Βρείτε εδώ την συσκευή μετάγγισης αίματος
Γιατί χρειαζόμαστε μετάγγιση αίματος; Μερικές χρήσιμες πληροφορίες είναι όταν
1) Χάσετε υψηλές ποσότητες αίματος από εγχείρηση, τοκετό ή μετά από κάποιο σοβαρό ατύχημα.
2) Έχετε αναιμία (έλλειψη ερυθρών αιμοκυττάρων) η οποία δεν θεραπεύεται μόνο με σίδηρο ή με άλλες βιταμίνες.
3) Εάν ο οργανισμός σας δεν μπορεί να δημιουργήσει αρκετά νέα υγιείς αιμοκύτταρα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα του μυελού οστών ή στις επιδράσεις χημειοθεραπείας.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι μετάγγισης αίματος, μερικοί από αυτούς είναι:
Οι αιμοδοσίες χωρίζονται σε διαφορετικά μέρη και αποθηκεύονται σε ειδικές σακούλες ή φιάλες. Θα λάβετε μόνο το μέρος που χρειάζεται το σώμα σας. Τα τρία κύρια μέρη είναι:
Α. Τα ερυθρά αιμοκύτταρα, τα οποία τροφοδοτούν οξυγόνο στους ιστούς και τα όργανα.
Β. Τα αιμοπετάλια, το οποία βοηθούν να σταματήσει η αιμορραγία.
Γ. Το πλάσμα, το οποίο περιέχει παράγοντες που πήζουν το αίμα (βοηθώντας να σταματήσει η αιμορραγία) καθώς και άλλες πρωτεΐνες και αντισώματα.
Τι κινδύνους υφίσταται μία μετάγγιση αίματος; Οι ποιο συχνοί κίνδυνοι της μετάγγισης είναι:
Ήπιες αντιδράσεις, όπως ένας ήπιος πυρετός η ένα εξάνθημα δέρματος. Επιπλέον, υπερφόρτωση υγρών, τα οποία θα προκαλέσουν αναπνευστικές δυσκολίες, προπάντων στους ηλικιωμένους και στους καρδιοπαθείς. Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι οι ποιο σπάνιοι κίνδυνοι της μετάγγισης είναι:
- Η λήψη αίματος το οποίο είναι ασύμβατο με το δικό μας.
- Σοβαρές αντιδράσεις, όπως π.χ. αλλεργία ή οξύ τραύμα πνευμόνων.
- Η μετάδοση λοίμωξης, π.χ. βακτηρίας ή ιών. Το προσωπικό είναι εξειδικευμένο να σας παρατηρεί πολύ προσεκτικά και από κοντά, για να μπορεί να αντιδράσει γρήγορα.
Πως είναι η διαδικασία της μετάγγισης αίματος;
Το αίμα δίνεται ανά σταγόνα κατευθείαν μέσα σε φλέβα στο χέρι ή στον βραχίονα, χρησιμοποιώντας έναν μαλακό πλαστικό σωλήνα. Το κάθε πακέτο αίματος (μία μονάδα) χρειάζεται μέχρι τέσσερις ώρες να μεταγγιστεί, αλλά μπορεί όμως να μεταγγιστεί πιο γρήγορα αν υπάρχει τέτοια ανάγκη.
Το εκπαιδευμένο προσωπικό θα εξακριβώσει την ταυτότητά σας όταν παρθεί δείγμα αίματος, και πάλι μόλις πριν σας δοθεί η μετάγγιση. Θα πρέπει οπωσδήποτε να φοράτε περιβραχιόνιο ταυτότητας και να δηλώνετε πλήρης όνομα και ημερομηνία γεννήσεως οποτεδήποτε σας ζητούνται αυτά τα στοιχεία. Έτσι μόνο θα αποφευχθεί λάθος όπου θα σας δινόταν λανθασμένο αίμα (αίμα που προοριζόταν για άλλο άτομο). Εάν παρατηρήσετε κάποιο πρόβλημα τη στιγμή που το προσωπικό εξακριβώνει την ταυτότητά σας, να τους ειδοποιήσετε αμέσως.