Anats S.A. Logo
Blog archive
RSS

Blog posts of '2022' 'Απρίλιος'

Ποιες είναι οι χρήσεις των στηθοσκοπίων;

Όλα άρχισαν με έναν χάρτινο αυλό.

Σύγχρονα στηθοσκόπια: μια ιστορία 200 χρόνων.

Το 1816, ο Γάλλος γιατρός Rene Laennec εφηύρε το πρώτο στηθοσκόπιο χρησιμοποιώντας έναν μακρύ αυλό από τυλιγμένο χαρτί, για να μεταφέρει τον ήχο από το στήθος του ασθενούς στο αυτί του. Οι πληροφορίες σχετικά με τον ακριβή τρόπο δημιουργίας της εφεύρεσης του Laennec διαφέρουν μεταξύ τους. Ωστόσο, από την αρχή ήταν ξεκάθαρο ότι οι ακουστικές ιδιότητες του αυλού βελτίωσαν σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα του Laennec να ακούει ήχους της καρδιάς και των πνευμόνων με ζωτική σημασία. Ο Laennec δημιούργησε το όνομα "στηθοσκόπιο" από δύο ελληνικές λέξεις: τη λέξη «στήθος» και τη λέξη «σκοπείν», η οποία σημαίνει «βλέπω» ή «εξετάζω». Ονόμασε επίσης τη μέθοδο χρήσης του στηθοσκοπίου «auscultation» (στηθοσκόπηση/ακρόαση) από το ρήμα «auscultare» (ακούω).

Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, ο George P. Camman από τη Νέα Υόρκη δημιούργησε το πρώτο στηθοσκόπιο με μία ελιά για κάθε αυτί. Αυτό το σχέδιο χρησιμοποιήθηκε για περισσότερα από 100 χρόνια με ελάχιστες τροποποιήσεις.

Πρόοδος στην ακουστική.

Στην αρχή της δεκαετίας του '60, ο Δρ. David Littmann, ένας καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, διακεκριμένος καρδιολόγος και αναγνωρισμένη διεθνής αυθεντία στους ηλεκτροκαρδιογράφους, δημιούργησε ένα επαναστατικό νέο στηθοσκόπιο με εξαιρετικά βελτιωμένες ακουστικές επιδόσεις. Συνέβαλε στη μετατροπή μιας απλής ακροαστικής συσκευής σε ένα ισχυρό εργαλείο διάγνωσης. Η 3M απέκτησε την επιχείρηση παραγωγής στηθοσκοπίων του Δρ. Littmann μερικά χρόνια αργότερα και συνέχισε τη βελτίωση και την τελειοποίηση των σχεδίων του.

Πέντε συμβουλές για την ορθή χρήση του 3M™ Littmann® Στηθοσκοπίου.

  1. Ευθυγράμμιση των ακουστικών

Πριν τοποθετήσετε τις ελιές στα αυτιά σας, βεβαιωθείτε ότι δείχνουν προς τα εμπρός, στην αντίθετη από εσάς κατεύθυνση. (Εικόνα A) Αυτό διασφαλίζει ότι οι αυλοί των ακουστικών θα ευθυγραμμίζονται με τους ακουστικούς σας πόρους, για περισσότερη άνεση και μέγιστη μετάδοση ήχου. Κρατώντας τα ακουστικά μπροστά σας και έχοντας έναν αυλό σε κάθε χέρι, τραβήξτε τα ακουστικά για να ανοίξουν και τοποθετήστε τις ελιές στα αυτιά σας. (Εικόνα Β)

Αν η εφαρμογή δεν είναι άνετη ή αν η ακουστική απόδοση δεν είναι επαρκής, ρυθμίστε τη δύναμη τάσης στα ακουστικά. Όλα τα στηθοσκόπια Littmann διαθέτουν ρυθμιζόμενα ακουστικά. Πιέστε μαλακά τους αυλούς των ακουστικών μεταξύ τους για την αύξηση της δύναμης τάσης ή τραβήξτε το ένα μακριά από το άλλο για τη μείωση της δύναμης τάσης.

Η εσφαλμένη τοποθέτηση των ακουστικών (όπως για παράδειγμα η περίπτωση στην οποία οι ελιές δείχνουν προς τα πίσω, Εικόνα C) ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα κακή ηχομόνωση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πλήρη φραγή του ήχου.

  1. Χρησιμοποιείτε το σωστό μέγεθος ελιάς

Για βέλτιστη ακουστική απόδοση είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε το μέγεθος ελιάς που ταιριάζει καλύτερα στο αυτί σας. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο όταν χρησιμοποιείτε τις μαλακές ελιές. Όλες οι ελιές των Littmann Στηθοσκοπίων διατίθενται σε μικρό και μεγάλο μέγεθος.

  1. Περιστρέψτε προς τη σωστή πλευρά

Όταν χρησιμοποιείτε ένα διπλής όψης Littmann Στηθοσκόπιο, πρέπει να ανοίξετε (ή να υποδείξετε) την πλευρά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε—κώδωνας ή διάφραγμα— περιστρέφοντας τον κώδωνα. Αν το διάφραγμα είναι ανοιχτό, ο κώδωνας θα κλείσει, εμποδίζοντας στον ήχο να περάσει από μέσα του και αντίστροφα.

  1. Αφαίρεση πιθανών εμποδίων

Αν συνήθως κουβαλάτε το στηθοσκόπιό σας μέσα σε τσέπη ή δεν το καθαρίζετε συχνά, ενδέχεται να συσσωρευθούν χνούδια ή ρύποι και να παρεμποδίζουν τη διαδρομή του ήχου. Για να αποφύγετε τη συσσώρευση ρύπων, καθαρίζετε και φροντίζετε τακτικά το στηθοσκόπιό σας. Αν χρησιμοποιείτε ένα 3M™ Littmann® Cardiology III™ ή Classic III™ Στηθοσκόπιο, διατηρήστε τον ανοιχτό κώδωνα καθαρό από ρύπους καλύπτοντάς τον με το αφαιρούμενο διάφραγμα.

  1. Έλεγχος της στεγανοποίησης

Τα Στηθοσκόπια βασίζονται στην αεροστεγή μόνωση, έτσι ώστε να μεταφέρουν τους ήχους του σώματος του ασθενούς στο αυτί του γιατρού. Τα εξαρτήματα που έχουν χαλαρώσει στον κώδωνα, οι χαλαροί ή ραγισμένοι αυλοί ή τυχόν ελιές που έχουν τοποθετηθεί με εσφαλμένο τρόπο ενδέχεται να εμποδίζουν την αεροστεγή μόνωση.

Τέλος, παρακάτω θα δούμε τις χρήσεις του στηθοσκοπίου:

  • Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης: Πιθανώς η πιο κοινή χρήση του στηθοσκοπίου, ειδικά πριν αρκετά χρόνια, είναι η ακρόαση της συστολικής και της διαστολικής πίεσης στη βραχιόνια αρτηρία. Αποτελούσε παλαιότερα τον μόνο τρόπο μέτρησης της αρτηριακής πίεσης, όμως πλέον έχει υποκατασταθεί από τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα.
  • Αξιολόγηση ήχων των πνευμόνων: Επιτρέπει στον γιατρό να προσδιορίσει τον ρυθμό και την ποιότητα της αναπνοής, τυχόν εμπόδια των αεραγωγών, καθώς και τριβές που υποδηλώνουν φλεγμονή του υπεζωκότα. Η ακρόαση ξεκινάει πάνω από την κλείδα, καθώς ο πνευμονικός ιστός εκτείνεται τόσο ψηλά και εκτείνεται προς τα δεξιά και τα αριστερά με βάση συγκεκριμένα σημεία που πρέπει να ακροαστεί ο γιατρός.
  • Αξιολόγηση των καρδιακών κτύπων: Με τα στηθοσκόπια, ο καρδιολόγος ακούει τον ρυθμό και τον τύπο του καρδιακού κτύπου καθώς και ήχους που δεν πρέπει φυσιολογικά να ακούγονται, όπως φυσήματα. Η ακρόαση περιλαμβάνει τέσσερις περιοχές, την αορτική, την πνευμονική, την τριπλή και τη μιτροειδή. 
  • Ακρόαση του εντέρου: Αυτό γίνεται, για να ανιχνευθεί πιθανή απόφραξη ή ειλεός και είναι από τις πιο απλές λειτουργίες του στηθοσκοπίου.
  • Ανίχνευση ανώμαλων ήχων στις αρτηρίες: Οι ανώμαλοι ήχοι στις αρτηρίες φανερώνουν ότι μπορεί να υπάρχει στένωση της αρτηρίας, όπως στην αρτηριοσκλήρωση. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να ανιχνευθούν στην καρωτίδα, στην κοιλιά, στα νεφρά, στη μηριαία και στη λαγόνια αρτηρία, όπου μπορούν να εντοπιστούν ανευρύσματα αορτής.
  • Μέτρηση του μεγέθους του ήπατος: Με την ακρόαση με το στηθοσκόπιο που ξεκινάει από τη δεξιά θηλή και εκτείνεται προς τα κάτω μπορεί να επισημανθεί η θέση και το μέγεθος του ήπατος. 

 

Πηγές : 3Μ HELLAS, THRAKIKI

Η εταιρεία ΑΝΑΤΣ Α.Ε. σας εύχεται Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση!
🐣Η εταιρεία ΑΝΑΤΣ Α.Ε. και οι συνεργάτες της,
σας εύχονται Θερμές Ευχές για
Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση
Υγεία & Αισιοδοξία
σε εσάς και τις οικογένειές σας. 🐣

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή θερμόμετρα για την μέτρηση της θερμοκρασίας μας;

Ένα χρήσιμο εργαλείο για την υγεία μας είναι το θερμόμετρο. Το θερμόμετρο μας βοηθά να μετράμε την θερμοκρασίας μας όταν αρρωσταίνουμε ή όταν δεν αισθανόμαστε καλά. Τα  είδη θερμόμετρων ποικίλουν έτσι ώστε να μας διευκολύνουν για την περίπτωση που θα χρειαζόμαστε.

Συγκεκριμένα μερικά δημοφιλή στην χρήση είδη είναι:

  • υδραργύρου
  • ηλεκτρονικά
  • υπερύθρων

Αυτοί οι τύποι ιατρικών θερμομέτρων χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος.

Οι υψηλοί βαθμοί μπορεί να είναι απόδειξη διαφόρων παθολογιών,  αυτό μπορεί να ισχύει για φλεγμονώδεις ασθένειες, νόσους του εγκεφάλου, καρκίνο κ.λπ.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι ο δείκτης θα πρέπει να είναι 36,6 ° C. Αλλά αυτός ο δείκτης μπορεί να αλλάξει εξαιτίας της εμμηνόρροιας, της ωορρηξίας ή ακόμα και της ημέρας.

Ηλεκτρονικό Θερμόμετρο

Το ηλεκτρονικό θερμόμετρο αποτελείται από ένα θερμίστορ, το οποίο είναι το κύριο συστατικό αυτής της συσκευής.

Όταν οι μετρήσεις κυμαίνονται, αλλάζει το επίπεδο αντίστασης. Για να προστατέψει το ηλεκτρονικό θερμόμετρο από ζημιά, το σώμα του είναι κατασκευασμένο από υλικά που δεν επιτρέπουν την υγρασία να διέρχεται.

Μετά τη μέτρηση, μπορείτε να ακούσετε έναν ήχο. Μπορείτε να μάθετε το αποτέλεσμα εξετάζοντας την οθόνη της ιατρικής συσκευής.

Ηλεκτρονικό ιατρικό θερμόμετρο: στην οθόνη εμφανίζεται η θερμοκρασία του σώματος. Παρέχεται μια διαφανής θήκη για εύκολη αποθήκευση.

Για να χρησιμοποιήσουμε το ηλεκτρονικό θερμόμετρο, πρέπει να πατήσουμε μόνο ένα κουμπί. Το αποτέλεσμα μπορεί να φανεί στην οθόνη υγρών κρυστάλλων.

Για να έχετε το ακριβές αποτέλεσμα, είναι καλύτερο να το χρησιμοποιήσουμε στο ορθό ή στο στόμα.

Πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών θερμόμετρων:

  • εύλογη τιμή.
  • σε 3 λεπτά το μέγιστο μπορείτε να μάθετε το αποτέλεσμα.
  • είναι ασφαλή στη χρήση - ακόμη και αν η συσκευή σπάσει, δεν θα βλάψει την ανθρώπινη υγεία.
  • καθολικότητα.
  • δεν θα υπάρξουν προβλήματα αν η συσκευή πέσει στο νερό ή στο πάτωμα.
  • η παρουσία πρόσθετων λειτουργιών σε ορισμένες συσκευές - μπορούν να μετρήσουν τη θερμοκρασία στο δωμάτιο, να σας υπενθυμίσω την ανάγκη για αυτό που πρέπει να μετρηθεί και πάλι.
  • μπορείτε να βρείτε εντελώς αδιάβροχα μοντέλα.

 

Θερμόμετρο υδραργύρου

Η ιδιομορφία του είναι ότι μπορεί να θυμηθεί την τελευταία μαρτυρία. Τώρα αυτό το προϊόν είναι ηγέτης πωλήσεων.

Ωστόσο, ο υδράργυρος είναι η ουσία της αποστολής. Η ευθραυστότητα είναι το κύριο μειονέκτημα της συσκευής. Αν το σπάσει τότε ο υδράργυρος θα χυθεί.

Για την ελαχιστοποίηση των ζημιών, οι παραλλαγές υδραργύρου πωλούνται σε κελύφη καψουλών. Ακόμη και αν το θερμόμετρο σπάσει, ο υδράργυρος θα παραμείνει μέσα στην κάψουλα.

Παραθέτουμε τα πλεονεκτήματα των θερμομέτρων υδραργύρου:

  • εύκολο στη χρήση
  • προσιτή
  • μετρήστε τη θερμοκρασία σε διάφορα μέρη του σώματος.

Αυτή η ποικιλία θερμόμετρων έχει τα μειονεκτήματά της:

  • ευαίσθητο γυαλί.
  • Ο υδράργυρος είναι επικίνδυνος για την ανθρώπινη ευημερία.
  • η συσκευή μπορεί να πέσει και να σπάσει.
  • αν σπάσει, τότε μπορείτε να τραυματιστείτε από το ποτήρι.

 

Η αρχή λειτουργίας ενός θερμομέτρου γυαλιού βασίζεται στο γεγονός ότι ο υδράργυρος επεκτείνεται σε αυξημένη θερμοκρασία του σώματος: το μέταλλο αρχίζει να αυξάνεται κατά μήκος της γυάλινης δεξαμενής.

Πιστεύεται ότι ένα θερμόμετρο υδραργύρου είναι σε θέση να δώσει τις πιο αξιόπιστες αναγνώσεις.

Η θήκη χρησιμοποιείται για την αποθήκευση μιας συσκευής υδραργύρου. Η ιατρική συσκευή πρέπει να φυλάσσεται στεγνή, με στήλη προς τα κάτω.

Η παραπάνω ταξινόμηση των θερμομέτρων περιλαμβάνει υπέρυθρα θερμόμετρα. Χρησιμοποιούνται επίσης για τον προσδιορισμό της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος.

Τα μοντέλα υπερύθρων είναι πιο συχνά θερμόμετρα αυτιών: θα πρέπει να τοποθετήσετε τον αισθητήρα στο αυτί, τα αποτελέσματα θα εμφανιστούν στην οθόνη. Ένα σήμα θα σηματοδοτήσει το τέλος της διαδικασίας, όπως και σε ηλεκτρονικά μοντέλα.

Ένα χαρακτηριστικό τέτοιων θερμομέτρων είναι η παρουσία οπίσθιου φωτισμού.

Θερμόμετρο Υπερύθρων

Το υπέρυθρο θερμόμετρο έχει τα πλεονεκτήματά του:

  • κατάλληλο για τη μέτρηση της θερμοκρασίας σε έναν ασθενή που βρίσκεται σε κατάσταση ασυνείδητου ή σε αδρανοποιημένη κατάσταση.
  • μπορείτε να μετρήσετε τη θερμοκρασία στα νεογέννητα.
  • δεν είναι απαραίτητο να συνδέσετε τη συσκευή στο σώμα.
  • είναι δυνατές οι επιλογές οπίσθιου φωτισμού.
  • για μέτρηση είναι απαραίτητο να περιμένετε μόνο 2 δευτερόλεπτα.
  • πολύ βολικό στη χρήση?
  • η συσκευή είναι επίσης κατάλληλη για τη μέτρηση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος, του νερού.
  • των επιπρόσθετων λειτουργιών, μπορεί να σημειωθεί η παρουσία αφαιρούμενων αποστειρωμένων άκρων και το περίβλημα που προστατεύεται από κρούσεις.

Αυτός ο τύπος θερμόμετρου έχει επίσης μειονεκτήματα:

  • υψηλή τιμή
  • δεν είναι κατάλληλη για τη μέτρηση της βασικής θερμοκρασίας.

Η λειτουργία τέτοιων συσκευών βασίζεται στην παρουσία ενός υπερευαίσθητου συστατικού που ανταποκρίνεται στις ακτίνες υπέρυθρης ακτινοβολίας που προέρχονται από το ανθρώπινο σώμα.

Όλες οι πληροφορίες εμφανίζονται σε οθόνη υγρών κρυστάλλων. Το γεγονός ότι η συσκευή έχει ολοκληρώσει την εργασία της μπορεί να βρεθεί από το ηχητικό σήμα.

Στην εταιρεία μας διαθέτουμε θερμόμετρα για τις παραπαών χρήσεις. Ενδεικτικά είναι : 

Θερμόμετρο ψηφιακό αδιάβροχο Safety AT/G

Θερμόμετρο Κλινικό (Ιατρικό) χωρίς Υδράργυρο SAFETY AT/G

Πηγή: https://icdself.com/

Διατροφή και Covid-19. Πως σχετίζονται;;;

τρόπος ζωής μπορεί να αποδειχθεί αιτία ασθένειας. Ένας τρόπος ζωής βασισμένος σε τρεις σημαντικούς πυλώνες για την υγεία, όπως είναι η αντιοξειδωτική διατροφή, η άσκηση και η νηστεία, μπορούν να περιορίζουν την εξέλιξη της νόσου από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Αξιολογήθηκε η συσχέτιση της γενετικής προδιάθεσης του πνεύμονα και του τρόπου ζωής, σχετικά με τη διαφοροποίηση των συμπτωμάτων της νόσου Covid-19 σε κάθε ασθενή.

Αλλαγή του τρόπου ζωής

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής ξεκινούν με την προσθήκη της συστηματικής σωματικής δραστηριότητας, της διατροφής πλούσια σε αντιοξειδωτικά και της νηστείας. Τέτοιες αλλαγές είναι αποδεδειγμένο ότι βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση και την υγεία. Επομένως, οι συνήθειες για μια υγιεινή καθημερινότητα λαμβάνονται ως μέτρα πρόληψης από το νέο κορωνοϊό.

Διατροφή με αντιοξειδωτικά

Η χρήση συγκεκριμένων ενώσεων με αντιοξειδωτική ισχύ θα μπορούσαν να περιορίσουν τη μολυσματικότητα του Covid-19 και να παρέχουν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό.

Η χορήγηση της Ν-ακετυλοκυστεΐνης (NAC), ένα αμινοξύ με βάση το θείο που απαιτείται για τη δημιουργία της γλουταθειόνης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτική πρόταση. Εκτός από τη NAC, η χορήγηση πρωτεΐνης ορού γάλακτος φαίνεται να είναι μια πολλά υποσχόμενη ιδέα για την ενίσχυση της αντιοξειδωτικής κατάστασης του ξενιστή και για τον περιορισμό της εξέλιξης ή ως μέσο πρόληψης από τη νόσο COVID-19. Συγκεκριμένα, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος που προέρχεται από πρόβατο, έχει θετική δράση σε ποικίλα πειραματικά περιβάλλοντα, σε κυτταρικές σειρές και σε μελέτες in vivo, ενώ τα αποτελέσματά της είναι πολλά υποσχόμενα. Θεωρείται να είναι ένας ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας και να προστατεύει από τη φλεγμονή, κυρίως από τη χαμηλού βαθμού φλεγμονώδη κατάσταση, που κάνει τους ηλικιωμένους ευάλωτους στον COVID-19.

Επιπλέον, αρκετές μελέτες, in vitro και in vivo, έχουν δείξει ότι πολλές τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες μπορούν να έχουν θετική επίδραση στους δείκτες του οξειδωτικού στρες. Οι πολυφαινόλες, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και βρίσκονται κυρίως σε φυτικές τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και στα παράγωγά τους, όπως το κρασί και το ελαιόλαδο. Συνεπώς, μπορούν να ενισχύσουν την αντιοξειδωτική άμυνα, και η πρόσληψή τους μέσω της διατροφής, θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός μηχανισμός προστασίας έναντι του SARS-CoV-2.

Σωματική άσκηση

Τα τελευταία 10 χρόνια, αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει το αναπνευστικό σύστημα. Έχει αποδειχθεί ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα προάγει την ενεργοποίηση των αντιοξειδωτικών μηχανισμών του σώματος. Πιο συγκεκριμένα, η αεροβική άσκηση ενεργοποιεί την παραγωγή ενός αντιοξειδωτικού ενζύμου, το υπεροξείδιο της δισμουτάσης (EcSOD), το οποίο διασπά τη ρίζα του υπεροξειδίου σε υγιή και παχύσαρκα άτομα ή άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, η τακτική αερόβια άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των πιο σημαντικών αντιοξειδωτικών μορίων, GSH και GPx, όπου το τελευταίο χρησιμοποιεί GSH για να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα βλαβερές για τον οργανισμό. Το κατά πόσο μια συστηματική μακροχρόνια ρουτίνα άσκησης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από το COVID-19, πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο. Ωστόσο, με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζεται ότι ένα γυμνασμένο άτομο, είναι πολύ πιθανό να διαθέτει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό περιβάλλον όπου ιοί, όπως ο SARS-CoV-2, μπορούν να εμφανίσουν πιο ήπια συμπτώματα και αντιμετωπιστούν πιο άμεσα.

Νηστεία

Ο ανθρώπινος οργανισμός οδηγείται σε νηστεία κατά τη διάρκεια του ύπνου, περίπου 8 με 10 ώρες ημερησίως. Η νηστεία μπορεί να εφαρμοστεί για λόγους υγείας αλλά και για θρησκευτικούς λόγους. Χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, τη διαλειμματική και την παρατεταμένη νηστεία.

Η πιο διαδεδομένη είναι η διαλειμματική νηστεία η, όπου η περίοδος νηστείας είναι 14-20 ώρες. Να σημειωθεί πως μελέτες σε υγιή άτομα, καθώς και σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο και παχυσαρκία, η διαλειμματική νηστεία είχε θετικές επιδράσεις στον οργανισμό, δηλαδή σημειώθηκαν αλλαγές στο βάρος, την ινσουλίνη και την αυξητική ορμόνη.

Η εκτεταμένη βιβλιογραφική ανασκόπηση της παρούσας μελέτης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι η νηστεία βελτιώνει παθολογικές καταστάσεις όπως η παχυσαρκία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Mε βάση αυτή την ανακάλυψη, ασθενείς που θα προσβληθούν από το κορωνοϊό είναι πιθανό να παρουσιάσουν πιο ήπιες επιπτώσεις και να μειωθούν τα ποσοστά θνησιμότητας της νόσου.

Η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορούν να μετριάσουν την εξάπλωση της πανδημίας, καθώς η άσκηση, η διατροφή και η νηστεία θωρακίζουν τον οργανισμό. Επιπλέον, η προσπάθεια αλλαγής της καθημερινότητας, διασφαλίζει μια καλή λειτουργία των γονιδίων του πνεύμονα και του οξειδοαναγωγικού συστήματος.

Διατροφη και Covid – 19

Ο Ευρωπαϊκός οργανισμός ασφάλειας τροφίμων ( EFSA) μας καθησυχάζει ότι ο ιός Covid – 19 όπως και αντίστοιχοι κορωνοιοι ( SARS-CoV και MERS-CoV) δε μεταδίδεται δια μέσου της τροφικής αλυσίδας.

Επιγραμματικά για την καλή ανάρρωση απο τον κωρονοίο και την πρόσληψη σωστής διατροφής κατα την διάρκεια της λοίμωξης συνίσταται:

Διατροφική ποικιλία - Πληθώρα θρεπτικών συστατικών αλληλοεπιδρούν ώστε να διατηρήσουν την άμυνα του οργανισμού μας σε καλή κατάσταση. Βιταμίνες όπως C, B6, B12, A, D και ιχνοστοιχεία σίδηρος, ψευδάργυρος, σελήνιο, χαλκός συμμετέχουν σε βασικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού με ποικίλους τρόπους. Θα ήταν εσφαλμένο να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένα τρόφιμα καθώς η ποικιλία των επιλογών μας θα μας εφοδιάσει με μια βεντάλια θρεπτικών συστατικών.

Κατανάλωση λαχανικών και φρούτων

Καταναλώστε τρόφιμα, όπως σιτάρι, καλαμπόκι και ρύζι, φασόλια, φρούτα και λαχανικά. Μπορείτε επίσης να καταναλώνετε κρέας, ψάρι, αυγά και γάλα. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες επιλογές, όπως βρώμη και σιτάρι που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες για μεγαλύτερη αίσθηση πληρότητας. Να αποφύγετε επεξεργασμένα τροφίμα. Η ποικιλομορφία της Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, μαζί με τη κατανάλωση ποικιλίας φρέσκων λαχανικών και φρούτων μπορεί να μας προσδώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια. Τα ζυμαρικά και γενικά τα λευκά άλευρα, δεν προσφέρουν τίποτα άλλο παρά μόνο θερμίδες ( ενέργεια) που στη προκειμένη περίπτωση λόγω έλλειψης κίνησης, δεν τις έχουμε τόσο ανάγκη. 

Μειώστε την κατανάλωση αλατιού στα τρόφιμα

Κατά το μαγείρεμα και την προετοιμασία του φαγητού, χρησιμοποιήστε το αλάτι με φειδώ και μειώστε τη χρήση αλμυρών σαλτσών και καρυκευμάτων. Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού σε 5 γραμμάρια (που ισοδυναμεί με ένα κουταλάκι του γλυκού) την ημέρα. Εάν τρώτε κονσερβοποιημένα ή ξηρά τρόφιμα, επιλέξτε κάποιο που δεν έχει πρόσθετο αλάτι ή ζάχαρη.

Μειώστε τις τροφές που περιέχουν λίπος

Αντικαταστήστε τα έλαια και βούτυρο με το ελαιόλαδο. Επίσης, η κατανάλωση λευκού κρέατος, όπως τα πουλερικά και τα ψάρια έχει γενικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από το κόκκινο κρέας. Εάν θέλετε να καταναλώσετε γάλα, επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν χαμηλά λιπαρά. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα, τα ψημένα και τηγανητά τρόφιμα που περιέχουν τρανς λιπαρά. Δοκιμάστε άλλες μεθόδους, όπως το μαγείρεμα στον ατμό ή το βράσιμο αντί να τηγανίζετε το φαγητό σας.

Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης

Περιορίστε την πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών, όπως αναψυκτικά, χυμούς, ενεργειακά ποτά και καφέ (έτοιμο προς κατανάλωση) και επεξεργασμένα ροφήματα γάλακτος. Το ίδιο και με τα γλυκά τρόφιμα, όπως αρτοσκευάσματα, κέικ και σοκολάτα. Επιλέξτε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

Πίνετε αρκετό νερό

Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη υγεία. Το νερό είναι ένας απλός τρόπος για να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης και τις υπερβολικές θερμίδες στο σώμα.

Συμπληρώματα διατροφής – με τη ποικιλία στη διατροφή μπορούμε να πετύχουμε επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών εφόσον είμαστε υγιείς. Εξαίρεση ίσως αποτελούν, τα επίπεδα της βιταμίνης D, η οποία λόγω της παρατεταμένης παραμονής στο σπίτι αλλά και του χειμώνα που μόλις πέρασε, ίσως χρειάζεται να την ενισχύσουμε με κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα. Οι μέσες συνιστώμενες ποσότητες πρόσληψης είναι 400 – 800 IU ημερησίως. Μη ξεχνάμε ότι η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή και ότι για να δώσουμε οποιοδήποτε συμπλήρωμα σε παιδί θα πρέπει να συμβουλευτούμε οπωσδήποτε παιδίατρο και διαιτολόγο.

Κλείνοντας, σαφώς οι καλές πρακτικές υγιεινής και η κοινωνική απομόνωση είναι τα καλύτερα όπλα μας στην πανδημία αλλά η διατήρηση ενός δυνατού, λειτουργικού ανοσοποιητικού συστήματος αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ακόμη προστατευτικό φραγμό όχι μόνο απέναντι στον συγκεκριμένο ιό αλλά και στη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας.

Πηγή : ertnews.gr

 

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day), η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.

Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας για το 2021 είναι: «Μαζί μπορούμε να φτάσουμε σε έναν πιο δίκαιο και υγιέστερο κόσμο». Με την ευκαιρία αυτή, ο ΠΟΥ ζητάει από την παγκόσμια κοινότητα την επείγουσα δράση για την εξάλειψη των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας και την επίτευξη καλύτερης υγείας για όλους.

Η υγεία είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε άνθρωπος σε κάθε σημείο του πλανήτη πρέπει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης. Η Καθολική Κάλυψη Υγείας μέχρι το 2030, είναι το ζητούμενο για όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.

Η Παγκόσμια Υγεία σε αριθμούς

  • Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.
  • 7,2 τρισ. δολάρια ή το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ δαπανάται ετησίους για την υγεία.
  • 371 δισ. δολάρια επενδύσεις για την επόμενη 15ετία θα έκαναν τον κόσμο μας πιο υγιή.
  • 97 εκατ. πρόωρους θανάτους, θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας.
  • Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λίγότερο από 366 δολάρια ανά κάτοικο.
  • Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (που ορίζεται ότι ζουν με 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα) επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
  • Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
  • 5,4 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2017.
  • 1,25 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα.
  • 80% της πρόωρης καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη μπορούν να προληφθούν.
  • Το 23% όλων των εκτιμώμενων θανάτων παγκοσμίως συνδέεται με το περιβάλλον.
  • 40.5 εκατ. θάνατοι οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες (το 71% παγκοσμίως).
  • 800.000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο (ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι μία εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ με αρμοδιότητα την δημόσια υγεία. Σύμφωνα με το καταστατικό του ο κύριος στόχος του είναι η διατήρηση του υψηλότερου επιπέδου υγείας για όλους τους λαούς του κόσμου. Η έδρα του βρίσκεται στη Γενεύη της Ελβετίας και έχει έξι ημιαυτόνομα εθνικά γραφεία και 150 τοπικά γραφεία σε όλο τον κόσμο. Επικεφαλής του από το 2017 είναι ο Αιθίοπας βιολόγος και πολιτικός δρ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιεσούς.

Ο ΠΟΥ ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1948, ημερομηνία που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Στις αρμοδιότητες του περιλαμβάνονται η υποστήριξη της καθολικής περίθαλψης, η παρακολούθηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, ο συντονισμός της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.

Ο Οργανισμός έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα, όπως η εξάλειψη της ευλογιάς, η σχεδόν ολική εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και η ανάπτυξη του εμβολίου για τον Έμπολα. Στις σημερινές προτεραιότητές του ανήκουν η πανδημία του covid-19, αλλά και μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο HIV/AIDS, η ελονοσία, η φυματίωση και οι μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι καρδιολογικές παθήσεις και ο καρκίνος. Το έργο του ΠΟΥ χρηματοδοτείται από τις συνεισφορές των κρατών-μελών του ΟΗΕ και δωρεές ιδιωτών.


Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/14

Ποιες είναι οι διαγνωστικές συσκευές μέτρησης γλυκόζης, χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων;

Στο παρελθόν, το θερμόμετρο και το πιεσόμετρο ήταν οι μόνες συσκευές που μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανείς μόνος του στο σπίτι. Πλέον, υπάρχουν πολλά διαγνωστικά τεστ που δίνουν αποτελέσματα μέσα σε λίγα μόλις σε λίγα λεπτά ακόμη και δευτερόλεπτα. Πόσο αξιόπιστα είναι, όμως; Σας παρουσιάζουμε ορισμένα από τα σημαντικότερα τεστ που θα βρείτε στα ράφια των φαρμακείων. Ενδεικτικά λοιπόν υπάρχουν :

Μετρητές για τους διαβητικούς

Οι  διαδεδομένες διαγνωστικές συσκευές - τεστ που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι εκείνα για τον έλεγχο της γλυκόζης- σακχάρου. Είναι πολύ χρήσιμα για τους διαβητικούς, καθώς τους παρέχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να τροποποιούν ανάλογα την αγωγή τους. Μερικά μηχανήματα που μετρούν το σάκχαρο μπορούν να μετρήσουν και τις κετόνες στο αίμα. Οι κετόνες είναι ορμόνες που παράγονται όταν κάποιος έχει αρρύθμιστο διαβήτη και αποτελούν ένδειξη της σοβαρότητας της πάθησης. Όταν τα επίπεδα της γλυκόζης είναι πολύ χαμηλά, ο οργανισμός αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει αντί της γλυκόζης τα λιπαρά οξέα ως πηγή ενέργειας, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται οι κετόνες στο αίμα.

Πώς χρησιμοποιείται

Είναι σχετικά απλά στη χρήση τους. Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία μέτρησης θα πρέπει να έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας. Οι συσκευές, διαθέτουν μια πολύ μικρή αποστειρωμένη βελόνα -στιλό- με την οποία τρυπάτε ελαφρώς την άκρη του δακτύλου σας και βάζετε τη σταγόνα αίματος στην ειδική ταινία, η οποία είναι προσαρμοσμένη στη συσκευή. Κάποιες από τις συσκευές έχουν δυνατότητα εναλλακτικά να σας πάρουν αίμα και από άλλα σημεία του σώματος. Μετά από λίγο βλέπετε στην οθόνη το αποτέλεσμα της μέτρησης. Στην περίπτωση που η ποσότητα αίματος δεν είναι επαρκής, στις περισσότερες συσκευές δεν αρχίζει η μέτρηση και στην οθόνη εμφανίζεται κάποια ένδειξη σφάλματος.

Τι να προσέξετε

Για να είναι η μέτρηση ακριβής, καλό θα είναι να γίνεται το πρωί, πριν φάτε οτιδήποτε. Αν την κάνετε οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει να έχουν μεσολαβήσει τέσσερις ώρες από το τελευταίο γεύμα.

Μετρητές για χοληστερίνη και τριγλυκερίδια

Πρόκειται για συσκευές που μετρούν τα επίπεδα της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και του σακχάρου στο αίμα. Συνήθως το ίδιο μηχάνημα με το οποίο μετράμε τη γλυκόζη κάνει και μέτρηση για τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια απλά αλλάζετε τις ταινίες. Στα φαρμακεία θα βρείτε ακόμη και ειδικές ταινίες που μετρούν μόνο τη χοληστερίνη.

Πώς χρησιμοποιείται:

Ακολουθείτε περίπου την ίδια διαδικασία που αναφέρεται για τη συσκευή μέτρησης σακχάρου. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε πλύνει τα χέρια σας με ζεστό νερό, που βοηθάει στη ροή του αίματος, και να τα έχετε ξεβγάλει πολύ καλά.

Τι να προσέξετε:

Τα σαπούνια συνήθως περιέχουν λίπη, τα οποία, αν έρθουν σε επαφή με την ταινία, είναι δυνατόν να δώσουν λανθασμένη μέτρηση στα τριγλυκερίδια. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ξεπλένετε καλά τα χέρια σας. Καλό είναι η μέτρηση να γίνεται πρωί προτού φάτε.

Πόση ποσότητα αίματος απαιτείται:

Απειροελάχιστη ποσότητα αρκεί στις περισσότερες περιπτώσεις (ποσότητα που καλύπτει μόλις την ακίδα μια καρφίτσας, μέχρι το πολύ μια μικρή σταγόνα αίματος για κάποιες από τις συσκευές).

Για το σάκχαρο
Συσκευές ελέγχου γλυκόζης αίματος
Τι είναι Συσκευές που μετράνε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Πώς λειτουργούν Εισάγετε μία ταινία στη συσκευή και ο μετρητής ενεργοποιείται. Τρυπάτε το δάχτυλό σας (αφού έχετε πλύνει τα χέρια σας) με το στυλό λήψης αίματος και τοποθετείτε τη σταγόνα αίματος στην άκρη της ταινίας. Το αποτέλεσμα της μέτρησης εμφανίζεται στην οθόνη.
Αποτελέσματα σε 5΄΄.

Για τη χοληστερίνη
Τι είναι Συσκευές παρόμοιες με αυτές του σακχάρου αίματος, που υπολογίζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης, και του σακχάρου στο αίμα.
Πώς λειτουργούν Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία που αναφέρεται για τις συσκευές μέτρησης σακχάρου, με τη διαφορά ότι για κάθε μέτρηση χρειάζεται να εισάγετε διαφορετική ταινία.
Αποτελέσματα σε 3΄ για τη χοληστερίνη.

Για τα τριγλυκερίδια

Τι είναι Συσκεύες παρόμοιες με τις παραπάνω , που υπολογίζουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Πώς λειτουργούν Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία που αναφέρεται για τις συσκευές μέτρησης σακχάρου, με τη διαφορά ότι για κάθε μέτρηση χρειάζεται να εισάγετε διαφορετική ταινία.

Αποτελέσματα σε 2’ για τα τριγλυκερίδια.

Η εταιρεία μας διαθέτει τις εξής διαγνωστικές συσκευές για τις παραπάνω δυνατότητες : 

Μετρητής Multicare In 3 παραμέτρων (Σάκχαρο - Χοληστερίνης - Τριγλυκεριδίων)

Μετρητής Og-Care Σακχάρου 

 

Πηγή : www.worldsecrets.gr

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό (World Autism Awareness Day) διεξάγεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου από το 2007, οπότε και καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ με σκοπό να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον Αυτισμό και τις σχετιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα και οι οικογένειές τους.

Στο πλαίσιο της της φετινής, 15ης στη σειρά, Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, στις 2 Απριλίου 2022, θα πραγματοποιηθεί μία σειρά δράσεων.

Δράσεις της ΕΕΑΠ

Το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Ελληνική Εταιρεία Αναπτυξιακών Παιδιάτρων» (Ε.Ε.Α.Π.) διοργανώνει τις ακόλουθες δράσεις:

  • Παρασκευή 1/4/2022, 17.00-19.00: διεξαγωγή διαδικτυακής εκδήλωσης (webinar) σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Για εγγραφές και δωρεάν παρακολούθηση μεταβείτε εδώ.
  • Σάββατο 2/4/22, 9.00-15.00: διεξαγωγή επιστημονικής διαδικτυακής ημερίδας (webinar) σε συνεργασία με την Α΄ και τη Γ΄ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ και το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Το πρόγραμμα της ημερίδας είναι διαθέσιμο εδώ. Για εγγραφές και δωρεάν παρακολούθηση μεταβείτε εδώ.
  • Κυριακή 3/4/22, 10.30: η κοινωνική δράση «Περπατάμε για τον Αυτισμό» η οποία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, στο Ζάππειο. Σημείο συνάντησης: Είσοδος Βασιλίσσης Αμαλίας, μπροστά από το καφέ ΟΑΣΙΣ.

Ημερίδα με θέμα «Αυτισμός & Σεξουαλικότητα»

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, πραγματοποιεί Ημερίδα με θέμα «Αυτισμός & Σεξουαλικότητα», τη Δευτέρα 4 Απριλίου και ώρα 16.00 – 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ).

Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη.

Ομιλητές:

  • Βουτυράκος Παναγιώτης, Ψυχίατρος παιδών και εφήβων
  • Αλεξάνδρου Στράτος, Δ/ντής Προσέγγισης και Επιστ. Συνεργάτης ΕΕΠΑΑ
  • Φραντζέσκα Καραγιάννη, Ψυχοπαιδαγωγός MSc
  • Όλγα Ρωμανού, Ψυχοπαιδαγωγός MSc, Υπεύθυνη «Κ.Ημ.Α2» & Σχεδία «ΠΛΟΕΣ» της Ε.Ψυ.Με

Race for Autism

Το Σάββατο 2 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Τρίτση φιλανθρωπικός αγώνας δρόμου 5 και 10 χιλιομέτρων για την ευαισθητοποίηση και αποδοχή του αυτισμού στην Ελλάδα.

Όλα τα έσοδα θα δοθούν στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Race for Autism Gr.

Τρέχουμε για τον Αυτισμό»: 6ος Αγώνας Δρόμου Πόλης Παπάγου-Χολαργού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού στις 2 Απριλίου, ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού, σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Παπάγου-Χολαργού (ΔΟΠΑΠ) και τον Καλαθοσφαιρικό Όμιλο Χολαργού, προκηρύσσουν τον «6ο Αγώνα Δρόμου Πόλης Παπάγου-Χολαργού _ Τρέχουμε για τον Αυτισμό», την Κυριακή 3 Απριλίου 2022.

Πηγή : ertnews.gr