4 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων .
Δεν είναι γιορτή. Είναι μια μέρα που μας υπενθυμίζει ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.
Η 4η Απριλίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων για τρεις λόγους:
- Χρονικά είναι ακριβώς στο μέσο της 4ης Οκτωβρίου, που γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.
- Είναι ευκολομνημόνευτη ημερομηνία (4/4).
- Δεν υπάρχει κάποια άλλη άξια λόγου εορτή την ημέρα αυτή.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι ζουν ανάμεσα μας και κατά κανόνα υπό άθλιες συνθήκες.
Η χώρα μας επέλεξε φέτος να «τιμήσει» το γεγονός, με την κατάθεση μιας πρότασης νόμου για τους κανόνες της κατοχής δεσποζόμενων (δηλ. κατοικίδιων) αλλά και τη διαχείριση του τεράστιου θέματος των αδέσποτων και τη λειτουργία φιλοζωικών οργανώσεων και Δήμων.
Η εικόνα είναι γνωστή σε όλους, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά σχεδόν σ’ όλες τις πόλεις της Ελλάδας: Δεκάδες αδέσποτα σκυλιά διαβιούν στους δρόμους, λιάζονται σε πλατείες και πεζοδρόμια προκαλούν τη συμπάθεια μας ή ενίοτε τρομάζουν περαστικούς πεζούς, ποδηλάτες, μοτοσικλετιστές και οδηγούς αυτοκινήτων.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με έναν ενδεχομένως ακόμα μεγαλύτερο αριθμό γατιών, τα οποία αναζητούν καταφύγιο και προστασία από το κρύο και τη βροχή κάτω από αυτοκίνητα ή ψάχνουν για τροφή μέσα σε κάδους απορριμμάτων και προκαλούν τις νύχτες αίσθηση με τα… ερωτικά τους νιαουρίσματα.
Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με βεβαιότητα τον αριθμό των αδέσποτων στη χώρα μας. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα ζουν περίπου 1,8 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά και πάνω από δυο εκατομμύρια αδέσποτες γάτες, οι αριθμοί αυτοί ωστόσο κάθε άλλο παρά βέβαιοι θεωρούνται. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν περίπου 750.000 «ιδιόκτητοι» σκύλοι, αλλά κι ένας εντελώς απροσδιόριστος αντίστοιχος αριθμός γατιών. Επίσης, καμία εκτίμηση δεν μπορεί να γίνει για τον αριθμό διαφόρων άλλων κατοικίδιων, από ωδικά πτηνά και χελώνες έως ινδικά χοιρίδια, και …σαύρες ή ερπετά! Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περίπου το 40% των ελληνικών νοικοκυριών έχουν κάποιο κατοικίδιο.
Οι αριθμοί αυτοί και μόνο δείχνουν ότι όποιοι νόμοι θεσπίζονται για τα ζώα συντροφιάς, ενδιαφέρουν άμεσα μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού με δεσποζόμενα ζώα και έμμεσα (λόγω των προβλημάτων που ενδέχεται να δημιουργούν τα αδέσποτα) μια ακόμη μεγαλύτερη πληθυσμιακή μερίδα. Πρόκειται για ένα σοβαρότατο θέμα λειτουργίας των οργανωμένων κοινωνιών μας.
Το μεγαλύτερο όμως μερίδιο ευθύνης για τον αριθμό των αδέσποτων ζώων ανήκει στους ιδιοκτήτες των ζώων. Μην ξεχνάμε ότι τα αδέσποτα κάποτε υπήρξαν ή είναι απόγονοι δεσποζόμενων ζώων. Δε θα ζούσαν ανάμεσα μας αν δεν τα είχαμε φέρει εμείς σ’ αυτό το περιβάλλον.
Επομένως οι κάτοχοι κατοικίδιων θα πρέπει να τηρούν βασικούς κανόνες. Η απόκτηση κατοικιδίου σημαίνει δια βίου συνύπαρξη. Να θεσπιστεί με αυτηρότητα το καθεστώς ιδιοκτησίας και σε περίπτωση εγκατάλειψης ζώου ο ιδιοκτήτης του θα πρέπει να εντοπίζεται άμεσα και να τιμωρείται. Όπως και ο σεβασμός της καθαριότητας των δημόσιων χώρων. Και δυστυχώς χωρίς την επιβολή της τιμωρίας όπου και σε όσους δεν τηρούν τους νόμους και την τάξη δεν μπορεί να δημιουργηθεί η αντίστοιχη παιδεία και συμπεριφορά.
Η φιλοζωία δεν είναι πολυτέλεια. Η παρουσία ενός τετράποδου μέλους στην οικογένεια και στην κοινωνία μας, όταν γίνεται με τους σωστούς κανόνες, μόνο ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Με αυτές τις σκέψεις και προτάσεις ας γιορτάσουμε λοιπόν τη σημερινή μέρα των αδέσποτων ζώων, με την ευχή μια μέρα να καταργηθεί γιατί οι πραγματικοί μας φίλοι δεν μπορούν να ζουν εγκαταλειμμένοι στο δρόμο.