Anats S.A. Logo
Blog archive
RSS

Blog posts of '2023' 'Απρίλιος'

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβει ο διαβήτης;

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει πολλαπλές επιπλοκές, κυρίως εάν δεν αντιμετωπιστεί και δεν διαχειριστεί σωστά. Ορισμένες από τις συνηθέστερες επιπλοκές του διαβήτη περιλαμβάνουν:

  • Οφθαλμολογικές επιπλοκές: Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όρασης, όπως ανακούφιση, καταρράκτη, γλαύκωμα και βλαβερές αλλαγές στα αισθητήρια κύτταρα του μακρού νευρικού.

Οι επιπλοκές στα μάτια είναι πολύ συχνό φαίνομενο στα άτομα που έχουν διαβήτη. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε ανθρώπου ηλικίας 20-74 ετών. Τα τρία βασικά προβλήματα που μπορούν να αναπτύξουν και θα πρέπει να γνωρίζουν τα άτομα με διαβήτη είναι ο καταρράκτης , το γλαύκωμα και η αμφιβληστροειδοπάθεια, Εάν έχετε διαβήτη, πρέπει να πραγματοποιήσετε μια πλήρη εξέταση των ματιών σας τουλάχιστον μια φορά ετησίως.

  • Καρδιαγγειακές παθήσεις: Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα του μυοκαρδίου και αρτηριακή νόσο.

Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα καταστρέφουν τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλούν τη στένωση τους με το χρόνο, εμποδίζοντας την κυκλοφορία και ευνοώντας της αποφράξεις. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Διαβητολογική Εταιρεία τα άτομα με διαβήτη έχουν 2 έως 4 φορές υψηλότερα ποσοστά θανάτου από καρδιοπάθεια σε σχέση με τους ενήλικες που δεν έχουν διαβήτη. Επίσης, τα άτομα με διαβήτη έχουν την τάση να αναπτύσσουν καρδιοπάθεια ή να υφίστανται εγκεφαλικά επεισόδια σε μικρότερη ηλικία από τους άλλους ανθρώπους. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πιθανότητες για έμφραγμα ενός ατόμου με διαβήτη μέσης ηλικίας είναι ίδιες σε σχέση με ένα άτομα που δεν έχει διαβήτη και έχει ήδη υποστεί ένα έμφραγμα. Ο διαβήτης συνδέεται επίσης με την υψηλή αρτηριακή πίεση. Τόση ο διαβήτης όσο και η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου, νεφροπάθειας και ασθένειας των ματιών. Για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας εκτός από την ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα θα πρέπει να βελτιώσετε τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και καρδιοπάθειας. Εκτός από την καθημερινλη παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος, απαραίτητη είναι μια εξέταση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) τουλάχιστον 2 φορές ετησίως. Ειδικά στον διαβήτη τύπου 1 η σύσταση είναι να γίνεται εξέταση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης ανά 3μηνο. Το ίδιο ισχύει και στον τύπο 2 όταν ακολουθείται σχήμα ινσουλίνης. Η εξέταση αυτή δείχνει το μέσο επίπεδο γλυκόζης στο αίμα κατά τους τελευταίους 3 μήνες.

  • Εγκεφαλικό επεισόδιο: Οι υπεργλυκαιμικές καταστάσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης στο αίμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

Τα άτομα με διαβήτη έχουν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τα μη διαβητικά άτομα. Επίσης, τα άτομα αυτά ανήκουν σε ηψυλή ομάδα κινδύνου σε ότι αφορά εγκεφαλικά επεισόδια επειδή η υπερβολική γλυκόζη (σάκχαρο του αίματος) ή ινσουλίνη (ορμόνη που ρυθμίζει τη γλυκόζη) στο αίμα μπορεί να καταστρέψει τις αρτηρίες που μεταφέρουν οξυγόνο στον εγκέφαλο. Επίσης, τα άτομα με διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία, στεφανιαία νόσο και πολλά άλλα νοσήματα που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Και πάλι, ο έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και του βάρους μπορεί να μειώσει του κινδύνους αυτούς.

  • Γλαύκωμα: Τα γλαύκωμα παρουσιάζεται όταν υπάρχει σταδιακή αύξηση της πίεσης των υγρών εντός των ματιών. Αυτό προκαλεί βλάβη στο οπτικό νεύρο, οδηγώντας σε απώλεια όρασης. Τα άτομα με διαβήτη έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από γλαύκωμα σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν διαβήτη.
  • Καταρράκτης: Ο καταρράκτης είναι το «νέφος» πάνω από το φακό του ματιού σας, το οποίο είναι συνήθως διαυγές. Ο φακός εστιάζει φως στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Ο καταρράκτης κάνει να φαίνονται θολά όλα όσα βλέπετε. Για την αφαίρεση του καταρράκτη χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Κατά την διάρκεια της επέμβασης αφαιρείται ο φακός σας και τοποθετείται ένας πλαστικός φακός, που μοιάζει με φακό επαφής. Ο πλαστικός φακός μένει μόνιμα μέσα στο μάτι σας. Η εγχείρηση καταρράκτης σας βοηθά να βλέπετε και πάλι καθαρά. Τα άτομα με διαβήτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καταρράκτη  και μάλιστα σε μικρότερη ηλικία και με ταχύτερη εξέλιξη.
  • Αμφιβληστροειδοπάθεια: Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης ενηλίκων στην Αμερική. Προκαλείται από αλλαγές των αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Σε κάποιους ανθρώπους με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ενδέχεται τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς να εμφανίσουν διόγκωση και διαρροή υγρού, ενώ σε άλλους αναπτύσσονται νέα μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Οι αλλαγές αυτές μπορούν να προκαλέσουν ελάττωση όρασης ή τύφλωση. Η ιατρική έρευνα έχει δείξει ότι οι κίνδυνοι αυτοί μπορούν να μειωθούν σημαντικά. Ένας καλύτερος έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα επιβραδύνει την έναρξη και την εξέλιξη αμφιβληστροειδοπάθειας και μειώνει την ανάγκη για επέμβαση με λειζερ στις περιπτώσεις σοβαρής αμφιβληστροειδοπάθειας.

 

Ποια είναι η χρησιμότητα των Ελαστικών Επιδέσμων;

Ελαστικοί Επίδεσμοι

Διαθέσιμες Διαστάσεις είναι : Νούμερα:

6cm x 4m

7cm x 4m

8cm x 4m

10cm x 4m

12cm x 4m

15cm x 4m

20cm x 4m

Οι ελαστικοί επιδέσμοι είναι απαραίτητοι σε πολλούς τομείς της ζωής μας, από την αθλητική δραστηριότητα μέχρι την ιατρική και τη βιομηχανία. Αυτοί οι επιδέσμοι είναι φτιαγμένοι από ελαστικό υλικό και χρησιμοποιούνται για να δένουν ή να συγκρατούν διάφορα αντικείμενα ή επιφάνειες.

Στον αθλητισμό, οι ελαστικοί επιδέσμοι χρησιμοποιούνται συνήθως για τη σταθεροποίηση των αρθρώσεων και την πρόληψη τραυματισμών κατά τη διάρκεια της άσκησης. Είναι διαθέσιμοι σε διάφορες διαστάσεις και σχήματα για να εξυπηρετήσουν τις διάφορες ανάγκες των αθλητών. Για παράδειγμα, οι ελαστικοί επιδέσμοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σταθεροποίηση του γονάτου, του αγκώνα ή του καρπού.

Στην ιατρική, οι ελαστικοί επιδέσμοι χρησιμοποιούνται συνήθως για τη σταθεροποίηση των αρθρώσεων και την αντιμετώπιση τραυματισμών. Είναι επίσης χρήσιμοι για την αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων

Εκτός από τον αθλητισμό και την ιατρική, οι ελαστικοί επιδέσμοι χρησιμοποιούνται επίσης σε πολλούς άλλους τομείς και καταστάσεις. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  1. Βιομηχανία: Οι ελαστικοί επιδέσμοι χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση και τη σύνδεση διαφόρων αντικειμένων, όπως σωλήνες, καλώδια, και σωλήνες αερίου.
  2. Κατασκευή: Οι ελαστικοί επιδέσμοι χρησιμοποιούνται στην κατασκευή για τη σταθεροποίηση και την ενίσχυση των δομικών στοιχείων.
  3. Συσκευασία: Οι ελαστικοί επιδέσμοι χρησιμοποιούνται για τη συγκράτηση και το σφράγισμα πακέτων και συσκευασιών.
  4. Επισκευές: Οι ελαστικοί επιδέσμοι χρησιμοποιούνται για την επισκευή αντικειμένων όπως οθόνες, καλώδια και ηλεκτρικά εξαρτήματα.

Σε κάθε περίπτωση, η σωστή επιλογή του μεγέθους και του τύπου του ελαστικού επιδέσμου είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματική του χρήση.

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Στις 2 Απριλίου 2023, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Η ημέρα αυτή έχει ως στόχο να αυξήσει την επίγνωση και την κατανόηση του αυτιστικού φάσματος στην κοινωνία μας. Στο πλαίσιο αυτό, η ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για την ενημέρωση του κοινού για τα συμπτώματα και τις ανάγκες των ατόμων με αυτισμό και για τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, προσβάσιμου και ανοιχτού κόσμου για όλους. Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και γλωσσικές δεξιότητες ενός ατόμου. Τα άτομα με αυτισμό έχουν τη δυσκολία να κατανοήσουν τις κοινωνικές κανόνες και την επικοινωνία με άλλα άτομα, καθώς και στην ανάπτυξη ενδιαφερόντων και δεξιοτήτων. Ωστόσο, ο αυτισμός είναι μια πολυμορφική διαταραχή, και οι άνθρωποι με αυτισμό εκδηλώνουν διαφορετικά επίπεδα δυσκολιών και ανάγκες.

Στον τομέα της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, τα άτομα με αυτισμό μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις μη-γραπτές κοινωνικές κανόνες, όπως οι χαιρετισμοί, οι εκφράσεις προσώπου και η σωστή απόκριση στα σήματα του σώματος. Επίσης, τα άτομα με αυτισμό μπορεί να δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με άλλους ανθρώπους και να συνδέονται στις κοινωνικές σχέσεις.

Τα γενικά συμπτώματα του αυτισμού μπορούν να ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο, ωστόσο υπάρχουν κάποια κοινά σημεία που μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώριση της διαταραχής σε παιδιά και ενήλικες. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εκδηλώνονται στους τομείς της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της επικοινωνίας, της επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς και των περιορισμένων ενδιαφερόντων.

Μερικά από τα γενικά συμπτώματα του αυτισμού περιλαμβάνουν:

  1. Δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση: Τα άτομα με αυτισμό έχουν δυσκολίες στην επικοινωνία με άλλα άτομα, στην ανταπόκρισή τους σε μη λεκτικά σημάδια και στην κατανόηση των κοινωνικών κανόνων και των συναισθημάτων των άλλων.
  2. Επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και ενδιαφέροντα: Τα άτομα με αυτισμό επιδεικνύουν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και ενδιαφέροντα, όπως τον ενδοσκοπισμό και την προσήλωση σε συγκεκριμένες δραστηριότητες.
  3. Δυσκολίες στην επικοινωνία: Τα άτομα με αυτισμό μπορεί να έχουν δυσκολίες στη γλωσσική επικοινωνία και στην κατανόηση της γλώσσας και των λέξεων.
  4. Συμπτώματα αισθητηριακής διαταραχής: Τα άτομα με αυτισμό μπορεί να αντιδρούν υπερβολικά σε αισθητήρια ερεθίσματα, όπως τον ήχο, το φως ή την υφή.

Βάσει στατιστικών στοιχείων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η συχνότητα του αυτισμού είναι περίπου 1 στα 68 παιδιά. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό δεν αποδίδεται απαραίτητα σε αύξηση της εμφάνισης του αυτισμού, αλλά σε βελτιωμένη αναγνώριση και διάγνωση της διαταραχής.

Τα αγόρια φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με αυτισμό από τα κορίτσια, με αναλογία περίπου 4:1. Επίσης, περίπου το 31% των ατόμων με αυτισμό έχουν διανοητική υστέρηση, ενώ το 25% έχει κανονικό ή ακόμα και υψηλότερο επίπεδο νοημοσύνης.

Στατιστικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ο αυτισμός είναι πιο συχνός σε οικογένειες με ιστορικό της διαταραχής, και ότι η γενετική προδιάθεση μπορεί να παίζει έναν ρόλο στην εμφάνιση του αυτισμού.