Anats S.A. Logo
Blog archive
RSS

Blog posts of '2022' 'Μάιος'

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καθιερώσει την 31η Μαΐου ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, με στόχο να ενημερώσει ττην κοινωνία για τις θανατηφόρες συνέπειες της καπνιστικής έξης, ενώ, παράλληλα, με τη διάδοση των αντικαπνιστικών μηνυμάτων ευελπιστεί στην ευαισθητοποίηση των καπνιστών ως προς τις μεθόδους διακοπής και την αποδέσμευση τους από την νικοτίνη.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ σχετικά με την χρήση προϊόντων καπνού, τόσο στην Ελλάδα όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η κατανάλωση καπνού αποτελεί σημαντικό παράγοντα νοσηρότητας και θνησιμότητας ανεξαρτήτου οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4000 χημικές ουσίες εκ των οποίων οι 60 τουλάχιστον είναι καρκινογόνες. Πολλές από αυτές όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, η νικοτίνη, η πίσσα, η αμμωνία, η ακετόνη, το κάδμιο και η φορμαλδεΰδη είναι δηλητηριώδεις και τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η πίσσα που περιέχουν τα τσιγάρα, αποτελεί μίγμα χημικών ουσιών που προάγουν την έναρξη της καρκινογένεσης κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα. Βάσει επιστημονικών δεδομένων, ο κίνδυνος εμφάνισης πληθώρας νοσημάτων που οφείλονται στο κάπνισμα, είναι ανάλογος της αυξητικής έκθεσης στον καπνό, των ετών της καπνιστικής έξης, του είδους των καπνικών προϊόντων καθώς και της πιθανής έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα"

Καπνός: Μία απειλή για το περιβάλλον μας

Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διακοπής Καπνίσματος 2022 "Καπνός: Μία απειλή για το περιβάλλον μας" για πρώτη φορά αφυπνίζει την περιβαλλοντική συνείδηση όλων μας, μια και οι επιπτώσεις στη φύση από τα προϊόντα καπνού καταγράφονται ιδιαίτερα δυσμενείς, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσικρικά. " Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 600.000.000 δέντρα έχουν κοπεί, 22.000.000.000 λίτρα νερού έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή και την κατασκευή των τσιγάρων, ενώ παράλληλα περισσότεροι από 84.000.000 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έχουν ελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα αυξάνοντας σημαντικά τις τιμές της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας. Επιπρόσθετα, η μη ορθή παγκόσμια διαχείριση των αποβλήτων 4.5 τρισεκατομμύριων αποτσίγαρων ετησίως, παράγει 1.69 δισεκατομμυρίων λίβρες (pounds) τοξικών αποβλήτων, απελευθερώνοντας χιλιάδες χημικές ουσίες στον αέρα, στο νερό και στο έδαφος".

Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος

Η κ. Τσικρικά υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της σωστής ενημέρωσης των καπνιστών για τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος, ώστε να αντιληφθούν τα οφέλη από την απεξάρτηση. Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος που βρίσκονται σε όλη τη χώρα, όπου μια ολόκληρη διεπιστημονική ομάδα συμπεριλαμβανομένων και των πνευμονολόγων, θα τους βοηθήσει με τεκμηριωμένες επιστημονικές προσεγγίσεις "να κερδίσουν πίσω την καθαρή ανάσα τους και να ελέγξουν την αναπνευστική τους λειτουργία".

Εκεί, οι καπνιστές θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι θα τους παρέχουν πλήρη υποστήριξη καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας διακοπής, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν τη δυνατότητα να αναλύσουν τις δυσκολίες και τις προσωπικές «παγίδες» των υποτροπών, οργανώνοντας από κοινού ένα εξατομικευμένο πλάνο απεξάρτησης από τη νικοτίνη, "χαρτογραφώντας το άκαπνο μονοπάτι της επόμενης μέρας σε ένα περιβάλλον πιο υγιές και φιλικό για όλους".

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/environment/759677-pagkosmia-imera-kata-toy-kapnismatos-i-31i-maioy

Πρώτες Βοήθειες στο δάγκωμα του φιδιού

Το καλοκαίρι φτάνει και καλό είναι προφυλαχτούμε από κινδύνους όταν είμαστε στην φύση.  Υπάρχουν πάνω από 3500 είδη φιδιών, αλλά ευτυχώς μόνο τα 200 περίπου είναι δηλητηριώδη. Για την Ελλάδα και την Κύπρο, το πιο γνωστό δηλητηριώδες φίδι είναι η οχιά. Από τα θύματα των δηλητηριωδών φιδιών ευτυχώς μόνο ποσοστό κάτω του 10% πεθαίνουν. Τα δηλητηριώδη φίδια όταν δαγκώσουν τον άνθρωπο αφήνουν στον οργανισμό του κάποιο δηλητήριο. Το δηλητήριο αυτό συνήθως παρεμβαίνει στα νεύρα με αποτέλεσμα να σταματά η αναπνοή του ανθρώπου, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει καταστροφή κυττάρων και διαταραχές στην πήξη του αίματος.

Τα πρώτα συμπτώματα μετά από ένα δηλητηριώδες δάγκωμα είναι πόνος και οίδημα στο σημείο της έγχυσης, εντός λίγων λεπτών. Στην συνέχεια και όσο ο χρόνος περνάει χωρίς τις πρώτες βοήθειες, το οίδημα αυξάνεται και εξαπλώνεται και στο υπόλοιπο δαγκωμένο μέλος, ενώ μέσα σε λίγες ώρες ενδέχεται να υπάρξουν και άλλα συμπτώματα .

Πρώτες Βοήθειες

Αμέσως μετά από ένα δηλητηριώδες δάγκωμα οι κινήσεις που πρέπει να κάνετε (ή να μην κάνετε) είναι λίγες αλλά ουσιαστικές.

  • Μην πανικοβάλλεστε (πολύ σημαντικό). Ο πανικός χειροτερεύει την κατάσταση. Με τα σημερινά μέσα έχετε όλο το χρόνο μπροστά σας να επισκεφτείτε ένα νοσοκομείο, όπου κι αν βρίσκεστε στη χώρα, μέσα στις επόμενες ώρες, με ασφάλεια και χωρίς ρίσκο.
  • Αφαιρέστε όποιο αντικείμενο ή ύφασμα θα μπορούσε να σφίξει το μέλος όσο αυτό πρήζεται (π.χ. δαχτυλίδια, ρολόι, βραχιόλια, κτλ).
  • Κρατήστε το θύμα ακίνητο εάν δεν είναι απαραίτητη η μετακίνησή του. Κρατήστε το δαγκωμένο μέλος όσο το δυνατόν πιο ακίνητο. Με την ακινησία του δαγκωμένου μέλους καθυστερούμε την εξέλιξη των συμπτωμάτων.
  • Μην κόβετε ή σκίζετε το δέρμα για να ρουφήξετε το δηλητήριο. Όχι μόνο δεν ωφελεί σε τίποτα, αντιθέτως μάλιστα, το τραύμα και το σοκ που προκαλείται από την πράξη επιδεινώνουν την κατάσταση και τα συμπτώματα.
  • Μην προσπαθείτε να ρουφήξετε το δηλητήριο με το στόμα.
  • Μη δένετε το δαγκωμένο μέλος. Είναι πολύ σημαντικό να μην εμποδιστεί η κυκλοφορία του αίματος. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος δημιουργίας θρόμβων και νέκρωσης του άκρου. Το δηλητήριο εξαπλώνεται κυρίως μέσω της λέμφου, επομένως μία σφιχτή περίδεση που θα σταματούσε την κυκλοφορία του αίματος είναι ανώφελη και επικίνδυνη.
  • Μην τοποθετείτε πάγο στην περιοχή του τραύματος/δήγματος.
  • Μη δίνετε αλκοόλ στον ασθενή.
  • Μη χρησιμοποιείτε συσκευές άντλησης δηλητηρίου. Έχει αποδειχθεί ότι δεν βοηθούν, αλλά ενδεχομένως και να επιδεινώνουν την κατάσταση τοπικά.
  • Καλέστε το 166 ή το 112 αν το θύμα βρίσκεται μακριά από οδικό δίκτυο ή σε δύσβατη περιοχή.
  • Μεταφέρετε τον ασθενή σε κοντινό νοσοκομείο με ψυχραιμία και ασφάλεια, αφού πρώτα έχετε ειδοποιήσει.

Μπορείτε να έχετε στο κιτ πρώτων βοηθειών σας αντιισταμινικά και κορτιζόνη για να τα χορηγήσετε στον ασθενή. Απευθυνθείτε στο γιατρό σας για τον τύπο και τις δοσολογίες που αντιστοιχούν στον καθένα.

Η χρήση αντιοφικού ορού στην ύπαιθρο δεν συνιστάται καθώς μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη (αλλεργικό σοκ). Μόνο οι ειδικοί γιατροί μπορούν να κρίνουν και να αποφασίσουν για τη χρήση του ορού, η οποία γίνεται μόνο σε νοσοκομεία και μόνο σε κρίσιμες περιπτώσεις. Συνήθως ακολουθείται συμπτωματική αγωγή με χορήγηση αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων, κάτι που μόνο οι γιατροί μπορούν να κρίνουν, επίσης. Τα συμπτώματα υποχωρούν μετά την κατάλληλη ιατρική αγωγή.

Η εταιρεία μας παρέχει το προιόν SUCK VENOM το οποίο αποτελεί σωτήριο για τέτοιες καταστάσεις

SUCK VENOM Φορητή συσκευή αναρρόφησης δηλητηρίου

Χρήση προιόντος:
Για αφαίρεση δηλητηρίου από δαγκώματα (φιδιών, αραχνών) και τσιμπήματα εντόμων (σφίγγες, σκορπιούς, σαρανταποδαρούσες)

Χαρακτηριστικά προιόντος
1. Συμπαγές και φορητό
2. Δυνατή αναρρόφηση
3. Λειτουργία με το ένα χέρι

Περιεχόμενα:

Κυτίο 105x93x30mm (1)
Aντλία αναρρόφησης D26mm 125x58mm (1)
Στόμιο αναρρόφησης στρογγυλό D26mm,H23mm, στρογγυλό καπάκι D21mm, H23mm, oβάλ καπάκι D21x18mm, H23mm (3)
Ελαστικός ιμάντας 480x25mm (1)
Ιωδιούχο μαντηλάκι– 10% ιωδιούχο μαντηλάκι (2)
Mαντηλάκι οινοπνεύματος (2)
Οδηγίες χρήσεως (1)

Προφυλάξεις
1. Χρησιμοποιήστε αμέσως τη συσκευή μέσα στα πέντε πρώτα λεπτά το πολύ από το δάγκωμα.
Κρατήστε την αντλία σε λειτουργία 5-15 λεπτά μέχρι το κόκκινο φρέσκο αίμα να αφαιρεθεί από
το πληγωμένο μέρος.
2. Μην χρησιμοποιείτε την αντλία σε ευαίσθητα σημεία της επιδερμίδας όπως βλεφαρίδες,
γεννητικά όργανα ή κοιλότητες του αυτιού.
3. Eίναι κατάλληλο για προθεραπεία πριν από την εισαγωγή σε νοσοκομείο. Μετά αναζητήστε
αμέσως ιατρική βοήθεια.

Καθαρισμός και φροντίδα
1. Μετά από κάθε χρήση καθαρίστε την αναρρόφηση με νερό
2. Παρακαλώ αποθηκεύστε την σε καθαρό και στεγνό μέρος

Η Φορητή συσκευή αναρρόφησης Suck Venom είναι ένα πολύτιμο βοήθημα για
Στρατιωτικούς, Αγρότες, Κυνηγούς, Ψαράδες, Φυσιολάτρες, Ορειβάτες, Περιπατητές, Προσκόπους και γενικά οποιονδήποτε ζει στην εξοχή.

Οι χρήσεις των γαντιών και οι διαφορετικοί τύποι τους

Γάντια Ιατρικά

Οι επαγγελματίες υγείας ,ανεξάρτητα από την ειδικότητα ή τη  θέση  που βρίσκονται  στο νοσοκομείο -κλινική -κέντρο υγείας – γηροκομείο -κέντρο αποκατάστασης ,κέντρο αισθητικής , φυσιοθεραπευτήριο, ή φροντιστής σε κατ΄οικον νοσηλευόμενα άτομα, είναι πιθανό να πρέπει  να φοράει τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό. Τα  γάντια μιας χρήσης,  αποτελούν  μέρος αυτού του εξοπλισμού και στόχο έχουν  να προστατεύουν τα χέρια και να αποτρέπουν την επαφή του δέρματος με χημικές ουσίες, παθογόνα που μεταδίδονται στο αίμα και άλλες επικίνδυνες ή τοξικές ουσίες. Τα γάντια μεταξύ των  άλλων χαρακτηριστικών θα  πρέπει να έχουν υψηλή αντοχή στη διάτρηση, καθώς οι περισσότεροι γιατροί εργάζονται με ιδιαιτέρως αιχμηρά εργαλεία  νυστέρια, χειρουργικά εργαλεία , σύριγγες ,βελόνες.

Δυο είναι οι κυριότερες κατηγορίες των ιατρικών γαντιών.

Τα γάντια για ιατρική εξέταση ή εξεταστικά και τα χειρουργικά γάντια.

Κάθε τύπος γαντιού  προορίζεται για διαφορετικές εργασίες και εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες, η απαίτηση να προστατεύουν το δέρμα αποτρέποντας μολύνσεις αποτελεί το κοινό τους  στοιχείο.  Τα ιατρικά γάντια μιας χρήσης που διατίθενται στην αγορά διαφέρουν ως προς την πρώτη ύλη από την οποία είναι κατασκευασμένα.

Τα είδη γαντιών που υπάρχουν είναι :

Μπορεί να είναι επικαλυμμένα  με πούδρα  ή χωρίς πούδρα.

Τα γάντια  διακρίνονται επίσης σε αποστειρωμένα ( χειρουργικά ,μη χειρουργικά) και σε μη αποστειρωμένα ή εξεταστικά γάντια.

Τα Εξεταστικά γάντια

Οι επαγγελματίες που εργάζονται στους χώρους φροντίδας υγείας για λόγους προστασίας από τη μετάδοση ιογενών παθήσεων όπως είναι η ηπατίτιδα και ο ιός HIV, υποχρεούνται να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους κατά τη διάρκεια εξετάσεων και διαδικασιών με  τη χρήση των εξεταστικών γαντιών που είναι ο ιδανικός τρόπος προστασίας σε ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας  και μπορούν να απορριφθούν μετά από κάθε χρήση.

Τα εξεταστικά γάντια δεν είναι απαραίτητο να είναι κατασκευασμένα ούτε από το υψηλότερης ποιότητας αλλά ούτε και από το  παχύτερο υλικό. Από όποιο υλικό κι αν  είναι κατασκευασμένα   λάτεξ, βινύλιο(PVC) ή νιτρίλιο είναι κατάλληλα για ιατρική χρήση ,ενώ το πάχος  του υλικού δεν έχει ιδιαίτερη σημασία  αρκεί να ταιριάζει στις ανάγκες των εργαζομένων που χρειάζεται να τα φοράνε .

Τα χειρουργικά γάντια

Τα χειρουργικά γάντια φοριούνται από χειρουργούς και άλλους επαγγελματίες υγείας που έχουν άμεση επαφή με αίμα, λοιμώξεις, αιχμηρά εργαλεία και άλλα επιβλαβή αντικείμενα και ουσίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακραίες ασθένειες ή λοιμώξεις. Για όσους πρέπει να φορούν χειρουργικά γάντια, είναι σημαντικό να είναι υψηλής ποιότητας. Πολλοί χειρουργοί προτιμούν γάντια νιτριλίου λόγω της εξαιρετικής τους αντοχής και αντοχής στη διάτρηση.

Πληροφορίες και προδιαγραφές για γάντια λατέξ, βινυλίου και νιτριλίου

Γάντια λάτεξ -φυσικό καουτσούκ (Λαστιχένια)

  • Με πούδρα ή χωρίς πούδρα
  • Εύκαμπτα.
  • Τέλεια εφαρμογή.
  • Εξαιρετική ευαισθησία στην αφή.
  • Παρέχουν υψηλή προστασία σε ότι αφορά αιματογενώς μεταδιδόμενα νοσήματα (HIV,HBV,HCV)
  • Μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες και ερεθισμό του δέρματος.
  • Το latex υπερέχει σε θέματα ελαστικότητας και τανυσμού.
  • Σχίζονται δύσκολα.
  • Κόστος σε σχέση με τα χαρακτηριστικά :συμφέρον.

Γάντια βινυλίου

  • Υψηλή ποιότητα
  • Κατασκευασμένα από PVC(Πολύ Βίνυλο Χλωρίδιο)
  • Χωρίς λάτεξ (Κατάλληλα για άτομα ευαίσθητα στις πρωτεϊνες του φυσικού καουτσούκ latex)
  • Μαλακά και άνετα
  • Με αντιστατικές ιδιότητες για εργασίες σε περιβάλλον όπου δεν πρέπει να υπάρχει σκόνη.
  • Ανθεκτικά σε έλαια ,Όζο, Οξέα και Βάσεις
  • Μέτρια προστασία
  • Κόστος σε σχέση με την υψηλή τους ποιότητα  : γενικά συμφέρον.
  • Όχι τόσο ανθεκτικό.
  • Ευαίσθητα στην αφή

Γάντια Νιτριλίου

  • Κατασκευασμένα από Άκρυλο Νιτριλικό Βουταδιένιο(Ακρυλονιτρίλιο)
  • Χωρίς πρωτεΐνες
  • Χωρίς λάτεξ (Κατάλληλα για άτομα ευαίσθητα στις πρωτεϊνες του φυσικού καουτσούκ latex)
  • Χωρίς αλλεργιογόνα
  • Ανθεκτικά σε χημικά έλαια ,γράσα, διαλύτες και διάφορα τοξικά.
  • Παρέχουν προστασία έναντι χημικών όπως κυτταροστατικών φαρμάκων.
  • Ανθεκτικά σε τρυπήματα
  • Παρέχουν συγκριτικά το υψηλότερο επίπεδο προστασίας και αντοχής.
  • Κόστος υψηλότερο από τα Λάτεξ .

Τα γάντια από  νιτρίλιο αποτελούν την πρώτη επιλογή των επαγγελματιών υγείας.

Χειρουργικά γάντια Λάτεξ αποστειρωμένα.

Η κορυφαία επιλογή των χειρουργών  και του προσωπικού των χειρουργικών μονάδων.

  • Παρέχουν το υψηλότατο επίπεδο προστασίας και αντοχής.
  • Πολύ ανθεκτικά σε τρυπήματα.
  • Υψηλή προστασία και ποιότητα.
  • Κατάλληλα για επεμβατικές διαδικασίες ή περιπτώσεις άμεσης  επαφής με τραύματα,πληγές κλπ
  • Τέλεια εφαρμογή.
  • Με ταλκ ή χωρίς.
  • Λεία ή ραβδωτά.

Γάντια χωρίς πούδρα VS με πούδρα

Τα γάντια από λατέξ ήταν κάποτε η προτιμώμενη επιλογή προστασίας των χεριών για πολλούς επαγγελματίες του ιατρικού τομέα. Τα γάντια από λάτεξ έχουν συχνά μια επίστρωση σκόνης στην επιφάνεια για να διευκολύνει την γρήγορη  τοποθέτηση και απομάκρυνσή τους. Ωστόσο, η σκόνη-ταλκ  είναι γνωστό ότι προκαλεί ερεθισμό του δέρματος ειδικά μετά από παρατεταμένη χρήση. Μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα για όσους έχουν αναπνευστική δυσκολία ,όταν εισπνέεται κατά λάθος. Ευτυχώς, με όλες τις προόδους που έχουν σημειωθεί, οι κατασκευαστές γαντιών μίας χρήσης έχουν βρει τρόπους για να δημιουργήσουν γάντια που εξακολουθούν να είναι εύκολο να φορεθούν και να εξαχθούν χωρίς να έχουν ταλκ στην επιφάνεια του γαντιού γνωστά ως γάντια «powder free».

Η αλλεργία στο λάτεξ

Η αλλεργία στο υλικό λάτεξ   φαίνεται πως είναι κοινό χαρακτηριστικό πολλών ανθρώπων.

Διακρίνονται δυο τύποι αλλεργίας στο Λάτεξ.

Η υπερευαισθησία τύπου Ι (άμεσου τύπου) στο λατέξ (ΙgE επαγόμενης τύπου Ι αλλεργία) και  η τύπου IV υπερευαισθησία.

Η υπερευαισθησία τύπου Ι (άμεσου τύπου) στο λατέξ φυσικού καουτσούκ είναι μια αντίδραση υπερευαισθησίας άμεσου τύπου που προκαλείται από IgE σε μία ή περισσότερες πρωτεΐνες στο λάτεξ φυσικού καουτσούκ.

Η τύπου IV υπερευαισθησία είναι η ανάπτυξη αλλεργικής δερματίτιδας σε χημικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή προϊόντων καουτσούκ .

Για τους εργαζόμενους που έχουν υπερευαισθησία στο λάτεξ και είναι  αναγκασμένοι να φοράνε γάντια μιας χρήσης στην εργασία τους ,είναι και άβολο και επιβλαβές .Ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν αλλεργίες στο λάτεξ μπορεί να διαπιστώσουν ότι μετά από συχνή και συνεχή χρήση, αποκτούν υπερευαισθησία  στο υλικό. Τέλος, για όσους είναι αλλεργικοί και φοβούνται τα αλλεργιογόνα του λάτεξ, υπάρχει η δυνατότητα να παραμείνουν προστατευμένοι επιλέγοντας γάντια χωρίς ταλκ από νιτρίλιο ή και βινύλιο .

Πηγή: http://g-medical.gr/

Ποια είναι η χρησιμότητα του Νεφελοποιητή;

Τι είναι ο νεφελοποιητής;

Ο νεφελοποιητής είναι μια μικρή και εύχρηστη συσκευή ο οποίος διασπά τα κορτικοστεροειδή και βρογχοδιασταλτικά φάρμακα, και από υγρή μορφή τα μετατρέπει σε νέφος για την θεραπεία του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος χωρίς να απαιτείται ο συντονισμός της αναπνοής του ασθενούς. Υπάρχουν δύο τύποι νεφελοποιητών, οι σταθεροί και οι φορητοί.

Οι συσκευές αυτές είναι , εύχρηστες, σχεδιασμένες για κατ’οίκον νοσηλεία, των οποίων ο ρόλος είναι η μετατροπή του φαρμάκου από υγρή σε αέρια μορφή με αιωρούμενα μικροσταγονίδια που εύκολα μεταφέρονται στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα χωρίς να απαιτείται η προσπάθεια.
Η χρήση των νεφελοποιητών στο σπίτι από ασθενείς με σοβαρά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα παρέχει τη δυνατότητα εφαρμογής ‘νοσοκομειακού τύπου’ θεραπείας και πιθανώς η μείωση πιθανότητας εισαγωγής στο νοσοκομείο. Βοηθάει ιδιαίτερα σε ασθενείς με επηρεασμένη δυνατότητα συντονισμού με τις άλλες διαθέσιμες συσκευές χορήγησης εισπνεόμενων φαρμάκων (πχ υπερήλικες, μικρά παιδιά, άτομα με άνοια ή ΑΕΕ κά).

Οι νεφελοποιητές αποτελούν χρήσιμα θεραπευτικά εργαλεία στα αποφρακτικά νοσήματα ενώ επίσης χρησιμοποιούνται για εφύγρανση-ρευστοποίηση εκκρίσεων και, σε επιλεγμένες περιπτώσεις, για πρόκληση απόχρεμψης μέσω υπέρτονου διαλύματος ώστε να ληφθεί υλικό για εξετάσεις πτυέλων.

Θεραπεία αναπνευστικών νοσημάτων μέσω νεφελοποιητή

Με τη θεραπεία μέσω νεφελοποιημένων φαρμάκων επιτυγχάνεται η αποτελεσματική και ασφαλής  θεραπεία, στοχευόμενη στον πνεύμονα για την αντιμετώπιση των νοσημάτων. Η θεραπεία μέσω νεφελοποιητή, παρακάμπτει την χορήγηση φαρμάκων μέσω της κυκλοφορίας του αίματος αποφεύγοντας τις παρενέργειες που ενδέχεται να προκύψουν από ενδοφλέβια θεραπεία.

Ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από βαριάς μορφής αναπνευστικών λοιμώξεων, ή βρίσκονται σε περιόδους παρόξυνσης, όπως κατά την περίοδο της άνοιξης εμφανίζεται το αλλεργικό άσθμα κρίνεται απαραίτητη η χρήση φαρμάκων μέσω νεφελοποιητή. Στις περιπτώσεις που δημιουργηθεί φραγμός στους αεραγωγούς και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κορτικοστεροειδή ή εισπνεόμενα φάρμακα κορτιζόνης, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης τέτοιας κατάστασης είναι με τη διάσπαση εισπνεόμενου αερολύματος με τη χρήση νεφελοποιητή.

Πολλοί άνθρωποι που κάνουν χρήση οξυγονοθεραπείας χρησιμοποιούν και νεφελοποιητή για πλήρη θεραπεία των πνευμόνων και αντιμετώπιση χρόνιων αναπνευστικών προβλημάτων.

Οι νεφελοποιητές βοηθούν στη θεραπεία πολλών παθήσεων όπως:

  • Επιθέσεις άσθματος και άσθματος: Σπασμοί των αεραγωγών που προκαλούνται συνήθως από αλλεργική αντίδραση.
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ( ΧΑΠ ): Μια χρόνια φλεγμονώδης πνευμονοπάθεια που εμποδίζει τη ροή του αέρα από τους πνεύμονες.
  • Κυστική ίνωση: Μια κληρονομική κατάσταση στην οποία το σώμα δημιουργεί παχιά, κολλώδη βλέννα που φράζει τους πνεύμονες και το πάγκρεας.
  • Άλλες αναπνευστικές ασθένειες και βήχα

Οι νεφελοποιητές βοηθούν στη θεραπεία αυτών των καταστάσεων επιτρέποντας στα συνταγογραφούμενα φάρμακα να φτάσουν στους πνεύμονες, όπου απορροφώνται και μπορούν να ανακουφίσουν γρήγορα τα συμπτώματα. Τα φάρμακα που συνήθως συνταγογραφούνται από γιατρούς για χρήση σε νεφελοποιητές περιλαμβάνουν:

  • Beta2-αγωνιστές (βρογχοδιασταλτικά): Ένα φάρμακο που διευρύνει τους αεραγωγούς των πνευμόνων για να αυξήσει τη ροή του αέρα σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Οι β-αγωνιστές βραχείας δράσης μπορούν να παρέχουν γρήγορη ανακούφιση στα συμπτώματα του άσθματος.
  • Κορτικοστεροειδή: Ένα στεροειδές που σταματά τη φλεγμονή για την πρόληψη των συμπτωμάτων του άσθματος.
  • Αντιβιοτικά: Τα εισπνεόμενα αντιβιοτικά αντιμετωπίζουν λοιμώξεις των αεραγωγών.

 

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης

Η υπέρταση είναι μια μακροχρόνια κατάσταση όπου η αρτηριακή πίεση αυξάνεται. Επηρεάζει περισσότερους από 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους και είναι η κύρια αιτία πρώιμων θανάτων παγκοσμίως, υπεύθυνη για περισσότερους από 28.000 θανάτους κάθε ημέρα.

Στην Ελλάδα πάνω από το 1/3 του πληθυσμού πάσχουν από υπέρταση (περίπου 3.300.000 άτομα) ενώ ένα στα δύο ηλικιωμένα άτομα είναι υπερτασικό. Περίπου 30% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι ενώ λιγότερο από 1/3 των υπερτασικών έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική αγωγή.

Υπάρχουν πολλά αίτια που προκαλούν αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η μειωμένη φυσική άσκηση ή έλλειψη αυτής, η διατροφή πλούσια σε αλάτι με υψηλά επεξεργασμένα και λιπαρά τρόφιμα και η χρήση αλκοόλ και καπνού είναι κάποια από αυτά. Αρχικά, η υπέρταση δεν προκαλεί συμπτώματα αλλά εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, νεφρική νόσο, απώλεια όρασης και άνοια. Η πρόληψη, ο έλεγχος και η ρύθμιση της πίεσης μέσω φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την υπέρταση και τις επιπτώσεις της.

O Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στηρίζοντας την πρόληψη και την αυτοδιαχείριση της υπέρτασης, οργανώνει δράση με ενημερωτικό και εκπαιδευτικό σκοπό για το κοινό στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Υπέρτασης στις 17 Μαΐου.

Στην Ελλάδα τα καρδιαγγειακά επεισόδια αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου και η υπέρταση παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας.

Η Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη ΕΜΕΝΟ που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2015-2016 σε 6.000 ενήλικες σε όλη την Ελλάδα έδειξε ότι το 40% των ενηλίκων έχουν υπέρταση (περισσότεροι άνδρες από τις γυναίκες), 32% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι και 35% είναι διαγνωσμένοι αλλά χωρίς καλή ρύθμιση της πίεσής τους. Τελικά μόνο το 30% των υπερτασικών στην χώρα μας είναι καλά ρυθμισμένοι με θεραπεία.

Οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί φάνηκε να έχουν συχνότερα αρρύθμιστη υπέρταση. Σημειώνεται ότι άριστη ρύθμιση της πίεσης μπορεί σήμερα να επιτευχθεί σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, κατά κανόνα με απλό δασολογικό σχήμα μια φορά την ημέρα, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει συνδυασμό φαρμάκων εξατομικευμένο για κάθε ασθενή ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τα συνυπάρχοντα προβλήματά του ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη προστασία χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η ομάδα δράσης και ενημέρωσης του κοινού θα βρίσκεται στην πλατεία Κοραή την Τρίτη, 17/05/2022, από τις 10:00 έως τις 13:00.

Πηγή: eody.gr

Ποσό καλά γνωρίζουμε την αντηλιακή προστασία για το δέρμα τους καλοκαιρινούς μήνες;

Γνωρίζουμε όμως τα πάντα γύρω από τη χρήση του αντηλιακού; Ξέρουμε ποια είναι η κατάλληλη ώρα εφαρμογής του;  Υπάρχει ιδανικό αντηλιακό; Ορισμένοι τύποι δέρματος χρειάζονται υψηλότερους δείκτες προστασίας; Για τα παιδιά  πρέπει να αγοράζουμε ειδικό αντηλιακό;  Συγκεκριμένα, η βάση του αντηλιακού θα πρέπει να είναι ανάλογη με τον τύπο του δέρματος. «Τα λιπαρά δέρματα», σύμφωνα με τον δερματολόγο, «χρειάζονται γαλακτώματα, spray, gel ή λοσιόν, ενώ τα ξηρά δέρματα χρειάζονται κρέμες και λάδια».  

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη προστασίας που αναγράφεται σε ένα αντηλιακό, αυτός είναι ένας αριθμός που δείχνει πόση περισσότερη ώρα μπορεί να εκτεθεί κάποιος στον ήλιο χρησιμοποιώντας το αντηλιακό που τον αναγράφει, σε σχέση με τον χρόνο που θα μπορούσε να εκτεθεί χωρίς τη χρήση του αντηλιακού.  «Αν π.χ. ένα αντηλιακό έχει δείκτη προστασίας 10, αυτό σημαίνει ότι ένα  άτομο που θα μπορούσε να εκτεθεί στον ήλιο χωρίς αντηλιακό για 15 λεπτά χωρίς να κοκκινίσει, με αυτό το αντηλιακό μπορεί να εκτεθεί για 10×15=150 λεπτά. Ύστερα από αυτό το διάστημα το αντηλιακό δεν προστατεύει και πρέπει να ανανεώνεται» συμβουλεύει ο κ. Μπαλαμώτης, απαντώντας παράλληλα και σε πέντε ερωτήματα για τη σωστή χρήση του αντηλιακού. 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ιδανικού αντηλιακού;

Θα πρέπει να διαθέτει φίλτρα ευρείας απορρόφησης στην UVA και UVB ακτινοβολία, να έχει υψηλό δείκτη προστασίας, να είναι απαλλαγμένο από ευαισθητοποιούς και ερεθιστικούς παράγοντες, να έχει ελάχιστη διαλυτότητα στο νερό, να αφήνει αόρατο προστατευτικό φιλμ και να προφυλάσσει από την αφυδάτωση.

Ποια άτομα χρειάζονται υψηλότερους δείκτες στα αντιηλιακά;

Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και μάτια, με ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και τα άτομα που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ή άλλων λόγων μένουν αρκετές ώρες της ημέρας εκτεθειμένα στον ήλιο.

Ποια αντηλιακά θα πρέπει να επιλέγουμε για τα παιδιά;

Θα πρέπει να επιλέγουμε αυτά που έχουν φυσικά αντηλιακά φίλτρα. Αν το παιδί είναι μικρότερο των τριών χρόνων, ο δείκτης προστασίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 20, ενώ για τα μεγαλύτερα μπορούμε να ξεκινήσουμε με μια κρέμα με δείκτη προστασίας γύρω στο 12 με 15. Η αντηλιακή προστασία στα παιδιά πρέπει να αρχίζει από την ηλικία των 6 μηνών, γιατί η βλαπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας αρχίζει αμέσως και είναι αθροιστική.

Πώς πρέπει να χρησιμοποιείται;

Το αντηλιακό θα πρέπει να τοποθετηθεί σε καλά πλυμένο και στεγνό δέρμα. Το δέρμα δεν πρέπει να είναι ιδρωμένο, βρώμικο.  Πρέπει να βάζουμε το αντηλιακό μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο και να το ανανεώνουμε κάθε 2-3 ώρες. Επίσης θα πρέπει να το ανανεώνουμε ύστερα από κολύμπι ή εφίδρωση.

Ποια σημεία του δέρματος πρέπει να προστατεύονται;

Σε όλα τα φωτοεκτεθειμένα σημεία του δέρματος. Να μην ξεχνάμε να προστατεύουμε τα πτερύγια των αυτιών και κυρίως τα χείλη. Τα χείλη ερεθίζονται εύκολα, διευκολύνοντας τις χειλίτιδες και τους έρπητες, γι’ αυτό σε αυτήν την περιοχή πρέπει να χρησιμοποιούμε ειδικά αντηλιακά στικ με υψηλούς δείκτες προστασίας.

Πηγή: www.ethnos.gr

Αλλεργίες και Άνοιξη. Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης τους;
Άνοιξη σημαίνει λουλούδια και ανθισμένα δέντρα. Και αν είστε ένας από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν εποχιακές αλλεργίες, Άνοιξη σημαίνει, επίσης, φτέρνισμα, μπούκωμα (ρινική συμφόρηση), συνάχι (ρινική καταρροή) και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα.

Οι εποχιακές αλλεργίες (όπως η αλλεργική ρινίτιδα) μπορεί να σας προκαλέσουν δυσφορία στην καθημερινότητά σας. Αλλά προτού φτάσετε σε απόγνωση πριν καλά-καλά να μπει η Άνοιξη, δοκιμάστε τις ακόλουθες απλές στρατηγικές, για να μειώσετε και να θέσετε υπό έλεγχο φέτος τις εποχιακές σας αλλεργίες:

Μειώσετε την έκθεσή σας σε αλλεργιογόνες ουσίες

Για να μειώσετε την έκθεσή σας στις ουσίες που προκαλούν συμπτώματα αλλεργίας την Άνοιξη…

  • Μείνετε σε κλειστούς χώρους κατά τις ξηρές και με αρκετούς ανέμους ημέρες. Η καλύτερη στιγμή για να βγείτε έξω είναι μετά από μια καλή βροχή, η οποία θα έχει καθαρίσει την ατμόσφαιρά από τη γύρη.
  • Μειώστε στο ελάχιστο τις εργασίες με φυτά και γλάστρες στο μπαλκόνι και στην αυλή. Οι δουλειές κηπουρικής ανασηκώνουν τα αλλεργιογόνα που έχουν καθίσει στο έδαφος και στα φύλλα των φυτών.
  • Μόλις επιστρέφετε στο σπίτι από έξω, βγάλτε τα ρούχα σας αμέσως και κάντε ένα γρήγορο ντους για να ξεπλύνετε τη γύρη από το δέρμα και τα μαλλιά σας. Τα ρούχα αυτά μην τα κρατάτε στον ίδιο χώρο του σπιτιού που κινείστε κι εσείς και ειδικά στην κρεβατοκάμαρα όπου κοιμάστε το βράδυ.
  • Προσπαθήστε να στεγνώνετε τα ρούχα, τις πετσέτες και τα σεντόνια που πλένετε σε στεγνωτήριο και όχι να τα αφήνετε έξω, όπου, όντας βρεγμένα, μαζεύουν πιο εύκολα και σε μεγαλύτερες ποσότητες γύρη από την ατμόσφαιρα.
  • Προμηθευτείτε μια μάσκα για να προστατεύσετε την μύτη και το στόμα σας από τη γύρη, όταν είστε έξω.

Επιπλέον μέτρα, όταν τα επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα είναι υψηλά…

  • Αρχίστε να παίρνετε τα φάρμακα που ενδεχομένως σας έχει συστήσει ο γιατρός σας για την καταπολέμηση της αλλεργίας, πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων σας.
  • Κλείστε τις πόρτες και τα παράθυρα το βράδυ, ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή, όταν τα επίπεδα γύρης είναι υψηλά.
  • Αποφύγετε τις υπαίθριες δραστηριότητες νωρίς το πρωί, όταν τα επίπεδα γύρης είναι υψηλότερα.
  • Κρατήστε την εσωτερική ατμόσφαιρα του σπιτιού καθαρή

Δεν υπάρχει κανένα “θαυματουργό” προϊόν που μπορεί να εξαλείψει όλα τα αλλεργιογόνα από τον αέρα στο σπίτι σας, αλλά μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα:

  • Χρησιμοποιήστε τον κλιματισμό στο σπίτι (και στο αυτοκίνητό σας). Τα κλιματιστικά περιέχουν φίλτρα που συγκρατούν αρκετό ποσοστό από την γύρη στο εξωτερικό περιβάλλον.
  • Βάλτε φίλτρα υψηλής απόδοσης στο κλιματιστικό και φροντίστε να τα καθαρίζετε πολύ συχνά καθ’ όλη τη διάρκεια της Άνοιξης.
  • Προμηθευτείτε έναν αφύγραντήρα, για να διατηρήσετε τον εσωτερικό αέρα στο σπίτι πιο ξηρό.
  • Χρησιμοποιήστε ένα φορητό φίλτρο αέρα υψηλής απόδοσης (ΗΕPΑ) στην κρεβατοκάμαρά σας.
  • Καθαρίστε τα πατώματα στο σπίτι συχνά με ηλεκτρική σκούπα που έχει φίλτρο τύπου HEPA.

Φάρμακα κατά των αλλεργιών

Διάφοροι τύποι φαρμάκων χωρίς συνταγή μπορεί να βοηθήσουν με τα συμπτώματα της αλλεργίας:

  • Αντισταμινικά που λαμβάνονται από το στόμα. Τα αντισταμινικά μπορεί να σας βοηθήσουν στην ανακούφιση από το φτέρνισμα, τη φαγούρα, τη ρινική καταρροή και τα υγρά μάτια. Αυτά τα φάρμακα περιέχουν λοραταδίνη, σετιριζίνη και φεξοφεναδίνη.
  • Αποσυμφορητικά. Τέτοια χάπια, όπως αυτά που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη, μπορεί να σας προσφέρουν μια προσωρινή ανακούφιση από την ρινική συμφόρηση. Τα αποσυμφορητικά υπάρχουν, επίσης, σε μορφή ρινικού σπρέι και περιέχουν οξυμεταζολίνη και φαινυλεφρίνη. Τα ρινικά αποσυμφορητικά πρέπει να τα χρησιμοποιείτε μόνο για λίγες συνεχείς ημέρες κάθε φορά. Αν τα χρησιμοποιείτε για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να επιδεινώσετε τα πραγματικά συμπτώματα.
  • Ρινικό σπρέι. Τα ρινικά σπρέι νατρίου μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα αλλεργίας και δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες, αν και είναι πιο αποτελεσματικά αν αρχίσετε να τα χρησιμοποιείτε προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα από αλλεργίες.
  • Συνδυασμός φαρμάκων. Ορισμένα φάρμακα αλλεργίας συνδυάζουν ένα αντιισταμινικό με ένα αποσυμφορητικό. Τέτοια παραδείγματα περιλαμβάνουν τον συνδυασμό λοραταδίνης-ψευδοεφεδρίνης και φεξοφεναδίνης-ψευδοεφεδρίνης.

Να ξεπλένετε τακτικά τα ιγμόρειά σας

Το να καθαρίζετε τις ρινικές σας διόδους με αλατούχο διάλυμα είναι μια γρήγορη, φθηνή και αποτελεσματική λύση για την ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης. Το ξέπλυμα απομακρύνει μαζί με τη βλέννα και τα αλλεργιογόνα από την μύτη σας.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Άσθματος εορτάζεται την πρώτη Τρίτη του Μαΐου κάθε έτους. Διοργανώνεται από την "Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα" (GINA) με στόχο να ενημερώσει την κοινή γνώμη για αυτή την ευρέως διαδεδομένη ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο επηρεάζοντας την ποιότητα της καθημερινότητάς τους και θέτοντας σε κίνδυνο μερικές φορές ακόμη και τη ζωή τους και να βελτιώσει τις μεθόδους θεραπείας του.

Το βρογχικό άσθµα είναι μία από τις πιο συχνές χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού. Παγκοσμίως 300 εκατομμύρια άτοµα πάσχουν και η συχνότητά του έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, ιδιαίτερα στα παιδιά. Στη χώρα μας περισσότερο από μισό εκατομμύριο παιδιά και ενήλικες έχουν άσθµα. Το άσθμα χαρακτηρίζεται ως σύγχρονη επιδημία αφού η συχνότητά του έχει σχεδόν τριπλασιαστεί την τελευταία 20ετία ιδιαίτερα στο δυτικό κόσμο και κυρίως στις αστικές και βιομηχανικά ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη.

Τα συμπτώματα του άσθματος επηρεάζουν την υγεία του ασθενούς αλλά και την ποιότητα της ζωής του. Οι ασθενείς, συχνά παιδιά ή νεαροί ενήλικες, δεν μπορούν να παίξουν ή να αθληθούν, να συμμετάσχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες ή χάνουν μέρες από την δουλεία τους ή το σχολείο τους. Σε πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Ελλάδα φάνηκε ότι το 43% των ασθενών θεωρούν ότι το άσθµα τους δεν ελέγχεται καλά, πάνω από το 50% δηλώνουν περιορισμούς στη φυσική τους δραστηριότητα.

Με την κατάλληλη όµως φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση, το βρογχικό άσθµα µπορεί να ελεγχθεί, έτσι ώστε ο ασθενής να ζει µια φυσιολογική ζωή χωρίς συμπτώματα και χωρίς περιορισµό των δραστηριοτήτων του.

Τι είναι το άσθμα;

Το άσθμα είναι χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος η οποία προκαλεί παροδική στένωση των βρόγχων με αποτέλεσμα να εμφανίζεται δύσπνοια. Εκδηλώνεται με χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών και οξύ βρογχόσπασμο και τα συμπτώματα είναι: η δύσπνοια, ο βήχας και ο συριγμός. Τα συμπτώματα μπορούν να είναι ήπιας μορφής έως έντονα. Το άσθμα δεν είναι ένα στατικό νόσημα αλλά χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις και η βαρύτητά του ποικίλει τόσο στο χρόνο όσο και από ασθενή σε ασθενή.

Διακρίνεται σε δυο κύριες κατηγορίες.

α. Το εξωγενές άσθμα. Εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και έχει σαν αιτία εξωγενείς αλλεργιογόνους παράγοντες, όπως η σκόνη, η γύρη, το τρίχωμα γάτας και τα οικιακά ακάρεα. Ακόμα μπορεί να εμφανιστεί και από τον κρύο αέρα ή τον καπνό του τσιγάρου. Το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών που πάσχουν από το εξωγενές άσθμα θεραπεύονται σταδιακά ή ακόμα και ζουν χωρίς να χρειάζονται ιατρική βοήθεια, απλά αποφεύγοντας το υπεύθυνο αλλεργιογόνο.

β. Το ενδογενές άσθμα. Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στο εξωγενές, δεν ανευρίσκεται κανένας παράγοντας που να θεωρείται υπεύθυνος για την πρόκλησή του. Η αιτία του είναι άγνωστη.

Αλλες μορφές άσθματος
Εκτός από τον παραπάνω διαχωρισμό του άσθματος στις δύο μεγάλες κατηγορίες υπάρχουν και ορισμένες μορφές με χαρακτηριστικές ιδιότητες. Αυτές είναι :
1. Το άσθμα μετά από άσκηση. Στη μορφή αυτή του άσθματος οι κρίσεις δύσπνοιας επέρχονται μετά από άλλοτε άλλου βαθμού άσκηση.
2. Το επαγγελματικό άσθμα. Η μορφή αυτή του άσθματος εμφανίζεται σε άτομα που έρχονται σε επαφή με διάφορες εισπνεόμενες ουσίες που σχετίζονται με το επαγγελματικό περιβάλλον (π.χ. αλεύρι σε αρτοποιούς, σκόνη ξύλου σε μαραγκούς, βαφές χρωμάτων σε βαφείς κ.λ.π.).
3. Το νυχτερινό άσθμα. Χαρακτηριστικό της μορφής αυτής του άσθματος είναι ότι οι κρίσεις δύσπνοιας επέρχονται κατά την διάρκεια της νύκτας ή τις πρώτες πρωινές ώρες. Το νυκτερινό άσθμα παρουσιάζεται ιδιαίτερα σε ασθματικούς που δεν θεραπεύουν επαρκώς το άσθμα τους κατά την διάρκεια της ημέρας.

Αιτίες που προκαλούν άσθμα

  1. Αλλεργία.Στις πιο γνωστές ουσίες που προκαλούν αλλεργία, ανήκουν γύρεις διαφόρων δένδρων ή φυτών, μύκητες, οικιακή σκόνη (ή καλύτερα παράσιτα που ζουν στη σκόνη), τρίχες ή λέπια ζώων, πούπουλα, φάρμακα και τροφές όπως π.χ. τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά στάρι, καρύδια, σοκολάτα, ψάρι, οστρακοειδή κ.ά.
    2. Λοιμώξειςκυρίως του αναπνευστικού συστήματος όπως π.χ. κρυολογήματα, γρίπη, ιγμορίτιδα κ.ά.
    3. Ψυχολογικοί παράγοντες όπως έντονη χαρά ή λύπη.
    4. Περιβαντολογικοί παράγοντες όπως η αναπνοή καπνών και μολυσμένου ατμοσφαιρικού αέρα.
    5. Επαγγελματικοί παράγοντες όπως η εισπνοή κόνεων ή αερίων μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση της ειδικής μορφής άσθματος που λέγεται επαγγελματικό. Το αλεύρι, τα ρινίσματα ξύλου, οι αναθυμιάσεις χρωμάτων ή λιωμένων μετάλλων, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα ουσιών που συναντώνται στον εργασιακό χώρο και που πολλές φορές ευθύνονται για την πρόκληση επαγγελματικού άσθματος.

Φάρμακα για το άσθμα

  1. Ανακουφιστικάή όπως αλλιώς λέγονται βρογχοδιασταλτικά και είναι εκείνα που χορηγούνται πάνω στην κρίση και στοχεύουν στην άμεση ανακούφιση του ασθενούς από τη δύσπνοια και
    2. Προληπτικάπου είναι αυτά που χορηγούνται στα ενδιάμεσα των κρίσεων διαστήματα και στοχεύουν στο να προλαμβάνουν την επέλευση νέων κρίσεων.

    Τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα δρουν στις συνεσπασμένες μυϊκές ίνες που περιβάλουν τους βρόγχους προκαλώντας χαλάρωση αυτών και κατά συνέπεια διάνοιξη των αποφραγμένων αεροφόρων οδών. Μερικά φάρμακα μπορούν να δράσουν και σαν ανακουφιστικά και σαν προληπτικά. Αν και τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν υπό πολλές μορφές (εισπνοές, ενέσεις, χάπια, υπόθετα, σιρόπια) εν τούτοις πιο αποτελεσματική και πιο ενδεδειγμένη μορφή για την αντιμετώπιση της ασθματικής κρίσης είναι οι εισπνοές.

Σύµφωνα µε τις Οδηγίες της Παγκόσμιας Στρατηγικής για τη Θεραπεία του Άσθµατος (GINA), προκειμένου να αποφασιστεί η θεραπευτική αγωγή πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και η σταδιοποίηση του Άσθματος και ανάλογα µε το στάδιο βαρύτητας να χορηγηθεί το ανάλογο θεραπευτικό σχήμα.

Στην Ελλάδα διαθέσιµο ένα έγκυρο και απλό ερωτηματολόγιο, το Τεστ Ελέγχου του Άσθµατος με το οποίο κάθε ασθενής με άσθµα μπορεί απαντώντας σε πέντε απλές ερωτήσεις σε συνεργασία με τον ιατρό του να εκτιµήσει πόσο καλά ελέγχει το άσθµα του.

Η διάγνωση του βρογχικού άσθµατος βασίζεται στο ιστορικό και στην κλινική εικόνα του ασθενούς και επιβεβαιώνεται με απλές εξετάσεις ελέγχου του αναπνευστικού όπως είναι η Σπιρομέτρηση, η ροοµέτρηση και η οξυμετρία. Ανάλογα με το επίπεδο ελέγχου του άσθµατος χορηγούνται οι κατάλληλοι φαρμακευτικοί συνδυασμοί ρυθµιστικών και ανακουφιστικών φαρµάκων.

Παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή πρέπει να επιχειρείται αποφυγή των παραγόντων που πυροδοτούν το άσθµα (αλλεργιογόνα, ιογενείς λοιμώξεις, έντονες μυρωδιές, υγρασία αλλά και έντονα συναισθήματα, ορµονικές αλλαγές, ορισμένα φάρµακα και τροφές

Αλλεργίες και Άσθμα

Συμπτώματα

Μπορεί να εκδηλωθούν ως ρινίτιδα με καταρροή, επιπεφυκίτιδα με καταρροή και κόκκινα μάτια, με βήχα και δύσπνοια ως άσθμα. Σήμερα είναι γνωστό ότι η οικογενειακή (γενετική) προδιάθεση σε συνδυασμό με το περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση των αλλεργικών παθήσεων. 

Προηγείται πάντα μια περίοδος ευαισθητοποίησης του ασθενούς, η οποία μπορεί να είναι από ένα έως αρκετά χρόνια. Κατά την περίοδο αυτή, ο ασθενής έρχεται σε επαφή με το αλλεργιογόνο, το οποίο μπορεί να είναι γύρηακάρεα οικιακής σκόνηςτρίχωμα σκύλου ή γάτας κ.λ.π. χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα και το ποτέ θα εμφανίσει συμπτώματα είναι άγνωστο.

5 βασικά σημεία για φυσιολογική ζωή με άσθμα

  • Δημιουργήστε μια καλή σχέση συνεργασίας με το γιατρό σας.
  • Αναγνωρίστε και προσπαθήστε να αποφεύγετε ερεθιστικούς παράγοντες στο περιβάλλον.
  • Λαμβάνετε σωστά και τακτικά τα φάρμακά σας.
  • Αναγνωρίστε τα συμπτώματα ώστε να καταλάβετε νωρίς την επιδείνωση.
  • Αντιμετωπίστε σωστά τις κρίσεις.

Πηγή : pneumonologikokentro.gr/