Anats S.A. Logo
Blog archive

Τι γνωρίζουμε για τα Οξύμετρα;

Τα τελευταία δύο χρόνια που εμφανίστηκε η πανδημία του SARS COVID 19 , είχε ως αποτέλεσμα να διαδοθεί η χρήση του οξυμέτρου ως μετρητής του οξυγόνου στο αίμα. Η συνέπεια του κορωνοιού είναι η έντονη δύσπνοια αυτό οφείλεται στο χαμηλό οξυγόνο για αυτόν που νοσεί. Η χρήση του οξυμέτρου είναι τόσο εύκολη όσο και η λειτουργία του.

Χρονίως πάσχοντες από αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα γνωρίζουν καλά τη χρήση του Οξυμέτρου πολύ πριν γίνει της μόδας.

Συγκεκριμένα το οξύμετρο είναι μια μικρή συσκευή σαν ένα μανταλάκι η οποιό α τοποθετείτε στο δάχτυλο του χεριού μας και μπορεί να μετρήσει τον «κορεσμό» του αίματος  σε οξυγόνο και τους παλμούς της καρδίας. Κατά συνέπεια το οξύμετρο ανιχνεύει το αίμα που κυκλοφορεί στα τριχοειδή αγγεία των δαχτύλων μας.  Ο κορεσμός του οξυγόνου ανήκει στα ζωτικά σημεία της λειτουργίας του οργανισμού.

Στην μικρή οθόνη του οξυμέτρου, βρίσκουμε δύο ενδείξεις . Η πρώτη   αναφέρεται στον κορεσμό του Οξυγόνου  (SO2  επί της % ) και η δεύτερη στον αριθμό των παλμών (PR σφύξεων  bpm).  Στην ίδια οθόνη   εμφανίζεται  είτε μία κινούμενη  κυματομορφή είτε μία φωτεινή  μπάρα που αναβοσβήνει σταθερά και ρυθμικά  ανάλογα με τον αριθμό των παλμών (σφύξεων).

Αναφορικά με τον κορεσμό του αίματος σε Οξυγόνο, εννοούμε την ποσότητα οξυγόνου που, δεσμευμένο στα ερυθρά αιμοσφαίρια, που κυκλοφορεί στα αγγεία μας. Η συσκευή αυτή λοιπόν, χρησιμοποιώντας το αίμα που φτάνει στα πολύ μικρά αγγεία των ακροδαχτύλων μας (τριχοειδή αγγεία), μετράει με μεγάλη αξιοπιστία «πόσο» οξυγόνο κυκλοφορεί στον οργανισμό μας. Αυτό μετριέται σε ποσοστό επί τις 100 και φυσιολογικά είναι 95-99%.

Τι πρέπει να γνωρίζετε κατά την μέτρηση του κορεσμού του οξυγόνου:

Σπάνια ο κορεσμός του αρτηριακού αίματος σε Οξυγόνο φτάνει το απόλυτο 100% γιατί πάντα υπάρχουν ελάχιστες «σταγόνες» φλεβικού- μη οξυγονωμένου αίματος μέσα σ αυτό!

Από 91% και κάτω, θεωρείται χαμηλός ο κορεσμός του Οξυγόνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται λόγος για Υποξαιμία και συστήνεται πάντα η άμεση επικοινωνία με γιατρό.

Κορεσμός Οξυγόνου 100% : Σπάνιο εύρημα.  Ο κορεσμός του αρτηριακού αίματος σε Οξυγόνο δεν φτάνει το απόλυτο 100% γιατί πάντα υπάρχουν ελάχιστες «σταγόνες» φλεβικού- μη οξυγονωμένου αίματος μέσα σ αυτό.

Κορεσμός Οξυγόνου  μεταξύ  91-95% :  επιδέχεται αξιολόγηση, ανάλογα με τις συνθήκες και το ιατρικό ιστορικό του κάθε ατόμου.

Η χρήση ενός οξυμέτρου στο σπίτι από κάποιον που το χρησιμοποιεί εμπειρικά μπορεί να ενέχει τον κίνδυνο της λανθασμένης εντύπωσεις και της «άδικης» ανησυχίας.

Προσοχή σε σχέση με την μέτρηση του οξυγόνου:

Τα βαμμένα νύχια

Κάποια οξύμετρα λειτουργούν χρησιμοποιώντας τη διαφάνεια των νυχιών και του δέρματος στα άκρα των δαχτύλων, μπορούν να μετρήσουν μέσα από το νύχι και το δέρμα. Αν το νύχι είναι βαμμένο η λειτουργία αυτή εμποδίζεται και η τιμή που λαμβάνουμε στην οθόνη του οξυμέτρου  είναι λανθασμένα χαμηλή. Τα νεότερα οξύμετρα χρησιμοποιούν άλλη τεχνική μέτρησης (παλμικά οξύμετρα) εξαλείφοντας αυτό το πρόβλημα.

Τα κρύα χέρια

 Όταν κρυώνουν τα χέρια μας, το αίμα εκεί μειώνεται σημαντικά (εξ’ ου και τα μελανιασμένα χέρια στο κρύο), με αποτέλεσμα το οξύμετρο να μετράει λάθος και άρα να δείχνει πάλι λανθασμένα μικρότερη τιμή.

Η χαμηλή Αρτηριακή Πίεση

 Σε περιπτώσεις υπότασης, πάλι η ποσότητα του αίματος που μπορεί να φτάσει στα τριχοειδή των δαχτύλων είναι μικρή και άρα ισχύουν τα παραπάνω.

Μπαταρία

 Όταν τελειώνει η μπαταρία σε μια τέτοια συσκευή, συνήθως δείχνει λανθασμένες μετρήσεις.

Πότε η μέτρηση που κάνουμε είναι σωστή? 

Τα  περισσότερα οξύμετρα έχουν στην οθόνη τους , είτε μία κινούμενη  κυματομορφή ,είτε μία μπάρα που κινείται ή αναβοσβήνει με σταθερή  συχνότητα  ανάλογα με τον αριθμό των παλμών (σφύξεων) , υπό φυσιολογική λειτουργία της συσκευής και σωστή ανίχνευση του τριχοειδικού αίματος.  Αν η κυματομορφή  ή η φωτεινή  μπάρα δεν  παρουσιάζει αρμονική και σταθερή κίνηση - διακύμανση ,πιθανόν η μέτρηση να μην  είναι σωστή για κάποιον από τους παραπάνω λόγους.

Κλείνοντας , όταν χρησιμοποιούμε ένα Οξύμετρο και η τιμή που δείχνει είναι φυσιολογική, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας !

Αν η τιμή είναι χαμηλότερη, κινδυνεύω όντως από υποξαιμία ή δεν ερμηνεύω κάποια παράμετρο σωστά;  Όταν οι μετρήσεις δεν είναι οι αναμενόμενες, καλό είναι να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό προκειμένου να προλάβουμε επικίνδυνες καταστάσεις ή να καθησυχαστούν παρερμηνευμένες ενδείξεις.

Η κατοχή λοιπόν ενός Οξυμέτρου στο σπίτι, μπορεί να είναι βοηθητική και ανακουφιστική

Σε περίπτωση όμως που οι μετρήσεις δεν είναι οι αναμενόμενες, καλό είναι να μιλήσουμε σε κάποιον ειδικό προκειμένου να προλάβουμε επικίνδυνες καταστάσεις ή να καθησυχαστούν παρερμηνευμένες ενδείξεις.

Γι΄αυτό και η εταιρεία μας έχει δυο σειρές οξυμέτρων. 

1)

Οξύμετρο Δακτύλου for.me.sa

2)

Ψηφιακό Παλμικό Οξύμετρο Meditech Oxyo Pro

Leave your comment