Anats S.A. Logo
Blog archive
RSS

Blog

Σωτήριο το επιπλέον βάρος για τους διαβητικούς;
Αυτό που γνωρίζαμε εδώ και πολλά χρόνια σχετικά με την διατροφική αγωγή του ασθενούς με σακχαρώδη διαβήτη, ήταν ότι προτεραιότητά μας ήταν να τροποποιήσουμε την διατροφική συμπεριφορά του ασθενούς, συμβάλλοντας στην μείωση της ενεργειακής πρόσληψης, όπου υπήρχε ανάγκη. Ο στόχος ήταν η βελτίωση των τιμών της γλυκόζης, η βελτίωση της δυσλιπιδαιμίας και της υπέρτασης, καθώς ο διαβήτης συμβάλλει αρνητικά στην νοσηρότητα και τη θνησιμότητα που σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη: Πώς να την αντιμετωπίσεις;
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα τόσο συχνό... όσο και ο πληθυσμός της χώρας, αφού όλοι κάποια στιγμή της ζωής τους είναι πιθανό να την αντιμετωπίσουν! Συνήθως είναι περιστασιακή, πράγμα που σημαίνει ότι θα εμφανιστεί για σύντομο χρονικό διάστημα και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να την αντιμετωπίσεις. Απασχολεί άτομα όλων των ηλικιών, ωστόσο πιο συχνά την εμφανίζουν οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι.
Τρία ή έξι γεύματα την ημέρα;
Κατά την παιδική μας ηλικία, οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε να μας λένε ότι δεν πρέπει να τρώμε ανάμεσα στα γεύματα, για να «μην μας κοπεί η όρεξη». Έτσι τα 3 γεύματα την ημέρα (πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο) αποτελούσαν και αποτελούν τρόπο ζωής. Μία νέα θεωρία έρχεται στο προσκήνιο για να καταρρίψει τον μύθο των τριών γευμάτων μέσα στην ημέρα, η θεωρία των 6 (μικρών και συχνών) γευμάτων.
Θρέφει τελικά η ζάχαρη τα καρκινικά κύτταρα;
Ο καρκίνος είναι μία από τις πιο συχνές ασθένειες της εποχής μας και, μαζί με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως. Τις τελευταίες δεκαετίες αναγνωρίζεται ο ρόλος της διατροφής τόσο στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων όσο και στη διαχείριση συμπτωμάτων κατά τη διάγνωση και μετά τη θεραπεία.
Νιώθετε ότι έχετε συναισθηματική λαιμαργία; Καταπολεμήστε τη με έξυπνο τρόπο!
Κάθε άνθρωπος γεννιέται με τους ιδανικούς ρυθμιστικούς μηχανισμούς. Το βρέφος τρώει μόνο όταν πεινάει και σταματάει να τρώει μόλις νιώσει ικανοποίηση και κορεσμό. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ενστικτώδης ή ενδογενώς ρυθμιζόμενη κατανάλωση τροφής. Έτσι ακριβώς πρέπει να γίνεται η κατανάλωση φαγητού από τον καθέναν που επιδιώκει ένα υγιές και σταθερό βάρος.
Γυναικομαστία
Για κάποιους άνδρες, η έκθεση του σώματός τους, προκαλεί ντροπή και αμηχανία, λόγω της εμφάνισης του στήθους τους. Όλοι οι άντρες έχουν αδένα μαστού, άλλοι μικρότερο και άλλοι μεγαλύτερο. Γυναικομαστία υπάρχει όταν ο ένας ή και οι δύο αντρικοί μαστοί είναι υπερανεπτυγμένοι. Η υπερτροφία μπορεί να αφορά τον μαζικό αδένα, το λίπος ή/και το δέρμα. Μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και να οφείλεται σε κληρονομικά αίτια ή πιο σπάνια να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές και παθολογικές καταστάσεις.
Κουραμπιές εναντίον μελομακάρονου
Σε λίγο αρχίζει η περίοδος των Χριστουγέννων που όλοι με λαχτάρα περιμένουμε. Έφτασαν, λοιπόν, οι μέρες των Χριστουγέννων και εκτός από τα δώρα που θα γεμίσει το δέντρο μας, θα γεμίσει και με πολλά γλυκά το στομάχι μας...Τα πιο γνωστά χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Μελομακάρονα και Κουραμπιέδες τρώνε τα μουστάκια τους στον πιο αστείο πόλεμο του κόσμου.
Ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί μια μεταβολική νόσο με κύριο γνώρισμα τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης του αίματος. Προκαλείται λόγω διαταραχής της έκκρισης της ινσουλίνης ή της δράσης αυτής και έχει ως αποτέλεσμα το μη φυσιολογικό μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν 30% των ασθενών που έχουν προσβληθεί από διαβήτη δεν το γνωρίζουν.
Αντιμετώπιση του πόνου με φυσικά μέσα και άσκηση
Ο πόνος που συνήθως ακολουθεί τους τραυματισμούς ή τις παθήσεις μπορεί να διαταράξει τη λειτουργικότητα του ατόμου στα επίπεδα της φυσιολογίας του οργανισμού, σε ψυχολογικό, κοινωνικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο. Συνεπώς η προσέγγιση του πόνου οφείλει να είναι πολυπαραγοντική, δίνοντας σημασία σε όλες τις προαναφερθείσες πτυχές και κυρίως στη λειτουργική ικανότητα του πάσχοντος που μειώνεται λόγω του πόνου.
Γαστρίτιδα, πώς μπορεί να βοηθήσει η διατροφή;
Γαστρίτιδα είναι μια κατάσταση στην οποία το στομαχικό τοίχωμα φλεγμαίνει. Ο αυλός του στομάχου σχηματίζει πολυάριθμους αδένες, οι οποίοι εκκρίνουν υδροχλωρικό οξύ και ένα πρόδρομο ένζυμο, το πεψινογόνο που στη συνέχεια μετατρέπεται σε πεψίνη, ουσίες υπεύθυνες για την έναρξη της πέψης της τροφής. Κύτταρα στην επιφάνεια του βλεννογόνου του στομάχου παράγουν μια ελαφρώς αλκαλική βλέννα, η οποία καλύπτει τον αυλό. Αυτή δημιουργεί φραγμό ανάμεσα στο υψηλής οξύτητας περιεχόμενο του αυλού και τα κύτταρα και προστατεύει τον ιστό από διάβρωση λόγω της παρουσίας οξέος. Σε κατάσταση φλεγμονής παράγεται λιγότερο υδροχλωρικό οξύ και ένζυμα, αλλά και λιγότερη βλέννα, οπότε ο στόμαχος δεν προστατεύεται επαρκώς από τη διαβρωτική δράση των οξέων.