Η παιδική πλατυποδία είναι γνωστή σε όλους τους γονείς και πολλές φορές ξεκινούν από πολύ νωρίς να ανησυχούν και να κάνουν μόνοι τους τη διάγνωση “το παιδί μου έχει πλατυποδία”. Η πλατυποδία είναι εκείνη η κατάσταση του ποδιού, στην οποία υπάρχει μερική ή ολική εξάλειψη της ποδικής καμάρας όταν το παιδί στέκεται όρθιο. Μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών, υπάρχει μία εικόνα πλατυποδίας σε όλα τα παιδικά πόδια η οποία όμως είναι ψευδή. Έχει προνοήσει η φύση ώστε η ποδοκνημική άρθρωση να έχει αρκετό ποσοστό λίπους στην περιοχή, το οποίο λειτουργεί ως προστατευτικός μηχανισμός στις πολυάριθμες πτώσεις των παιδιών. Το λίπος αυτό υπάρχει σε όλο το μήκος του πέλματος και φυσικά και κάτω από την καμάρα την οποία τη “γεμίζει”. Δεύτερος και σημαντικός λόγος που τα παιδιά παρουσιάζουν αυτή την εικόνα πλατυποδίας, είναι πως δεν έχουν περπατήσει αρκετά και δεν έχουν δυναμώσει οι μυϊκές ομάδες των ποδιών τους. Αυτή η ηλικιακή χαλαρότητα στους μυς και στους συνδέσμους, βελτιώνεται όσο το παιδί περπατάει, ασκείται και μεγαλώνει. Τέλος, το βρεφικό πόδι έχει κυρίως χόνδρο και όχι οστό μέχρι την ηλικία των δύο ετών. Τα οστά ολοκληρώνουν την τελική τους εικόνα και σκληρότητα στα 18 έτη. Παρόλο που ο αρχικός σχηματισμός της καμάρας είναι εμφανής στην ηλικία των τεσσάρων ετών, ο ουσιαστικός σχηματισμός της καμάρας είναι μία διαδικασία που ολοκληρώνεται στην ηλικία των εννέα ετών, όπου τα μαλακά μόρια και οι μύες έχουν σκληρύνει αρκετά ώστε να συγκρατούν το πόδι σωστά.
Η παιδική πλατυποδία έχει πολυπαραγοντικά αίτια και φυσικά και κληρονομικότητα. Η πρώιμη αντιμετώπιση η οποία ξεκινά περίπου στην ηλικία των τεσσάρων ετών, θα εξασφαλίσει το μέγιστο του θεραπευτικού-παρεμβατικού αποτελέσματος και θα μειώσει πόνους και κόπωση που ενδέχεται να εμφανιστούν στα πόδια του παιδιού κατά τη βάδιση ή τον αθλητισμό, καθώς και φθορές από μονόπλευρα φορτία που ενδέχεται να δεχθεί το σώμα του. Σε βάθος χρόνου η απόκλιση ενός πλατυποδικού ποδιού από το φυσιολογικό, επηρεάζει τα γόνατα και την ευθύγραμμη θέσης της μέσης και της πλάτης.
Αντίστοιχα προβλήματα δημιουργεί και η βλαισοποδία. Με τη βλαισοποδία τα πόδια γέρνουν και ενώνουν στο σημείο των γονάτων. Συνήθως τα παιδιά παρουσιάζουν βλαισοπλατυποδία, χωρίς αυτό όμως να είναι απαραίτητο. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό παιδιών που παρουσιάζουν βλαισοποδία χωρίς να έχουν πλατυποδία.
Σύμφωνα με τις νέες έρευνες, έχουν αποκλειστεί τα ειδικά πέλματα που φορούσαν παλαιότερες γενιές, τύπου μεταλλικά και άκαμπτα πέλματα. Ένας σωστός πάτος που έχει στόχο την ουσιαστική παρέμβαση σε ένα παιδικό πόδι, πρέπει να είναι σχεδιασμένος και μελετημένος για κάθε παιδί και για κάθε πόδι ξεχωριστά. Τα υλικά κατασκευής πρέπει να είναι σταθερά αλλά εύκαμπτα, ειδικά στο πρόσθιο μέρος του ποδιού. Με αυτόν τον τρόπο το πόδι στηρίζεται στα σημεία που πρέπει ενώ αφήνει το πρόσθιο μέρος του ποδιού να δουλεύει σαν να είναι ξυπόλητο. Αποτέλεσμα είναι το πόδι να δέχεται το κορυφαίο αποτέλεσμα, καθώς δέχεται και την παρέμβαση του πέλματος και την προσωπική αυτοβελτίωση που έρχεται με την εκγύμναση του ποδιού.
Στο εμβιομηχανικό κέντρο Sole-med, κάθε παιδί αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένη περίπτωση και αξιολογείται σύμφωνα με τα αποτελέσματα του σύγχρονου 3D Laser πελματογράφου και προσωπικών στοιχείων ανάπτυξης , ιστορικού και δεδομένων άθλησης ή χόμπι. Συμπληρωματικά με τον εξατομικευμένο παιδικό πάτο, παραδίδουμε ειδικό ασκησιολόγιο και συμβουλές για να παρέχουμε στο παιδί μία ολοκληρωμένη και ουσιαστική παρέμβαση.
Το πελματογράφημα δεν ενοχλεί τα παιδιά, ενώ είναι απόλυτα ακίνδυνο και ανώδυνο.