Anats S.A. Logo
Blog archive
RSS

Blog posts of '2018' 'Αύγουστος'

Έχω αυξημένα τριγλυκερίδια, πώς πρέπει να τρώω;

Έχω αυξημένα τριγλυκερίδια, πώς πρέπει να τρώω;

Γιάννης 42 ετών

Ο Γιάννης έχει ύψος 1.85 και βάρος 97 κιλά και δεν γυμνάζεται συστηματικά, η δουλειά του είναι κυρίως καθιστική και αγαπάει πολύ να παρακολουθεί ποδοσφαιρικούς αγώνες στην τηλεόραση καθώς και να παίζει online παιχνίδια στον υπολογιστή του.

Δεν προσέχει ιδιαίτερα την διατροφή του παρόλο το γεγονός πως και οι δύο γονείς του έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και η μητέρα του πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Τα γεύματα του είναι αρκετά απρογραμμάτιστα αφού συνήθως τρώει κάτι από το κυλικείο της δουλειάς του περίπου στη 13:00 ενώ το βασικό του γεύμα είναι μετά τις 21:00, συνήθως έξω και συνοδευόμενο από αλκοόλ. Στις τελευταίες εργαστηριακές εξετάσεις του Γιάννη οι τιμές των τριγλυκεριδίων του ήταν αρκετά πάνω από τα όρια.


Οι πρώτες βασικές αλλαγές για τη λύση στο πρόβλημα του Γιάννη, είναι η τροποποίηση στην κατανομή και συχνότητα των γευμάτων καθώς και η ποιότητα και το είδος των τροφών που καταναλώνει. Πιο συγκεκριμένα, θα του πρότεινα να αυξήσει τα γεύματά του από 2 σε 3 κυρίως γεύματα και σταδιακά να προσθέσει κάποια ενδιάμεσα σνακ, όπως φρούτα, τα οποία δεν υπάρχουν στη σημερινή του διατροφή.

Αλλαγές στην ποιότητα της διατροφής

Πρωινό

Όσον αφορά την ποιότητα της διατροφής του, το γεύμα του κυλικείου είναι καλό να αντικατασταθεί από ένα καλό πρωινό στο σπίτι, είτε από ένα πρωινό που θα ετοιμάσει στο σπίτι και θα το πάρει μαζί του. Αυτό μπορεί να είναι κάτι εύκολο στη μεταφορά, θρεπτικό και γευστικό, όπως ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης και κίτρινο τυρί χαμηλό σε λιπαρά (κατά προτίμηση 10% για να μειώσουμε την πρόσληψη κορεσμένου λίπους).

Μεσημεριανό και βραδινό

Στη συνέχεια, στο μεσημεριανό και βραδινό του, καλό θα ήταν να ακολουθεί τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής και τα γεύματά του να περιέχουν τρόφιμα «υποστηρικτές» στην προσπάθειά του. Πιο αναλυτικά, θα πρέπει:

  • Να περιέχουν ω-3 λιπαρά από ψάρια και να περιορίσει το κόκκινο κρέας.
  • Να υπάρχουν αρκετά όσπρια, λαχανικά και φρούτα για την κατανάλωση της σωστή ποσότητας φυτικών ινών
  • Να αντικαταστήσει τα πλήρη γαλακτοκομικά και τυριά με γαλακτοκομικά και τυριά χαμηλά σε λιπαρά (γάλα και γιαούρτι 1,5-2% και κίτρινο τυρί 10%)
  • Να προσπαθήσει να εντάξει στη διατροφή του τους σύνθετους υδατάνθρακες, αντί τους απλούς, όπως δηλαδή τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής άλεσης αντί των λευκών προϊόντων τους, προσέχοντας ιδιαίτερα και την ποσότητά τους.
  • Να καταναλώνει όσο το δυνατόν χαμηλότερη ποσότητα ζάχαρης.

Πώς θα μειώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων;

Οι αλλαγές που αναφέρθηκαν στις προηγούμενες παραγράφους θα βοηθήσουν στη βελτίωση της τιμής των τριγλυκεριδίων, μέσω της βελτίωσης της ποιότητας της διατροφής του. Εξετάζοντας και πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, είναι απαραίτητη η μείωση των κορεσμένων λιπαρών της διατροφής και η αντικατάστασή τους από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Ποια τρόφιμα να επιλέξουμε;

Επιλέγουμε δηλαδή ελαιόλαδο, ανάλατους ξηρούς καρπούς, φυτικές μαργαρίνες, γαλακτοκομικά και τυρί χαμηλά σε λιπαρά, αντί του λιπαρού κόκκινου κρέατος, των αλλαντικών, του αγελαδινού βουτύρου, των γαλακτοκομικών που είναι πλήρη, των τυριών με αυξημένα λιπαρά (παρμεζάνα, φέτα κλπ) και των λιπαρών σαλτσών. Απαραίτητη είναι και η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών τόσο διαλυτών όσο και αδιάλυτων (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ακατέργαστα δημητριακά), αφού έρευνες έχουν συνδέσει την επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών με μείωση του αριθμού των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να είναι ελεγχόμενη και να μην αποτελεί σε καμία περίπτωση καθημερινή συνήθεια.

Γλυκά

Όσον αφορά τα γλυκά, η χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών, όπως η στέβια και η ζαχαρίνη, μπορεί να αντισταθμίσει την έλλειψη γλυκιάς γεύσης.

Ενεργειακό ισοζύγιο

Θα ήθελα να σημειώσω σε αυτό το σημείο, πως όσο αυξάνονται τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου και στα δύο φύλα. Επομένως, είναι απαραίτητες οι διατροφικές αλλαγές που αναφέρθηκαν, αλλά και η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Αυτό θα επιτευχθεί με τη βελτίωση του ενεργειακού ισοζυγίου, δηλαδή το πόσες θερμίδες ουσιαστικά «καίει» συγκριτικά με αυτές που λαμβάνει (από την τροφή). Για τη μείωση του σωματικού βάρους, χρειάζεται οι θερμίδες που «καίει» να είναι περισσότερες από αυτές που προσλαμβάνει. Αυτές οι συστάσεις είναι η καλύτερη επιλογή ενάντια στον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων!

Άσκηση

Τέλος, για να μην ξεχάσω και το κομμάτι της άσκησης, είναι σημαντικό να αυξήσει τη φυσική του δραστηριότητα, κάνοντας κάτι που τον ευχαριστεί, όπως το ποδόσφαιρο 3-4 φορές την εβδομάδα.

πηγή:mednutrition.gr

Πνευμονική Υπέρταση: πόσα γνωρίζεις;
Η Πνευμονική Υπέρταση είναι μια σπάνια νόσος των πνευμόνων που εντοπίζεται στη δυσλειτουργία των αρτηριών των πνευμόνων. Πολύ συχνά συγχέεται με την Αρτηριακή Υπέρταση, η οποία όμως αναφέρεται στις αρτηρίες όλου του σώματος και όχι μόνο των πνευμόνων. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενή.
Παχυσαρκία στην προεφηβική ηλικία
Παχυσαρκία… ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, η έκταση του οποίου εξαπλώνεται ραγδαία στην παιδική και προεφηβική ηλικία. Σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, υπερβάλλον βάρος παρατηρείται στο 17,2% των παιδιών ηλικίας 2-6 ετών, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 28,9% στην προεφηβική ηλικία, δηλαδή σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.
Στείλε τη χοληστερίνη στο παρελθόν
«Ξέρεις ότι πρέπει να αλλάξεις τη διατροφή σου και τον τρόπο ζωής σου για να μειώσεις τη χοληστερόλη σου και τον καρδιακό κίνδυνο. Ακόμα κι αν ο γιατρός σου σου έγραψε κάποιο φάρμακο για να μειώσεις τα επίπεδά της, πρέπει να αλλάξεις τη διατροφή σου και να γίνεις πιο ενεργός για την υγεία της καρδιάς σου»
Nερό: Ποια η συμβολή του στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας;
Τα αίτια της δυσκοιλιότητας είναι πολλαπλά και περιλαμβάνουν ενδοκρινικούς και μεταβολικούς παράγοντες, νευρολογικές και ψυχολογικές ασθένειες, συνεχής φαρμακοθεραπεία, ανισορροπία ηλεκτρολυτών, ακινησία, μειωμένο αίσθημα της δίψας, μειωμένη πρόσληψη νερού και φυτικών ινών. Μόνο στις περιπτώσεις μειωμένης πρόσληψης φυτικών ινών και νερού από τον ασθενή, καθώς και χαμηλών επιπέδων φυσικής δραστηριότητας, έχει παρατηρηθεί βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου με την αντίστοιχη αύξησή τους, ύστερα από κατάλληλη σύσταση.
Kαφές και τσιγάρo: H επίδρασή τους στο ήπαρ
Ο καφές και το τσιγάρο αποτελούν το αγαπημένο πρωινό «γεύμα» αρκετών Ελλήνων. Έτσι, λοιπόν, οι περισσότεροι γνωρίζουμε κάποιες από τις δράσεις αυτών των δύο παραγόντων στον οργανισμό μας. Το πώς επιδρά, όμως, η καθεμία από τις παραπάνω δημοφιλείς συνήθειες στην υγεία του ήπατος ειδικότερα είναι λιγότερο γνωστό.
Μεσογειακή διατροφή για καλύτερη υγεία του εγκεφάλου;
Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης, κάποιες μορφές καρκίνου αλλά και εναντίον της γήρανσης. Μια νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα όφελος από την υιοθέτηση του Μεσογειακού τρόπου διατροφής, που δεν είναι άλλο από την πνευματική μας υγεία κατά την τρίτη ηλικία.
Σακχαρώδης διαβήτης: πώς επηρεάζεται από τον ύπνο;
Μπορεί να έχεις σκεφτεί ότι δεν σε πειράζει να κοιμηθείς λιγότερο το βράδυ, αν αυτό είναι το «τίμημα» για να μπορέσεις να περάσεις καλά με την παρέα σου, ή να προλάβεις να κάνεις κάτι που δεν είχες το χρόνο νωρίτερα μέσα στην ημέρα σου. Ακόμα και αν την επόμενη μέρα ξέρεις πως έχεις να σηκωθείς νωρίς! Μοιάζει να είναι ένα δελεαστικά αποδοτικό σύστημα, γιατί έτσι έχεις τη δυνατότητα να κάνεις όλα όσα θα ήθελες, κόβοντας χρόνο από ώρες που δεν κάνεις... τίποτα!
Διακοπή της... παχυσαρκίας διά νόμου;
Σύμφωνα με έρευνα του παγκόσμιου οργανισμού υγείας (Π.Ο.Υ), στην σημερινή εποχή η παχυσαρκία θεωρείται ασθένεια και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους τους φορείς αλλά και τους πολίτες. Σε μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με τον επιπολασμό της παχυσαρκίας στης χώρες του κόσμου, η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 12η θέση με ποσοστό 18,5% του γενικού πληθυσμού ανάμεσα σε 33 χώρες.
Καπνίζετε; Oι επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό
Το κάπνισμα αποτελεί την πιο κοινή βλαβερή συνήθεια στον κόσμο. Κατά μέσο όρο το 30% των ενήλικων ανδρών και γυναικών καπνίζουν. Η χρήση καπνού αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ευθύνεται για το 1/3 των θανάτων στα άτομα της παραγωγικής ηλικίας. Οι τέσσερες κυριότερες αιτίες θανάτου στο Δυτικό Κόσμο είναι: στεφανιαία νόσος, καρκίνος, αγγειακή εγκεφαλική νόσος και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια – παθήσεις οι οποίες συνδέονται στενά με το κάπνισμα. Το κάπνισμα πολλαπλασιάζει την επίδραση των άλλων παραγόντων κινδύνου για στεφανιαία νόσο και ευθύνεται περίπου για το 20% των καρδιαγγειακών θανάτων, ενώ η διακοπή του προκαλεί σημαντική μείωση της νοσηρότητας και της θνητότητας. Ο σχετικός κίνδυνος θανάτου από στεφανιαία νόσο στους ήπιους και μέτριους καπνιστές είναι 2-4 φορές μεγαλύτερος απ’ ότι στους μη καπνιστές, ενώ φθάνει τις 6-15 φορές για τους βαρείς καπνιστές (περισσότερα από 25 τσιγάρα ημερησίως)