Anats S.A. Logo
Blog archive
RSS

Blog posts of '2020' 'Μάρτιος'

Γιατί οι ποδίατροι στην Αμερική επιλέγουν αποκλειστικά 3D Laser πελματογράφους;

Στην Αμερική η χρήση των ορθωτικών πάτων είναι ευρέως διαδεδομένη τόσο στους ανθρώπους με μικρά ή μεγάλα μυοσκελετικά προβλήματα, όσο και στους αθλητές, τους επαγγελματίες ορθοστασίας, τους διαβητικούς, χωρίς να ξεχνάμε τους ανθρώπους που απλά αναζητούν ξεκούραση, άνεση και πρόληψη.

Επί χρόνια οι ποδίατροι στην Αμερική έχουν πάψει να  χρησιμοποιούν τους φορτιακούς πελματογράφους (πελματογράφοι που βαδίζεις ή στέκεσαι και μετρούν μόνο φορτία) για την κατασκευή εξατομικευμένων πάτων. Τους χρησιμοποιούν ως βοηθητικά όργανα στη διάγνωση προβλημάτων βάδισης.

Είναι δεδομένο πως για να κατασκευαστεί ένα σωστό ορθωτικό ζεύγος πάτων πρέπει να γνωρίζουμε με ακρίβεια την αρχιτεκτονική του πέλματος. Για να το πετύχουν αυτό, χρησιμοποιούν αποκλειστικά δύο μεθόδους. Είτε παίρνουν μέτρα με γύψινο εκμαγείο είτε με 3D  πελματογράφο. Το γύψινο εκμαγείο το κατασκευάζουν αφού περιτυλίξουν το πόδι με γύψινες ταινίες και τις αφαιρέσουν εφόσον έχουν στεγνώσει. Με αυτόν τον τρόπο έχουν τη μορφή και τα μεγέθη από τις τρεις ποδικές καμάρες του πέλματος. Παρόλο που στην αρχή οι ποδίατροι ήταν επιφυλακτικοί στους 3D  πελματογράφους, σταδιακά και αφού τέσταραν  τα αποτελέσματα και τα στοιχεία που έχουν από τα τρισδιάστατα footscanner, έχουν υιοθετήσει πλέον τη χρήση αυτών των σκάνερ ως την καλύτερη και ταχύτερη μέθοδος λήψης ορθών αποτελεσμάτων. Παρόλο που ακόμα υπάρχουν ποδίατροι που χρησιμοποιούν γύψινα εκμαγεία, το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιεί αποκλειστικά 3D  FootScanner, καθώς έχει αποδειχθεί πως οι τρισδιάστατοι Laser πελματογράφοι παρέχουν με ακρίβεια τη μορφολογία και την αρχιτεκτονική του άκρου πόδα, στοιχεία απαραίτητα για ένα πραγματικά εξατομικευμένο ζεύγος πάτων.

Στην Ελλάδα ο πελματογράφος Sole-medτης εταιρείας Ανάτς, είναι η πιο σύγχρονη μορφή πελματογράφησης, η οποία συνοδεύεται με επιπλέον μετρήσεις που αφορούν τις γωνίες του ποδιού και το επίπεδο πρηνισμού/υπτιασμού.

Οι πάτοι σχεδιάζονται εξαρχής και αποκλειστικά για κάθε πόδι και κατασκευάζονται από υλικά πιστοποιημένα και με διεθνείς υψηλές προδιαγραφές των  ιατροτεχνολογικών προϊόντων . Η χρήση τους είναι εύκολη και τα αποτελέσματα τους άμεσα. Προσφέρουν ανακούφιση, σταθερή βάδιση, πρόληψη πολλών μυοσκελετικών προβλημάτων, θεραπεία σε ορισμένες παθολογίες, βελτίωση των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Παπούτσια ασφαλείας και παρενέργειες

Είναι πιθανό ότι έχετε ακούσει τους εργαζόμενους να διαμαρτύρονται για δυσφορία ή πόνο ως αποτέλεσμα των υποδημάτων ασφαλείας τους. Πρόσφατη μελέτη του βιοϊατρικού ερευνητή Terje Haugaa διαπίστωσε ότι πάνω από το 30% των ανθρώπων που φορούν υποδήματα ασφαλείας έχουν ένα ή περισσότερα προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία των ποδιών. Έχοντας αυτό υπόψη, είναι σημαντικό να επιλέγονται προσεκτικά οι μπότες και τα παπούτσια ασφαλείας, τόσο για να μειωθεί η ανάπτυξη προβλημάτων υγείας όσο και για να αποφευχθεί ο αρνητικός αντίκτυπος στην παραγωγικότητα.

Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι όσοι φορούν παπούτσια ασφαλείας για μεγάλα χρονικά διαστήματα έχουν ένα ή περισσότερα προβλήματα με τα πόδια και όχι μόνο! Έχουν αναφερθεί πόνοι στην πλάτη και τη μέση καθώς και χαμηλή συγκέντρωση στη διαδικασία της εργασίας.   Με την πάροδο του χρόνου, οι εργαζόμενοι   μπορούν να υποστούν δευτερογενείς τραυματισμούς στα γόνατα, τους γοφούς, τη σπονδυλική στήλη και ακόμη και στον αυχένα. Οι μπότες και τα παπούτσια εργασίας που παρέχουν ελλιπή στήριξη στις καμάρες του ποδιού, είναι μία από τις κυριότερες αιτίες της πελματιαίας απονευρωσίτιδας καθώς από την ορθοστασία, τα βάρη και την κόπωση ασκείται  υπερβολική πίεση στους συνδέσμους, τους μυς και τα νεύρα του ποδιού.

Το σωστό νούμερο και φάρδος παπουτσιού είναι καθοριστικής σημασίας για την βελτίωση αυτών των παρενεργειών. Συχνά, οι εργαζόμενοι έχουν δυσφορία μόνο και μόνο επειδή δεν φορούν το σωστό μέγεθος. Υποδήματα που ταιριάζουν καλά στο πόδι, πρέπει να έχουν αρκετό χώρο ώστε να κινούνται τα δάκτυλα, με ένα διάκενο περίπου 1 cm μεταξύ του μεγαλύτερου δακτύλου και του άκρου του παπουτσιού. Όσον αφορά τα μεταλλικά ή πλαστικά  καλύμματα των δακτύλων, δεν θα πρέπει να αισθάνεστε καθόλου τα καπάκια. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμβουλεύονται να μετρούν και τα δύο πόδια, καθώς ενδέχεται να μην έχουν το ίδιο μέγεθος, με μήκος, βάθος και πλάτος που θεωρούνται εξίσου ισοδύναμα. 

Το πόδι πρέπει απαραίτητα να υποστηρίζεται με ειδικό πάτο εξατομικευμένης κατασκευής κατόπιν 3D  Laser  πελματογραφήματος. Ο ειδικός πάτος θα προσφέρει σταθερότητα, μεγαλύτερη επιφάνεια στήριξης στο έδαφος, ισομοιρασμό των πιέσεων, αποφόρτιση σημείων αυξημένης πίεσης και ευθύγραμμη στάση σώματος.

Αποτέλεσμα είναι το σώμα να είναι πιο ξεκούραστο και να υπάρχει ουσιαστική προστασία των αρθρώσεων του σώματος. Ο ειδικός πάτος έχει κυπελλοειδή διαμόρφωση στην πτέρνα και επιπλέον προστατεύει τον αχίλλειο τένοντα που δέχεται ιδιαίτερες πιέσεις από τα συγκεκριμένα υποδήματα.

10 Μύθοι για τους ορθωτικούς πάτους

Μύθος 1ος - Οι ορθωτικοί πάτοι είναι μόνο για ηλικιωμένους

Οι εξατομικευμένοι ορθωτικοί πάτοι είναι για όλους τους ανθρώπους από ηλικίες άνω των τεσσάρων ετών έως την ηλικία που κάποιος μπορεί και έχει αυτόνομη κινητικότητα.

Μύθος 2ος - Οι ορθωτικοί πάτοι είναι μόνο για όσους έχουν μυοσκελετικούς πόνους

Οι ορθωτικοί εξατομικευμένοι πάτοι είναι η καλύτερη μέθοδος να προλάβεις πόνους και προβλήματα που δημιουργούνται ακόμα και σε ένα υγιές σώμα, όταν αυτό εκτίθεται σε ιδιαίτερη καταπόνηση, όπως ορθοστατική ή με ανύψωση βάρους εργασία, έντονη σωματική άσκηση

Μύθος 3ος - Οι ορθωτικοί πάτοι πονάνε τις πρώτες μέρες χρήσης

Αυτή είναι μία άποψη που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια, όταν οι πάτοι κατασκευαζόντουσαν από υλικά που σήμερα δεν χρησιμοποιούνται καθόλου. Ένα από τα πιο συνηθισμένα υλικά του παρελθόντος το οποίο πλέον απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί είναι το σίδερο στις ποδικές καμάρες. Τα σημερινά υλικά έχουν υψηλές προδιαγραφές και πιστοποιημένους ελέγχους αντικραδασμικότητας και βιοσυμβατότητας.

Μύθος 4ος - Τα ανατομικά παπούτσια (αθλητικά ή καθημερινά) δεν χρειάζονται ορθωτικούς πάτους

Ακόμα και εάν ένα παπούτσι έχει τέλειο ανατομικό σχεδιασμό, είναι σχεδιασμένο για να καλύπτει το μέσο όρο των αναγκών των ποδιών παγκοσμίως. Αν ελέγξουμε για παράδειγμα, όλα τα άτομα που φορούν παπούτσι Νο 38, είναι σχεδόν απίθανο αν θα βρούμε δύο ίδια πόδια. Ο εξατομικευμένος ορθωτικός πάτος είναι σχεδιασμένος όχι απλά για κάθε άτομο, αλλά για κάθε πόδι ξεχωριστά.

Μύθος 5ος - Μπορώ να έχω το ίδιο αποτέλεσμα με έναν έτοιμο πάτο και να είναι μικρότερο το κόστος

Ένας έτοιμος πάτος δεν μπορεί να δώσει το ίδιο αποτέλεσμα με έναν πάτο εξατομικευμένου σχεδιασμού για δύο λόγους. Αρχικά τα υλικά είναι τελείως διαφορετικά. Το EVA που είναι το κύριο υλικό παραγωγής ορθωτικών εξατομικευμένων πάτων, είναι ένα βιοσυμβατό πολυμερές υλικό και έχει την ιδιαιτερότητα να παράγεται σε πολλές πυκνότητες και σκληρότητες. Αυτό μας δίνει τη μοναδική δυνατότητα να επιλέγουμε για κάθε άτομο ξεχωριστά  τη σκληρότητα που θα χρησιμοποιήσουμε(από πολύ μαλακό έως σκληρό). Δεύτερον ένας έτοιμος πάτος, έχει ένα γενικό σχεδιασμό, και αντίστοιχα με το παράδειγμα των ανατομικών υποδημάτων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ταιριάξει απόλυτα σωστά σε όλα τα πόδια.

Μύθος 6ος - Δεν θα καταφέρω να  συνηθίσω τους ορθωτικούς πάτους

Ο εξατομικευμένος πάτος που έχει κατασκευαστεί σωστά, με σύγχρονη τεχνολογία πελματογράφου 3DLaser, είναι αδύνατον να μην εφαρμόσει σωστά στα πόδια. Ακόμα και αν σε κάποια περίπτωση δεν μπορεί ένας χρήστης να συνηθίσει τους ειδικούς πάτους,  το υλικό EVAδέχεται παρεμβάσεις, οι οποίες μπορούν να γίνουν μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, και μειώσουν τις πιέσεις σε κάποιο σημείο που ενδέχεται να ενοχλεί τον χρήστη.

Μύθος 7ος - Αν χρησιμοποιώ εξατομικευμένους ορθωτικούς πάτους πρέπει να αλλάξω όλα τα παπούτσια μου

Οι ορθωτικοί πάτοι ειδικής κατασκευής κατόπιν πελματογραφήματος μπορεί να είναι λεπτοί ή πολύ ενισχυμένοι σε όγκο αναλόγως του προβλήματος, του βάρους και προσωπικών δεδομένων του χρήστη. Ωστόσο, ακόμα και για τους χρήστες που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν πάτους ενισχυμένου όγκου, εστιάζουμε στα παπούτσια ή παντόφλες που φορούν στη δουλειά ή στο 60% της καθημερινότητας τους. Το ποσοστό των ατόμων που χρειάζεται να βάλουν πάτους σε όλα τα παπούτσια τους, είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό το οποίο έχει σοβαρά και ποικίλα προβλήματα.

Μύθος 8ος - Αν  συνηθίσω να φοράω εξατομικευμένους  πάτους μετά δεν θα μπορώ χωρίς αυτούς

Όπως προαναφέραμε εστιάζουμε στο 60% της καθημερινότητας ενός ατόμου. Όλες τις άλλες ώρες ο χρήστης  μπορεί να φοράει τα υπόλοιπα υποδήματα του χωρίς κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, όπως αναφέρουν οι περισσότεροι χρήστες ορθωτικών πάτων, το πόδι είναι πολύ πιο ξεκούραστο και υγιές και μπορούν να φορέσουν πιο άνετα, ακόμα και παπούτσια χωρίς ανατομία όπως οι γόβες ή κομψά αντρικά παπούτσια.

Μύθος 9ος - Όλοι οι εξατομικευμένοι πάτοι που έχουν κατασκευαστεί από πελματογράφο είναι ίδιοι

Οι πελματογράφοι είναι οι συσκευές που μετρούν την ανατομία του ποδιού. Δεν μετράνε όλοι οι πελματογράφοι τα ίδια δεδομένα, ούτε καν με την ίδια ακρίβεια. Ο σχεδιασμός ενός ορθωτικού πάτου, είναι άμεσα εξαρτώμενος από τα στοιχεία που έχουμε για το πόδι. Οι τελευταίας γενιάς 3D Laser πελματογράφοι, μας δίνουν με ακρίβεια όλες τις μετρήσεις και τα δεδομένα του ποδιού που χρειαζόμαστε για να κατασκευάσουμε έναν σωστό ορθωτικό πάτο.

Μύθος 10ος - Αρκεί ένας καλός πελματογράφος για να κατασκευάσω έναν καλό πάτο

Τα  δεδομένα που μας δίνει ο πελματογράφος είναι αυτά που χρειαζόμαστε ώστε να σχεδιάσουμε ένα σωστό ζεύγος πάτων. Ωστόσο κάθε άτομο είναι μοναδικό σύμφωνα με προσωπικά δεδομένα και το ιατρικό του ιστορικό.  Ο ανθρώπινος παράγοντας, ως γνώση, εμπειρία και προσωπικό ενδιαφέρον, είναι αναγκαίος παράγοντας και ο κατασκευαστής πρέπει να συνυπολογίζει όλα αυτά τα δεδομένα ώστε να σχεδιάσει απόλυτα σωστά έναν εξατομικευμένο πάτο.

Τύποι διαστρέμματος

Είναι αμφίβολο αν υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος που να μην έχει την εμπειρία ενός έστω και ελαφριού διαστρέμματος ή απλά αυτό που λέμε “μου γύρισε το πόδι”.

Τα διαστρέμματα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς της ποδοκνημικής άρθρωσης σε όλες τις ηλικίες, αλλά αυξάνονται κατακόρυφα τα στατιστικά όταν υπάρχει και αθλητισμός ταυτόχρονα.

Οι σύνδεσμοι της ποδοκνημικής άρθρωσης έχουν μια ελαστικότητα και όταν διαταθούν μέσα στα όρια της φυσιολογικής ελαστικότητας τους, τότε επανέρχονται στο αρχικό τους  μήκος. Αν όμως γίνει απότομα μία εκτεταμένη διάταση, τότε υπάρχει πιθανότητα να υποστούν μερική ή και ολική ρήξη των ινών τους.

Οι λόγοι διαστρέμματος μπορεί να είναι από κάποιο παραπάτημα, ανώμαλη προσγείωση μετά από κάποιο άλμα, ή κακή εμβιομηχανική του άκρου πόδα. Τα άτομα με πλατυποδία, βλαισοποδία, κοιλοποδία και έντονο υπτιασμό έχουν μία αυξημένη τάση να έχουν επαναλαμβανόμενα διαστρέμματα.

Αναλόγως με τη σοβαρότητα της ρήξης των συνδέσμων χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

1ου Βαθμού: απλή διάταση του συνδέσμου

2ου Βαθμού: μερική ρήξη των ινών του

3ου Βαθμού: πλήρης ρήξη του συνδέσμου

Τα κύρια συμπτώματα είναι πόνος και οίδημα, τα οποία συνήθως είναι ανάλογα της βλάβης που έχουν υποστεί οι σύνδεσμοι και μπορεί να υπάρχει δυσκολία στη βάδιση και αστάθεια στην ποδοκνημική άρθρωση.

Ο ιατρός σας θα κρίνει τη θεραπεία και την αποκατάσταση της βλάβης, πέρα από τις πρώτες συστάσεις που είναι:

1)      παγοθεραπεία, τοποθετούμε παγοκύστη τυλιγμένη σε πετσέτα περιμετρικά της άρθρωσης

2)       ακινητοποίηση της άρθρωσης, προσπαθούμε να μη χρησιμοποιούμε αυτό το πόδι μέχρι να μας δει ιατρός. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πατερίτσες ή μία καρέκλα για να στηριχτούμε, αλλά δεν πρέπει να φορτίσουμε το πόδι.

3)      ανύψωση της άρθρωσης ψηλά, ξαπλώνουμε και κρατάμε την ποδοκνημική άρθρωση ψηλά. Ιδανικά το σημείο ανύψωσης πρέπει να είναι πιο ψηλά από το ύψος της καρδιάς.

4)      Επισκεπτόμαστε άμεσα τον ιατρό για να κρίνει τον βαθμό του διαστρέμματος και τη θεραπεία που θα ακολουθήσει.

Στη συνέχεια και μόλις το οίδημα υποχωρήσει, ο ιατρός σας μπορεί να σας συστήσει τη χρήση ειδικών πάτων με κυπελλοειδή διαμόρφωση στην πτέρνα, για να βοηθήσει την ασταθή άρθρωση και τους καταπονημένους συνδέσμους. Η κυπελλοειδής διαμόρφωση στην πτέρνα, σχεδιάζεται και κατασκευάζεται για κάθε πόδι ξεχωριστά, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του ποδός και σύμφωνα με τις μετρήσεις του 3D Laser πελματογραφήματος.

Πολλές φορές τα διαστρέμματα μένουν χωρίς αγωγή και αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους να υποτροπιάζουν ή να δημιουργήσουν χρόνια ευαισθησία και να παρουσιάζουν οίδημα σε συνθήκες έντονης κόπωσης.

Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν κατέχει θέση διάγνωσης ή θεραπευτικής αγωγής. Απευθυνθείτε στον ιατρό σας για επιπλέον πληροφορίες, διάγνωση και θεραπεία.

Τι είναι η επιστροφή ενέργειας σε ένα παπούτσι και γιατί τα πολύ μαλακά παπούτσια είναι κουραστικά, ειδικά στις ηλικίες άνω των 50 ετών.

Η βιομηχανία υποδήματος μελετά ταυτόχρονα δύο δεδομένα, α) τη βελτίωση του σχεδιασμού με στόχο την άνεση και την προστασία των ποδιών β) την αισθητική. Δυστυχώς  η αισθητική παρεμβαίνει έντονα τις περισσότερες φορές, ειδικά στα γυναικεία παπούτσια, θα επικρατήσει το καλαίσθητο αποτέλεσμα ακόμα και αν μειώνει την άνεση του υποδήματος.

Η πρώτη κουβέντα όλων των ανθρώπων όταν αναζητούν ένα υπόδημα είναι “Να είναι μαλακό”! Και φυσικά αυτό είναι το σωστό όσο αφορά το δέρμα του υποδήματος αλλά και τον εσωτερικό πάτο, είτε είναι του υποδήματος είτε είναι εξατομικευμένος ορθωτικός πάτος κατόπιν 3D Laser πελματογραφήματος. Ωστόσο στη συνολική κατασκευή του υποδήματος, έχει αποδειχθεί πως η εξωτερική σόλα πρέπει να μην είναι πολύ μαλακή. Μία πολύ μαλακή εξωτερική σόλα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  1.        Μειωμένη επιστροφή ενέργειας σε κάθε βήμα. Κατά τη βάδιση, το πόδι μας τη στιγμή που χτυπάει στο έδαφος, (μέσω των πολλαπλών αρθρώσεων του πέλματος, τους μυς και τους τένοντες), απορροφά ένα μέρος του κραδασμού για να προστατέψει τα γόνατα και τη μέση, προσαρμόζεται στο έδαφος για να μας προσφέρει ισορροπία, και τέλος χρησιμοποιεί δύναμη για να σηκωθεί από το έδαφος και να συνεχίσει τον κύκλο βάδισης. Αν το υπόδημα είναι πολύ μαλακό, το πόδι “βουλιάζει” για πολύ χρόνο και η μειωμένη αντίσταση του υποδήματος κάνει το πόδι να χρειάζεται περισσότερο χρόνο και κόπο για να σηκωθεί. Είναι σαν να προσπαθείτε να σηκωθείτε από έναν πολύ μαλακό καναπέ που έχετε βουλιάξει μέσα σε αυτόν όταν καθίσατε.
  2.        Μειωμένη στήριξη σε πιθανές αποκλίσεις πρηνισμού-υπτιασμού. Στις περιπτώσεις που τα πόδια γέρνουν είτε προς τα μέσα είτε προς τα έξω, μία πολύ μαλακή σόλα δεν θα στηρίξει σωστά το σώμα και το σύνολο των αρθρώσεων. Αντίθετα, αφήνει το πόδι να γείρει ανεξέλεγκτα και πάλι χρειάζεται μεγαλύτερο κόπο για να σηκωθεί από το έδαφος.

Παγκοσμίως έχει αποδειχθεί ότι τα παπούτσια που έχουν μεσαίας σκληρότητας εξωτερική σόλα, τα οποία ενισχύονται με εσωτερικούς πάτους ειδικής κατασκευής κατόπιν 3D Laser πελματογραφήματος, είναι η πιο ξεκούραστη και ασφαλής λύση για τα πόδια. Η μεσαία σκληρότητας σόλα θα επιστρέψει 40%-60% ενέργεια στα πόδια σας, ενώ η πολύ μαλακή μόνο το 20%. Χρειάζεστε λοιπόν τη διπλάσια και τριπλάσια προσπάθεια για να κάνετε το επόμενο βήμα!

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο για τη σταθερότητα βάδισης είναι το πάχος της σόλας. Οι πολύ λεπτές σόλες δεν προστατεύουν τα πόδια από την κρούση με το έδαφος, ενώ οι πολύ χοντρές μειώνουν την αίσθηση βάδισης (χάνουμε τα μηνύματα από το έδαφος και δεν προσαρμοζόμαστε σε αυτά), οπότε έχουν μία τάση να προκαλούν αστάθεια, όταν  χρησιμοποιούνται από ηλικιωμένα άτομα. Μία μεσαία πάχους και σκληρότητας, εξωτερική σόλα, είναι η ιδανική λύση για άνετο, ξεκούραστο και ασφαλές βάδισμα.