Anats S.A. Logo
Blog archive
RSS

Blog

Εξέταση σακχάρου πριν και μετά τα γεύματα

Μετρητής Σακχάρου OGCare

 

 

Εξέταση πριν και μετά τα γεύματα

Το φαγητό έχει άμεση επίδραση στη γλυκόζη του αίματος, όποτε είναι σημαντικό να εξετάζεστε τακτικά, πριν και μετά από τα γεύματα. Ενδεχομένως να θελήσετε να υιοθετήσετε καθημερινές εξετάσεις, πριν και μετά τα γεύματα.

Γλυκόζη νηστείας

Η εξέταση πριν φάτε τη συγκεκριμένη ημέρα θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε εάν η ινσουλίνη, την οποία παράγει το σώμα σας ή την λαμβάνεται σε ενέσιμη μορφή, ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος σας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Προγευματική γλυκόζη

Η εξέταση πριν από τα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων σχετικά με το φαγητό και την ινσουλίνη για το επερχόμενο γεύμα. Εάν τα επίπεδα της γλυκόζης σας είναι πολύ υψηλά, αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για να καταναλώσετε πιο υγιεινές τροφές και για να γνωρίζετε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε.

Μεταγευματική γλυκόζη

Η εξέταση μετά από τα γεύματα αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο το γεύμα σας έχει επίδραση στη γλυκόζη τους αίματος σας και εάν το σώμα σας έχει την κατάλληλη ποσότητα ινσουλίνης για να καλύψει το φαγητό που καταναλώσατε. Αυτή είναι η εξέταση που σας βοηθά να μάθετε τα περισσότερα πράγματα για τις διατροφικές επιλογές σας. Καθώς αρχίζετε να μαθαίνετε για το πώς να ζείτε με το διαβήτη, μπορείτε να καταγράφετε τη διατροφή σας και να μπορείτε να καταγράφετε τη διατροφή σας και στη συνέχεια να βρείτε τρόπους χειρισμού των επιπέδων γλυκόζης που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Ευχές για Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση !🌷🐣

Η εταιρεία ΑΝΑΤΣ Α.Ε. και οι συνεργάτες της,

σας εύχονται Θερμές Ευχές για

Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση  

Υγεία & Αισιοδοξία

σε εσάς και τις οικογένειές σας.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι μια επίσημη ημέρα που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, στη μνήμη της ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το 1948. Σκοπός της ημέρας είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την υγεία και τη σημασία της σε όλο τον κόσμο.

Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του 2023 είναι "Δράση για την Υγεία: Προαγωγή της Υγείας σε Περιόδους Κρίσης". Το θέμα αυτό επικεντρώνεται στην ανάγκη να λαμβάνονται δραστικά μέτρα για την προστασία της υγείας σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε τώρα με την πανδημία του COVID-19.

Η πανδημία του COVID-19 έχει αποδείξει τη σημασία της δράσης για την υγεία και την προετοιμασία για κρίσεις υγείας. Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του 2023 επικεντρώνεται στη σημασία της πρόληψης και της αντιμετώπισης των κρίσεων υγείας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη των ασθενειών, τη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, και την αντιμετώπιση των κρίσεων υγείας όταν εμφανίζονται.

Επιπλέον, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του 2023 θα επικεντρωθεί στη σημασία της ψυχικής υγείας και της προσφοράς υποστήριξης σε όσους τη χρειάζονται. Η πανδημία του COVID-19 έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, καθώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν απώλειες, ανασφάλεια και ανησυχία για το μέλλον. Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του 2023 θα υπογραμμίσει τη σημασία της διασφάλισης της ισότητας στην υγεία και της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, εθνικότητας ή οικονομικής κατάστασης.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, και η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του 2023 εστιάζει στη σημασία της πρόληψης των ασθενειών. Η πρόληψη μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως η προαγωγή της υγιεινής διατροφής, η ενθάρρυνση της άσκησης, η αποφυγή του καπνίσματος και η εμβολιαστική κάλυψη. Η πανδημία του COVID-19 έχει αποδείξει πόσο σημαντική είναι η πρόληψη των ασθενειών και η παροχή πρόσβασης στις εμβολιαστικές δόσεις σε όλους τους ανθρώπους.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβει ο διαβήτης;

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει πολλαπλές επιπλοκές, κυρίως εάν δεν αντιμετωπιστεί και δεν διαχειριστεί σωστά. Ορισμένες από τις συνηθέστερες επιπλοκές του διαβήτη περιλαμβάνουν:

  • Οφθαλμολογικές επιπλοκές: Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όρασης, όπως ανακούφιση, καταρράκτη, γλαύκωμα και βλαβερές αλλαγές στα αισθητήρια κύτταρα του μακρού νευρικού.

Οι επιπλοκές στα μάτια είναι πολύ συχνό φαίνομενο στα άτομα που έχουν διαβήτη. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε ανθρώπου ηλικίας 20-74 ετών. Τα τρία βασικά προβλήματα που μπορούν να αναπτύξουν και θα πρέπει να γνωρίζουν τα άτομα με διαβήτη είναι ο καταρράκτης , το γλαύκωμα και η αμφιβληστροειδοπάθεια, Εάν έχετε διαβήτη, πρέπει να πραγματοποιήσετε μια πλήρη εξέταση των ματιών σας τουλάχιστον μια φορά ετησίως.

  • Καρδιαγγειακές παθήσεις: Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα του μυοκαρδίου και αρτηριακή νόσο.

Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα καταστρέφουν τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλούν τη στένωση τους με το χρόνο, εμποδίζοντας την κυκλοφορία και ευνοώντας της αποφράξεις. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Διαβητολογική Εταιρεία τα άτομα με διαβήτη έχουν 2 έως 4 φορές υψηλότερα ποσοστά θανάτου από καρδιοπάθεια σε σχέση με τους ενήλικες που δεν έχουν διαβήτη. Επίσης, τα άτομα με διαβήτη έχουν την τάση να αναπτύσσουν καρδιοπάθεια ή να υφίστανται εγκεφαλικά επεισόδια σε μικρότερη ηλικία από τους άλλους ανθρώπους. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πιθανότητες για έμφραγμα ενός ατόμου με διαβήτη μέσης ηλικίας είναι ίδιες σε σχέση με ένα άτομα που δεν έχει διαβήτη και έχει ήδη υποστεί ένα έμφραγμα. Ο διαβήτης συνδέεται επίσης με την υψηλή αρτηριακή πίεση. Τόση ο διαβήτης όσο και η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου, νεφροπάθειας και ασθένειας των ματιών. Για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας εκτός από την ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα θα πρέπει να βελτιώσετε τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και καρδιοπάθειας. Εκτός από την καθημερινλη παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος, απαραίτητη είναι μια εξέταση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) τουλάχιστον 2 φορές ετησίως. Ειδικά στον διαβήτη τύπου 1 η σύσταση είναι να γίνεται εξέταση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης ανά 3μηνο. Το ίδιο ισχύει και στον τύπο 2 όταν ακολουθείται σχήμα ινσουλίνης. Η εξέταση αυτή δείχνει το μέσο επίπεδο γλυκόζης στο αίμα κατά τους τελευταίους 3 μήνες.

  • Εγκεφαλικό επεισόδιο: Οι υπεργλυκαιμικές καταστάσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης στο αίμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

Τα άτομα με διαβήτη έχουν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τα μη διαβητικά άτομα. Επίσης, τα άτομα αυτά ανήκουν σε ηψυλή ομάδα κινδύνου σε ότι αφορά εγκεφαλικά επεισόδια επειδή η υπερβολική γλυκόζη (σάκχαρο του αίματος) ή ινσουλίνη (ορμόνη που ρυθμίζει τη γλυκόζη) στο αίμα μπορεί να καταστρέψει τις αρτηρίες που μεταφέρουν οξυγόνο στον εγκέφαλο. Επίσης, τα άτομα με διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία, στεφανιαία νόσο και πολλά άλλα νοσήματα που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Και πάλι, ο έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και του βάρους μπορεί να μειώσει του κινδύνους αυτούς.

  • Γλαύκωμα: Τα γλαύκωμα παρουσιάζεται όταν υπάρχει σταδιακή αύξηση της πίεσης των υγρών εντός των ματιών. Αυτό προκαλεί βλάβη στο οπτικό νεύρο, οδηγώντας σε απώλεια όρασης. Τα άτομα με διαβήτη έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από γλαύκωμα σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν διαβήτη.
  • Καταρράκτης: Ο καταρράκτης είναι το «νέφος» πάνω από το φακό του ματιού σας, το οποίο είναι συνήθως διαυγές. Ο φακός εστιάζει φως στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Ο καταρράκτης κάνει να φαίνονται θολά όλα όσα βλέπετε. Για την αφαίρεση του καταρράκτη χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Κατά την διάρκεια της επέμβασης αφαιρείται ο φακός σας και τοποθετείται ένας πλαστικός φακός, που μοιάζει με φακό επαφής. Ο πλαστικός φακός μένει μόνιμα μέσα στο μάτι σας. Η εγχείρηση καταρράκτης σας βοηθά να βλέπετε και πάλι καθαρά. Τα άτομα με διαβήτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καταρράκτη  και μάλιστα σε μικρότερη ηλικία και με ταχύτερη εξέλιξη.
  • Αμφιβληστροειδοπάθεια: Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης ενηλίκων στην Αμερική. Προκαλείται από αλλαγές των αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Σε κάποιους ανθρώπους με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ενδέχεται τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς να εμφανίσουν διόγκωση και διαρροή υγρού, ενώ σε άλλους αναπτύσσονται νέα μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Οι αλλαγές αυτές μπορούν να προκαλέσουν ελάττωση όρασης ή τύφλωση. Η ιατρική έρευνα έχει δείξει ότι οι κίνδυνοι αυτοί μπορούν να μειωθούν σημαντικά. Ένας καλύτερος έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα επιβραδύνει την έναρξη και την εξέλιξη αμφιβληστροειδοπάθειας και μειώνει την ανάγκη για επέμβαση με λειζερ στις περιπτώσεις σοβαρής αμφιβληστροειδοπάθειας.

 

Ποια είναι η χρησιμότητα των Ελαστικών Επιδέσμων;

Ελαστικοί Επίδεσμοι

Διαθέσιμες Διαστάσεις είναι : Νούμερα:

6cm x 4m

7cm x 4m

8cm x 4m

10cm x 4m

12cm x 4m

15cm x 4m

20cm x 4m

Οι ελαστικοί επιδέσμοι είναι απαραίτητοι σε πολλούς τομείς της ζωής μας, από την αθλητική δραστηριότητα μέχρι την ιατρική και τη βιομηχανία. Αυτοί οι επιδέσμοι είναι φτιαγμένοι από ελαστικό υλικό και χρησιμοποιούνται για να δένουν ή να συγκρατούν διάφορα αντικείμενα ή επιφάνειες.

Στον αθλητισμό, οι ελαστικοί επιδέσμοι χρησιμοποιούνται συνήθως για τη σταθεροποίηση των αρθρώσεων και την πρόληψη τραυματισμών κατά τη διάρκεια της άσκησης. Είναι διαθέσιμοι σε διάφορες διαστάσεις και σχήματα για να εξυπηρετήσουν τις διάφορες ανάγκες των αθλητών. Για παράδειγμα, οι ελαστικοί επιδέσμοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σταθεροποίηση του γονάτου, του αγκώνα ή του καρπού.

Στην ιατρική, οι ελαστικοί επιδέσμοι χρησιμοποιούνται συνήθως για τη σταθεροποίηση των αρθρώσεων και την αντιμετώπιση τραυματισμών. Είναι επίσης χρήσιμοι για την αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων

Εκτός από τον αθλητισμό και την ιατρική, οι ελαστικοί επιδέσμοι χρησιμοποιούνται επίσης σε πολλούς άλλους τομείς και καταστάσεις. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  1. Βιομηχανία: Οι ελαστικοί επιδέσμοι χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση και τη σύνδεση διαφόρων αντικειμένων, όπως σωλήνες, καλώδια, και σωλήνες αερίου.
  2. Κατασκευή: Οι ελαστικοί επιδέσμοι χρησιμοποιούνται στην κατασκευή για τη σταθεροποίηση και την ενίσχυση των δομικών στοιχείων.
  3. Συσκευασία: Οι ελαστικοί επιδέσμοι χρησιμοποιούνται για τη συγκράτηση και το σφράγισμα πακέτων και συσκευασιών.
  4. Επισκευές: Οι ελαστικοί επιδέσμοι χρησιμοποιούνται για την επισκευή αντικειμένων όπως οθόνες, καλώδια και ηλεκτρικά εξαρτήματα.

Σε κάθε περίπτωση, η σωστή επιλογή του μεγέθους και του τύπου του ελαστικού επιδέσμου είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματική του χρήση.

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Στις 2 Απριλίου 2023, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Η ημέρα αυτή έχει ως στόχο να αυξήσει την επίγνωση και την κατανόηση του αυτιστικού φάσματος στην κοινωνία μας. Στο πλαίσιο αυτό, η ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για την ενημέρωση του κοινού για τα συμπτώματα και τις ανάγκες των ατόμων με αυτισμό και για τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, προσβάσιμου και ανοιχτού κόσμου για όλους. Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και γλωσσικές δεξιότητες ενός ατόμου. Τα άτομα με αυτισμό έχουν τη δυσκολία να κατανοήσουν τις κοινωνικές κανόνες και την επικοινωνία με άλλα άτομα, καθώς και στην ανάπτυξη ενδιαφερόντων και δεξιοτήτων. Ωστόσο, ο αυτισμός είναι μια πολυμορφική διαταραχή, και οι άνθρωποι με αυτισμό εκδηλώνουν διαφορετικά επίπεδα δυσκολιών και ανάγκες.

Στον τομέα της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, τα άτομα με αυτισμό μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις μη-γραπτές κοινωνικές κανόνες, όπως οι χαιρετισμοί, οι εκφράσεις προσώπου και η σωστή απόκριση στα σήματα του σώματος. Επίσης, τα άτομα με αυτισμό μπορεί να δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με άλλους ανθρώπους και να συνδέονται στις κοινωνικές σχέσεις.

Τα γενικά συμπτώματα του αυτισμού μπορούν να ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο, ωστόσο υπάρχουν κάποια κοινά σημεία που μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώριση της διαταραχής σε παιδιά και ενήλικες. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εκδηλώνονται στους τομείς της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της επικοινωνίας, της επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς και των περιορισμένων ενδιαφερόντων.

Μερικά από τα γενικά συμπτώματα του αυτισμού περιλαμβάνουν:

  1. Δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση: Τα άτομα με αυτισμό έχουν δυσκολίες στην επικοινωνία με άλλα άτομα, στην ανταπόκρισή τους σε μη λεκτικά σημάδια και στην κατανόηση των κοινωνικών κανόνων και των συναισθημάτων των άλλων.
  2. Επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και ενδιαφέροντα: Τα άτομα με αυτισμό επιδεικνύουν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και ενδιαφέροντα, όπως τον ενδοσκοπισμό και την προσήλωση σε συγκεκριμένες δραστηριότητες.
  3. Δυσκολίες στην επικοινωνία: Τα άτομα με αυτισμό μπορεί να έχουν δυσκολίες στη γλωσσική επικοινωνία και στην κατανόηση της γλώσσας και των λέξεων.
  4. Συμπτώματα αισθητηριακής διαταραχής: Τα άτομα με αυτισμό μπορεί να αντιδρούν υπερβολικά σε αισθητήρια ερεθίσματα, όπως τον ήχο, το φως ή την υφή.

Βάσει στατιστικών στοιχείων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η συχνότητα του αυτισμού είναι περίπου 1 στα 68 παιδιά. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό δεν αποδίδεται απαραίτητα σε αύξηση της εμφάνισης του αυτισμού, αλλά σε βελτιωμένη αναγνώριση και διάγνωση της διαταραχής.

Τα αγόρια φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με αυτισμό από τα κορίτσια, με αναλογία περίπου 4:1. Επίσης, περίπου το 31% των ατόμων με αυτισμό έχουν διανοητική υστέρηση, ενώ το 25% έχει κανονικό ή ακόμα και υψηλότερο επίπεδο νοημοσύνης.

Στατιστικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ο αυτισμός είναι πιο συχνός σε οικογένειες με ιστορικό της διαταραχής, και ότι η γενετική προδιάθεση μπορεί να παίζει έναν ρόλο στην εμφάνιση του αυτισμού.

Τι να προσέχουμε στο Διαβήτη;

Τα πολύ υψηλά επίπεδα γλυκόζης του αίματος καταστρέφουν το σώμα με την πάροδο του χρόνου. Στόχος είναι να διατηρηθεί η γλυκόζη του αίματος εντός του επιθυμητού εύρους τιμών και να αποφύγετε τις περιόδους υψηλών επιπέδων γλυκόζης. Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν εφίδρωση, πείνα, άγχος, τρέμουλο, ωχρότητα και γρήγορο καρδιακό κτύπο. Η σοβαρή υπογλυκαιμία μπορεί να οδηγήσει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκαλώντας απώλεια των αισθήσεων ή κώμα.

Υψηλό Σάκχαρο του αίματος

Ο μη έλεγχος του διαβήτη και η μη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα προκαλούν ένα ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων σε ολόκληρο το σώμα του ανθρώπου. Είναι σημαντικό να ελαχιστοποιήσετε όσο περισσότερο μπορείτε τις περιόδους υψηλών επιπέδων γλυκόζης του αίματος σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Τα πολύ υψηλά επίπεδα γλυκόζης του αίματος καταστρέφουν το σώμα με την πάροδο του χρόνου. Η υψηλή γλυκόζη στο αίμα καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και εμποδίζει την κυκλοφορία, οδηγώντας σε καρδιοπάθεια, βλάβη στα νεύρα, νεφροπάθεια και βλάβη στα μάτια.

Τα κύτταρα του νευρικού συστήματος, της καρδιάς, των αιμοφόρων αγγείων και των νεφρών μπορούν απορροφήσουν ελεύθερα γλυκόζη χωρίς ινσουλίνη. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές σε αυτά τα κύτταρα, τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και την παραγωγή βασικών ενζύμων. Αυτός είναι ο λόγος για τον όποιον είναι τόσο σημαντικό να αποφεύγετε τις παρατεταμένες περιόδους υψηλής γλυκόζης στο αίμα και να διατηρείτε τα επίπεδα γλυκόζης εντός φυσιολογικών ορίων όσο περισσότερο μπορείτε σε καθημερινή βάση.

Βλάβη στα νεφρά (νευροπάθεια)

Υψηλά επίπεδα γλυκόζης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα τοιχώματα των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τα νεύρα. Ορισμένοι άνθρωποι με βλάβη στα νεύρα αναπτύσσουν συμπτώματα όπως άλγος, μυρμηκίαση ή μούδιασμα, απώλεια αίσθηση στα άνω και στα κάτω άκρα. Προβλήματα των νεύρων μπορούν να προκύψουν σε κάθε σύστημα οργάνων, όπως το πεπτικό σύστημα, η καρδιά και τα γεννητικά όργανα.

Προβλήματα κάτω άκρων

Η βλάβη στα νεύρα είναι μια συχνή κατάσταση εξαιτίας της οποίας πολλά άτομα με διαβήτη αναπτύσσουν προβλήματα στα κάτω άκρα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές. Η κακή κυκλοφορία και οι αλλαγές στο σχήμα των πελμάτων ή δαχτύλων σας μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα.

Τα νεύρα που ελέγχουν τη λιπαρότητα και την υγρασία στα κάτω άκρα σας μπορούν να υποστούν βλάβη, προκαλώντας εξαιρετική ξηρότητα στο δέρμα των κάτω άκρων. Για να καταπολεμήσετε την υγρασία, μετά το μπάνιο, στεγνώστε τα πόδια σας και εγκλωβίστε την εναπομένουσα υγρασία με μια λεπτή στρώση απλής βαζελίνης, μια άοσμη κρέμα χεριών ή άλλη παρόμοια προϊόντα.

Επίσης, οι καλοί εμφανίζονται πιο συχνά και δημιουργούνται ταχύτερα στα κάτω άκρα των ατόμων με διαβήτη. Η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιείτε μια ελαφρόπετρα καθημερινά για να αντιμετωπίζετε τους κάλους. Εάν οι καλοί συνεχίζουν να εμφανίζονται, απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία της υγείας για να τους φροντίσει.

Νεφροπάθεια

Στα νεφρά υπάρχουν εκατομμύρια μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία με οπές τα οποία λειτουργούν ως ένα σύστημα φιλτραρίσματος για τα άχρηστα υποπροϊόντα του οργανισμού μας, ενώ παράλληλα διατηρούν τη ροή σημαντικών πρωτεϊνών και ερυθροκυττάρων στο αίμα μας. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα κάνουν τα νεφρά να φιλτράρουν υπερβολικές ποσότητες αίματος. Αυτή η επιπρόσθετη εργασία επιβαρύνει τα φίλτρα. Μετά από πολλά χρόνια, αρχίζουν να εμφανίζουν διαρροές και έτσι πολύτιμη πρωτεΐνη χάνεται στα ούρα. Η παρουσία μικρών ποσοτήτων πρωτεΐνης στα ούρα ονομάζεται μικρολευκωματινουρία.

Όταν η διάγνωση της νεφροπάθεια γίνεται έγκαιρα  (στο στάδιο της μακρολευκωματινουρίας), διάφορες θεραπείες μπορούν να αποτρέψουν την επιδείνωση της νεφροπάθειας. Η παρουσία μεγαλύτερων ποσοτήτων πρωτεΐνης στα ούρα ονομάζεται μακρολευκωματινουρία. Όταν η διάγνωση της νεφροπάθειας γίνεται αργότερα (στο στάδιο της μακρολευκωματινουρίας), συνήθως ακολουθεί η νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή ESRD. Με την πάροδο του χρόνου, η πίεση της υπερλειτουργίας κάνει τα νεφρά να χάσουν την ικανότητα να φιλτράρουν το αίμα. Τότε, αρχίζουν να σχηματίζονται υπολείμματα στο αίμα. Τελικά, επέρχεται νεφρική ανεπάρκεια. Αυτή η ανεπάρκεια η ESRD είναι πολύ σοβαρή. Ένα άτομα με ESRD χρειάζεται μεταμόσχευση νεφρού ή μηχανικό φιλτράρισμα του αίματος του (αιμοκάθαρση).

 

Ποιοι άνθρωποι εμφανίζουν νεφροπάθεια;

Η ανεπαίσθητη βλάβη των νεφρών μπορεί να ξεκινήσει εντός περίπου ενός χρόνου από την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 κα να υφίσταται όταν γίνεται η διάγνωση του τύπου 2, αλλά συνήθως μεσολαβεί διάστημα 5 έως 10 ετών πριν εξελίχθει σε σημαντικό πρόβλημα. Δεν αναπτύσσουν νεφροπάθεια όλα τα άτομα με διαβήτη. Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη νεφροπάθειας είναι η κληρονομικότητα, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα και η αρτηριακή πίεση. Όσο καλύτερα ελέγχει ένας άνθρωπος το διαβήτη και την αρτηριακή του πίεση, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες να αναπτύξει νεφροπάθεια.

Ο έλεγχος του Διαβήτη

Ο αυστηρός έλεγχος του διαβήτη σας μπορεί να αποτρέψει ή να επιβραδύνει την εξέλιξη πολλών επιπλοκών του διαβήτη, χαρίζοντας σας επιπλέον χρόνια υγιούς και δραστήριας ζωής.

  1. Συχνής μέτρηση, με αυτοεξέταση, των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας.
  2. Υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και άσκησης.
  3. Διαχείριση της ινσουλίνης σας και άλλων φαρμάκων σε συνεργασία με το γιατρό σας, βάσει των μεταβαλλόμενων αναγκών σας.
  4. Εξέταση σε τακτική βάση: χοληστερόλη – ετήσια, αρτηριακή πίεση – σε κάθε επίσκεψη στο γιατρό, και HbA1c – 2-4 φορές το χρόνο.

Γιατί πρέπει να εξετάζεστε;

Η παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος, είναι το κύριο εργαλείο που έχετε στη διάθεσή σας για να ελέγχετε το διαβήτη. Η συχνή εξέταση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος σας παρέχει πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο η διατροφή σας, η άσκηση, τα φάρμακα, το άγχος και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας, οπότε και μπορείτε να κάνετε τις κατάλληλες προσαρμογές και να βελτιώσετε τον γλυκαιμικό έλεγχο σε καθημερινή βάση. Η εξέταση είναι επίσης σημαντική ώστε να μπορέσετε να διατηρήσετε τα άρτια αποτελέσματα, μόλις επιτευχθούν οι στόχοι ελέγχου.

Οι μετρητές της γλυκόζης του αίματος έχουν ζωτική σημασία στην καθημερινή παρακολούθηση της γλυκόζης. Η εξέταση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μπορεί να σας φαίνεται δύσκολη αρχικά αλλά γίνεται συνεχώς ευκολότερη καθώς περνάει ο καιρός και το τρύπημα του δακτύλου γίνεται πλέον, σχεδόν ανώδυνο.

Με την πάροδο του χρόνου, η εξέταση της γλυκόζης του αίματος μπορεί να γίνει όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας ή το μπάνιο σας – άλλη μια καθημερινή συνήθεια για την υγεία σας. Κάποια στιγμή, μπορεί ακόμα και να όμορφα για το γεγονός ότι μπορείτε να ελέγχετε το διαβήτη σας μόνοι σας. Όταν μπορέσετε να ρυθμίσετε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας, πιθανώς θα αισθανθείτε σε μεγαλύτερη φόρμα και με περισσότερη ενέργεια.

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε την εξέταση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Ωστόσο, καλό θα είναι να την κάνετε σε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα. Η διατήρηση ενός ημερολογίου με τα αποτελέσματα σας είναι ζωτικής σημασίας. Δείχνοντας αυτό το ημερολόγιο στο γιατρό σας θα έχετε μια καλή εικόνα της ανταπόκρισης του οργανισμού σας στο πρόγραμμα αντιμετώπισης του διαβήτη.

Θα μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο αρχείο σας, για να δείτε αν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας είναι πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά για πολλές διαδοχικές μέρες την ίδια ώρα, και να κάνετε έτσι κατάλληλες προσαρμογές. Η εξέταση είναι το πιο ισχυρό εργαλείο που έχετε στη διάθεση σας ώ διαβητικοί για να επανακτήσετε την υγεία σας, αλλά θα πρέπει να ενεργείτε βάσει των πληροφοριών που αποκομίζετε από την εξέταση σας.

Πότε πρέπει να εξετάζεστε;

Η συχνότητα της εξέτασης ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ενδεικτικά συνιστάται από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία στους ασθενείς με ΣΔτ1 ή ΣΔτ2 που λαμβάνουν θεραπευτικά σχήματα και δόσεις εφόδου (bolus) ή φέρουν αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, 3-7 μετρήσεις το 24ωρο.

Στους ασθενείς με ΣΔτ2 που αντιμετωπίζονται με μια δόση βασικής ινσουλίνης το 24ωρο, καθημερινή μέτρηση της γλυκόζης νηστείας. Εάν, παρά την ικανοποιητική ρύθμιση της γλυκόζης νηστείας, η Alc παραμένει εκτός στόχων συνίσταται μέτρηση και της μεταγευματικής γλυκόζης. Εσείς, μαζί με τον γιατρό σας, θα πρέπει να ορίζετε τη συχνότητα της εξέτασης, βάσει των αναγκών σας. Μπορεί να σας προτείνουν να εξετάζετε καθημερινά το σάκχαρο του αίματός σας με την ακόλουθη συχνότητα:

  • Πριν από κάθε γεύμα
  • 2 ώρες μετά από ένα γεύμα
  • Πριν από την κατάκλιση
  • Κατά την διάρκεια της νύκτας (κατ’εντολή ιατρού)
  • Πριν από σωματική δραστηριότητα, για να δείτε εάν χρειάζεστε ένα σνακ
  • Κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητα και μετά από αυτή
  • Πριν και μετά τη λήψη αντιδιαβητικών φαρμάκων
  • Κατά τη διάρκεια περιόδων ασθένειας και άγχους
  • Πριν και μετά την κατανάλωση αλκοόλ
  • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (διαβήτης κύησης)

 

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης

Η 24η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση κατά της Φυματίωσης και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης (World Tuberculosis Day), σε ανάμνηση της ανακάλυψης του μικροβίου που προκαλεί την αρρώστια, του βακίλου της Φυματίωσης, από τον Γερμανό γιατρό Ρόμπερτ Κοχ στις 24 Μαρτίου του 1882.

H φυματίωση αποτελεί μια νόσο με ισχυρή παρουσία και με σημαντική επίπτωση παγκοσμίως, με κύρια στόχευση τις χώρες με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό status. To 2021 περίπου 10,6 εκατομμύρια ασθενείς νόσησαν από φυματίωση, με το 10% των ασθενών να είναι παιδιά. Τα παραπάνω αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης.

«Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Φυματίωσης 2023, είναι "Ναι! Μπορούμε να τελειώσουμε τη Φυματίωση!" με στόχο να εμπνεύσει ελπίδα, να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα υγιεινής και πρόληψης, να διαδώσει τις νέες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για υιοθέτηση κοινών οδηγιών για τη θεραπεία και βέβαια να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών για την καταπολέμηση της επιδημίας, της φυματίωσης», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σημειώνει επίσης, την έκκληση του ΠΟΥ για δράση, προτρέποντας τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν την ανάπτυξη νέων βραχύτερων από του στόματος θεραπευτικών σχημάτων για την ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση. Η ενίσχυση της προβολής και η εξασφάλιση πολιτικών δεσμεύσεων θα αποτελέσουν τις κύριες προτεραιότητες στη Συνάντηση για τη Φυματίωση στα Ηνωμένα Έθνη στις 22 Σεπτεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με στοιχεία της επιστημονικής Ομάδας Εργασίας «Φυματίωση και Λοιμώξεις από Μη Φυματικά Μυκοβακτηρίδια» της ΕΠΕ, η φυματίωση ευθύνεται για περίπου 1,6 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως μέσα στο 2021, αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου από λοιμώδες αίτιο μετά τη λοίμωξη COVID-19 και την 13η αιτία θανάτου συνολικά. To 2021 περίπου 10,6 εκατομμύρια ασθενείς νόσησαν από φυματίωση, με το 10% των ασθενών να είναι παιδιά. Η πολυανθεκτική φυματίωση παραμένει μια απειλή για την δημόσια υγεία, καθώς πέρα από τις δυσκολίες στον χειρισμό της, μόνο το 1/3 των ασθενών είχε πρόσβαση στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μέσα στο 2020.

Παρά το γεγονός ότι ο αρχικός στόχος για μείωση της επίπτωσης της φυματίωσης επιτεύχθηκε κατά το ήμισυ (10%) την πενταετία 2015-2020 και ότι υπήρξε ανάσχεση της περαιτέρω μείωσης κατά την πανδημία της COVID-19, ο τελικός στόχος για σημαντικό περιορισμό (End TB Strategy) σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2030 παραμένει εφικτός, αναφέρει η ΕΠΕ. Προσθέτει ότι άμεσες προτεραιότητες προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελούν η επικαιροποίηση και επανενεργοποίηση των εθνικών στρατηγικών και προγραμμάτων για την εξάλειψη της φυματίωσης στη μετά COVID-19 εποχή και η ορθολογιστική κατανομή των πόρων υγείας προς την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της νόσου στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που αφορούν στο 98% τον καταγεγραμμένων περιπτώσεων φυματίωσης. Σημειώνει ότι ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελούν τα νέα βραχύτερα σχήματα που εγκρίθηκαν πρόσφατα, τόσο για τη λανθάνουσα όσο και για την ενεργό φυματίωση από ευαίσθητα και ανθεκτικά στελέχη.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ:
1. Η στενότητα και η διάρκεια της επαφής,
2. Ο βαθμός μολυσματικότητας του ασθενούς και
3. Το περιβάλλον στο οποίο έλαβε χώρα η επαφή
4. Ο συνωστισμός σε δωμάτια με κακό εξαερισμό όπου ευρίσκεται ο φυματικός ασθενής

Τα άτομα αυτά μεταδίδουν συνήθως τη νόσο στους ανθρώπους που είναι σε επαφή μαζί τους αρκετές ώρες κάθε μέρα. Αυτοί μπορεί να είναι η οικογένειά τους, οι φίλοι τους ή οι συνάδελφοι στη δουλειά.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ:

Η φυματίωση μεταδίδεται μέσω του αέρα.
1. Το πιο σημαντικό είναι να ακολουθεί ο ασθενής σωστά την φαρμακευτική αγωγή
2. Κάλυψη στόματος με ένα μαντήλι κατά τον βήχα
3. Κατά το φτάρνισμα ή το έντονο γέλιο κάλυψη του στόματος και της μύτης και απόρριψής μαντιλιού στα απορρίμματα, σε κλειστή σακούλα
4.Αποφύγετε της στενή επαφή με οποιονδήποτε πιθανό φορέα
5. Συχνός αερισμός κλειστών χώρων 

 

 

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/11

Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (World Water Day) καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

Η φετινή (2023) Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό αναφέρεται στην επιτάχυνση των αλλαγών για την επίλυση της κρίσης στην ύδρευση και την υγιεινή.

Στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ

Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένος στον πλανήτη.

  • 2.1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ασφαλές νερό στο σπίτι.
  • Ένα στα τέσσερα δημοτικά σχολεία δεν έχουν πόσιμο νερό με τους μαθητές να χρησιμοποιούν μη ασφαλείς πηγές ή να διψούν.
  • Περισσότερα από 700 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα από διάρροια που συνδέεται με το μη ασφαλές νερό και την κακή υγιεινή.
  • Το 80% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν μη ασφαλείς πηγές ύδατος ζουν σε αγροτικές περιοχές.
  • Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι υπεύθυνα για τη συλλογή νερού σε οκτώ στα δέκα νοικοκυριά, που δεν διαθέτουν νερό στο σπίτι τους.
  • Πάνω από 800 γυναίκες πεθαίνουν κάθε μέρα από επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.
  • Για τα 68,5 εκατομμύρια άτομα που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, η πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες ύδρευσης είναι ιδιαίτερα προβληματική.
  • Περίπου 159 εκατομμύρια άνθρωποι συλλέγουν το πόσιμο νερό τους από τα επιφανειακά ύδατα, όπως λιμνούλες και ρυάκια.
  • Περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι - σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού - βιώνουν έντονα την έλλειψη νερού για τουλάχιστον ένα μήνα του έτους.
  • 700 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν λόγω έντονης λειψυδρίας έως το 2030.
  • Οι πιο πλούσιοι λαμβάνουν γενικά υψηλά επίπεδα υπηρεσιών ύδατος με (συχνά πολύ) χαμηλό κόστος, ενώ οι φτωχοί καταβάλλουν πολύ υψηλότερη τιμή για μια υπηρεσία παρόμοιας ή μικρότερης ποιότητας.

Βασικές λειτουργίες του νερού στον ανθρώπινο οργανισμό

Όπως όλοι ίσως γνωρίζουμε, το νερό αποτελεί βασικό συστατικό του ανθρώπινου σώματος και καταλαμβάνει το 60% του σωματικού βάρους. Συμμετέχει σε πλήθος λειτουργιών όπως:

  • Στη θερμορύθμιση
  • Στη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών
  • Στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου στα κύτταρα
  • Στην ομαλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος
  • Στην πέψη του φαγητού
  • Στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας
  • Στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης
  • Στην απορρόφηση των κραδασμών από τις αρθρώσεις
  • Στην προστασία οργάνων και ιστών

Γενικές και εξατομικευμένες συστάσεις για την κατανάλωση υγρών

Ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός συστήνει οι ενήλικες να καταναλώνουν καθημερινά 8-10 ποτήρια υγρών, εκ των οποίων τα 6-8 να είναι νερό. Μία άλλη σύσταση είναι τα ml νερού που πίνουμε καθημερινά να είναι όσες και οι θερμίδες που καταναλώνουμε. Οι συστάσεις αυτές αφορούν τον γενικό πληθυσμό και τροποποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Για παράδειγμα, οι αθλητές που χάνουν σημαντική ποσότητα υγρών στις προπονήσεις και τους αγώνες λόγω της διαδικασίας της εφίδρωσης, πρέπει να αναπληρώνουν την ποσότητα αυτή μέσω της κατανάλωσης νερού. Ασθενείς με νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια, σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση νερού σύμφωνα με τις συστάσεις των θεραπόντων ιατρών. Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι οι οδηγίες δεν είναι για όλους ίδιες αλλά χρειάζονται εξατομίκευση.

Αφυδάτωση, αίτια και συμπτώματα

Η μη επαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Αφυδάτωση ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία καταναλώνουμε λιγότερο νερό, απ’ ότι αποβάλλουμε. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές για την υγεία καταστάσεις όπως π.χ. την υπερθερμία. Τα αίτια για την αφυδάτωση ποικίλουν, ωστόσο τα πιο συχνά-εμφανιζόμενα είναι:

  • Η μη επαρκής κατανάλωση υγρών με βάση τις ανάγκες του οργανισμού
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Η διάρροια
  • Η θερμοπληξία από την πολύωρη έκθεση στον ήλιο
  • Η υπερκατανάλωση αλκοόλ
  • Η αυξημένη εφίδρωση
  • Η υψηλή θερμοκρασία σώματος και περιβάλλοντος
  • Η κατανάλωση συγκεκριμένων φαρμάκων όπως π.χ. διουρητικά

Εάν κάποιο από τα παραπάνω αίτια συνδυάζεται με συμπτώματα όπως αίσθημα δίψας, ζάλη, σκούρο κίτρινο χρώμα ούρων, κόπωση, ξηροστομία κ.α. τότε πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν επαγγελματία υγείας. Για να αντιμετωπιστεί η αφυδάτωση, χρειάζεται η επαναχορήγηση επαρκών ποσοτήτων υγρών στον οργανισμό. Μπορεί για την διαδικασία αυτή, ειδικά αν η αιτία της αφυδάτωσης είναι μία κλινική κατάσταση, να χρειαστεί η συμβουλή ιατρού ή φαρμακοποιού.

Πρακτικές συμβουλές για επαρκή κατανάλωση νερού

1) Έχετε πάντα μαζί σας νερό διαθέσιμο. Χρησιμοποιείστε ένα παγούρι αντί για πλαστικό μπουκάλι που είναι βλαβερό για το περιβάλλον και δεν πρέπει να ξαναγεμίζεται. Επιπλέον, το παγούρι είναι πιο εύχρηστο σε σχέση με τα απλά ποτήρια, τα οποία πρέπει να γεμίζετε συνεχώς.

2) Μπορείτε να αρωματίσετε το νερό με φρούτα, λαχανικά και μυρωδικά για να σας είναι πιο ευχάριστη η κατανάλωσή του. Για παράδειγμα, αρωματίστε το νερό με φράουλες και δυόσμο ή λεμόνι και αγγούρι ή μήλο και κανέλα.

3) Προσαρμόστε την κατανάλωση με βάση τις εκάστοτε ανάγκες σας. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι λόγω θερμοκρασίας ή όταν αθλούμαστε έχουμε αυξημένες ανάγκες.

4) Παρακολουθήστε την κατανάλωση νερού που κάνετε. Τα παγούρια και τα θερμός είναι πολύ εξυπηρετικά για την χρήση αυτή, καθώς ανάλογα με το μέγεθος μπορείτε να βάλετε στόχο να καταναλώσετε π.χ. 2 ή 3 τέτοια παγούρια μέσα στην ημέρα.

5) Εάν αυτή την στιγμή δεν καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες υγρών, τότε προσπαθήστε να αυξήσετε σταδιακά την ημερήσια κατανάλωσή σας. Ξεκινήστε π.χ. προσθέτοντας 1 ποτήρι κάθε 3-4 μέρες επιπλέον της κατανάλωσης που ήδη κάνετε.

Πηγές: https://www.sansimera.gr/worldays/9

https://www.newsit.gr/ygeia/pagkosmia-imera-nerou-i-simasia-tis-eparkous-proslipsis-nerou-kai-o-kindynos-tis-afydatosis/3733007/