Ο αχίλλειος τένοντας συνδέει τους μυς της γάμπας με την πίσω πλευρά της φτέρνας και είναι ο ισχυρότερος τένοντας του σώματος.
Η πιο συνηθισμένη κάκωση που συναντάμε σε αυτό το σημείο είναι η άσηπτη φλεγμονή του τένοντα, η οποία οφείλεται σε ενδοτενοντικές αλλοιώσεις δηλαδή ρήξη μικρών ινών του τέντοντα. Θεωρείται κυρίως ασθένεια αθλητών ή ανθρώπων που έχουν έντονη κόπωση και ορθοστασία στην εργασία τους. Συνήθως εντοπίζεται στις ηλικίες 35-50 ετών.
Αναλόγως με τη διάρκεια των συμπτωμάτων, διαχωρίζεται σε:
- Οξεία Τενοντίτιδα του Αχίλλειου Τένοντα όταν η ενόχληση είναι από λίγες μέρες έως ένα μήνα,
- Χρόνια Τενοντίτιδα του Αχίλλειου Τένοντα όταν τα συμπτώματα χρονολογούνται πάνω από ένα μήνα.
Ο πόνος είναι έντονος κατά την κίνηση και ιδιαίτερα όταν ανεβαίνουμε ή κατεβαίνουμε σκάλες, περπατάμε ή τρέχουμε σε ανηφόρα, σε βαθύ κάθισμα, γενικότερα κατά τον αθλητισμό. Κατά την κίνηση του μυ της γάμπας σε αυτές τις καταστάσεις, η σύσπαση στο γαστροκνήμιο είναι πιο έντονη και μεταφέρεται η πίεση στον τένοντα. Συνήθως δημιουργείται οίδημα και αίσθηση “σκληρότητας” του τένοντα.
Τα αίτια για την τενοντίτιδα Αχίλλειου είναι τα εξής:
- Μηχανική Τενοντίτιδα Αχίλλειου. Οι αθλητές είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών που παρουσιάζουν μηχανικές βλάβες στην περιοχή. Αυτό οφείλεται στο σύνδρομο υπερχρήσης, σε λάθος αθλητικά υποδήματα που χρησιμοποιούνται χωρίς εξατομικευμένους πάτους πελματογραφήματος, σε λάθος δάπεδο προπόνησης ή γενικά λάθος προπονητικές εγκαταστάσεις. Επίσης μηχανικές βλάβες παρουσιάζουν οι υπέρβαροι, οι επαγγελματίες ορθοστασίας και όσοι ανεβοκατεβαίνουν πολλά σκαλιά.
- Εκφυλιστική Τενοντίτιδα Αχίλλειου. Παρουσιάζεται ως φυσιολογική φθορά σε ηλικίες άνω των σαράντα. Συνήθως στα άτομα αυτά υπήρχε προγενέστερη σχέση με τον αθλητισμό ή στην περίπτωση των γυναικών χρήση ψηλών τακουνιών.
- Ρευματολογική Τενοντίτιδας Αχίλλειου. Είναι συνοδό σύμπτωμα σε περιπτώσεις ρευματολογικών ή αυτοάνοσων νοσημάτων όπως της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή του συστηματικού Λύκου.
- Φαρμακευτική Τενοντίτιδας Αχίλλειου. Είναι πολύ σπάνια περίπτωση και προκαλείται ως παρενέργεια κάποιων φαρμάκων.
- Εμβιομηχανικές ανωμαλίες του άκρου πόδα. Συνήθως τα άτομα με υψηλή ποδική καμάρα, ραιβογωνία, καθώς και άτομα που παρουσιάζουν σφιχτό οπίσθιο μηριαίο και γαστροκνήμιο μυ.
Η αντιμετώπιση αρχικά, σύμφωνα πάντα με τη συμβουλή του ιατρού σας, είναι η φαρμακευτική αγωγή για μείωση του πόνου και της φλεγμονής παρόλο που δεν είναι 100% αποτελεσματική λύση, ειδικά στις χρόνιες περιπτώσεις. Η αγωγή ολοκληρώνεται μόνο με την κατασκευή εξατομικευμένων πάτων κατόπιν τρισδιάστατου Laser πελματογραφήματος. Με το πελματογράφημα εντοπίζουμε τις πιθανές εμβιομηχανικές αποκλίσεις του άκρου πόδα και αναλόγως κατασκευάζουμε ένα πέλμα με το οποίο ευθυγραμμίζουμε τον άκρο πόδα στις περιπτώσεις ραιβογωνίας ή άλλων δομικών αποκλίσεων. Στις περιπτώσεις που το πόδι δεν έχει κάποια εμβιομηχανική απόκλιση και οφείλεται σε μηχανικές βλάβες ή άλλες περιπτώσεις, τότε η ελαφριά ανύψωση του οπίσθιου μέρους των ορθωτικών πάτων σε συνδυασμό με τη στήριξη της καμάρας, αποφορτίζουν τις έντονες συσπάσεις και πιέσεις του τένοντα, με αποτέλεσμα την άμεση ανακούφιση του, αλλά κυρίως την προφύλαξη του από την πιθανότητα ρήξης. Τα ειδικά υλικά των εξατομικευμένων ορθωτικών πάτων κατόπιν πελματογραφήματος, είναι αντικραδασμικά και αποφορτίζουν πλήρως τις πιέσεις που δέχεται η πτέρνα.
Ο ασθενής ανακουφίζεται και επιστρέφει στις υποχρεώσεις του άμεσα.
Το παρόν άρθο έχει ενημερωτικό σκοπό και σε καμμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη γνώμη του θεράποντος ιατρού σας.