Anats S.A. Logo
Blog archive

Ο έλεγχος του Διαβήτη

Ο αυστηρός έλεγχος του διαβήτη σας μπορεί να αποτρέψει ή να επιβραδύνει την εξέλιξη πολλών επιπλοκών του διαβήτη, χαρίζοντας σας επιπλέον χρόνια υγιούς και δραστήριας ζωής.

  1. Συχνής μέτρηση, με αυτοεξέταση, των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας.
  2. Υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και άσκησης.
  3. Διαχείριση της ινσουλίνης σας και άλλων φαρμάκων σε συνεργασία με το γιατρό σας, βάσει των μεταβαλλόμενων αναγκών σας.
  4. Εξέταση σε τακτική βάση: χοληστερόλη – ετήσια, αρτηριακή πίεση – σε κάθε επίσκεψη στο γιατρό, και HbA1c – 2-4 φορές το χρόνο.

Γιατί πρέπει να εξετάζεστε;

Η παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος, είναι το κύριο εργαλείο που έχετε στη διάθεσή σας για να ελέγχετε το διαβήτη. Η συχνή εξέταση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος σας παρέχει πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο η διατροφή σας, η άσκηση, τα φάρμακα, το άγχος και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας, οπότε και μπορείτε να κάνετε τις κατάλληλες προσαρμογές και να βελτιώσετε τον γλυκαιμικό έλεγχο σε καθημερινή βάση. Η εξέταση είναι επίσης σημαντική ώστε να μπορέσετε να διατηρήσετε τα άρτια αποτελέσματα, μόλις επιτευχθούν οι στόχοι ελέγχου.

Οι μετρητές της γλυκόζης του αίματος έχουν ζωτική σημασία στην καθημερινή παρακολούθηση της γλυκόζης. Η εξέταση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μπορεί να σας φαίνεται δύσκολη αρχικά αλλά γίνεται συνεχώς ευκολότερη καθώς περνάει ο καιρός και το τρύπημα του δακτύλου γίνεται πλέον, σχεδόν ανώδυνο.

Με την πάροδο του χρόνου, η εξέταση της γλυκόζης του αίματος μπορεί να γίνει όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας ή το μπάνιο σας – άλλη μια καθημερινή συνήθεια για την υγεία σας. Κάποια στιγμή, μπορεί ακόμα και να όμορφα για το γεγονός ότι μπορείτε να ελέγχετε το διαβήτη σας μόνοι σας. Όταν μπορέσετε να ρυθμίσετε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας, πιθανώς θα αισθανθείτε σε μεγαλύτερη φόρμα και με περισσότερη ενέργεια.

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε την εξέταση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Ωστόσο, καλό θα είναι να την κάνετε σε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα. Η διατήρηση ενός ημερολογίου με τα αποτελέσματα σας είναι ζωτικής σημασίας. Δείχνοντας αυτό το ημερολόγιο στο γιατρό σας θα έχετε μια καλή εικόνα της ανταπόκρισης του οργανισμού σας στο πρόγραμμα αντιμετώπισης του διαβήτη.

Θα μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο αρχείο σας, για να δείτε αν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας είναι πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά για πολλές διαδοχικές μέρες την ίδια ώρα, και να κάνετε έτσι κατάλληλες προσαρμογές. Η εξέταση είναι το πιο ισχυρό εργαλείο που έχετε στη διάθεση σας ώ διαβητικοί για να επανακτήσετε την υγεία σας, αλλά θα πρέπει να ενεργείτε βάσει των πληροφοριών που αποκομίζετε από την εξέταση σας.

Πότε πρέπει να εξετάζεστε;

Η συχνότητα της εξέτασης ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ενδεικτικά συνιστάται από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία στους ασθενείς με ΣΔτ1 ή ΣΔτ2 που λαμβάνουν θεραπευτικά σχήματα και δόσεις εφόδου (bolus) ή φέρουν αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, 3-7 μετρήσεις το 24ωρο.

Στους ασθενείς με ΣΔτ2 που αντιμετωπίζονται με μια δόση βασικής ινσουλίνης το 24ωρο, καθημερινή μέτρηση της γλυκόζης νηστείας. Εάν, παρά την ικανοποιητική ρύθμιση της γλυκόζης νηστείας, η Alc παραμένει εκτός στόχων συνίσταται μέτρηση και της μεταγευματικής γλυκόζης. Εσείς, μαζί με τον γιατρό σας, θα πρέπει να ορίζετε τη συχνότητα της εξέτασης, βάσει των αναγκών σας. Μπορεί να σας προτείνουν να εξετάζετε καθημερινά το σάκχαρο του αίματός σας με την ακόλουθη συχνότητα:

  • Πριν από κάθε γεύμα
  • 2 ώρες μετά από ένα γεύμα
  • Πριν από την κατάκλιση
  • Κατά την διάρκεια της νύκτας (κατ’εντολή ιατρού)
  • Πριν από σωματική δραστηριότητα, για να δείτε εάν χρειάζεστε ένα σνακ
  • Κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητα και μετά από αυτή
  • Πριν και μετά τη λήψη αντιδιαβητικών φαρμάκων
  • Κατά τη διάρκεια περιόδων ασθένειας και άγχους
  • Πριν και μετά την κατανάλωση αλκοόλ
  • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (διαβήτης κύησης)

 

Leave your comment