Ακόμα και εάν δεν χρειάζεται να χάσετε βάρος, η άσκηση είναι χρήσιμη για τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας.
Η ένταξη της άσκησης στη ζωή σας θα σας βοηθήσει να ελέγχετε το διαβήτη σας και να απολαμβάνετε περισσότερο τη ζωή. Η απώλεια βάρους μπορεί να επαναφέρει τη γλυκόζη σας σε φυσιολογικά επίπεδα και να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την καρδιοπάθεια και τους άλλους κινδύνους που σχετίζονται με το διαβήτη. Ακόμα και εάν δεν χρειάζεται να χάσετε βάρος, η άσκηση είναι χρήσιμη για τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας, Βοηθά τα κύτταρα σας να απομακρύνουν τη γλυκόζη από το αίμα και η αερόβια δραστηριότητα βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Να θυμάστε ότι πρέπει να πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας σχετικά με το πρόγραμμα άσκησης που θα ακολουθήσετε. Στα δεξιά υπάρχει μια λίστα σωματικών δραστηριοτήτων που μπορεί να σας ενδιαφέρουν.
Χορός, Ποδηλασία, Τένις, Κηπουρική, Μποξ, Σκουός, Γιόγκα, Ρκετμπολ, Πιλάτες, Γκολφ, Άσκηση με βάρη, Κολύμβηση με αναπνευστήρα, Προπόνηση για μαραθώνιο, Πολεμικές τέχνες, Κολύμβηση, Aqua aerobic, Πεζοπορία, Σκοινάκι, Βάδισμα
Διατροφή
Γενικά είναι καλό να δίνεται έμφαση στα λαχανικά, στα φρούτα και στα προϊόντα ολικής αλέσεως, και να αποφεύγετε τα πολλά κορεσμένα λίπη. Επίσης η πλούσια διατροφή σε ίνες κάνει καλό στην υγεία σας.
Όταν έχετε διαβήτη, δεν πρέπει να αισθάνεστε ότι στερείστε διατροφικών επιλογών. Είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι τα άτομα με διαβήτη πρέπει να ακολουθούν πολύ διαφορετική διατροφή και χωρίς καθόλου ζάχαρη. Η δίαιτα που ακολουθεί ένα άτομα με διαβήτη είναι παρόμοια με αυτή ενός υγιούς ατόμου που επιθυμεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών και άλλων ασθενειών. Μπορείτε να απολαμβάνετε όλα τα αγαπημένα σας εδέσματα, με μέτρο. Η ίδια ποσότητα υδατάνθρακα μιας αμυλώδους ή μιας ζαχαρώδους τροφής αυξάνει κατά την ίδια τιμή τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Θα πρέπει να είστε συνεπείς και να καταναλώνεται την ίδια ποσότητα υδατανθράκων και θερμίδων καθημερινά. Αυτό βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας, καθώς και του βάρους σας. Αντίθετα, όσο μεγαλύτερη και ακανόνιστη θα είναι η ποικιλία των τροφών που επιλέγετε ειδικά της ποσότητας υδατανθράκων τόσο πιο δύσκολο θα είναι να ελέγξετε το σάκχαρό σας.
Η συνέπεια στα γεύματα σας είναι πολύ σημαντική, επειδή το σώμα σας αντιδρά στο επιπλέον λίπος και τις θερμίδες με μια ανεπιθύμητη και απότομη αύξηση της γλυκόζης. Γι΄αυτό είναι τόσο σημαντική η εξέταση μετά τα γεύματα, επειδή έτσι αντιλαμβάνεστε ποιες είναι οι τροφές και τα γεύματα που προκαλούν τις μη αποδεκτές αυξήσεις της γλυκόζης στο αίμα και μπορείτε επομένως να τροποποιήσετε τις κινήσεις σας βάσει των αποτελεσμάτων.
Το διατροφικό πρόγραμμα ενός ατόμου με διαβήτη είναι πραγματικά το ίδιο με αυτό που θα πρέπει να ακολουθεί ο κάθε άνθρωπος ώστε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών και άλλων ασθενειών, αλλά και για να δείχνει και να νιώθει υγιής.
Βασικές αρχές για την καθημερινότητα σας
- Καταναλώνεται πολλά λαχανικά και φρούτα. Προσπαθήστε να επιλέξετε το διαθέσιμο «φάσμα χρωμάτων» φρούτων και λαχανικών, ώστε να μεγιστοποιήσετε την ποικιλία θρεπτικών ουσιών.
- Στα γεύματα σας καταναλώνετε μη αμυλούχα λαχανικά όπως το σπανάκι, τα σαλατικά, το μπρόκολο , τα καρότα και τα πράσινα φασόλια.
- Επιλέξτε τροφές ολικής αλέσεως και όχι επεξεργασμένων σιτηρών. Οι τροφές ολικής αλέσεως περιέχουν περισσότερες ίνες και μικροθρεπτικές ουσίες, όπως φολικό οξύ, μαγνήσιο και βιταμίνη Ε. Η πέψη των σύνθετων αυτών υδατανθράκων γίνεται πιο αργά, γεγονός το οποίο βοηθά στη διατήρηση πιο σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Προσπαθήστε να τρώτε ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, κάστανο ή άγριο ρύζι.
- Συμπεριλάβετε ξέρω φασόλια (μαυρομάτικα φασόλια, κόκκινα φασόλια και χάντρες) και φακές στα γεύματα σας. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνη Β.
- Προτιμήστε άπαχα κρέατα, όπως κομμάτια μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος που φέρουν την ονομασία «κόντρα» (π.χ. κόντρα χοιρινή και κόντρα μοσχαρίσια μπριζόλα). Αφαιρείτε την πέτσα από το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα.
- Επιλέγετε άπαχα γαλακτοκομικά, όπως αποβουτυρωμένο γάλα, γιαούρτι και τυριά με χαμηλά λιπαρά.
- Πίνετε κυρίως νερό, τσάι και αφεψήματα χωρίς ζάχαρη και προτιμήστε ροφήματα και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη.
- Μειώστε τα σνακ και τα επιδόρπια με υψηλή θερμική αξία, όπως α πατατάκια , τα παγωτά τα μπισκότα και τα γλυκά.
- Προτιμάτε τα υγρά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, αντί για τα στερεά λίπη.