Η Μεσογειακή Αναιμία, γνωστή επίσης ως θαλασσαιμία, είναι μια γενετική διαταραχή του αίματος που επηρεάζει κυρίως τις κόκκινες αιμοσφαιρίνες. Αυτή η ασθένεια προκαλείται από μια μείζονα ή μικρότερη μετάλλαξη στα γονίδια που ελέγχουν την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, το πρωτεϊνικό συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει το οξυγόνο στα ιστά του σώματος.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία μπορεί να έχουν διάφορα επίπεδα σοβαρότητας της νόσου, ανάλογα με τον τύπο της μετάλλαξης και τον αριθμό των αντίστοιχων γονιδίων που επηρεάζονται. Οι πιο σοβαρές μορφές της αναιμίας μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνα επίπεδα αναιμίας, καθώς και σοβαρές επιπλοκές, όπως η υπερφόρτωση των οργάνων με σίδηρο και η αποτυχία των οργάνων.
Η Μεσογειακή Αναιμία είναι ευρέως διαδεδομένη σε περιοχές που προέρχονται από τη Μεσόγειο, αλλά μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους από οποιαδήποτε εθνικότητα. Παρ 'όλα αυτά, η πρόληψη της αναιμίας μέσω της γνώσης της γενετικής κληρονομιάς και των πιθανών κινδύνων σε μελλοντικές γεννήσεις είναι ζωτικής σημασίας.
Η αναγνώριση της Μεσογειακής Αναιμίας ως σοβαρού προβλήματος υγείας και η παροχή προληπτικής φροντίδας, όπως οι τακτικές μετρήσεις των επιπέδων της αιμοσφαιρίνης και η γενετική συμβουλευτική, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της νόσου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που την αντιμετωπίζουν.