Anats S.A. Logo
Blog archive

Τσάι και μείωση του κινδύνου για διαβήτη

Τσάι και μείωση του κινδύνου για διαβήτη

Με 6 βασικές πολυφαινόλες στο «ενεργητικό» του, το τσάι είναι ένα από τα πιο ευεργετικά ροφήματα. Το τσάι περιέχει περίπου 4.000 χημικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας. Οι πολυφαινόλες, γνωστές ως κατεχίνες, είναι ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες κυριολεκτικά «εισβάλλουν» στον ανθρώπινο οργανισμό, προστατεύοντάς τον από απλές ασθένειες, όπως ο πονόλαιμος και το κρύωμα μέχρι και πιο σοβαρές, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, η χοληστερίνη κ.λπ. Μακροχρόνιες έρευνες απέδειξαν τις ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η ευεργετική επίδραση του πράσινου τσαγιού έχει επισημανθεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες έρευνες έγιναν με την πρωτοβουλία της Ιαπωνίας, χώρα παραγωγός πράσινου τσαγιού.

Αυτό το γεγονός δεν αναιρεί και τις ευεργετικές ιδιότητες του μαύρου τσαγιού. Θα πρέπει να διευκρινιστεί εδώ ότι δεν μιλάμε για θεραπευτικές ιδιότητες σε συγκεκριμένες παθήσεις, αλλά για μια προληπτική δράση για υγιεινή ζωή. Έτσι, η κατανάλωση τριών ή τεσσάρων φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα, είναι χωρίς αμφιβολία εξαιρετικά ωφέλιμη για τον οργανισμό.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του τσαγιού:

  1. Τσάι και αδυνάτισμα: Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι ένα από τα πλέον απαραίτητα βοηθήματα που συμβουλεύουν οι διαιτολόγοι σε μία δίαιτα.
  2. Τσάι και οστεοπόρωση: Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το τσάι βοηθάει στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, ιδιαίτερα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φθόριο.
  3. Tσάι και βιταμίνες: Η βιταμίνη C βρίσκεται σε μεγάλη περιεκτικότητα μέσα στο πράσινο τσάι. Βρίσκουμε επίσης βιταμίνες P, E και B.
  4. Τσάι και χώνεψη: Από τότε που εφευρέθηκε το τσάι, έχουν επισημανθεί οι ευεργετικές ιδιότητες του για την χώνεψη. Οι τανίνες διεγείρουν την δράση του στομαχιού.
  5. Τσάι και δυσκοιλιότητα: Παρόλο που το τσάι έχει τη φήμη ότιπροκαλεί δυσκοιλιότητα, οι έρευνες έδειξαν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την εντερική χλωρίδα.
  6. Τσάι και στρες: Η κορτιζόλη, η ορμόνη που αυξάνεται στο αίμα σε περίπτωση έντονου στρες, ελαττώνεται αμέσως με την κατανάλωση μαύρου τσαγιού.
  7. Τσάι και υπέρταση: Τα φλαβονοειδή έχουν την τάση να μπλοκάρουν την λειτουργία ενός ένζυμου (ACE) υπεύθυνο για την υπέρταση.
  8. Τσάι και χοληστερίνη: Τα φλαβονοειδή, μέσα στο τσάι, μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL) που συνδέεται με το έμφραγμα. Ειδικά το τσάι Pu'Er φημίζεται στην κινέζικη φαρμακοποιία ότι κατεβάζει την χοληστερίνη, διαλύει τα λίπη στα αγγεία και εξουδετερώνει την επιρροή του αλκοόλ.
  9. Τσάι και αντικαρκινική ασπίδα: Η πολυφαινόλη παρούσα στο πράσινο τσάι είναι αντικείμενο ερευνών για την αντικαρκινική δράση της. Απέδειξε ότι μπορεί να προλάβει σοβαρές φθορές σε κύτταρα.
  10. Τσάι και γήρανση: Οι αντιοξειδωτικές ουσίες, παρούσες σε αρκετά φρούτα και λαχανικά, βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό συγκέντρωσης στο πράσινο τσάι. Εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και βοηθούν έτσι στην επιβράδυνση της γήρανσης.
  11. Τσάι και διαβήτη: Τα φλαβονοειδή βοηθούν στη πρόληψη του διαβήτη, μπλοκάροντας την λειτουργία ενός ένζυμου, την αμύλαση.

Τόσο το μαύρο όσο και το πράσινο τσάι θεωρούνται ότι διαθέτουν ουσίες, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, εμποδίζοντας έτσι την εμφάνιση διαβήτη. Το 2006 μάλιστα, μία γιαπωνέζικη έρευνα στην οποία συμμετείχαν 17.000 ενήλικες, κατέγραψε ότι τουλάχιστον έξι φλιτζάνια πράσινο τσάι τη μέρα συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη κατά το 1/3, ενώ άλλοι τύπου τσαγιού δεν πρόσφεραν τόσο μεγάλα ποσοστά προστασίας.

Μελέτη σε πληθυσμούς της Ευρώπης έδειξε ότι τα άτομα που πίνουν τέσσερις κούπες τσάι την ημέρα αντιμετωπίζουν μειωμένο κατά 20% κίνδυνο για διαβήτη. Η μελέτη διεξήχθη από ειδικούς του Κέντρου Λάιμπνιτς για την Ερευνα στον Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο Χάινριχ Χάινε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή επιθεώρηση «PLoSOne». Περιελάμβανε 12.403 άτομα με διαβήτη τύπου 2 από 26 κέντρα οκτώ ευρωπαϊκών χωρών (Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία, Γαλλία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο) καθώς και δεκάδες χιλιάδες υγιείς εθελοντές.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Κρίστιαν Χέρντερ, «από τα στοιχεία μας προέκυψε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον τεσσάρων φλιτζανιών τσάι την ημέρα συνδέεται με μείωση του κινδύνου για διαβήτη της τάξεως του 20%. Ωστόσο, για να υπάρχουν οφέλη, η κατανάλωση πρέπει να είναι μεγάλη. Για παράδειγμα η μελέτη μας έδειξε ότι τα άτομα που έπιναν ένα με τρία φλιτζάνια τσάι ημερησίως δεν εμφάνιζαν μικρότερο κίνδυνο διαβήτη, σε σύγκριση με όσα δεν έπιναν καθόλου τσάι».

Σύμφωνα με τον ερευνητή, το τσάι πιθανότατα επιδρά στην πρόσληψη και στην απορρόφηση της γλυκόζης από τον οργανισμό, ενώ παράλληλα προστατεύει τα ινσουλινοπαραγωγά β-κύτταρα του παγκρέατος από τις ελεύθερες ρίζες που τους προκαλούν βλάβες. «Εκτιμάται ότι η ευεργετική δράση του τσαγιού οφείλεται στις αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες που περιέχει», κατέληξε ο δρ Χέρντερ.

Τα άτομα που πίνουν τακτικά περισσότερο τσάι κινδυνεύουν λιγότερο να προσβληθούν από διαβήτη τύπου 2.Ο μειωμένος κίνδυνος για διαβήτη που σχετίζεται με μεγαλύτερη κατανάλωση τσαγιού δεν σχετίζεται μόνο με την τεΐνη.

Όλα τα τσάγια περιέχουν τεΐνη. Σε γενικές γραμμές, θεωρούμε ότι τα μαύρα τσάγια έχουν πιο πολλή τεΐνη από ότι τα πράσινα ή ακόμα και τα Oolong. Κατ' εξαίρεση όμως, μερικά πράσινα τσάγια, περιέχουν πολύ περισσότερη τεΐνη από πολλά μαύρα τσάγια. Για αυτόν το λόγο, είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Ενώ η καφεΐνη επιδρά γρήγορα στον οργανισμό με μέγιστη διάρκεια 4 ώρες, η τεΐνη παρουσιάζει αργή επίδραση που κορυφώνεται μετά από 1 ώρα πριν σταθεροποιηθεί για τις επόμενες 8 ώρες. Γι' αυτό το λόγο, αν θέλετε να πιείτε ένα τσάι το βράδυ, είναι προτιμότερο να αφαιρέσετε την τεΐνη του, κατά τον τρόπο που σας παρουσιάζουμε παρακάτω. Εάν θέλετε όμως να πιείτε ένα τσάι χωρίς τεΐνη, εκτός από αυτά που μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα «déthéiné», μπορείτε πολύ εύκολα να αφαιρέσετε την τεΐνη μονός σας. Το πρώτο στοιχείο που ελευθερώνεται στο νερό είναι η τεΐνη. Έτσι, αν πετάτε το πρώτο νερό στα τριάντα δευτερόλεπτα, και στη συνέχεια ξαναρίχνεται καινούργιο νερό στην ίδια θερμοκρασία, θα έχετε ένα τσάι που το 80% ή το 90% της τεΐνης έχει αφαιρεθεί. Έχετε όμως πάντα τη δυνατότητα να διαλέξετε ένα τσάι που περιέχει από μόνο του πολύ λίγη τεΐνη, όπως ένα Oolong.

Παραθέτουμε εδώ έναν ενδεικτικό πίνακα της καφεΐνης σε διάφορα προϊόντα για 250 ml:

  • Καφές 80-120 mg
  • Cola 40 mg
  • Μαύρο τσάι 45 mg
  • Πράσινο τσάι 30 mg
  • Λευκό Τσάι 20 mg
  • Oolong Τσάι 20 mg
  • Roibos 0 mg

πηγή:mednutrition.gr

Leave your comment