Η επαναπρόσληψη του βάρους (και στη συνέχεια μερικών κιλών παραπάνω) μετά από δίαιτα και η κατάληξη σε διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες είναι ακριβώς το πώς κάποιες δίαιτες -ακόμα και οι «ευέλικτες», όπως αυτές των Weight Watchers - μας κάνουν να αποτύχουμε
Θυμάστε όταν η μητέρα σας φώναζε να πιείτε γρήγορα την πορτοκαλάδα σας πριν χάσει τις βιταμίνες της; Στην πραγματικότητα είχε απόλυτο δίκιο. Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία είναι πολύτιμη αλλά πολύ ευαίσθητη!
Αναμφίβολα, το μητρικό γάλα θεωρείται η καταλληλότερη τροφή για το βρέφος, καθώς προσφέρει θρεπτικά συστατικά στην ιδανική αναλογία, εμφανίζει αντιβακτηριακές ιδιότητες και ενισχύει το δεσμό μητέρας – παιδιού. Το μητρικό γάλα δεν αποτελεί απλά ένα συνδυασμό θρεπτικών συστατικών, αλλά ένα ζωντανό διάλυμα με πλήθος κυττάρων, αντισωμάτων, αυξητικών παραγόντων και άλλων βιολογικά ενεργών ουσιών τα οποία συμβάλλουν στην σωστή ανάπτυξη του βρέφους.
Ίσως και 2 με 3 κούπες καφέ στην προκειμένη περίπτωση! Πρόσφατη δημοσίευση, που συμπεριέλαβε μελέτες από το 2002 έως και σήμερα με πάνω από 1.000.000 συμμετέχοντες, συνέδεσε την τακτική κατανάλωση καφέ με έως και 30% χαμηλότερο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Πώς προκύπτει αυτό το συμπέρασμα;
Μελέτες αποδεικνύουν ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερη σόγια ζουν περισσότερο και έχουν χαμηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου. Η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση σόγιας και των προϊόντων της και την εμφάνιση καρκίνου, ειδικότερα καρκίνου του μαστού αποτελεί ζήτημα που έχει απασχολήσει έντονα την επιστημονική κοινότητα. Αιτία που απέσπασε το ενδιαφέρον των επιστημόνων αποτέλεσαν τα χαμηλά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού στην Ασία, όπου η διατροφή είναι πλούσια σε τρόφιμα σόγιας.
Πόσο συχνά ζυγίζεστε; Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 Σε αυτό το άρθρο απαντούν 5 Διατροφολόγοι σχετικά με το πόσο συχνά ζυγίζονται. Παρόλο που η ειδικότητά τους είναι τέτοια που κάνει την ζυγαριά πρωταγωνίστρια της καθημερινότητας και της δουλειάς τους,οι απαντήσεις ποικίλουν!
Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί αν πρέπει να τρώμε νωρίς ή αργά το βράδυ; Πόσες φορές επίσης δεν παραλείψαμε ένα γεύμα και επιλέξαμε να φάμε κάτι πρόχειρο; Οι διατροφικές συνήθειες που υιοθετούμε στην καθημερινότητά μας (είδος, συχνότητητα, χρονική στιγμή κατανάλωσης γευμάτων) παίζουν σίγουρα σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του σωματικού μας βάρους. Μπορούν ωστόσο να έχουν κάποια επίδραση και στην υγεία μας συμβάλλοντας στην πρόληψη έναντι χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά;
Ένα από τα πρώτα βήματα που θα μπορούσατε να κάνετε, ως γονείς, αν το παιδί σας είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο είναι να αποδεχτείτε ότι το υπερβάλλον βάρος αποτελεί πρόβλημα υγείας και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Οφείλετε να είστε ενημερωμένοι για τις κοινωνικές, οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας. Πολύ συχνά οι γονείς, ιδιαίτερα αυτοί που είναι και οι ίδιοι παχύσαρκοι, θεωρούν το βάρος του παιδιού τους φυσιολογικό, ενώ αυτό είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 32%-89% των γονέων και κυρίως των μητέρων δεν αναγνωρίζουν ότι τα παιδιά τους είναι παχύσαρκα και ένας από τους λόγους γι' αυτό είναι ότι το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι τόσο διαδεδομένο που δε γίνεται εύκολα αποδεκτό ή αντιληπτό από τους ίδιους.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις (ΚΑΠ) είναι ασθένειες που αφορούν την καρδιά ή τα αιμοφόρα αγγεία. Οι συνηθέστερες ΚΑΠ είναι η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο (βλάβη στον εγκέφαλο που προκαλείται από θρόμβο αίματος που αποφράσσει μια αρτηρία του εγκεφάλου ή από ενδοεγκεφαλική αιμορραγία) και άλλες ασθένειες της καρδιάς όπως αρρυθμίες, μυοκαρδιοπάθειες και βαλβιδοπάθειες. Οι ΚΑΠ είναι η κύρια αιτία θανάτου στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και παγκοσμίως.
Η εντερική απόφραξη ή ειλεός ανήκει στις ιδιαίτερα επείγουσες καταστάσεις της γαστρεντερολογίας, κυρίως από την άποψη της γρήγορης και σωστής διάγνωσης καθώς και από την επιλογή της αποτελεσματικής θεραπείας. Τι είναι όμως η εντερική απόφραξη ή ειλεός;