Anats S.A. Logo
Blog archive
RSS

Blog posts of '2022' 'Μάρτιος'

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τα Rapid Test του Κορονοϊού;

Τι είναι το Rapid Test

Τα Rapid Tests ή Τεστ Ταχείας Ανίχνευσης Αντιγόνου (Rapid Test) ανιχνεύουν το αντιγόνο του ίδιου του ιού, μέσα σε λίγα λεπτά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εγκυρότητα του rapid test μπορεί να αγγίζει ακόμα και το 90%.

Πώς γίνεται το Rapid Test;

Το δείγμα συλλέγεται είτε από τη μύτη, είτε με τη λήψη επιχρίσματος από το στόμα. Οι λωρίδες που υπάρχουν στο κουτί του Rapid Test περιλαμβάνουν αντισώματα αντιγόνου που ενεργοποιούν κάποιο συγκεκριμένο ένζυμο.
Στην περίπτωση που το rapid test κορονοϊού βγει θετικό, τότε θα παράξει μια εμφανή χρωστική.

Τα Rapid Test τέτοιου τύπου είναι ιδανικά για τον εντοπισμό υψηλού ιικού φορτίου, όταν και ο κορονοϊός είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός.

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί το rapid test, εισάγεται μια μπατονέτα ως 3 με 4 εκατοστά στη ρινική κοιλότητα και την περιστρέφουμε (ενδεικτικά) πέντε φορές πριν την αφαιρέσουμε.

Στη συνέχεια, η μπατονέτα τοποθετείται στο δείγμα με το υγρό που παρέχεται στο kit και αναμένεται το αποτέλεσμα σε 15-30 λεπτά.

Η εταιρεία μας διαθέτει το Νο1 Rapid Test της Joysbio το οποίο είναι ταχείας ανίχνευσης του Αντιγόνου του Κορονοϊού.

Ποια η διαφορά μεταξύ Rapid Test και μοριακού Test

Τα Rapid Test είναι θεμελιωδώς διαφορετικά από τα εργαστηριακά μοριακά τεστ που χρησιμοποιούνται κυρίως αυτήν τη στιγμή και γι’ αυτό πρέπει να αξιολογούνται διαφορετικά. Τα εργαστηριακά μοριακά τεστ έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε συμπτωματικά άτομα, είναι σχετικά υψηλού κόστους και χαρακτηρίζονται από υψηλή αναλυτική ευαισθησία και δυνατότητα διάγνωσης με μία ανάλυση.

Αντίθετα, τα Rapid Test δίνουν άμεσα αποτελέσματα και γι’ αυτό μπορούν να περιορίσουν την ασυμπτωματική εξάπλωση, ενώ παράλληλα είναι σχετικά φθηνά και πολύ πιο εύκολο να εκτελεστούν και έτσι μπορούν να επαναλαμβάνονται πολλές φορές μέσα σε μία εβδομάδα. Τα εργαστηριακά μοριακά τεστ δεν είναι τα πλέον κατάλληλα για χρήση σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, διότι μετά τη συλλογή, απαιτείται μεταφορά των δειγμάτων σε κεντρικά εργαστήρια με ειδικά μηχανήματα, και στελεχωμένα από ειδικούς, κάτι που αυξάνει το κόστος, μειώνει τη συχνότητα και μπορεί να καθυστερήσει τα αποτελέσματα κατά μία ή περισσότερες ημέρες.

Το κόστος και η προσπάθεια που απαιτείται στα μοριακά τεστ μειώνει τον αριθμό των ατόμων που μπορούν και πρέπει να ελεγχθούν, ενώ ακόμη και όταν η τρέχουσα προσέγγιση παρακολούθησης εντοπίζει μολυσμένα άτομα, αυτά μπορούν ακόμα να εξαπλώσουν τη λοίμωξη για μέρες πριν από την ειδοποίηση, η οποία περιορίζει τον αντίκτυπο της απομόνωσης και της ανίχνευσης επαφών.

Μέχρι σήμερα...

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει καταγράψει περίπου 300 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες λοιμώξεις από τον SARS-CoV-2 και 5,5 εκατομμύρια θανάτους από COVID-19. Τα ειδικά τεστ για τον ιό είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για τον εντοπισμό των ατόμων με COVID-19, για τη μείωση της διασποράς του ιού και για την ενημέρωση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας που ασχολούνται με τον έλεγχο των λοιμώξεων. Δυστυχώς, η χαμηλή πρόσβαση μεγάλου μέρους του πληθυσμού στα διαγνωστικά τεστ και η ελλιπής αναφορά των περιστατικών με COVID-19 στον ΠΟΥ, υποδεικνύουν ότι οι αριθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν μόνο ένα τμήμα των συνολικών λοιμώξεων και θανάτων από την πανδημία της COVID-19.

Σήμερα τα περίπου 400 rapid τεστ που έχουν λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για τη διάγνωση της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 χωρίζονται σε δύο τύπους: (1) αυτά που ανιχνεύουν το γενετικό υλικό (δηλ. τα γονίδια) του ιού (μοριακά rapid τεστ) και (2) αυτά που ανιχνεύουν πρωτεΐνες-αντιγόνα του ιού (αντιγονικά rapid τεστ).

Τα rapid τεστ χρησιμοποιούνται από άτομα με συμπτώματα της COVID-19 (συμπτωματικά άτομα) και από άτομα που δεν έχουν συμπτώματα, αλλά ήρθαν σε στενή επαφή με κρούσμα που νοσεί από COVID-19 ή βρέθηκαν σε περιβάλλον δυνητικά υψηλού κινδύνου μετάδοσης του SARS-CoV-2, όπως για παράδειγμα σε αεροπλάνο ή σε αθλητικές συγκεντρώσεις (ασυμπτωματικά άτομα).

  • Τα συμπτωματικά άτομα που εμφανίζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα της COVID-19, ανεξάρτητα από την εμβολιαστική τους κατάσταση, πρέπει να υποβάλλονται το συντομότερο δυνατόν σε rapid τεστ, και να παραμείνουν σε καραντίνα μέχρι την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων του ελέγχου τους. 
  • Τα ασυμπτωματικά άτομα που έχουν εκτεθεί στον SARS–CoV-2 (δηλ. ήρθαν σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19), ανεξάρτητα από την εμβολιαστική τους κατάσταση, πρέπει να ελέγχονται άμεσα και εντός 48 ωρών με rapid τεστ, αλλά και για δεύτερη φορά 5-7 ημέρες μετά την αρχική τους έκθεση, και να παραμείνουν σε καραντίνα. 
  • Τα ασυμπτωματικά άτομα που βρέθηκαν σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου μετάδοσης του SARS–CoV-2 πρέπει να ελεγχθούν με rapid τεστ εντός 48 ωρών από την έκθεσή τους.
  • Εάν το rapid τεστ είναι θετικό, θα πρέπει να επαναληφθεί μετά από 2 ημέρες, ειδικά εάν υπάρχει κλινική υποψία για COVID-19 ή εάν ο επιπολασμός της COVID-19 στον πληθυσμό είναι χαμηλός. Εάν στην επανάληψη το rapid τεστ είναι θετικό, τότε πρέπει να επιβεβαιωθεί η λοίμωξη με μοριακό έλεγχο (RT-PCR), το άτομο να μπει σε καραντίνα και να ειδοποιήσει τις υγειονομικές υπηρεσίες. Εάν στην επανάληψη το rapid τεστ είναι αρνητικό, τότε δεν υπάρχουν ενδείξεις λοίμωξης από SARS-CoV-2.
  • Εάν το rapid τεστ είναι αρνητικό, τότε δεν χρειάζεται να επαναληφθεί και το άτομο δεν έχει μολυνθεί από τον ιό.
  • Άτομα με γνωστή έκθεση στον SARS–CoV-2 που δεν είναι εμβολιασμένα ή δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση του εμβολίου τους τελευταίους 6 μήνες και έχουν θετικό rapid τεστ, θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα εν αναμονή των αποτελεσμάτων της εξέτασής τους με μοριακό έλεγχο (RT-PCR), ο οποίος συστήνεται να γίνει οπωσδήποτε. Θα πρέπει επίσης να παρακολουθούνται για εμφάνιση συμπτωμάτων.
  • Άτομα που είναι θετικά σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις,πρέπει να απομονώνονται, να ενημερώνουν τις υγειονομικές υπηρεσίες και επίσης να ενημερώνουν τις στενές επαφές τους για τη λοίμωξή τους.
  • Τα άτομα που υποβάλλονται σε rapid τεστ, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα αντιγονικά rapid τεστέχουν χαμηλότερη ευαισθησία από τα μοριακά, αλλά ανιχνεύουν τη λοίμωξη νωρίτερα (5-7 ημέρες από την εμφάνιση συμπτωμάτων), το διάστημα δηλαδή που η μεταδοτικότητα λόγω του υψηλού ιικού φορτίου είναι μεγαλύτερη.
  • Σύμφωνα με την οδηγία του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, άτομα που έχουν εκτεθεί στον ιό πρέπει να ελέγχονται 2 φορές,το 1ο rapid τεστ να γίνεται εντός 48 ωρών και το 2ο rapid τεστ 2 ημέρες μετά το πρώτο αρνητικό τεστ. Αν όμως επιθυμούν να κάνουν μόνο μία φορά rapid τεστ, συστήνεται να ελέγχονται 5-7 ημέρες μετά την έκθεση.
  • Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τεστ που ανιχνεύουν ειδικά αντισώματα IgG ή IgM για τον SARS-CoV-2. Τα τεστ αντισωμάτων δεν ανιχνεύουν την οξεία λοίμωξη.
  • Θα πρέπει επίσης να είναι σαφές ότι τα ήδη εγκεκριμένα rapid τεστ έχουν επικυρωθεί πριν την εμφάνιση των μεταλλάξεων “δέλτα” και “όμικρον”, και ο FDAαξιολογεί εκ νέου και λεπτομερώς την ευαισθησία και την ειδικότητα όλων των κυκλοφορούντων rapid τεστ για να μειώσει την πιθανότητα ψευδών αποτελεσμάτων .
  • Τέλος, η σύσταση προς όλο τον πληθυσμό είναι να εμβολιαστεί με αναμνηστική δόση το συντομότερο, να περιορίσει τη συμμετοχή του σε συναθροίσεις, και να τηρεί αυστηράτα υγειονομικά μέτρα.

Πηγή: ertnews.gr

Πως ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα της αλλεργίας, του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορωνοϊού;

Μπαίνοντας στην άνοιξη εμφανίζονται οι πρώτες εποχικές αλλεργίες που σε συνδυασμό με το κρυολόγημα, την γρίπη και τον κορωνοϊό μας δυσκολεύουν από το να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα που έχουμε κάθε φορά.

Εποχική Αλλεργία

Η εποχική αλλεργία είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μία ξένη ουσία, που συνοδεύεται από μια σειρά συμπτωμάτων που δυστυχώς μπορούν να παρομοιαστούν με τα συμπτώματα του COVID-19. Οι "ξένες ουσίες" περιλαμβάνουν διάφορα αλλεργιογόνα όπως γύρη, σκόνη, τρίχωμα ζώων, διάφορες τροφές, κλπ. Η εποχική αλλεργία συχνά περιλαμβάνει συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού, χωρίς όμως την παρουσία συστηματικών συμπτωμάτων. Τα συνήθη συμπτώματα είναι:

  • Ρινική Καταρροή
  • Φτάρνισμα
  • Φαγούρα στην μύτη και τα μάτια
  • Ερεθισμός στα μάτια
  • Ήπιος ερεθισμός στα μάτια
  • Πολύ Σπάνια παρουσιάζεται πυρετός

Η εποχική αλλεργία, συνήθως, διαρκεί μερικές εβδομάδες η και μήνες ανάλογα με τον αλλεργιογόνο παράγοντα.

Κρυολόγημα

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι αρκετά δυσάρεστα. Ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά είναι σε γενικές γραμμές αρκετά πιο ήπια σε σύγκριση με αυτά που βιώνουμε όταν προσβληθούμε από πιο επιθετικούς ιούς, όπως η γρίπη. Η διάρκεια του κοινού κρυολογήματος έχει διάρκεια από 7-10 ημέρες και περιορίζεται, κυρίως, στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.   Τα κυριότερα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι:

  • Καταρροή ή βουλωμένη μύτη
  • Βήχας (συνήθως ήπιος)
  • Κόπωση (ορισμένες φορές)
  • Φτέρνισμα
  • Δακρυσμένα μάτια
  • Πονόλαιμος
  • Πονοκέφαλος (πιο σπάνια)
  • Μυϊκοί πόνοι

Τα περισσότερα φάρμακα έχουν μέτρια επίδραση στην περίπτωση του κρυολογήματος. Κι αυτό διότι η πλειονότητα των συμπτωμάτων δεν προκαλείται από το ίδιο το κοινό κρυολόγημα, αλλά από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού μας που προσπαθεί να το καταπολεμήσει.

Ένα τυπικό κρυολόγημα διαρκεί μία με μιάμιση εβδομάδα και, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε στον οργανισμό μας την ξεκούραση και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να επανέλθει.

Γρίπη

Η εποχική γρίπη είναι μια κοινή αναπνευστική λοίμωξη, η οποία προσβάλλει τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες, και έχει διάρκεια από 5 έως 7 ημέρες. Ορισμένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της γρίπης είναι:

  • Πυρετός και / ή ρίγη
  • Βήχας (συνήθως ξηρός)
  • Κόπωση
  • Μυικοί πόνοι
  • Καταρροή ή βουλωμένη μύτη
  • Πονόλαιμος
  • Διάρροια (συνήθως σε μικρότερες ηλικίες)

Για την εποχική γρίπη υπάρχει εμβόλιο, το οποίο προστατεύει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αλλά, ακόμη και όσοι παρά το ότι θα εμβολιαστούν θα προσβληθούν από γρίπη, συνήθως την περνάνε με πιο ήπια συμπτώματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεπερνάνε την ασθένεια χωρίς να χρειαστούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αν τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει ειδικά φάρμακα.

Κορωνοϊός ή Covid – 19

Ο κορωνοϊός Covid – 19 είναι ένα νέο είδος/στέλεχος της οικογένειας των κορωνοϊών, που δεν είχε προηγουμένως παρατηρηθεί σε ανθρώπους. Τέσσερεις τουλάχιστον κορωνοϊοί είναι αρκετά κοινοί και προκαλούν συνήθως ήπια συμπτώματα – αντίστοιχα αυτών του κοινού κρυολογήματος. Ο νέος κορωνοϊός, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει πολύ βαριά λοίμωξη, ιδιαίτερα σε ορισμένες ευπαθείς ομάδες.

Τα βασικά συμπτώματα του Covid – 19 μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό και / ή ρίγη
  • Βήχα (συνήθως ξηρός)
  • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Αίσθημα κούρασης (σε ορισμένες περιπτώσεις)
  • Πόνους στο σώμα
  • Πονοκεφάλους
  • Πονόλαιμο

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι:

  • διάρροια
  • απώλεια γεύσης
  • απώλεια όσφρησης
  • επιπεφυκίτιδα
  • δερματικά εξανθήματα
  • αποχρωματισμός στα δάχτυλα ποδιών ή χεριών
  • απώλεια ομιλίας
  • απώλεια κίνησης

Ήδη έχουν κυκλοφορήσει εμβόλια κατά του κορωνοϊού ενώ, υπάρχουν και ορισμένα φάρμακα, τα οποία μειώνουν τις πιθανότητες νοσηλείας, διασωλήνωσης και θανάτου για τους ασθενείς.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης 2022

Η 24η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση κατά της Φυματίωσης και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης.

Η φυματίωση έχει βλάψει  τις κοινωνίες μας όσο ελάχιστες άλλες μεταδοτικές ασθένειες και παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Στην Ευρωπαϊκή  Ένωση, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων φυματίωσης μειώνεται συνεχώς, πρέπει να υιοθετηθεί προσέγγιση που οφείλει να εστιάσει στις μεγάλες πόλεις και στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού με ποσοστό εμφάνισης της νόσου πάνω από τον εθνικό μέσο όρο.

Για να επιτευχθεί ο έλεγχος της φυματίωσης στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αντιμετωπιστούν δύο βασικά θέματα:

  • Η φυματίωση είναι η συχνότερη αιτία θανάτου των ατόμων που πάσχουν από AIDS.
  • Ο αριθμός των ασθενών με πολυανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση (MDR-TB) αυξάνεται συνεχώς.

Το αίτιο και η μετάδοση της φυματίωσης

Η φυματίωση οφείλεται σε ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης ή αλλιώς βάκιλος του Koch, προς τιμήν του ιατρού που τον απομόνωσε το 1882. Ο γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές της μικροβιολογίας. Ανακάλυψε το βακτηρίδιο της φυματίωσης (1882) και το δονάκιο της χολέρας (1884). Το 1905, τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσιολογίας – Ιατρικής για τις εργασίες του σχετικά με τη φυματίωση, που συνέβαλαν καθοριστικά στην ίαση της ασθένειας, η οποία αποτελούσε αληθινή μάστιγα για την ανθρωπότητα μέχρι τότε. Είναι μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη που επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες . Μόλις τον 16ο αιώνα η ιατρική επιστήμη άρχισε να υποψιάζεται ότι είναι μεταδοτική. Ο συνωστισμός στις μεγαλουπόλεις και οι άθλιες συνθήκες που ζούσε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη διάδοση της νόσου. Η ονομασία που της είχε δοθεί είναι η «Λευκή Πανώλη» και πιστεύεται πως ήταν η κύρια αιτία θανάτου στον 19ο αιώνα. Η σταδιακή βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου και η ανάπτυξη αντιβιοτικών κατάφεραν τελικά να θέσουν τη νόσο υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Παρά τις αλματώδεις προόδους της ιατρικής επιστήμης, η φυματίωση παρουσιάζεται ξανά απειλητική ως μια πανδημία που πυροδοτείται και από την έξαρση του AIDS, τη φτώχεια, την έλλειψη των υπηρεσιών υγείας και την εμφάνιση ανθεκτικών στα φάρμακα στελέχων του βάκιλου που προκαλεί τη νόσο.

Η φυματίωση αναπτύσσεται σε δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης και προτιμά τους οργανισμούς που είναι ήδη εξασθενημένοι από τις ασθένειες, τις κακουχίες, τις κακές συνθήκες υγιεινής και την ελλιπή διατροφή. Πλήττει κυρίως τις φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και αντίστοιχα τις κατώτερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Στην Αφρική η εξάπλωση της νόσου συνεχίζεται με ρυθμό 10% ετησίως, υποβοηθούμενη από την επιδημία του AIDS που μαστίζει την περιοχή, ενώ παγκοσμίως ο ρυθμός είναι 3%. Περιοχές με σοβαρότερο πρόβλημα φυματίωσης είναι η Αφρική, η Ασία, η Ν. Αμερική, οι Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και τα περισσότερα από τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.

Αν και οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι αυτές που υποφέρουν περισσότερο, η επανάκαμψη της νόσου στις ανεπτυγμένες χώρες είναι ένα σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας καθώς η μεταφορά της φυματίωσης σε αυτές γίνεται διεθνώς μέσω της μετανάστευσης ατόμων τα οποία είτε ήδη νοσούσαν ή είχαν μολυνθεί. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια με τη δραστηριοποίηση της επιστημονικής κοινότητας φαίνεται να επικρατεί πάλι μια τάση μείωσης της νόσου, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τη νόσο είναι επίμονος βήχας, αίσθημα κόπωσης, απώλεια βάρους, νυχτερινοί ιδρώτες, ανορεξία, πυρετός αλλά και αιμόπτυση. Αφού το άτομο νοσήσει και εφόσον δεν λάβει την κατάλληλη αγωγή, η νόσος δεν περιορίζεται στους πνεύμονες αλλά μπορεί να επεκταθεί στα οστά, τους νεφρούς, τον εγκέφαλο.

Διάγνωση

Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο διαγνωστικό εργαλείο για τη φυματίωση είναι η δοκιμασία Mantoux (μαντού) όπου μια μικρή ποσότητα της ουσίας φυματίνη ενέχεται στο δέρμα του χεριού. Μέσα σε 48 έως 72 ώρες θα πρέπει να ελεγχθεί το χέρι για τοπική αντίδραση στο υλικό της ένεσης. Μια θετική αντίδραση χαρακτηρίζεται από σκληρό και πρησμένο δέρμα στο σημείο της ένεσης και τις περισσότερες φορές είναι ένδειξη φυματίωσης.

Θεραπεία

Επειδή τα βακτήρια της φυματίωσης αναπτύσσονται με αργούς ρυθμούς, η θεραπεία για ενεργό λοίμωξη είναι χρονοβόρα – συνήθως λαμβάνονται αντιβιοτικά για έξι έως δώδεκα μήνες ώστε να καταστραφεί ο βάκιλος. Η ακριβής διάρκεια των φαρμάκων και της θεραπείας εξαρτάται από την ηλικία, τη συνολική υγεία, τα αποτελέσματα των τεστ ευαισθησίας, και αν έχετε ενεργό ή ανενεργό φυματίωση.

Μετά από μερικές εβδομάδες, η ασθένεια δεν είναι πλέον μεταδοτική και μπορεί ο ασθενής να αισθάνεται καλύτερα, αλλά είναι απαραίτητο να ολοκληρώσει τη θεραπεία στην πλήρη της διάρκεια, ακριβώς όπως προβλέπεται.

Αν οι ασθενείς δεν τηρήσουν κατά γράμμα την αγωγή που τους δόθηκε, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ατελή θεραπεία τους. Πράγμα που σημαίνει, αφενός ότι θα υποτροπιάσουν και θα μεταδώσουν τη νόσο σε άλλους, αφετέρου ότι ευνοούν την ανάπτυξη ανθεκτικών στα φάρμακα μικροβίων. Τα πολυανθεκτικά αυτά στελέχη απαιτούν περισσότερα και διαφορετικά φάρμακα με αρκετές παρενέργειες, για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς ο ρυθμός εμφάνισης της πολυανθεκτικής φυματίωσης αυξάνεται ανησυχητικά, χωρίς να υπάρχουν νέα αντιβιοτικά στον ορίζοντα.

Επιπλοκές

Η πνευμονική φυματίωση μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη των πνευμόνων όταν δεν διαγνωσθεί και θεραπευτεί νωρίς. Αθεράπευτη ενεργή νόσος μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματος όπου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Η πιο σοβαρή επιπλοκή, όμως, είναι η αναζοπύρωση της φυματίωσης μετά την αρχική λοίμωξη και η ανάπτυξη στελεχών της νόσου ανθεκτικών στα φάρμακα.

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο της φυματίωσης είναι η διάγνωση και η θεραπεία ατόμων με φυματίωση πριν αναπτύξουν ενεργή νόσο. Επίσης υπάρχει και το εμβόλιο κατά της φυματίωσης το οποίο μπορεί να γίνει κατά την παιδική ηλικία που είναι πιο αποτελεσματικό

Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Η  22  Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Νερού καθώς η ευαισθητοποίηση και η δράση σε θέματα νερού αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα. Ιδιαίτερη προτεραιότητα δίνεται στην προστασία του νερού εκπονεί στρατηγικής σημασίας έργα βασισμένα στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, διασφαλίζοντας στο μέγιστο, οφέλη για τον άνθρωπο, για την κοινωνία και το περιβάλλον.

Έτσι, το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά σχεδόν 60% από νερό, με το ποσοστό του στον εγκέφαλο να φθάνει στο 85% και στο αίμα το 90%. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι δεν πίνουν όσο χρειάζονται.

Η ακριβής ποσότητα που χρειάζεται κάθε άνθρωπος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

  • Το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας (π.χ. οι ασκούμενοι έχουν μεγάλες ανάγκες σε νερό)
  • Η εργασία (η χειρωνακτική ή/και υπαίθρια χρειάζεται περισσότερο νερό)
  • Η περιβαλλοντική θερμοκρασία (όταν κάνει ζέστη, χρειαζόμαστε περισσότερο)
  • Η κατάσταση της υγείας (π.χ. οι ασθενείς με πυρετό και όσοι κάνουν διάρροιες ή εμέτους χρειάζονται περισσότερο, οι πάσχοντες από ορισμένα νοσήματα λιγότερο)
  • Η περίοδος της ζωής (π.χ. στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό είναι αυξημένες οι ανάγκες)

Οι ειδικοί προτείνουν

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) συνιστά πρόσληψη 2 λίτρων υγρών την ημέρα για τη μέση γυναίκα και 2,5 λίτρων για τον μέσο άντρα. Ειδικά το καλοκαίρι, όμως, χρειαζόμαστε καθημερινά τουλάχιστον 1 λίτρο υγρό περισσότερο, για να αντέξουμε τη ζέστη.

Σύμφωνα με μελέτες στη χώρα μας, από τα υγρά που περιέχει η ημερήσια διατροφή μας:

  • Το 20-25% προέρχονται από στερεά τρόφιμα
  • Το 50% προέρχεται από το πόσιμο νερό
  • Το 25-30% προέρχεται από άλλα ροφήματα (π.χ. καφέ, τσάι, αναψυκτικά, χυμοί κ.λπ.).

Τα δυνητικά οφέλη από την επαρκή κατανάλωση νερού είναι πολλά και διαφορετικά. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

Ενυδατώνει τις αρθρώσεις και τα οστά

Οι χόνδροι που επιστρώνουν τις αρθρώσεις και δημιουργούν τους μεσοσπονδύλιους δίσκους αποτελούνται κατά 80% από νερό. Η μακροχρόνια αφυδάτωση μπορεί να μειώσει την ικανότητα απορρόφησης των κραδασμών στις αρθρώσεις των άκρων και της σπονδυλικής στήλης. Το επακόλουθο μπορεί να είναι πόνος.

Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος

Η εφίδρωση και η εξάτμιση του ιδρώτα αποτελεί έναν από τους κύριους θερμορρυθμιστικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Χωρίς επαρκή πρόσληψη νερού, ο οργανισμός δεν μπορεί να ρυθμίσει σωστά την εσωτερική θερμοκρασία.

Βοηθάει στην πέψη

Τα έντερα χρειάζονται άφθονο νερό για να λειτουργούν ομαλά. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα, αφυδάτωση και ιδιαίτερα όξινο περιβάλλον στον στόμαχο. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για καούρες και γαστρικό έλκος.

Είναι απαραίτητο για τη θρέψη

Πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι υδατοδιαλυτά. Επομένως πρέπει να διαλυθούν σε νερό για να μπορέσει να τα απορροφήσει στη συνέχεια ο οργανισμός και να καλύψει τις ανάγκες του.

Διευκολύνει το αδυνάτισμα

Η κατανάλωση δύο ποτηριών νερού πριν από κάθε γεύμα μπορεί να περιορίσει  τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνουμε. Και αυτό, διότι το νερό διεγείρει το αίσθημα κορεσμού της πείνας. Διεγείρει επίσης λίγο τον μεταβολικό ρυθμό, οπότε αυξάνει κάπως τις καύσεις.

Αποτρέπει την μέθη

Το αλκοόλ έχει διουρητικές ιδιότητες και η υπερκατανάλωσή του οδηγεί στην αφυδάτωση. Η αφυδάτωση με τη σειρά της συμβάλλει στα παρεπόμενα της μέθης, όπως:

  • Κόπωση
  • Πονοκέφαλο
  • Ξηροστομία

Αν κάποιος πίνει ένα ποτήρι νερό εναλλάξ με ποτό, θα καταναλώνει λιγότερο αλκοόλ.

Διατηρεί υγιείς τους νεφρούς

Οι νεφροί ρυθμίζουν την ποσότητα υγρών στο σώμα. Η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νεφρολιθίασης (πέτρες στα νεφρά). Αντιθέτως η καλή ενυδάτωση ίσως δρα προστατευτικά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει κυρίως τον κίνδυνο υποτροπής σε ανθρώπους που ήδη είχαν πέτρα στο νεφρό. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι το νερό αυξάνει τον όγκο των υγρών που διέρχονται από τους νεφρούς. Έτσι, μειώνονται οι συγκεντρώσεις των μεταλλικών στοιχείων που αυτά περιέχουν.

Βελτιώνει τις επιδόσεις στην γυμναστική

Μελέτες έχουν δείξει ότι η αφυδάτωση μειώνει τις επιδόσεις σε φυσικές δραστηριότητες που διαρκούν επί περισσότερο από 30 λεπτά. Η αφυδάτωση αναπτύσσεται όταν κάποιος χάνει μόλις το 2% του νερού από το σώμα του. Οι ασκούμενοι όμως μπορεί να χάσουν το 6-10% μέσω της εφίδρωσης. Γι’ αυτό και πρέπει να πίνουν πολύ νερό πριν, στη διάρκεια και μετά την προπόνηση ή τον αγώνα.

Προστατεύει τον εγκέφαλο

Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και η ήπια αφυδάτωση (απώλεια 1-3% του νερού από το σώμα) μπορεί να επηρεάσει σημαντικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Σε μία μελέτη, λ.χ., η απώλεια μόλις του 1,4% από το νερό στο σώμα, προκαλεί στις γυναίκες:

  • Διαταραχή της ψυχικής διάθεσης και της ικανότητας συγκέντρωσης της προσοχής
  • Αυξημένη συχνότητα πονοκεφάλων

Αντίστοιχα στους άνδρες, η απώλεια του 1,6% μπορεί να έχει, σύμφωνα με άλλη μελέτη, ως επακόλουθο:

  • Μειωμένη λειτουργική μνήμη
  • Αυξημένη κόπωση και άγχος

Πολλές άλλες μελέτες σε παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους, έχουν δείξει ότι ακόμα και η ήπια αφυδάτωση μπορεί:

  • Να διαταράξει την ψυχική διάθεση
  • Να μειώσει τη μνήμη
  • Να καταστείλει τις εγκεφαλικές επιδόσεις

Η παρατεταμένη αφυδάτωση, τέλος, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σκέψης και λογικής.

Κλείνοντας, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Νερού πίνοντας νερό , προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό μας διατηρώντας τον υγιή!

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 2022

Η Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας και η Διεθνή Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων με πρωτοβουλία τους έχει καθιερωθεί η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μαρτίου ως η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Σκοπός της κίνησης αυτής είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το πόσο σπουδαίο είναι η υγεία των νεφρών και τη Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ).

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1970 ως μη κερδοσκοπική εταιρεία που έχει στόχο την υποστήριξη και την ανάπτυξη της Νεφρολογίας , την έρευνα πάνω σε αυτόν τον τομέα , την ιατρική εκπαίδευση , την επαγγελματική υποστήριξη και την ενημέρωση για τις νεφρικές παθήσεις.

Τα νεφρά μας είναι ζωτικής σημασίας όργανα για την υγεία μας, καθώς κάθε μέρα φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα αίματος για να αποβάλουν περίπου 2 λίτρα από άχρηστες ουσίες και περιττό νερό. Όταν τα νεφρά χάνουν βαθμιαία τη λειτουργική τους ικανότητα, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για Χρόνια Νεφρική Νόσο.

Εκτιμάται ότι σήμερα 850 εκατομμύρια ατόμων σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ΧΝΝ διαφόρων αιτιολογιών. Η ΧΝΝ είναι αιτία για 2,4 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο και είναι από τα συνηθέστερα νοσήματα στον κόσμο, που εμφανίζει την πιο γρήγορη αύξηση σαν αίτιο θανάτου. Παρά την ευρεία γνώση των επιπλοκών της νόσου, υπάρχει μειωμένη και άνιση επαγρύπνηση αλλά και αντιμετώπισή της παγκόσμια, που οφείλεται στις κοινωνικο – οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα και ειδικότερα στις συνθήκες γέννησης και ανάπτυξης των παιδιών, τις φυλετικές διακρίσεις, την έλλειψη εκπαίδευσης, την έλλειψη βασικών μέσων επιβίωσης όπως έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό, μόλυνσης της ατμόσφαιρας και τις πολιτικές αντιμετώπισης αυτών.

Περισσότερες Πληροφορίες : http://www.worldkidneyday.gr/

Ένας από τους σκοπούς της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού είναι η αποφυγή ανάπτυξης της Οξείας Νεφρικής Νόσου (ΟΝΝ). Πρόκειται για νόσο που εμφανίζεται αιφνίδια μετά από προσβολή των νεφρών από διάφορα αίτια και κυρίως φαρμακευτικά, με δυνατότητα αναστροφής της εξέλιξής της αν διαγνωσθεί και θεραπευθεί έγκαιρα. Διαφορετικά, αποτελεί μια σημαντική αιτία αύξησης πιθανότητας μελλοντικής εμφάνισης ΧΝΝ. Πάνω από 13 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο μπορεί να πάσχουν από ΟΝΝ, με το μεγαλύτερο ποσοστό ([πάνω από το 85%) να εμφανίζεται σε υπανάπτυκτες χώρες με επίπτωση μεγάλης συχνότητας θανάτων από αυτήν.

Για να είναι οι νεφροί μας υγιείς πρέπει:

  • Να πίνουμε αρκετά υγρά σε καθημερινή βάση
  • Να τρεφόμαστε υγιεινά
  • Να ελέγχουμε το βάρος μας και να ασκούμαστε
  • Να ελέγχουμε την αρτηριακή μας πίεση
  • Να μετράμε το σάκχαρο στο αίμα μας
  • Να μην καπνίζουμε
  • Να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση αλατιού
  • Να αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρτα της Γυναίκας είναι μια μέρα που ξεχωρίζει, γιατί έρχεται να υπενθυμίσει τους αγώνες τους για την ανεξαρτησία τους και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Δυστυχώς όμως το γυναικείο φύλο χρειάζεται να δίνει μάχες ακόμα για τα αυτονόητα, σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Με έναυσμα αυτό, η Google αφιερώνει το σημερινό της Doodle στις γυναίκες όλου του κόσμου.

Doodle της Google για την Ημέρα της Γυναίκας 2022

Με γυναίκες κάθε εθνικότητας που ζουν την καθημερινότητά τους, διαφορετική η κάθε μία, είτε είναι μαμάδες σε τηλεργασία, είτε μηχανικοί, επιστήμονες, επιχειρηματίες, η Google τιμά την ημέρα της γυναίκας, που κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η πρώτη "Ημέρας της Γυναίκας", ονομαζόταν "Εθνική Ημέρα της Γυναίκας" και πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 στη Νέα Υόρκη, όπου διοργανώθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής κατόπιν εισήγησης της Theresa Malkiel. Παρ' όλα αυτά, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία το 1917 στη Σοβιετική Ρωσία, τη στιγμή που οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου.

Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Διεθνές Γυναικείο Έτος του 1975. Το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.

Πηγή : https://www.missbloom.gr/life/pagkosmia-imera-tis-gynaikas-google-afieronei-to-doodle-tis-stis-gynaikes/

Ποιες μάσκες μας προστατεύουν από τον Κορωνοϊό;;;

Οι τύποι μασκών FFP2, KN95, N95 είναι η ιδανική επιλογή για καθημερινή χρήση ώστε να προστατεύει από τα PM2.5, μικρο σωματιδία, σταγονίδιών, επιδημιών όπως τον κορονοϊό ή της γρίπης.

Χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή, καθώς έχει το υψηλότερο προστατευτικό αποτέλεσμα κατά του κορονοϊού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιοχές απομόνωσης όπως και σε άλλες θέσεις υψηλού κινδύνου. Είναι η πιο κατάλληλη μάσκα για τη μεγαλύτερη προστασία κατά του κορονοϊού.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της μάσκας FFP2, N95 και KN95;
Το N95 είναι ο βαθμός αναπνευστήρα που πληροί τα πρότυπα των ΗΠΑ και έχουν γίνει
αποδεκτά από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (NIOSH).

Το KN95 ανταποκρίνεται στα κινεζικά πρότυπα για αναπνευστήρες GB 2626-2006, αναπνευστήρες
φίλτρου αυτό απορρόφησης έναντι των σωματιδίων. Οι συγκεκριμένες τεχνικές απαιτήσεις και
οι μέθοδοι δοκιμών που βασίζονται σε αυτές τις δύο πιο συχνές χρήσεις είναι οι ίδιες, επομένως
τόσο το KN95 όσο και το N95 έχουν το μέγιστο αποτέλεσμα κατά του ιού.
Το FFP2 αφορά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, και όπως τις N95 Και τις KN95, έχουν τα ίδια
χαρακτηριστικά.
Έτσι, οι μάσκες FFP2, N95 και KN95 είναι αποδεκτά πρότυπα που έχουν το ίδιο μέγιστο
αποτέλεσμα κατά του κορονοϊού.

  • FFP2–  Πρότυπο Ευρώπης (EN 149-2001)
  • KN95 – Πρότυπο Κίνας (GB 2626-2006)
  • N95– Πρότυπο Ηνωμένων Πολιτειών (NIOSH-42CFR84)


Ποια μάσκα έχει τον υψηλότερο δείκτη προστασίας κατά του κορονοϊού;
1. Μέγιστο δείκτη προστασίας: FFP2-N95-ΚΝ95
2. Μεσαίο δείκτη προστασίας: Ιατρική χειρουργική μάσκα προσώπου ή υφασμάτινη
3. Χαμηλό δείκτη προστασίας: Μίας χρήσης προστατευτική μάσκα

Χαρακτηριστικά των μασκών FFP2, KN95, N95:

Διαθέτουν πέντε στρώματα.

Έχουν BFE ~ >95% (Bacterial filtration Efficiency)

Εξασφαλίζουν προστασία από ιούς και μικρόβια.

Διάρκεια χρήσης:

Χρησιμοποιούνται έως και οκτώ ώρες.

Όσο περνάει ο χρόνος η μικροσταγόνες απο το στόμα και την μύτη μας σταδιακά μειώνουν η αποτελεσματικότητα της.

Προτιμάται να γίνονται διαλείμματα κατά την χρήση τους, λόγω της υψηλής δυνατότητας φιλτραρίσματος και της αντίστασης στην εισπνοή.

Τέλος, οι μάσκες για να έχουν υψηλή προστασία πρέπει  γίνεται σωστή εφαρμογή, όπως αυτή  περιγράφεται στις οδηγίες που βρίσκονται στην συσκευασία της μάσκας. 

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Δυναμικής Μαξ Πλανκ στο Γκέτινγκεν, με επικεφαλής τους Έμπερχαρντ Μπόντενσατς και Γκολαμχοσέιν Μπαγκέρι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), διαβεβαίωσαν ότι οι μάσκες FFP2 ή KN95 είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο να φιλτράρουν στο μέγιστο τα μολυσμένα σωματίδια του αέρα.

Στην περίπτωση δύο ατόμων χωρίς να φορούν μάσκες, ενώ μιλάνε σε απόσταση τριών μέτρων και ο ένας έχει κορωνοϊό με τυπικό ιικό φορτίο, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου σε λίγα λεπτά είναι έως 90%. Αν βρίσκονται σε απόσταση ενάμισι μέτρου και ο άνθρωπος χωρίς ιικό φορά χειρουργική μάσκα, ο κίνδυνος μόλυνσης του θα είναι πάλι έως 90% αλλά σε περισσότερο χρόνο (μετά από 30 λεπτά). Αλλά αν αυτός φορά μάσκα FFP2, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεν θα ξεπεράσει το 20% ακόμη και μετά από μία ώρα συζήτησης.

Επίσης, όταν και οι δύο συνομιλούν φορώντας χειρουργικές μάσκες, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου δεν ξεπερνά το 30% μετά από μια ώρα, ενώ αν και οι δύο φοράνε μάσκες αυξημένης προστασίας, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι 0,4% (τέσσερις πιθανότητες στις χίλιες).

Η μελέτη υπολόγισε ότι αν τόσο ένας άνθρωπος που έχει κορωνοϊό όσο και ένας χωρίς τέτοια λοίμωξη φορούν καλά εφαρμοσμένες μάσκες αυξημένης προστασίας, ο μέγιστος κίνδυνος μόλυνσης μετά από 20 λεπτά ακόμη και σε μικρή απόσταση μεταξύ τους είναι περίπου ένα τοις χιλίοις (0,1%), δηλαδή μία πιθανότητα στις χίλιες ο ένας να κολλήσει τον άλλο. Αν οι μάσκες τους δεν εφαρμόζουν καλά, τότε η πιθανότητα μόλυνσης είναι γύρω στο 4%. Αν και οι δύο φοράνε καλά εφαρμοσμένες απλές ιατρικές (χειρουργικές) μάσκες, μέσα σε ένα 20λεπτο η πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού είναι έως 10%.
Σύμφωνα με τη μελέτη, αν δύο άνθρωποι  ο ένας με τον κορωνοϊό και ο άλλος χωρίς δεν φοράνε μάσκες, ούτε τα τρία μέτρα απόσταση δεν είναι αρκετά για να διασφαλίσουν την προστασία από την μετάδοση του ιού. Ακόμη και σε αυτή την απόσταση, σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζονται λιγότερα από πέντε λεπτά για έναν ανεμβολίαστο να μολυνθεί με πιθανότητα σχεδόν 100% από έναν άνθρωπο με κορωνοϊό.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι οι πιθανότητες λοίμωξης που υπολόγισαν, είναι οι μεγαλύτερες δυνατότητες, ενώ «στην καθημερινή ζωή η πραγματική πιθανότητα μόλυνσης μπορεί να είναι δέκα έως 100 φορές μικρότερη», κάτι που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το πόσος αέρας διαρρέει ή εισρέει από τα άκρα της μάσκας, όταν αυτή δεν εφαρμόζει καλά στο πρόσωπο. Υπολόγισαν ότι μια καλά εφαρμοσμένη μάσκα FFP2 ή KN95 παρέχει έως 75 φορές μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με μια καλά εφαρμοσμένη χειρουργική μάσκα. Οι τελευταίες με τη σειρά τους, ακόμη και όταν δεν εφαρμόζουν καλά, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης σε σχέση με την απουσία μάσκας.