Πρόσληψη γλυκόζης Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024 Πρόσληψη γλυκόζης Η κατά την μυϊκή άσκηση σύσπαση του μυός αποτελεί ερέθισμα για την πρόσληψη γλυκόζης, από τον ασκούμενο μυ, χωρίς την παρουσία ινσουλίνης όπως και ο εγκέφαλος και στα ερυθρά αιμοσφαίρια παρά ότι ο μυϊκός ιστός , καρδιακός μυς και ο λιπώδης ιστός προσλαμβάνουν τη γλυκόζη μόνο με παρουσία της ινσουλίνης.
Λόγω αυξημένου αδρενεργικού ερεθισμού έχουμε: Η αύξηση της αιματικής ροής στα ασκούμενα όργανα προκαλεί μείωση αιμάτωσης των οργάνων που συμβάλλουν στην κάθαρση των αντιρροπιστικών ορμονών (ήπαρ). Μεταβολές επίσης συμβαίνουν και στην γλυκαιμία – μείωση επιπέδων γλυκόζης λόγω υπερκατανάλωσης. Με το πέρας της άσκησης έχουμε αποκατάσταση στην έκκριση ινσουλίνης, η οποία συμβάλλει στην αποκατάσταση των αποθεμάτων του μυϊκού γλυκογόνου.
Στις 15 Φεβρουαρίου 2024 σηματοδοτείται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, μια σημαντική ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και στην ενίσχυση της μάχης ενάντια σε αυτήν την ασθένεια. Ο Παιδικός Καρκίνος παραμένει μία από τις πιο σοβαρές απειλές για την υγεία των παιδιών παγκοσμίως, με αυξανόμενα ποσοστά διάγνωσης κάθε χρόνο. Είναι σημαντικό να ενημερωθούμε για τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση αυτής της νόσου, καθώς και να στηρίξουμε τις οικογένειες που βιώνουν αυτήν την πραγματικότητα.
Στην εποχή της τεχνολογικής καινοτομίας, η υγεία και η παρακολούθηση των συμπτωμάτων αποκτούν νέα διάσταση με την εμφάνιση των ασύρματων παλμικών οξύμετρων. Τα παλμικά οξύμετρα Bluetooth αντιπροσωπεύουν μια εξέλιξη στην παρακολούθηση της υγείας, επιτρέποντας στους χρήστες να μετρούν το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα (SpO2) και τους παλμούς τους χωρίς την ανάγκη για καλώδια ή περιορισμένη κινητικότητα.
Το θερμόμετρο με εύκαμπτη άκρη αποτελεί ένα από τα πιο πολύπλευρα και χρήσιμα εργαλεία στον κόσμο της ιατρικής και όχι μόνο. Η ευελιξία της άκρης του το καθιστά ιδανικό για ποικίλες εφαρμογές, ενώ η ακρίβειά του παρέχει αξιόπιστα αποτελέσματα σε διάφορες καταστάσεις.
Οι διεργασίες που αποσκοπούν στην ομαλή πορεία των λειτουργικών σκοπών του οργανισμού είναι: Διατήρηση της ομοιόστασης γλυκόζης
ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ Ο όρος άσκηση προσδιορίζει την συστηματική και κάτω από ιατρικό σχεδιασμό δραστηριότητα κατά τον ελεύθερο χρόνο του ατόμου και δεν αφορά την καθημερινή – επαγγελματική κύρια – δραστηριότητα του. Η χρησιμότητα της άσκησης στο σακχαρώδη διαβήτη έχει αναγνωρισθεί από το 18ο αιώνα.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται όταν οι διαβητικοί τύπου 2 υποβάλλονται σε άσκηση και ευρίσκονται σε θεραπεία με αντιδιαβητικά δισκία. Σε περίπτωση που η διάρκεια της άσκησης είναι μεγάλη ο κίνδυνος της υπογλυκαιμίας είναι ορατός. Για τον λόγο αυτό πριν την άσκηση να μειώνεται η δοσολογία του δισκίου και να προστίθεται υδατανθρακούχο γεύμα κατά την διάρκεια ή και αμέσως μετά την άσκηση. Ανάλογο φαινόμενο δυνατόν να συμβεί όταν ο διαβητικός τύπου 2 ευρίσκεται σε ινσουλινοθεραπεία.
Τι είδους άσκηση μπορεί να κάνει ο διαβητικός τύπου 2 Σωματική άσκηση δεν σημαίνει αθλητισμός . Χρειάζεται θέληση για απλές, συχνές προσπάθειες που συνδυάζουν το «τερπνόν μετά του ωφελίμου» δηλ. την ευχαρίστηση με το όφελος. Τέτοιες προσπάθειες είναι π.χ.
Η μυϊκή δραστηριότητα ενεργεί ρυθμιστικά στις μικρές και μέτριες αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης. Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι τα διαβητικά άτομα που είχαν μυϊκή δραστηριότητα παρουσίαζαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με διαβητικούς που είχα καθιστική ζωή.