Το κλασσικό κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι το κουλούρι από αλεύρι σίτου και την επικάλυψη από σπόρους σουσαμιού και έχει μεγάλη ιστορία, μιας και πρωτοεμφανίστηκε στη Βυζαντινή εποχή. Η κλασσική συνταγή του είναι αλεύρι σίτου, αλάτι, νερό, σουσάμι και μαγιά. Αυτή όμως, είναι μόνο μία από τις πολλές επιλογές που μπορείς να έχεις.
Η οικογενειακή θεραπεία στην ανορεξία της εφηβείας είναι η πιο αποτελεσματική παρέμβαση βάσει σύμφωνα με τη συστηματική ανασκόπηση των Bulik et al. (2007) και συνήθως συνδυάζεται και με ατομική θεραπεία για την έφηβη. Η εμπλοκή της οικογένειας στη θεραπεία είναι πολύ σημαντική, και μάλιστα όσο πιο μικρή ηλικία έχει η έφηβη και όσο πιο σοβαρό είναι το πρόβλημα, τόσο πιο μεγάλη και η εμπλοκή της. Πρέπει ωστόσο να υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα στην σταδιακή αυτονόμηση της έφηβης και στην εμπλοκή της οικογένειας.
Ένα γνωστό γνωμικό λέει πως ‘ουδείς αναντικατάστατος’ και θα συμφωνήσω προσθέτοντας πως και στη διατροφή όπως και στη ζωή ισχύει κάτι αντίστοιχο! Μπορείτε εύκολα να κάνετε μικρές αντικαταστάσεις τροφίμων στα γεύματα της ημέρας σας προσφέροντας στον οργανισμό σας μεγάλα οφέλη!
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που επηρεάζει το 2-27% του γενικού πληθυσμού των δυτικών χωρών. Η δυσκοιλιότητα στην παιδική ηλικία είναι πιο συχνή στα αγόρια, ενώ σε ενήλικες ηλικίας 15-50 ετών και κατά τη διάρκεια της πρώιμης αναπαραγωγικής περιόδου, η δυσκοιλιότητα είναι περισσότερο κοινή στις γυναίκες.
Κατά την αναζήτησή μου σχετικά με τις τροφικές αλλεργίες, έπεσα πάνω σε ένα πολύ ενδιαφέρον και περιεκτικό infographic από το Ευρωπαικό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα (EUFIC), το οποίο συνοψίζει τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζετε σχετικά με τα τρόφιμα που είναι περισσότερο «ύποπτα», καθώς και ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σας υποψιάσουν, ώστε να ζητήσετε την κατάλληλη θεραπευτική βοήθεια.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής συσχετίζεται με σημαντική ελάττωση της πιθανότητας θανάτου από καρδιακή νόσο, καρκίνο και εγκεφαλικό επεισόδιο Το πρόβλημα όμως με αυτές τις μελέτες είναι ότι οι άνθρωποι που τρώνε πιο υγιεινά πιθανόν να ζουν και πιο υγιεινά, οπότε πώς εμείς γνωρίζουμε για την διατροφή τους;
Σερφάροντας στο κοινωνικό διαδίκτυο (social network) του facebook, διάβασαμε κάποιο σχόλιο ενός χρήστη ότι προσπαθούσε να τρώει περίπου ανά 3 ώρες με συνέπεια, έτσι ώστε να διατηρήσει τον μεταβολισμό του σε υψηλά επίπεδα. Αυτή η ιδέα, του ότι αν περνάς πολύ χρόνο χωρίς φαγητό, αναγκάζεις τον μεταβολισμό σου να «κλείσει», είναι πολύ δημοφιλής. Υπάρχουν τόσες διατροφικές ανακρίβειες στο διαδίκτυο, που επιβάλλεται να διευκρινιστούν.
Η υπερφαγική διαταραχή έχει πάρει κατά καιρούς πολλά ονόματα: καταναγκαστική, συναισθηματική ή επεισοδιακή. Είναι μια από τις διαταραχές πρόσληψης τροφής που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν επίσημα αναγνωρισμένη. Ωστόσο, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι πρόκειται για μια διατροφική συμπεριφορά που μπορεί να γίνει παθολογική και να επιφέρει πολλές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου.
Να κάνω τεστ δυσανεξίας για να βρω ποιες τροφές με παχαίνουν; Είναι πράγματι αποτελεσματικά; Υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες που δείχνουν ότι μπορούν να επιφέρουν μείωση στο σωματικό βάρος ή είναι το αποτέλεσμα ενός καλού marketing;
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του οργανισμού. Μέσω των ορμονών που παράγει, επιταχύνεται ο μεταβολισμός και ρυθμίζονται πολλές άλλες λειτουργίες του οργανισμού, όπως της καρδιάς, της αναπνοής και της κυκλοφορίας του αίματος.