Anats S.A. Logo
Blog archive

25η Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού

25η Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού

Η 25η Οκτώβρη είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες 1 στις 8 γυναίκες, θα εκδηλώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους καρκίνο του μαστού. Παρά τη συχνότητα εμφάνισής του ώστοσο, αν διαγνωστεί έγκαιρα σε πρώιμο στάδιο, είναι ιάσιμος. Γι’ αυτό και η ενημέρωση επιβάλλεται.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού είναι αφιερωμένη στην πρόληψη, την ευαισθητοποίηση και την σωστή ενημέρωση.

Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι η έγκαιρη διάγνωση. Αυτή επιτυγχάνεται με την αυτοεξέταση, τη μαστογραφία και την κλινική εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό. Ο καρκίνος του μαστού αν διαγνωσθεί πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, έχει πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών που έχουν νοσήσει πάνω από 95 %.

Αν το αναλογισθούμε ότι, όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας κάποια φίλη ή συγγενή που έχει νοσήσει ή νοσεί από καρκίνο του μαστού, ίσως αντιληφθούμε και τη σημασία της ενημέρωσης και της πρόληψης.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή μορφή εμφάνισης καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως, με πάνω από 1,7 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις το χρόνο σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία (του 2012) αποτελώντας ουσιαστικά το δεύτερο πιο συχνό τύπο καρκίνου συνολικά. Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 12% του συνόλου των νέων περιπτώσεων καρκίνου και το 25% των περιπτώσεων καρκίνου στις γυναίκες συνολικά. Ο καρκίνος του μαστού είναι η πέμπτη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.

Σύμφωνα με το World Cancer Research Fund International, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού διπλασιάζεται κάθε δεκαετία μέχρι την εμμηνόπαυση.

Το προσδόκιμο επιβίωσης από καρκίνο του μαστού διαφέρει από χώρα σε χώρα, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο έχει βελτιωθεί. Αυτό γιατί, η διάγνωση γίνεται πλέον πιο έγκαιρα και εντοπίζεται γρηγορότερα το σημείο που έχουν αναπτυχθεί τα καρκινικά κύτταρα ιδιαίτερα σε χώρες που οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες καθώς και βελτιωμένες θεραπείες  που περιλαμβάνουν την λήψη καινοτόμων φαρμάκων. Σε πολλές χώρες με εξελιγμένη ιατρική τεχνολογία, το προσδόκιμο επιβίωσης που φτάνει και τα πέντε έτη όσον αφορά καρκίνο μαστού που διαγιγνώσκεται σε αρχικό στάδιο είναι 80-90%,  το οποίο ωστόσο μειώνεται σε 24% σε καρκίνο μαστού που διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Η φύση της ιστορίας της ασθένειας διαφέρει για γυναίκες που εμφάνισαν καρκίνο πριν την εμμηνόπαυση και εκείνων που τον παρουσίασαν μετά από αυτή, και αυτό είναι κάτι που μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικούς τύπους όγκου και πιθανώς σε διαφορετικές επιδράσεις παραγόντων διατροφής στις ορμόνες που εξαρτώνται από τον κύκλο της έμμηνου ρύσης.

Ο τρόπος ζωής επηρεάζει σημαντικά τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού συμπεριλαμβανομένου της πρόωρης έναρξης του εμμηνορρυσιακού κύκλου (πριν την ολοκλήρωση του 12ου έτους), την  αργοπορημένη ολοκλήρωση αυτού (μετά τα 55 έτη), την μη απόκτηση παιδιών καθώς και την πρώτη εγκυμοσύνη πάνω από την ηλικία των 30 ετών, αφού όλα τα παραπάνω αυξάνουν την έκθεση σε οιστρογόνα και σε προγεστερόνη και έτσι και το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Το αργοπορημένο ξεκίνημα του εμμηνορρυσιακού κύκλου, η πρόωρη εμμηνόπαυση, η απόκτηση παιδιών πριν τα 30 είναι παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Σημειώνεται πως οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφανισή του και δεν μπορούμε να αλλάξουμε περιλαμβάνουν την ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό ιστορικό, τα γονίδια, καθώς και τον εμμηνορρυσιακό κύκλο. Ωστόσο, παράγοντες που μπορούμε να επηρεάσουμε περιλαμβάνουν την κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία, την έκθεση σε ακτινοβολία, καθώς και την θεραπεία με ορμόνες με τους παραπάνω να είναι ενδεικτικοί και όχι η πλήρης λίστα.

Η διακοπή του καπνίσματος, η φυσική άσκηση σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή, η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ, η αποφυγή έκθεσης σε καρκινογόνους παράγοντες και αποφυγή υπερέκθεσης στον ήλιο δύνανται να συμβάλλουν θετικά. Όμως για να είσαι σίγουρη, η μόνη λύση είναι η τακτική εξέταση.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, αυτό το σκοπό έχει. Είναι μια υπενθύμιση να κλείσεις ένα ραντεβού για την ετήσια μαστογραφία, την κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό και τη μηνιαία αυτοεξέταση, συμβάλλοντας καθοριστικά στην έγκαιρη διάγνωση.

Η νίκη της μάχης κατά του καρκίνου του μαστού μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ιατρική έρευνα, την ενημέρωση και κυρίως την πρόληψη. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρόληψη σώζει ζωές!

πηγή:cnn.gr

Leave your comment