το γιατρό σας τις απαιτούμενες πληροφορίες για να προσαρμόσετε το πρόγραμμα λήψης των φαρμάκων.
Εξέταση πριν και μετά την κατανάλωση αλκοόλ
Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία αμέσως μετά την κατανάλωση και για 8-12 ώρες μετά την κατανάλωση. Εάν θέλετε να πιείτε αλκοόλ, εξετάστε τη γλυκόζη σας πριν την κατανάλωση και φροντίστε να φάτε πριν ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης. Πρέπει επίσης να ελέγξετε τη γλυκόζη σας πριν πάτε για ύπνο μετά την κατανάλωση και να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται σε ασφαλές επίπεδο μεταξύ 100 και 140 mg/dL . Εάν η γλυκόζη στο αίμα σας είναι χαμηλή, φάτε κάτι για να την αυξήσετε.
Εξέταση κατά την διάρκεια περιόδων άγχους
Εάν διάγετε την περίοδο άγχους, θα είναι καλό να εξετάζεστε πιο συχνά. Όταν βρίσκεστε υπό πίεση, το σώμα σας απελευθερώνει ορμόνες που προκαλούν αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να καταγράφετε καθημερινά τα επίπεδα άγχους δίπλα στα αποτελέσματα σας, για να έχετε μια ιδέα του τρόπου με τον οποίο το άγχος επηρεάζει το διαβήτη σας. Με την πάροδο του χρόνου εάν το άγχος επηρεάζει τη γλυκόζη σας, θα παρατηρήσετε μια σειρά άνισων και υψηλών επιπέδων της γλυκόζης ως αποτέλεσμα του άγχους. Στη συνέχεια, μπορείτε να προχωρήσετε σε ενέργειες για να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους ας, όπως τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης, περισσότερη άσκηση και μεγαλύτερη εστίαση στον τρόπο ελέγχου των αντιδράσεων σας στο άγχος.
Εξέταση κατά τη διάρκεια περιόδων ασθένειας
Όταν είστε άρρωστοι, το σώμα σας χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να καταπολεμήσει τη λοίμωξη. Κανονικά ένα άτομα παράγει περισσότερη ινσουλίνη, αλλά ο οργανισμός ενός ατόμου με διαβήτη δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόσθετη ανάγκη. Όταν είστε άρρωστοι, θα πρέπει να παρακολουθείτε τη γλυκόζη σας τακτικά, τουλάχιστον τέσσερις φορές την ημέρα. Μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε τη δόση ινσουλίνης. Είναι σημαντικό να αποφύγετε την αφυδάτωση πίνοντας υγρά κατά την διάρκεια της ημέρας και συνεχίζοντας να τρώτε μικρά γεύματα, για να έχετε αρκετή γλυκόζη.