Anats S.A. Logo
Blog archive
RSS

Blog posts of '2023' 'Μάρτιος'

Τι να προσέχουμε στο Διαβήτη;

Τα πολύ υψηλά επίπεδα γλυκόζης του αίματος καταστρέφουν το σώμα με την πάροδο του χρόνου. Στόχος είναι να διατηρηθεί η γλυκόζη του αίματος εντός του επιθυμητού εύρους τιμών και να αποφύγετε τις περιόδους υψηλών επιπέδων γλυκόζης. Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν εφίδρωση, πείνα, άγχος, τρέμουλο, ωχρότητα και γρήγορο καρδιακό κτύπο. Η σοβαρή υπογλυκαιμία μπορεί να οδηγήσει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκαλώντας απώλεια των αισθήσεων ή κώμα.

Υψηλό Σάκχαρο του αίματος

Ο μη έλεγχος του διαβήτη και η μη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα προκαλούν ένα ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων σε ολόκληρο το σώμα του ανθρώπου. Είναι σημαντικό να ελαχιστοποιήσετε όσο περισσότερο μπορείτε τις περιόδους υψηλών επιπέδων γλυκόζης του αίματος σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Τα πολύ υψηλά επίπεδα γλυκόζης του αίματος καταστρέφουν το σώμα με την πάροδο του χρόνου. Η υψηλή γλυκόζη στο αίμα καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και εμποδίζει την κυκλοφορία, οδηγώντας σε καρδιοπάθεια, βλάβη στα νεύρα, νεφροπάθεια και βλάβη στα μάτια.

Τα κύτταρα του νευρικού συστήματος, της καρδιάς, των αιμοφόρων αγγείων και των νεφρών μπορούν απορροφήσουν ελεύθερα γλυκόζη χωρίς ινσουλίνη. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές σε αυτά τα κύτταρα, τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και την παραγωγή βασικών ενζύμων. Αυτός είναι ο λόγος για τον όποιον είναι τόσο σημαντικό να αποφεύγετε τις παρατεταμένες περιόδους υψηλής γλυκόζης στο αίμα και να διατηρείτε τα επίπεδα γλυκόζης εντός φυσιολογικών ορίων όσο περισσότερο μπορείτε σε καθημερινή βάση.

Βλάβη στα νεφρά (νευροπάθεια)

Υψηλά επίπεδα γλυκόζης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα τοιχώματα των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τα νεύρα. Ορισμένοι άνθρωποι με βλάβη στα νεύρα αναπτύσσουν συμπτώματα όπως άλγος, μυρμηκίαση ή μούδιασμα, απώλεια αίσθηση στα άνω και στα κάτω άκρα. Προβλήματα των νεύρων μπορούν να προκύψουν σε κάθε σύστημα οργάνων, όπως το πεπτικό σύστημα, η καρδιά και τα γεννητικά όργανα.

Προβλήματα κάτω άκρων

Η βλάβη στα νεύρα είναι μια συχνή κατάσταση εξαιτίας της οποίας πολλά άτομα με διαβήτη αναπτύσσουν προβλήματα στα κάτω άκρα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές. Η κακή κυκλοφορία και οι αλλαγές στο σχήμα των πελμάτων ή δαχτύλων σας μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα.

Τα νεύρα που ελέγχουν τη λιπαρότητα και την υγρασία στα κάτω άκρα σας μπορούν να υποστούν βλάβη, προκαλώντας εξαιρετική ξηρότητα στο δέρμα των κάτω άκρων. Για να καταπολεμήσετε την υγρασία, μετά το μπάνιο, στεγνώστε τα πόδια σας και εγκλωβίστε την εναπομένουσα υγρασία με μια λεπτή στρώση απλής βαζελίνης, μια άοσμη κρέμα χεριών ή άλλη παρόμοια προϊόντα.

Επίσης, οι καλοί εμφανίζονται πιο συχνά και δημιουργούνται ταχύτερα στα κάτω άκρα των ατόμων με διαβήτη. Η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιείτε μια ελαφρόπετρα καθημερινά για να αντιμετωπίζετε τους κάλους. Εάν οι καλοί συνεχίζουν να εμφανίζονται, απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία της υγείας για να τους φροντίσει.

Νεφροπάθεια

Στα νεφρά υπάρχουν εκατομμύρια μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία με οπές τα οποία λειτουργούν ως ένα σύστημα φιλτραρίσματος για τα άχρηστα υποπροϊόντα του οργανισμού μας, ενώ παράλληλα διατηρούν τη ροή σημαντικών πρωτεϊνών και ερυθροκυττάρων στο αίμα μας. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα κάνουν τα νεφρά να φιλτράρουν υπερβολικές ποσότητες αίματος. Αυτή η επιπρόσθετη εργασία επιβαρύνει τα φίλτρα. Μετά από πολλά χρόνια, αρχίζουν να εμφανίζουν διαρροές και έτσι πολύτιμη πρωτεΐνη χάνεται στα ούρα. Η παρουσία μικρών ποσοτήτων πρωτεΐνης στα ούρα ονομάζεται μικρολευκωματινουρία.

Όταν η διάγνωση της νεφροπάθεια γίνεται έγκαιρα  (στο στάδιο της μακρολευκωματινουρίας), διάφορες θεραπείες μπορούν να αποτρέψουν την επιδείνωση της νεφροπάθειας. Η παρουσία μεγαλύτερων ποσοτήτων πρωτεΐνης στα ούρα ονομάζεται μακρολευκωματινουρία. Όταν η διάγνωση της νεφροπάθειας γίνεται αργότερα (στο στάδιο της μακρολευκωματινουρίας), συνήθως ακολουθεί η νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή ESRD. Με την πάροδο του χρόνου, η πίεση της υπερλειτουργίας κάνει τα νεφρά να χάσουν την ικανότητα να φιλτράρουν το αίμα. Τότε, αρχίζουν να σχηματίζονται υπολείμματα στο αίμα. Τελικά, επέρχεται νεφρική ανεπάρκεια. Αυτή η ανεπάρκεια η ESRD είναι πολύ σοβαρή. Ένα άτομα με ESRD χρειάζεται μεταμόσχευση νεφρού ή μηχανικό φιλτράρισμα του αίματος του (αιμοκάθαρση).

 

Ποιοι άνθρωποι εμφανίζουν νεφροπάθεια;

Η ανεπαίσθητη βλάβη των νεφρών μπορεί να ξεκινήσει εντός περίπου ενός χρόνου από την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 κα να υφίσταται όταν γίνεται η διάγνωση του τύπου 2, αλλά συνήθως μεσολαβεί διάστημα 5 έως 10 ετών πριν εξελίχθει σε σημαντικό πρόβλημα. Δεν αναπτύσσουν νεφροπάθεια όλα τα άτομα με διαβήτη. Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη νεφροπάθειας είναι η κληρονομικότητα, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα και η αρτηριακή πίεση. Όσο καλύτερα ελέγχει ένας άνθρωπος το διαβήτη και την αρτηριακή του πίεση, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες να αναπτύξει νεφροπάθεια.

Ο έλεγχος του Διαβήτη

Ο αυστηρός έλεγχος του διαβήτη σας μπορεί να αποτρέψει ή να επιβραδύνει την εξέλιξη πολλών επιπλοκών του διαβήτη, χαρίζοντας σας επιπλέον χρόνια υγιούς και δραστήριας ζωής.

  1. Συχνής μέτρηση, με αυτοεξέταση, των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας.
  2. Υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και άσκησης.
  3. Διαχείριση της ινσουλίνης σας και άλλων φαρμάκων σε συνεργασία με το γιατρό σας, βάσει των μεταβαλλόμενων αναγκών σας.
  4. Εξέταση σε τακτική βάση: χοληστερόλη – ετήσια, αρτηριακή πίεση – σε κάθε επίσκεψη στο γιατρό, και HbA1c – 2-4 φορές το χρόνο.

Γιατί πρέπει να εξετάζεστε;

Η παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος, είναι το κύριο εργαλείο που έχετε στη διάθεσή σας για να ελέγχετε το διαβήτη. Η συχνή εξέταση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος σας παρέχει πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο η διατροφή σας, η άσκηση, τα φάρμακα, το άγχος και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας, οπότε και μπορείτε να κάνετε τις κατάλληλες προσαρμογές και να βελτιώσετε τον γλυκαιμικό έλεγχο σε καθημερινή βάση. Η εξέταση είναι επίσης σημαντική ώστε να μπορέσετε να διατηρήσετε τα άρτια αποτελέσματα, μόλις επιτευχθούν οι στόχοι ελέγχου.

Οι μετρητές της γλυκόζης του αίματος έχουν ζωτική σημασία στην καθημερινή παρακολούθηση της γλυκόζης. Η εξέταση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μπορεί να σας φαίνεται δύσκολη αρχικά αλλά γίνεται συνεχώς ευκολότερη καθώς περνάει ο καιρός και το τρύπημα του δακτύλου γίνεται πλέον, σχεδόν ανώδυνο.

Με την πάροδο του χρόνου, η εξέταση της γλυκόζης του αίματος μπορεί να γίνει όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας ή το μπάνιο σας – άλλη μια καθημερινή συνήθεια για την υγεία σας. Κάποια στιγμή, μπορεί ακόμα και να όμορφα για το γεγονός ότι μπορείτε να ελέγχετε το διαβήτη σας μόνοι σας. Όταν μπορέσετε να ρυθμίσετε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας, πιθανώς θα αισθανθείτε σε μεγαλύτερη φόρμα και με περισσότερη ενέργεια.

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε την εξέταση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Ωστόσο, καλό θα είναι να την κάνετε σε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα. Η διατήρηση ενός ημερολογίου με τα αποτελέσματα σας είναι ζωτικής σημασίας. Δείχνοντας αυτό το ημερολόγιο στο γιατρό σας θα έχετε μια καλή εικόνα της ανταπόκρισης του οργανισμού σας στο πρόγραμμα αντιμετώπισης του διαβήτη.

Θα μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο αρχείο σας, για να δείτε αν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας είναι πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά για πολλές διαδοχικές μέρες την ίδια ώρα, και να κάνετε έτσι κατάλληλες προσαρμογές. Η εξέταση είναι το πιο ισχυρό εργαλείο που έχετε στη διάθεση σας ώ διαβητικοί για να επανακτήσετε την υγεία σας, αλλά θα πρέπει να ενεργείτε βάσει των πληροφοριών που αποκομίζετε από την εξέταση σας.

Πότε πρέπει να εξετάζεστε;

Η συχνότητα της εξέτασης ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ενδεικτικά συνιστάται από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία στους ασθενείς με ΣΔτ1 ή ΣΔτ2 που λαμβάνουν θεραπευτικά σχήματα και δόσεις εφόδου (bolus) ή φέρουν αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, 3-7 μετρήσεις το 24ωρο.

Στους ασθενείς με ΣΔτ2 που αντιμετωπίζονται με μια δόση βασικής ινσουλίνης το 24ωρο, καθημερινή μέτρηση της γλυκόζης νηστείας. Εάν, παρά την ικανοποιητική ρύθμιση της γλυκόζης νηστείας, η Alc παραμένει εκτός στόχων συνίσταται μέτρηση και της μεταγευματικής γλυκόζης. Εσείς, μαζί με τον γιατρό σας, θα πρέπει να ορίζετε τη συχνότητα της εξέτασης, βάσει των αναγκών σας. Μπορεί να σας προτείνουν να εξετάζετε καθημερινά το σάκχαρο του αίματός σας με την ακόλουθη συχνότητα:

  • Πριν από κάθε γεύμα
  • 2 ώρες μετά από ένα γεύμα
  • Πριν από την κατάκλιση
  • Κατά την διάρκεια της νύκτας (κατ’εντολή ιατρού)
  • Πριν από σωματική δραστηριότητα, για να δείτε εάν χρειάζεστε ένα σνακ
  • Κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητα και μετά από αυτή
  • Πριν και μετά τη λήψη αντιδιαβητικών φαρμάκων
  • Κατά τη διάρκεια περιόδων ασθένειας και άγχους
  • Πριν και μετά την κατανάλωση αλκοόλ
  • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (διαβήτης κύησης)

 

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης

Η 24η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση κατά της Φυματίωσης και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης (World Tuberculosis Day), σε ανάμνηση της ανακάλυψης του μικροβίου που προκαλεί την αρρώστια, του βακίλου της Φυματίωσης, από τον Γερμανό γιατρό Ρόμπερτ Κοχ στις 24 Μαρτίου του 1882.

H φυματίωση αποτελεί μια νόσο με ισχυρή παρουσία και με σημαντική επίπτωση παγκοσμίως, με κύρια στόχευση τις χώρες με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό status. To 2021 περίπου 10,6 εκατομμύρια ασθενείς νόσησαν από φυματίωση, με το 10% των ασθενών να είναι παιδιά. Τα παραπάνω αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης.

«Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Φυματίωσης 2023, είναι "Ναι! Μπορούμε να τελειώσουμε τη Φυματίωση!" με στόχο να εμπνεύσει ελπίδα, να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα υγιεινής και πρόληψης, να διαδώσει τις νέες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για υιοθέτηση κοινών οδηγιών για τη θεραπεία και βέβαια να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών για την καταπολέμηση της επιδημίας, της φυματίωσης», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σημειώνει επίσης, την έκκληση του ΠΟΥ για δράση, προτρέποντας τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν την ανάπτυξη νέων βραχύτερων από του στόματος θεραπευτικών σχημάτων για την ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση. Η ενίσχυση της προβολής και η εξασφάλιση πολιτικών δεσμεύσεων θα αποτελέσουν τις κύριες προτεραιότητες στη Συνάντηση για τη Φυματίωση στα Ηνωμένα Έθνη στις 22 Σεπτεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με στοιχεία της επιστημονικής Ομάδας Εργασίας «Φυματίωση και Λοιμώξεις από Μη Φυματικά Μυκοβακτηρίδια» της ΕΠΕ, η φυματίωση ευθύνεται για περίπου 1,6 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως μέσα στο 2021, αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου από λοιμώδες αίτιο μετά τη λοίμωξη COVID-19 και την 13η αιτία θανάτου συνολικά. To 2021 περίπου 10,6 εκατομμύρια ασθενείς νόσησαν από φυματίωση, με το 10% των ασθενών να είναι παιδιά. Η πολυανθεκτική φυματίωση παραμένει μια απειλή για την δημόσια υγεία, καθώς πέρα από τις δυσκολίες στον χειρισμό της, μόνο το 1/3 των ασθενών είχε πρόσβαση στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μέσα στο 2020.

Παρά το γεγονός ότι ο αρχικός στόχος για μείωση της επίπτωσης της φυματίωσης επιτεύχθηκε κατά το ήμισυ (10%) την πενταετία 2015-2020 και ότι υπήρξε ανάσχεση της περαιτέρω μείωσης κατά την πανδημία της COVID-19, ο τελικός στόχος για σημαντικό περιορισμό (End TB Strategy) σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2030 παραμένει εφικτός, αναφέρει η ΕΠΕ. Προσθέτει ότι άμεσες προτεραιότητες προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελούν η επικαιροποίηση και επανενεργοποίηση των εθνικών στρατηγικών και προγραμμάτων για την εξάλειψη της φυματίωσης στη μετά COVID-19 εποχή και η ορθολογιστική κατανομή των πόρων υγείας προς την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της νόσου στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που αφορούν στο 98% τον καταγεγραμμένων περιπτώσεων φυματίωσης. Σημειώνει ότι ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελούν τα νέα βραχύτερα σχήματα που εγκρίθηκαν πρόσφατα, τόσο για τη λανθάνουσα όσο και για την ενεργό φυματίωση από ευαίσθητα και ανθεκτικά στελέχη.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ:
1. Η στενότητα και η διάρκεια της επαφής,
2. Ο βαθμός μολυσματικότητας του ασθενούς και
3. Το περιβάλλον στο οποίο έλαβε χώρα η επαφή
4. Ο συνωστισμός σε δωμάτια με κακό εξαερισμό όπου ευρίσκεται ο φυματικός ασθενής

Τα άτομα αυτά μεταδίδουν συνήθως τη νόσο στους ανθρώπους που είναι σε επαφή μαζί τους αρκετές ώρες κάθε μέρα. Αυτοί μπορεί να είναι η οικογένειά τους, οι φίλοι τους ή οι συνάδελφοι στη δουλειά.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ:

Η φυματίωση μεταδίδεται μέσω του αέρα.
1. Το πιο σημαντικό είναι να ακολουθεί ο ασθενής σωστά την φαρμακευτική αγωγή
2. Κάλυψη στόματος με ένα μαντήλι κατά τον βήχα
3. Κατά το φτάρνισμα ή το έντονο γέλιο κάλυψη του στόματος και της μύτης και απόρριψής μαντιλιού στα απορρίμματα, σε κλειστή σακούλα
4.Αποφύγετε της στενή επαφή με οποιονδήποτε πιθανό φορέα
5. Συχνός αερισμός κλειστών χώρων 

 

 

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/11

Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (World Water Day) καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

Η φετινή (2023) Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό αναφέρεται στην επιτάχυνση των αλλαγών για την επίλυση της κρίσης στην ύδρευση και την υγιεινή.

Στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ

Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένος στον πλανήτη.

  • 2.1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ασφαλές νερό στο σπίτι.
  • Ένα στα τέσσερα δημοτικά σχολεία δεν έχουν πόσιμο νερό με τους μαθητές να χρησιμοποιούν μη ασφαλείς πηγές ή να διψούν.
  • Περισσότερα από 700 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα από διάρροια που συνδέεται με το μη ασφαλές νερό και την κακή υγιεινή.
  • Το 80% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν μη ασφαλείς πηγές ύδατος ζουν σε αγροτικές περιοχές.
  • Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι υπεύθυνα για τη συλλογή νερού σε οκτώ στα δέκα νοικοκυριά, που δεν διαθέτουν νερό στο σπίτι τους.
  • Πάνω από 800 γυναίκες πεθαίνουν κάθε μέρα από επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.
  • Για τα 68,5 εκατομμύρια άτομα που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, η πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες ύδρευσης είναι ιδιαίτερα προβληματική.
  • Περίπου 159 εκατομμύρια άνθρωποι συλλέγουν το πόσιμο νερό τους από τα επιφανειακά ύδατα, όπως λιμνούλες και ρυάκια.
  • Περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι - σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού - βιώνουν έντονα την έλλειψη νερού για τουλάχιστον ένα μήνα του έτους.
  • 700 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν λόγω έντονης λειψυδρίας έως το 2030.
  • Οι πιο πλούσιοι λαμβάνουν γενικά υψηλά επίπεδα υπηρεσιών ύδατος με (συχνά πολύ) χαμηλό κόστος, ενώ οι φτωχοί καταβάλλουν πολύ υψηλότερη τιμή για μια υπηρεσία παρόμοιας ή μικρότερης ποιότητας.

Βασικές λειτουργίες του νερού στον ανθρώπινο οργανισμό

Όπως όλοι ίσως γνωρίζουμε, το νερό αποτελεί βασικό συστατικό του ανθρώπινου σώματος και καταλαμβάνει το 60% του σωματικού βάρους. Συμμετέχει σε πλήθος λειτουργιών όπως:

  • Στη θερμορύθμιση
  • Στη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών
  • Στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου στα κύτταρα
  • Στην ομαλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος
  • Στην πέψη του φαγητού
  • Στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας
  • Στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης
  • Στην απορρόφηση των κραδασμών από τις αρθρώσεις
  • Στην προστασία οργάνων και ιστών

Γενικές και εξατομικευμένες συστάσεις για την κατανάλωση υγρών

Ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός συστήνει οι ενήλικες να καταναλώνουν καθημερινά 8-10 ποτήρια υγρών, εκ των οποίων τα 6-8 να είναι νερό. Μία άλλη σύσταση είναι τα ml νερού που πίνουμε καθημερινά να είναι όσες και οι θερμίδες που καταναλώνουμε. Οι συστάσεις αυτές αφορούν τον γενικό πληθυσμό και τροποποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Για παράδειγμα, οι αθλητές που χάνουν σημαντική ποσότητα υγρών στις προπονήσεις και τους αγώνες λόγω της διαδικασίας της εφίδρωσης, πρέπει να αναπληρώνουν την ποσότητα αυτή μέσω της κατανάλωσης νερού. Ασθενείς με νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια, σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση νερού σύμφωνα με τις συστάσεις των θεραπόντων ιατρών. Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι οι οδηγίες δεν είναι για όλους ίδιες αλλά χρειάζονται εξατομίκευση.

Αφυδάτωση, αίτια και συμπτώματα

Η μη επαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Αφυδάτωση ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία καταναλώνουμε λιγότερο νερό, απ’ ότι αποβάλλουμε. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές για την υγεία καταστάσεις όπως π.χ. την υπερθερμία. Τα αίτια για την αφυδάτωση ποικίλουν, ωστόσο τα πιο συχνά-εμφανιζόμενα είναι:

  • Η μη επαρκής κατανάλωση υγρών με βάση τις ανάγκες του οργανισμού
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Η διάρροια
  • Η θερμοπληξία από την πολύωρη έκθεση στον ήλιο
  • Η υπερκατανάλωση αλκοόλ
  • Η αυξημένη εφίδρωση
  • Η υψηλή θερμοκρασία σώματος και περιβάλλοντος
  • Η κατανάλωση συγκεκριμένων φαρμάκων όπως π.χ. διουρητικά

Εάν κάποιο από τα παραπάνω αίτια συνδυάζεται με συμπτώματα όπως αίσθημα δίψας, ζάλη, σκούρο κίτρινο χρώμα ούρων, κόπωση, ξηροστομία κ.α. τότε πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν επαγγελματία υγείας. Για να αντιμετωπιστεί η αφυδάτωση, χρειάζεται η επαναχορήγηση επαρκών ποσοτήτων υγρών στον οργανισμό. Μπορεί για την διαδικασία αυτή, ειδικά αν η αιτία της αφυδάτωσης είναι μία κλινική κατάσταση, να χρειαστεί η συμβουλή ιατρού ή φαρμακοποιού.

Πρακτικές συμβουλές για επαρκή κατανάλωση νερού

1) Έχετε πάντα μαζί σας νερό διαθέσιμο. Χρησιμοποιείστε ένα παγούρι αντί για πλαστικό μπουκάλι που είναι βλαβερό για το περιβάλλον και δεν πρέπει να ξαναγεμίζεται. Επιπλέον, το παγούρι είναι πιο εύχρηστο σε σχέση με τα απλά ποτήρια, τα οποία πρέπει να γεμίζετε συνεχώς.

2) Μπορείτε να αρωματίσετε το νερό με φρούτα, λαχανικά και μυρωδικά για να σας είναι πιο ευχάριστη η κατανάλωσή του. Για παράδειγμα, αρωματίστε το νερό με φράουλες και δυόσμο ή λεμόνι και αγγούρι ή μήλο και κανέλα.

3) Προσαρμόστε την κατανάλωση με βάση τις εκάστοτε ανάγκες σας. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι λόγω θερμοκρασίας ή όταν αθλούμαστε έχουμε αυξημένες ανάγκες.

4) Παρακολουθήστε την κατανάλωση νερού που κάνετε. Τα παγούρια και τα θερμός είναι πολύ εξυπηρετικά για την χρήση αυτή, καθώς ανάλογα με το μέγεθος μπορείτε να βάλετε στόχο να καταναλώσετε π.χ. 2 ή 3 τέτοια παγούρια μέσα στην ημέρα.

5) Εάν αυτή την στιγμή δεν καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες υγρών, τότε προσπαθήστε να αυξήσετε σταδιακά την ημερήσια κατανάλωσή σας. Ξεκινήστε π.χ. προσθέτοντας 1 ποτήρι κάθε 3-4 μέρες επιπλέον της κατανάλωσης που ήδη κάνετε.

Πηγές: https://www.sansimera.gr/worldays/9

https://www.newsit.gr/ygeia/pagkosmia-imera-nerou-i-simasia-tis-eparkous-proslipsis-nerou-kai-o-kindynos-tis-afydatosis/3733007/

Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε το 2006, με πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το σύνδρομο Down.

Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση, που οφείλεται στο επιπλέον χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζευγάρι, εξ ου και η ταξινόμησή του ως Τρισωμία 21. Προέρχεται κατά 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο και επηρεάζει περίπου μία στις 600-700 γεννήσεις παιδιών.

Η πρώτη παρατήρηση του συνδρόμου έγινε το 1866 από τον John Langdon Down. Ο άγγλος γιατρός παρατήρησε ότι μερικά νεογνά που γεννιούνται έχουν εξωτερική όψη παρόμοια με αυτή των Μογγόλων, απ' όπου προήλθε και η ονομασία μογγολισμός, που στις μέρες μας έχει εγκαταλειφθεί.

Τα παιδιά με σύνδρομο Down αντιμετωπίζουν νοητική υστέρηση και μαθησιακή δυσκολία, ενώ είναι επιρρεπή σε μια σειρά από ασθένειες. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και τη συνεργασία γονιών και δασκάλων, μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου κάθε χρόνο, από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21).


Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/158

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Βρείτε εδώ τα Κουτάκια Οδοντοστοιχίας 

Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) έχει ορίσει την 20ή Μαρτίου ως ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας (World Oral Health Day).

Την αξία της καλής στοματικής υγείας, την άρρηκτη σύνδεσή της με τη γενική υγεία και τα οφέλη της διατήρησής της καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας, υπενθυμίζει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας. Συστήνει την υιοθέτηση της καλής στοματικής υγείας στην καθημερινότητα όλων μας, την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης, την αποχή από την χρήση καπνού, τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας του 2023 είναι η τελευταία χρονιά της τριετούς εκστρατείας που έφερε τον ενιαίο κεντρικό τίτλο «να είσαι περήφανος για το στόμα σου». Το μήνυμα αυτό, αναφέρει η ΕΟΟ, αποτελεί ένα κάλεσμα ενδυνάμωσης για ανάληψη δράσης ώστε οι άνθρωποι να εκτιμήσουν την αξία της στοματικής υγείας και να ενδιαφερθούν για αυτήν. «Η κακή στοματική υγεία επηρεάζει τις καθημερινές μας δραστηριότητες, αλλά, ενώ τα νοσήματα του στόματος μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό, αυτά εξακολουθούν να επιβαρύνουν σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη μας», τονίζει η ΕΟΟ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΟ, Αθανάσιο Δεβλιώτη, «η κακή στοματική υγεία πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί ως θέμα υψηλής ιεράρχησης στην παγκόσμια ατζέντα για την υγεία και την ανάπτυξη. Γι αυτό το λόγο όλες οι οδοντιατρικές ομοσπονδίες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, απευθύνουν έκκληση στις κυβερνήσεις και στις ηγεσίες των εθνικών Συστημάτων Υγείας να αντιληφθούν την αναγκαιότητα και τον κρίσιμο ρόλο της δια βίου οδοντιατρικής φροντίδας».

Στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, η ΕΟΟ επικεντρώνει τις πολύμορφες δράσεις της στην αξία και τη σημασία του εξατομικευμένου Αθλητικού Νάρθηκα, ο οποίος «Παίζει 'Αμυνα για το χαμόγελό σας».

«Όλοι και όλες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν βασικές αρχές και προδιαγραφές κατασκευής, καθώς και κλινικές διαδικασίες, που απαιτείται να τηρούνται, προκειμένου οι οδοντίατροι να παραδίδουν σε κάθε αθλούμενο τον μοναδικό του εξατομικευμένο αθλητικό νάρθηκα. Ο εξατομικευμένος Αθλητικός Νάρθηκας αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη των οδοντικών τραυμάτων», αναφέρεται.

Την αξία της χρήσης του εξατομικευμένου Αθλητικού Νάρθηκα, υπογραμμίζει ο κ. Δεβλιώτης, αναφέροντας ότι το οδοντικό τραύμα αποτελεί την 5η πιο συνηθισμένη παθολογική κατάσταση στον κόσμο (πρώτη η τερηδόνα). Ο αθλητής έχει 50% πιθανότητα να τραυματιστεί στην αθλητική του καριέρα και η επίπτωση των τραυματισμών είναι μέγιστη στην ηλικία 8-11 ετών. Τα αθλήματα που έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι πολεμικές τέχνες, το Ποδόσφαιρο, το Ράγκμπι, το Μπέιζμπολ, η Ποδηλασία, η Καλαθοσφαίριση, το Σκι, το Χόκεϊ επί πάγου και η Ιππασία.


Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/347

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου

Βρείτε εδώ τις Υποκουβέρτες για τον καλύτερο ύπνο! 

Ο ύπνος είναι ένα απλό, αλλά σημαντικό μέρος της καθημερινής μας ζωής. Και όμως συχνά παραβλέπεται, με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου και πολλούς περισσότερους να μην ξεκουράζονται αρκετά για να λειτουργήσουν σωστά. Η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την υγεία του ύπνου και τη σημασία του, συγκεντρώνοντας χρήματα για προγράμματα που προωθούν τον καλύτερο ύπνο. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ύπνου για το 2023 είναι: «Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία». Ακριβώς όπως η καλή διατροφή και η άσκηση, ο ύπνος είναι μια συμπεριφορά που είναι θεμελιώδης για τη σωματική, ψυχική και κοινωνική ευημερία του ανθρώπου.

Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου;

Η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου είναι μια ετήσια εκδήλωση που γιορτάζεται την τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Εταιρείας Ύπνου, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που στοχεύει στην προώθηση της υγείας του ύπνου παγκοσμίως.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2001 και έκτοτε έχει εξελιχθεί σε μια ημέρα που παρατηρείται διεθνώς με εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε πολλές χώρες κάθε χρόνο. Στόχος της ημέρας αυτής είναι να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σχετικά με τις υγιεινές συνήθειες ύπνου και να τους ενθαρρύνει να κοιμούνται αρκετά κάθε βράδυ, ώστε να μπορούν να ζουν καλύτερα.

Γιατί πρέπει να ενδιαφέρεστε γι' αυτό;

Ο ύπνος αποτελεί βασικό μέρος της καθημερινής μας ζωής. Είναι αυτό που μας επιτρέπει να λειτουργούμε και να ζούμε υγιείς ζωές, ωστόσο πολλοί από εμάς δεν κοιμόμαστε αρκετά σε τακτική βάση. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία σας, όπως:

-Μειωμένη παραγωγικότητα στην εργασία ή στο σχολείο

-Αδυναμία συγκέντρωσης ή προσοχής

-Αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων και τραυματισμών

Η στέρηση ύπνου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συναισθηματικά προβλήματα όπως ευερεθιστότητα και κυκλοθυμία- σωματικά προβλήματα όπως πονοκέφαλοι και στομαχόπονοι- κενά μνήμης- μειωμένη ανοχή σε στρεσογόνους παράγοντες (όπως ο θόρυβος)- αύξηση βάρους από υπερκατανάλωση τροφής λόγω έλλειψης όρεξης κατά τη διάρκεια της στέρησης ύπνου- αισθήματα κατάθλιψης ή άγχους που προκαλούνται από την έλλειψη ύπνου REM

Τι μπορείτε να κάνετε;

-Κοιμηθείτε καλά.

-Κάντε το υπνοδωμάτιό σας σκοτεινό και ήσυχο.

-Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε πρωί.

-Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ πριν από τον ύπνο. Αν τα χρησιμοποιείτε, περιορίστε την πρόσληψη σε ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι (χωρίς ζάχαρη) ή ένα ποτήρι κρασί με το δείπνο- μην πίνετε περισσότερες από αυτές τις ποσότητες μέσα σε έξι ώρες πριν κοιμηθείτε. Και μην πίνετε καφεΐνη μετά το μεσημέρι, αν τότε θέλετε να κοιμηθείτε!

-Αποφύγετε τον υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας -- ειδικά ακριβώς πριν πέσετε για τη νυχτερινή σας υπνηλία!

Αναλυτικότερα, για την βελτίωση του ύπνου μας οφείλουμε να :

  • κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο ώστε να χαλαρώσουμε
  • κοιμόμαστε σε εντελώς σκοτεινό δωμάτιο
  • αποφεύγουμε διεγερτικά όπως καφέ, τσάι
  • επιλέξουμε ένα σωστό στρώμα
  • αποφεύγουμε φωτεινές οθόνες κινητών, τηλεόρασης κλπ πριν τον ύπνο
  • να τρώμε αρκετά ελαφρά ώστε να μην φουσκώνουμε

Ειδικότερα, η αυπνία συνδέεται με :

  • αρτηριακή υπέρταση,
  • έμφραγμα
  • εγκεφαλικό
  • αρρυθμία
  • κατάθλιψη
  • διαταραχές μνήμης, κρίσης και συγκέντρωσης
  • σεξουαλικές διαταραχές, κυρίως στους άνδρες.

Από την άλλη κατά την υπνηλία , ο πάσχων κοιμάται υπερβολικά πολλές  ώρες αλλά ουσιαστικά δεν ξεκουράζεται . Και τα δύο είδη διαταραχών θεραπεύονται με φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με αλλαγή προγράμματος ύπνου και  συνηθειών.

Γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1981 και έκτοτε έχει τηρηθεί από περισσότερες από 100 χώρες σε έξι ηπείρους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του ύπνου και τον αντίκτυπό του στην υγεία. Είναι επίσης ένας εξαίρετος τρόπος να μάθετε περισσότερα για το πώς μπορείτε να βελτιώσετε τις συνήθειες του ύπνου σας, είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά!

Χρήσιμες πληροφορίες της συσκευής μετάγγισης αίματος


Βρείτε εδώ την συσκευή μετάγγισης αίματος 

Γιατί χρειαζόμαστε μετάγγιση αίματος;  Μερικές χρήσιμες πληροφορίες είναι όταν

1) Χάσετε υψηλές ποσότητες αίματος από εγχείρηση, τοκετό ή μετά από κάποιο σοβαρό ατύχημα.

2) Έχετε αναιμία (έλλειψη ερυθρών αιμοκυττάρων) η οποία δεν θεραπεύεται μόνο με σίδηρο ή με άλλες βιταμίνες.

3) Εάν ο οργανισμός σας δεν μπορεί να δημιουργήσει αρκετά νέα υγιείς αιμοκύτταρα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα του μυελού οστών ή στις επιδράσεις χημειοθεραπείας.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι μετάγγισης αίματος, μερικοί από αυτούς είναι:

Οι αιμοδοσίες χωρίζονται σε διαφορετικά μέρη και αποθηκεύονται σε ειδικές σακούλες ή φιάλες. Θα λάβετε μόνο το μέρος που χρειάζεται το σώμα σας. Τα τρία κύρια μέρη είναι:

Α. Τα ερυθρά αιμοκύτταρα, τα οποία τροφοδοτούν οξυγόνο στους ιστούς και τα όργανα.

Β.  Τα αιμοπετάλια, το οποία βοηθούν να σταματήσει η αιμορραγία.

Γ. Το πλάσμα, το οποίο περιέχει παράγοντες που πήζουν το αίμα (βοηθώντας να σταματήσει η αιμορραγία) καθώς και άλλες πρωτεΐνες και αντισώματα.

Τι κινδύνους υφίσταται μία μετάγγιση αίματος;  Οι ποιο συχνοί κίνδυνοι της μετάγγισης είναι:

Ήπιες αντιδράσεις, όπως ένας ήπιος πυρετός η ένα εξάνθημα δέρματος. Επιπλέον, υπερφόρτωση υγρών, τα οποία θα προκαλέσουν αναπνευστικές δυσκολίες, προπάντων στους ηλικιωμένους και στους καρδιοπαθείς. Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι οι ποιο σπάνιοι κίνδυνοι της μετάγγισης είναι:

- Η λήψη αίματος το οποίο είναι ασύμβατο με το δικό μας.

-  Σοβαρές αντιδράσεις, όπως π.χ. αλλεργία ή οξύ τραύμα πνευμόνων.

-  Η μετάδοση λοίμωξης, π.χ. βακτηρίας ή ιών. Το προσωπικό είναι εξειδικευμένο να σας παρατηρεί πολύ προσεκτικά και από κοντά, για να μπορεί να αντιδράσει γρήγορα.

Πως είναι η διαδικασία της μετάγγισης αίματος;

Το αίμα δίνεται ανά σταγόνα κατευθείαν μέσα σε φλέβα στο χέρι ή στον βραχίονα, χρησιμοποιώντας έναν μαλακό πλαστικό σωλήνα. Το κάθε πακέτο αίματος (μία μονάδα) χρειάζεται μέχρι τέσσερις ώρες να μεταγγιστεί, αλλά μπορεί όμως να μεταγγιστεί πιο γρήγορα αν υπάρχει τέτοια ανάγκη.

Το εκπαιδευμένο προσωπικό θα εξακριβώσει την ταυτότητά σας όταν παρθεί δείγμα αίματος, και πάλι μόλις πριν σας δοθεί η μετάγγιση. Θα πρέπει οπωσδήποτε να φοράτε περιβραχιόνιο ταυτότητας και να δηλώνετε πλήρης όνομα και ημερομηνία γεννήσεως οποτεδήποτε σας ζητούνται αυτά τα στοιχεία. Έτσι μόνο θα αποφευχθεί λάθος όπου θα σας δινόταν λανθασμένο αίμα (αίμα που προοριζόταν για άλλο άτομο). Εάν παρατηρήσετε κάποιο πρόβλημα τη στιγμή που το προσωπικό εξακριβώνει την ταυτότητά σας, να τους ειδοποιήσετε αμέσως.

Οδηγίες για το οξύμετρο

Χρήσιμες οδηγίες για το παλμικό οξύμετρο.

Βαμμένα νύχια: Κάποια οξύμετρα λειτουργούν χρησιμοποιώντας τη διαφάνεια των νυχιών και του δέρματος στα άκρα των δαχτύλων, «βλέπουν» μέσα από το νύχι και το δέρμα.  Σε περίπτωση που το νύχι είναι βαμμένο η λειτουργία αυτή εμποδίζεται και η τιμή που λαμβάνουμε στην οθόνη του οξυμέτρου  είναι λανθασμένα χαμηλή. Τα νεότερα οξύμετρα χρησιμοποιούν άλλη τεχνική μέτρησης (παλμικά οξύμετρα) εξαλείφοντας αυτό το πρόβλημα. Βεβαίως, τα προαναφερθέντα είναι ένας καλό λόγος να έχετε άβαφα νύχια πριν υποβληθείτε σε οποιοδήποτε χειρουργείο ή να μην θυμώσετε αν, ξυπνώντας από νάρκωση, δείτε ξεβαμμένο ένα νύχι σας.

Κρύα χέρια: Όπως είπαμε το οξύμετρο ανιχνεύει αίμα που κυκλοφορεί στα τριχοειδή αγγεία των δαχτύλων μας. Όταν κρυώνουν τα χέρια μας, το αίμα εκεί μειώνεται σημαντικά (εξ’ ου και τα μελανιασμένα χέρια στο κρύο), με αποτέλεσμα το οξύμετρο να μετράει λάθος και άρα να δείχνει πάλι λανθασμένα μικρότερη τιμή.

Χαμηλή Αρτηριακή Πίεση: Σε περιπτώσεις υπότασης, πάλι η ποσότητα του αίματος που μπορεί να φτάσει στα τριχοειδή των δαχτύλων είναι μικρή και άρα ισχύουν τα παραπάνω.

Μπαταρία: Όταν τελειώνει η μπαταρία σε μια τέτοια συσκευή, συνήθως δείχνει λανθασμένες μετρήσεις.

Η παλμική οξυμετρία μετρά μόνο την οξυγόνωση και δεν αποτελεί μια πλήρη μέτρηση ανταλλαγής αερίων: Δεν μπορεί δηλαδή να υποκαταστήσει την εξέταση των αερίων αίματος που ελέγχονται στο εργαστήριο, κι αυτό γιατί δεν παρέχει ένδειξη για άλλες παραμέτρους της αναπνευστικής λειτουργίας όπως για το διοξείδιο του άνθρακος και το pH.

Τοποθετείται σωστά στο δάχτυλο το οξύμετρο, έτσι ώστε το δάχτυλο να ταιριάζει ακριβώς στο δάχτυλο.

Κάθεται κανείς ακίνητος όσο γίνεται η μέτρηση

Για ποιες κατηγορίες ανθρώπων είναι απαραίτητα τα παλμικά οξύμετρα;

Εξαιρετικά απλά στην χρήση και γρήγορα στην εμφάνιση του αποτελέσματος, τα οξύμετρα αποτελούν ιδανική λύση ιδιαίτερα για :

  • ασθενείς με αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα, ειδικά ΧΑΠ, άσθμα, πνευμονία.
  • την διάγνωση ορισμένων διαταραχών του ύπνου, όπως είναι η άπνοια.
  • πιλότους, αεροσυνοδούς και γενικότερα άτομα τα οποία ταξιδεύουν πολύ και βρίσκονται σε αεροπλάνα υπό πίεση πάνω από 10.000 πόδια συνέχεια.
  • τους ορειβάτες λόγω μεγάλου υψόμετρου
  • αθλητές που τα επίπεδα οξυγόνου τους, μπορεί να μειωθούν με την άσκηση.
  • κάθε άνθρωπο που θέλει να παρακολουθεί τον κορεσμό οξυγόνου στο αίμα.
Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

Για την πρόληψη της ΧΝΝ είναι:

  • Η εφαρμογή εκ μέρους των πολιτών ενός προγράμματος ήπιας άσκησης
  • Ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η αποφυγή της παχυσαρκίας (παράμετροι σημαντικοί για την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και υπέρτασης)
  • Η αποφυγή του καπνίσματος
  • Η παρακολούθηση του σακχάρου του αίματος ειδικά σε διαβητικούς ασθενείς
  • Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης (σημαντικός για τη ρύθμισή της είναι και ο περιορισμός λήψης αλατιού)
  • Η αποφυγή λήψης νεφροτοξικών παραγόντων και η αποφυγή των ουρολοιμώξεων
  • Η πρόληψη εμφάνισης νεφρολιθίασης (επιτυγχάνεται με περιορισμό του αλατιού, της πρόσληψης κόκκινου κρέατος και των ζαχαρούχων ροφημάτων, την αυξημένη πρόσληψη υγρών και την ικανοποιητική πρόσληψη ασβεστίου)
  • Η  ιατρική παρακολούθηση από τον οικογενειακό ιατρό και η πρώιμη θεραπευτική αντιμετώπιση των επιδεχόμενων θεραπεία παραγόντων κινδύνου
  • Η εφαρμογή εκ μέρους της πολιτείας ενός προγράμματος screening σε στοχευμένο πληθυσμό ασθενών όπως είναι οι διαβητικοί, οι υπερτασικοί, οι παχύσαρκοι και οι έχοντες καρδιακή ανεπάρκεια

Από το 2006 η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μαρτίου (9 Μαρτίου 2023) έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας και τη Διεθνή Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για την σπουδαιότητα της υγείας των νεφρών και την Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ). Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού για το 2021 είναι: «Ζώντας καλά με τις νόσους των νεφρών».

Στην Ελλάδα την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού υποστηρίζει η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1970 και, ως μη κερδοσκοπική εταιρεία, στοχεύει στην υποστήριξη και την ανάπτυξη της Νεφρολογίας, τη διενέργεια ερευνητικών μελετών, τη συνέχιση της ιατρικής εκπαίδευσης, την επαγγελματική υποστήριξη των μελών της και την ενημέρωση σχετικά με τις νεφρικές παθήσεις.

Νεφροί και Χρόνια Νεφρική Νόσος

Οι νεφροί (δύο τον αριθμό στον ανθρώπινο οργανισμό) είναι ζωτικής σημασίας όργανα για την υγεία του ανθρώπου, καθώς κάθε μέρα φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα αίματος για να αποβάλουν περίπου 2 λίτρα από άχρηστες ουσίες και περιττό νερό. Όταν τα νεφρά χάνουν βαθμιαία τη λειτουργική τους ικανότητα, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για Χρόνια Νεφρική Νόσο.

Εκτιμάται ότι σήμερα 850 εκατομμύρια ατόμων σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ΧΝΝ διαφόρων αιτιολογιών. Η ΧΝΝ είναι αιτία για 2,4 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο και είναι από τα συνηθέστερα νοσήματα στον κόσμο, που εμφανίζει την πιο γρήγορη αύξηση σαν αίτιο θανάτου. Παρά την ευρεία γνώση των επιπλοκών της νόσου, υπάρχει μειωμένη και άνιση επαγρύπνηση αλλά και αντιμετώπισή της παγκόσμια, που οφείλεται στις κοινωνικο – οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα και ειδικότερα στις συνθήκες γέννησης και ανάπτυξης των παιδιών, τις φυλετικές διακρίσεις, την έλλειψη εκπαίδευσης, την έλλειψη βασικών μέσων επιβίωσης όπως έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό, μόλυνσης της ατμόσφαιρας και τις πολιτικές αντιμετώπισης αυτών.

Ένας από τους σκοπούς της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού είναι η αποφυγή ανάπτυξης της Οξείας Νεφρικής Νόσου (ΟΝΝ). Πρόκειται για νόσο που εμφανίζεται αιφνίδια μετά από προσβολή των νεφρών από διάφορα αίτια και κυρίως φαρμακευτικά, με δυνατότητα αναστροφής της εξέλιξής της αν διαγνωσθεί και θεραπευθεί έγκαιρα. Διαφορετικά, αποτελεί μια σημαντική αιτία αύξησης πιθανότητας μελλοντικής εμφάνισης ΧΝΝ. Πάνω από 13 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο μπορεί να πάσχουν από ΟΝΝ, με το μεγαλύτερο ποσοστό ([πάνω από το 85%) να εμφανίζεται σε υπανάπτυκτες χώρες με επίπτωση μεγάλης συχνότητας θανάτων από αυτήν.


Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/157