Anats S.A. Logo
Blog archive
RSS

Blog posts of '2019' 'Σεπτέμβριος'

Mύθοι και αλήθειες για τη διατροφή στο διαβήτη
Ο μύθος αυτός είναι αρκετά διαδεδομένος και οι περισσότεροι ασθενείς φοβούνται τα συγκεκριμένα τρόφιμα. Η αλήθεια είναι όμως ότι η διατροφή του διαβητικού ασθενούς δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα στερητική και αυστηρή, όπως πίστευαν παλαιότερα. Το σημαντικό για την ένταξη και κατανάλωση αμυλούχων τροφίμων στη διατροφή των ασθενών, είναι να υπάρχει καταμερισμός τους στη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μην συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων ανά γεύμα – επιπλέον θα πρέπει να τηρείται ένα σταθερό ωράριο στα γεύματα, για την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου. Πολύ σημαντικό είναι επίοσης, τα τρόφιμα αυτά να επιλέγονται στη λιγότερο επεξεργασμένη τους μορφή, δηλαδή το ψωμί να είναι ολικής άλεσης και όχι λευκό, το ρύζι να είναι καστανό και αντίστοιχα για όλα τα υπόλοιπα αμυλώδη τρόφιμα. Η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, οδηγεί σε ηπιότερες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του διαβητικού και σε καλύτερη ρύθμισή του.
Ζήσε σε ένα περιβάλλον που αγαπάει την καρδιά σου
Φέτος, όπως και κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου, οργανισμοί από όλο τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υπενθυμίσουν σε όλους την παγκόσμια ανάγκη για τη φροντίδα της καρδιάς!
Φαγητό έξω και η συμβολή του στην παχυσαρκία
Αν σκεφτούμε πόσο συχνά τρώμε φαγητό εκτός σπιτιού θα αντιληφθούμε ότι μεγάλο μέρος της ημερήσιας διατροφής μας γίνεται σε διαφορετικό περιβάλλον από αυτό του σπιτιού μας. Είναι γεγονός, ότι υπολογίσιμο μέρος του συνολικού πληθυσμού όπως εργαζόμενοι, μαθητές – φοιτητές και μικρά παιδιά αναγκάζονται λόγο συνθηκών να βρίσκονται μεγάλο μέρος της ημέρας εκτός σπιτιού. Είναι ζωτικής σημασίας λοιπόν να κατανοήσουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο παρέχεται η τροφή και η αλληλεπίδρασή μας με αυτό, καθώς φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη συμπεριφορών, που οδηγούν σε διατροφικές διαταραχές όπως η παχυσαρκία.
Υπερενυδάτωση: Τι μπορεί να προκαλέσει;
Συχνά οι διαιτολόγοι και οι γιατροί δεν παραλείπουν να θυμίζουν στους ασθενείς τους τα σημαντικά οφέλη της σωστής ενυδάτωσης. Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν λόγω αφυδάτωσης είναι γνωστοί στους περισσότερους από εμάς, με τους βασικότερους να είναι η πτώση της αρτηριακής πίεσης, η αδυναμία, η δυσκοιλιότητα, ενώ σε σοβαρότερες καταστάσεις μπορεί να εμφανιστεί μειωμένη διανοητική και νεφρική λειτουργία. Πόσοι όμως έχουν ενημερωθεί για την περίπτωση της υπερενυδάτωσης; Γεγονός είναι ότι το φαινόμενο αυτό είναι σπάνιο, όμως δεν παύει να αποτελεί κίνδυνο, κυρίως για τους αθλητές που ασχολούνται με αγωνίσματα άντοχής, όπως ο μαραθώνιος,το τρίαθλο, το σπαρταθλο κ.ά.
Πόσες φυτικές ίνες να καταναλώσει το παιδί μου;
Οι φυτικές ίνες αποτελούν ένα σημαντικό συστατικό της διατροφής μας και σχετίζονται με πολύ σημαντικές επιδράσεις για την υγεία, όπως η ρύθμιση της λειτουργίας του γαστρεντερικού, η πρόληψη από χρόνιες παθήσεις για παράδειγμα τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης, καθώς και η διαχείριση του σωματικού βάρους μέσω του κορεσμού που προσφέρουν. Στην ουσία είναι ένας τύπος υδατάνθρακα, τον οποίο το έντερο δεν πέπτει, δηλαδή δεν τον διασπά και βρίσκεται σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι καρποί και τα ολικής άλεσης τρόφιμα.
Η διατροφική απάντηση στο Alzheimer (Αλτσχάιμερ)
Η νόσος Alzheimer είναι μια προοδευτική εκφυλιστική νόσο του νευρικού συστήματος, ενώ αποτελεί την κυριότερη αίτια εμφάνισης άνοιας σε άτομα άνω των 65 ετών με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% επί των ανοικών ασθενών. Η νόσος Alzheimer χαρακτηρίζεται από διαταραχή της προσωπικότητας, της συμπεριφοράς και διαταραγμένη κρίση. Επίσης τα άτομα εμφανίζουν δυσκολίες στην κατανόηση και στην έκφραση λόγου, ενώ μπορεί να συνοδεύεται και από διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά και σοβαρή απώλεια βάρους.
Παιδική Πλατυποδία

Η παιδική πλατυποδία είναι γνωστή σε όλους τους γονείς και πολλές φορές ξεκινούν από πολύ νωρίς να ανησυχούν και να κάνουν μόνοι τους τη διάγνωση “το παιδί μου έχει πλατυποδία”. Η πλατυποδία είναι εκείνη η κατάσταση του ποδιού, στην οποία υπάρχει μερική ή ολική εξάλειψη της ποδικής καμάρας όταν το παιδί στέκεται όρθιο. Μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών, υπάρχει μία εικόνα πλατυποδίας σε όλα τα παιδικά πόδια η οποία όμως είναι ψευδή. Έχει προνοήσει η φύση ώστε η ποδοκνημική άρθρωση να έχει αρκετό ποσοστό λίπους στην περιοχή, το οποίο  λειτουργεί ως προστατευτικός μηχανισμός  στις πολυάριθμες πτώσεις των παιδιών. Το λίπος αυτό υπάρχει σε όλο το μήκος του πέλματος και φυσικά και κάτω από την καμάρα την οποία τη “γεμίζει”. Δεύτερος και σημαντικός λόγος που τα παιδιά παρουσιάζουν αυτή την εικόνα πλατυποδίας, είναι πως δεν έχουν περπατήσει αρκετά και δεν έχουν δυναμώσει οι μυϊκές ομάδες των ποδιών τους. Αυτή η ηλικιακή χαλαρότητα στους μυς και στους συνδέσμους, βελτιώνεται  όσο το παιδί περπατάει, ασκείται και μεγαλώνει. Τέλος, το βρεφικό πόδι έχει κυρίως χόνδρο και όχι οστό μέχρι την ηλικία των δύο ετών. Τα οστά ολοκληρώνουν την τελική τους εικόνα και σκληρότητα στα 18 έτη. Παρόλο που ο αρχικός σχηματισμός της καμάρας είναι εμφανής στην ηλικία των τεσσάρων ετών, ο ουσιαστικός σχηματισμός της καμάρας είναι μία διαδικασία που ολοκληρώνεται στην ηλικία των εννέα ετών, όπου τα μαλακά μόρια και οι μύες έχουν σκληρύνει αρκετά ώστε να  συγκρατούν το πόδι σωστά.

Η παιδική πλατυποδία έχει πολυπαραγοντικά αίτια και φυσικά και κληρονομικότητα. Η πρώιμη αντιμετώπιση η οποία ξεκινά περίπου στην ηλικία των τεσσάρων ετών, θα εξασφαλίσει το μέγιστο του θεραπευτικού-παρεμβατικού αποτελέσματος και θα μειώσει πόνους και κόπωση που ενδέχεται να εμφανιστούν στα πόδια του παιδιού κατά τη βάδιση ή τον αθλητισμό, καθώς και φθορές από μονόπλευρα φορτία που ενδέχεται να δεχθεί το σώμα του. Σε βάθος χρόνου η απόκλιση ενός πλατυποδικού ποδιού από το φυσιολογικό, επηρεάζει τα γόνατα και την ευθύγραμμη θέσης της μέσης και της πλάτης.

Αντίστοιχα προβλήματα δημιουργεί και η βλαισοποδία. Με τη βλαισοποδία τα πόδια γέρνουν και ενώνουν στο σημείο των γονάτων. Συνήθως τα παιδιά παρουσιάζουν βλαισοπλατυποδία, χωρίς αυτό όμως να είναι απαραίτητο. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό παιδιών που παρουσιάζουν βλαισοποδία χωρίς να έχουν πλατυποδία.

Σύμφωνα με τις νέες έρευνες, έχουν αποκλειστεί τα ειδικά πέλματα που φορούσαν παλαιότερες γενιές, τύπου μεταλλικά και άκαμπτα πέλματα. Ένας σωστός πάτος που έχει στόχο την ουσιαστική παρέμβαση σε ένα παιδικό πόδι, πρέπει να είναι σχεδιασμένος και μελετημένος για κάθε παιδί και για κάθε πόδι ξεχωριστά. Τα υλικά κατασκευής πρέπει να είναι σταθερά αλλά εύκαμπτα, ειδικά στο πρόσθιο μέρος του ποδιού. Με αυτόν τον τρόπο το πόδι στηρίζεται στα σημεία που πρέπει ενώ αφήνει το πρόσθιο μέρος του ποδιού να δουλεύει σαν να είναι ξυπόλητο. Αποτέλεσμα είναι το πόδι να δέχεται το κορυφαίο αποτέλεσμα, καθώς δέχεται και την παρέμβαση του πέλματος και την προσωπική αυτοβελτίωση που έρχεται με την εκγύμναση του ποδιού.

Στο εμβιομηχανικό κέντρο Sole-med, κάθε παιδί αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένη περίπτωση και αξιολογείται σύμφωνα με τα αποτελέσματα του σύγχρονου 3D Laser πελματογράφου και προσωπικών στοιχείων ανάπτυξης , ιστορικού και δεδομένων άθλησης ή χόμπι. Συμπληρωματικά με τον εξατομικευμένο παιδικό πάτο, παραδίδουμε ειδικό ασκησιολόγιο και συμβουλές για να παρέχουμε στο παιδί μία ολοκληρωμένη και ουσιαστική παρέμβαση.

Το πελματογράφημα δεν ενοχλεί τα παιδιά, ενώ είναι απόλυτα ακίνδυνο  και ανώδυνο.

Πως η διατροφή βοηθά στη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας
Το ουρικό οξύ είναι το τελικό προϊόν του μεταβολισμού των πουρινικών βάσεων (αδενίνη, γουανίνη, ξανθίνη, υποξανθίνη), οι οποίες αποτελούν τμήμα των νουκλεϊκών οξέων (DNA, RNA). Τα 2/3 του ουρικού που παράγονται καθημερινά απεκκρίνονται από τους νεφρούς και το υπόλοιπο 1/3 απεκκρίνεται με τα κόπρανα. Οι φυσιολογικές τιμές του στο αίμα κυμαίνονται μεταξύ 3,5-7,2 mg /dl στους άνδρες, 2,6-6,0 mg / dl στις γυναίκες και 2,0-5,5 mg /dl στα παιδιά. Το ουρικό οξύ αποτελεί ένα τελικό προϊόν αποικοδόμησης μεταβολικής πορείας που συγχρόνως παίζει και σημαντικό προστατευτικό ρόλο στον οργανισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι ένα από τα κυριότερα ενδογενή αντιοξειδωτικά στο σώμα και εκκαθαριστής ελευθέρων ριζών υψηλής δραστικότητας.
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) και διατροφή
Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΛΕ) είναι μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς του, προκαλώντας ευρεία φλεγμονή και βλάβη ιστών στα προσβεβλημένα όργανα. Μπορεί να επηρεάσει τις αρθρώσεις, το δέρμα, τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες, τους νεφρούς και τα αιμοφόρα αγγεία. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον λύκο, αλλά οι ιατρικές παρεμβάσεις και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή να τον ελέγξει.
Nερό: Ποια η συμβολή του στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας;
Τα αίτια της δυσκοιλιότητας είναι πολλαπλά και περιλαμβάνουν ενδοκρινικούς και μεταβολικούς παράγοντες, νευρολογικές και ψυχολογικές ασθένειες, συνεχής φαρμακοθεραπεία, ανισορροπία ηλεκτρολυτών, ακινησία, μειωμένο αίσθημα της δίψας, μειωμένη πρόσληψη νερού και φυτικών ινών. Μόνο στις περιπτώσεις μειωμένης πρόσληψης φυτικών ινών και νερού από τον ασθενή, καθώς και χαμηλών επιπέδων φυσικής δραστηριότητας, έχει παρατηρηθεί βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου με την αντίστοιχη αύξησή τους, ύστερα από κατάλληλη σύσταση.