Anats S.A. Logo
Blog archive

Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης

Στις 16 Οκτωβρίου, άνθρωποι από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης με σκοπό την ενημέρωση της κοινωνίας  στην  ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διαταραχές της σπονδυλικής στήλης, ως μέρος της Εβδομάδας Δράσης για τα Οστά και την Αρθρίτιδα.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλες τις ηπείρους του κόσμου υποφέρουν από διαταραχές της σπονδυλικής στήλης. Αυτά περιλαμβάνουν πόνο στην πλάτη, πόνο στον αυχένα, σκολίωση και κάποια πάθηση μεσοσπονδύλιου δίσκου. Ο νωτιαίος πόνος και η αναπηρία μπορούν να έχουν βαθιά επίδραση στη γενική υγεία ενός ατόμου, μερικές φορές εμποδίζοντας τον να εργάζεται ή ακόμα και να κάνει απλές καθημερινές δραστηριότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κακή στάση και η αδράνεια συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη του πόνου στην πλάτη και άλλων διαταραχών της σπονδυλικής στήλης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ένας στους τέσσερις ενήλικες δεν είναι αρκετά δραστήριος και πάνω από το 80% των εφήβων δεν είναι αρκετά δραστήριοι..

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών  επισημάνει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας και τη βελτίωση της στάσης του σώματος, ως μέρος της καλής υγείας του νωτιαίου μυελού και της πρόληψης των τραυματισμών.

Για να εορτασθεί η Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης, οι υποστηρίζοντες οργανισμοί και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ενθαρρύνονται να σχεδιάσουν ειδικές εκδηλώσεις γύρω από το θέμα «Η πλάτη σας στη δράση» σας με την επιστροφή στην πράξη για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για την καλή υγεία της σπονδυλικής στήλης. Η σπονδυλική στήλη είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα όργανα και ο κεντρικός άξονας του ανθρώπινου σώματος πάνω στον οποίο στηρίζονται το κεφάλι, τα άνω άκρα και όλα τα όργανα του θώρακα και της κοιλιάς. Καταλήγει στη λεκάνη πάνω στην οποία μεταφέρει το συνολικό βάρος του σώματος από τη μέση και πάνω. Είναι ο κεντρικός άξονας του σώματος πάνω στον οποίο στηρίζονται όλα τα υπόλοιπα όργανα. Με την πάροδο του χρόνου, οι συνήθειές μας από τις καθημερινές δραστηριότητες: πώς καθόμαστε στην καρέκλα του γραφείου, η θέση μας μπροστά στον Η/Υ, οι κινήσεις μας όταν μιλάμε στο τηλέφωνο, το πώς κρατάμε μια τσάντα στον ώμο, η θέση οδήγησης, η παρατεταμένη ορθοστασία και άλλα σχετικά, μπορεί σταδιακά να κάνουν να έχουμε  πολύ κακή στάση σώματος .Η κακή στάση του σώματος μπορεί εύκολα να γίνει “δεύτερη φύση”, με αποτέλεσμα να επιδεινώσει την πλάτη, τον αυχένα και να καταστρέφει σταδιακά τις δομές στην σπονδυλική στήλη.

  Πηγή : https://scoliosisslc.com/,

Leave your comment