Anats S.A. Logo
Blog archive

Καθετήρας Foley. Πως τον χρησιμοποιούμε σωστά;

Καθετήρες

Ο καθετήρας Foley ονομάζεται και ουροκαθετήρας. Πρόκειται για έναν σωλήνα ο οποίος επιτρέπει στα ούρα να εξέλθουν από την κύστη μέσα σε μία σακούλα.

Όταν μιλάμε για τον καθετήρα Foley, μιλάμε για ένα είδος ευλύγιστου καθετήρα που αποστραγγίζει τα ούρα από την κύστη προς τα έξω. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι γνωστός και ως ουροκαθετήρας ή καθετήρας κύστης.

Ο σωλήνας είναι φτιαγμένος από λατέξ συνήθως, καθώς αυτό το υλικό δεν προκαλεί δυσφορία στους/ις ασθενείς. Όμως, αν κάποιο άτομο είναι αλλεργικό σε αυτό το υλικό, τότε υπάρχει ένας άλλος τύπους πλαστικού που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές για να διατηρήσουν αποστειρωμένο τον καθετήρα. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή λοιμώξεων.

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτοί οι καθετήρες πήραν το όνομά τους από τον 

Πώς είναι σχεδιασμένος;

Ο/η γιατρός τοποθετεί τον καθετήρα Foley μέσω της ουρήθρας προκειμένου να φτάσει στην κύστη. Γι’ αυτό, θα πρέπει να μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορα μεγέθη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει ποικιλία σωλήνων για άνδρες, γυναίκες, και παιδιά. Επίσης, υπάρχουν και διαφορετικά πάχη ώστε να προσαρμόζονται καλύτερα σε ανατομικές ιδιαιτερότητες των ασθενών.

Υπάρχει κλίμακα που περιγράφει τα μεγέθη των καθετήρων. Πρόκειται για τη Γαλλική κλίμακα Charriere στην οποία μία μονάδα αντιστοιχεί σε 33 εκατοστά.

Ο αριθμός των μονάδων Charriere είναι ίσος με το μέγεθος της περιφέρειας του καθετήρα σε χιλιοστά. Αυτό σημαίνει ότι με τη χρήση του αριθμού των μονάδων Charriere (τις οποίες αντιπροσωπεύει το σύμβολο F), μπορούμε να γνωρίζουμε τη διάμετρο του καθετήρα και, κατά συνέπεια, της ουρήθρας.

Παρά την πληθώρα καθετήρων όλοι τους έχουν κάτι κοινό. Έχουν όλοι ένα μπαλόνι προσκολλημένο στον σωλήνα το οποίο έρχεται ξεφούσκωτο.

Το μπαλόνι είναι σημαντικό τμήμα του καθετήρα Foley. Αυτό το κομμάτι βοηθά στη σωστή λειτουργία καθώς είναι το μοναδικό μέρος του σχεδιασμού που επιτρέπει στον καθετήρα να παραμένει στη θέση του.

Πώς τοποθετείτε τον καθετήρα Foley;

Πριν τον τοποθετήσετε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ελαττωματικός ο καθετήρας. Στις μέρες μας, οι κατασκευαστές διενεργούν αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους. Παρόλα αυτά, δεν είναι παράξενο να συναντήσετε έναν καθετήρα με κάποιο ελάττωμα.

Για να δείτε αν λειτουργεί ο καθετήρας, θα πρέπει να τοποθετήσετε αποστειρωμένο νερό στο στόμιο που βρίσκεται στο μπαλόνι. Αν το μπαλόνι αρχίσει να φουσκώνει και δεν υπάρχει διαρροή νερού, τότε ο καθετήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον/ην ασθενή.

Να θυμάστε ότι τα γεννητικά όργανα του/ης ασθενούς θα πρέπει να είναι καθαρά. Με τη χρήση μικρής ποσότητας λιπαντικού, ο/η γιατρός εισάγει προσεκτικά τον καθετήρα μέσω της ουρήθρας. Για να διευκολυνθεί η εισαγωγή του σωλήνα στην κύστη, μπορείτε να ασκήσετε κοιλιακή πίεση χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές αναπνοής ή διεγείροντας την ούρηση.

Μόλις μπει στην κύστη ο σωλήνας, το μπαλόνι θα πρέπει να γεμίσει για να παραμείνει στη θέση του ο σωλήνας. Με τη χρήση σύριγγας, το μπαλόνι γεμίζει με αέρα ή αποστειρωμένο νερό χρησιμοποιώντας το στόμιο με τη μικρή βαλβίδα.

Τέλος, η βαλβίδα του καθετήρα συνδέεται στη σακούλα όπου αποθηκεύονται τα ούρα. Για να διευκολυνθεί η μέτρηση του όγκου τους, υπάρχουν και σημάδια μέτρησης στη σακούλα, συνήθως σε χιλιοστά.

Γιατί χρησιμοποιείται;

Οι συνηθέστερες χρήσεις του καθετήρα Foley είναι οι εξής:

  • Ακράτεια ούρων. Πρόκειται για κάτι συχνό σε ηλικιωμένα άτομα και ασθενείς που έχουν υποστεί νευρολογικές βλάβες, εξαιτίας των οποίων έχουν υποστεί ζημιά τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για την ούρηση.
  • Οποιαδήποτε κατάσταση αποτρέπει το πλήρες άδειασμα της κύστης: όπως ο καρκίνος του προστάτη.
  • Ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργείο και πρέπει να ελέγχεται ο όγκος των ούρων που αποβάλλονται.

Υπάρχουν μειονεκτήματα για τον καθετήρα Foley;

Το κυριότερο πρόβλημα με τον καθετήρα Foley είναι ο κίνδυνος εμφάνισης ουρολοίμωξης. Ο καθετήρας παραμένει ένα ξένο σώμα για την περιοχή, όπου μπορούν να εισέλθουν βακτήρια στην κύστη μέσω των γεννητικών οργάνων. Γι’ αυτό θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα την υγιεινή της περιοχής.

Επίσης, είναι σημαντικό να μη στρίψει η σακούλα ώστε να μη διακόπτεται η ροή των ούρων, αλλά και να μη συσσωρεύονται. Ένας απλός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να κρατήσετε τον καθετήρα στη θέση του με κολλητική ταινία που θα τοποθετήσετε στον μηρό σας. Από την άλλη, αν ο/η ασθενής είναι κλινήρης, μπορείτε να αφήσετε τη σακούλα κάτω από το κρεβάτι για να ρέουν τα ούρα με τη βοήθεια της βαρύτητας.

 

Πηγή : https://meygeia.gr/chriseis-techniki-kathetira-foley/

 

Leave your comment